Connect with us

Opinii

Florin: „Lumea nu te lasă să ieși de #subogheal”

Publicat

pe

Florin(pseudonim) este una dintre cele mai sincere și deschise persoane gay din Republica Moldova. El este unul dintre puținii care oferă interviuri în săptămâna PRIDE-ului, atunci când televiziunile vor neapărat să arate un homosexual în carne și oase, fără să fie nevoiți să cheltuie timp pe bluratul fețelor și modificarea vocii. Florin publică fotografii cu partenerul său pe rețelele de socializare și chiar a făcut un soi de nuntă, la care i-a jurat iubire veșnică iubitului său și au schimbat inele. Băieții locuiesc împreună, într-un apartament din Chișinău și își spun familie. Ei sunt printre puținii care au învins stereotipurile și își caută liniștiți de propria viață.

Interviul ăsta, totuși, am convenit să-l publicăm cu pseudonim, pentru că până și cei mai deschiși oameni din comunitatea LGBT din țara noastră, au momente în care nu pot povesti decât de #subogheal.

Florin, cum ai ajuns să ieși de #subogheal, să oferi interviuri publice?

Pentru mine a fost relativ ușor. Nu am fost nevoit să-mi ascund orientarea sexuală, apoi să vin cu mărturisiri șocante, cum se întâmplă de obicei. Eu am înțeles că sunt gay la o vârstă fragedă. Întotdeauna mi-au plăcut băieții, nu am avut dubii în privința asta. Apoi, când am venit la universitate, în Chișinău, am găsit literatură din care am aflat că nu sunt eu unicul și atunci am decis să-i spun mamei.

De ce anume mamei?

Mama e profesoară de clasele primare. Știam că îi va fi greu, dar, totodată, eram sigur că va înțelege. Cred că și acum îi este greu, dar nu mi-a spus despre asta niciodată. Nu mi-a reproșat nimic. Și faptul că m-a acceptat familia mea a fost foarte important, pentru că nu îmi mai era frică că ar putea afla cineva, întâmplător, că sunt gay. Dacă știa familia, nu îmi mai era frică de reacția nimănui. Nu mai era nimeni la fel de important în viața mea. Mă consider un norocos că familia nu m-a respins. Cel puțin, cu mama pot să discut oricând și despre orice. Întotdeauna a știut cu cine sunt în relație, cum ne împăcăm. Mama mă asculta, chiar dacă poate plângea în sufletul ei.

Nu reușește toată lumea să vorbească atât de sincer cu părinții…

Nu i-am spus adevărul deodată, în față. Îi spuneam treptat câte ceva. Inițial, făceam aluzii când mă întreba dacă îmi ajung bani să ies în oraș, că e scump totul. Și eu îi spuneam că nu ies cu fetele, că ies cu băieții și fiecare își plătește nota. Apoi acasă, când vorbeam la telefon cu vreun băiat, se întâmpla să mai audă discuția. Odată, după o discuție telefonică, m-a întrebat direct și atunci i-am spus că îmi plac băieții și nu-mi plac fetele. Dar știu că nu i-a fost niciodată ușor să accepte această realitate și îi sunt foarte recunoscător pentru atitudinea calmă.

De ce crezi că îi este greu?

Pentru că eu îmi puteam deschide sufletul în fața ei și, după asta, mă simțeam mai liber că este, cel puțin, o persoană care cunoaște și înțelege sentimentele și emoțiile pe care le am la moment – fie că e vorba despre tristețe, fericire, bucurie, despărțire, dragoste, noi începuturi. E importaтt să poți povesti cuiva despre ceea ce simți. Dar ea, la rândul ei, nu vorbea cu nimeni despre emoțiile, despre stările pe care i le provoacă discuțiile noastre și faptul că are un fiu homosexual. Eu îi povestesc ce am pe suflet, mă descarc emoțional, apoi revin la Chișinău. Aici lumea nu te prea cunoaște, e mult mai simplu să trăiești. Dar ea este în sat, într-o localitate mică și, fiind învățătoare la școală, presupun că îi este foarte greu.

Nu ai încercat să o provoci la discuții sincere?

Am încercat s-o conving să vină la întâlnirile cu părinții care au copii homosexuali. Știu că dacă ar vorbi cu ei, i-ar fi mult mai ușor. E mai ușor când înțelegi că nu ești singură, că e multă lume care trece prin aceleași stări. Dar a venit doar la câteva întruniri și apoi evită, îmi tot spune că nu are cu cine lăsa gospodăria.

Indirect, în discuții, îmi sugerează să nu mai fac publică relația mea, să nu vorbesc public despre orientarea mea sexuală, să-mi trăiesc viața pe ascuns. Și eu mă aprind și zic că nu voi tăcea. Deși îmi dau seama că ea este cea care suferă cu adevărat din cauza asta, dar iertați-mă, nu pot să tac, să mă ascund, să dispar. Sunt așa cum sunt.

Ce anume îi pare deranjant în comportamentul tău?

Faptul că nu îmi ascund orientarea sexuală. Că nu mă prefac heterosexual. Pentru că eu nu mă sărut în public, nu ne ținem de mâini, nici nu scriu pe rețelele de socializare că Gabriel e soțul sau iubitul meu, dar, în același timp, am un comportament firesc. Avem poze comune, ne petrecem timpul liber împreună.

Și astea cum îți afectează părinții?

Câteva zile în urmă mama mi-a zis că practic s-a izolat. Nu se întâlnește cu prietenele, cumetrele din sat. Evită orice fel de întruniri. Chiar dacă nimeni nu-i pune întrebări directe despre mine, ea simte că lumea așteaptă să dea explicații. Pentru că orice întâlnire în sat presupune discuții despre copii – că uite acela a făcut nuntă, altul a făcut cumetrie, că au atâția nepoți, au cumpărat mașini, case și ea se simte prost că nu are ce povesti. Și nu se mai duce, se simte jenată că copilul ei e altfel și nu știe ce să povestească despre mine.

Și tatăl tău cum trece peste asta?

Am tot încercat să-l provoc la discuții, să vorbim odată sincer, să depășim momentul ăsta tensionat. Dar mama îmi zice să vorbesc mai încet, să nu audă tata. E un subiect tabu.

Am vorbit o singură dată cu el, dar atitudnea lui a fost foarte confuză pentru mine. Fiind la masă, am deschis subiectul și îi zic: „Uite, eu sunt gay, tot din ăla pederast, cum li se zice în popor”, la care el îmi răspunde: „să fii sănătos și fericit” și a încheiat discuția. Nu am mai vorbit despre asta niciodată. Am întrebat-o pe mama poate a vorbit cu ea. Dar mi-a spus că nu au mai vorbit despre mine de atunci. El nu întreabă nimic despre mine. Părinții mei nu vorbesc despre mine.

Mama nu poate vorbi cu frații, surorile tale?

Nu prea. Sora mea e supărată. După ce Gabriel (pseudonim) a postat fotografii de la nunta noastră, s-a răspândit vestea în sat. Și nepoata mea a fost afectată. Ea este în clasa a 9-a acum și copiii din școală au început să o tachineze că unchiul ei este homosexual, „și o să crești și tu lesbiană ca el”. Copilul îi spune surorii mele că suferă din cauza mea și sora vine cu reproșuri la mama, îi zice că mai bine stăteam undeva în lumea mea, să nu știe nimeni nimic despre mine, dar așa plânge copilul că o arată toți cu degetul.

Ai vorbit cu sora sau nepoata ta despre asta?

Intenționam să vorbesc cu nepoata mea, i-am zis mamei că vreau să vorbesc cu ea, să îi explic ce se întâmplă, să umplem cumva golul ăsta creat între noi. I-ași fi explicat cum să reacționeze și cum să interpreteze ceea ce se întâmplă, dar mama mă oprește de fiecare dată, nu vor să discut cu nepoata mea despre homosexualitate.

Relațiile s-au răcit mult. Dacă anterior veneau la noi în ospeție și eu mă duceam la ei, ne pupam, ne cuprideam, din momentul în care au fost făcute publice acele fotografii cu Gabriel, nu mai avem relații calde cu sora mea și cu nepoții. Deci toată lumea îmi accepta homosexualitatea, dar până în momentul în care am ieșit de #subogheal.

Așa că am început să mă duc mai rar acasă – de două ori pe an. Și atunci pentru maxim o zi. Practic, ne ducem și stăm ca muții la masă. Despre viața și relația mea nu vrea să vorbească nimeni, dar nici alte teme de discuție nu se abordează. Vorbim foarte general despre ce se întâmplă acasă. Aș fi fericit să-mi pună măcar întrebări banale de genul: „când te însori?” și eu să le răspund că nu mă mai însor, că-s însurat. Că eu nu mai tac acum, m-am săturat să tac. Spun totul direct.

Iar la serviciu cum e? lumea e mai degajată în discuții?

Am fost întotdeauna sincer cu oamenii. La primul job îmi plăcea de un coleg și lumea și-a dat repede seama de relația noastră. Am înfruntat privirile nemulțumite și vorbele dure, pe unde mai ușor, pe unde mai greu. Apoi, la următorul job, împărțeam un spațiu de muncă cu patru persoane. Respectiv, petreceam câte 8-9 ore pe zi alături de ei. Comunicam farte mult, pentru că nu poți sta cu nasul în calculator fără repaos. Ei, și în discuții cât poți să te prefaci că ai o prietenă, că te însori, că nu te însori. Nu ai cum evita detaliile astea în discuții cu moldovenii. Toată lumea te întreabă. Toți pun întrebări despre viața personală. Dacă taci întruna, oricum oamenii au bănuieli la un moment dat. Și trebuie să fii foarte atent în discuții, să ții minte ce ai spus, să nu încurci ițele, pentru că, oricum, te prind la un moment dat că minți. Și decât să par un mincinos în fața cuiva, mai bine să fiu așa cum sunt. E foarte greu să te prefaci.

Lumea vorbește despre asta mult, dar preferă să vorbească pe la spate. Și atmosfera a fost, în general suportabilă, până au fost publicate fotografii comune cu Gabriel.

Și aici aceeași poveste?

Da, lumea nu te lasă să ieși de #subogheal. După weekendul în care ne-am unit destinele, m-am dus entuziasmat la serviciu, dar fericirea nu a durat decât o oră, până am simțit privirile nemuțumite ale colegilor. Nu era o noutate pentru ei că sunt homosexual, dar faptul că au văzut fotografii de cuplu, săruturi lejere, îmbrățișări și schimb de inele, asta a fost prea mult pentru ei.

Deci, reacțiile negative sunt provocate de fotografii de genul celora pe care le postează, în mod obișnuit, orice cuplu heterosexual. Nimic intim, nimic interzis în ele?

Din păcate, unii oameni cred că cuplurile homosexuale nu pot avea drepturi egale cu cele heterosexuale. Dar noi suntem ființe sociale, nu putem trăi, izolându-ne. Orice om are nevoie să împărtășească prietenilor, oamenilor apropiați anumite bucurii, sau suferințe. E normal, e firesc. Eu nu mai știu cât poți să taci, să te ascunzi, „să-ți pui oghealul pe cap”. Cum să-ți trăiești viața așa ca să nu afle nimeni? E imposibil. Suntem și noi oameni, avem emoții. De ce unii au voie să trăiască, iar alții doar pe jumătate?

Acest interviu face parte din seria de materiale „Povești de #necomingout”, din cadrul campaniei #subogheal, lansată de centrul Genderdoc-M. „Sub ogheal” este sintagma cel mai des folosită de populație, atunci când e vorba de prezența deschisă a persoanelor LGBT în societatea moldovenească. Unul dintre cele mai înrădăcinate stereotipuri legate de comunitatea LGBT este că persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgender ar trebui să se comporte astfel încât viața lor privată, începând cu activitățile pe care le fac zi de zi și terminând cu sexualitatea lor, să rămână un subiect închis pentru toți cei care îi înconjoară, fapt care îi limitează în drepturi.

Interviu realizat de Doina Ipatii

Oficiale

PLR, despre decizia CSJ privind cetățenia lui Băsescu: „Este o vendetă politică organizată la comandă”

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal Reformator a luat act de decizia instanței supreme de justiție a Republicii Moldova vizavi de recursul lui Traian Băsescu privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova în urma unui decret emis de președintele Igor Dodon.

Astfel, PLR a publicat o listă cu reacții și concluzii în privința aceasta:
1. Bâlbâiala Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu amânarea ședinței – anularea amânării ședinței – reluarea ședinței – luarea subită a deciziei în plină noapte arată cât de scurte și strânse sunt pârghiile de manevrare instituțională a justiției dacă chiar și cea mai înaltă instanță a ei gafează nesiguranță și probează supunere fără cârtire unor centre de comandă din exteriorul sistemului;
2. Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost o acțiune de vendetă politică organizată la comandă, motivată tendențios, incompetent și nefondat, un act de obstrucționare flagrantă a unor drepturi. O justiție independentă ar fi trebuit să o îndrepte cu lejeritate și promptitudine, anulând-o, încă la prima etapă de examinare juridică.
3. Hotărârea subită de respingere a recursului lui Traian Băsescu emisă de CSJ se înscrie, după anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău din iunie 2018, în seria de acțiuni politico-juridice de timp mafiot și reprezintă un ultim cui bătut de binomul politic de la guvernare în sicriul statului de drept;
4. Decizia CSJ și întregul periplu al dosarului în cauză vânturat prin toate instanțele așa numitei justiții moldovenești este o demonstrație în plus că în Republica Moldova orice alt caz care ar fi considerat că atinge interesele electorale, politice, economice, ori de alt ordin, ale camarilei de la guvernare și intrat în malaxorul justiției, nu are șansă de izbândă;
5. Din punct de vedere juridic, Republica Moldova este un stat mort pentru cetățenii ei rămași încă în țară, pentru cetățenii ei plecați în exil, dar și pentru potențialii investitorii străini care sunt invitați să cumpere cetățenia Republicii Moldova. Partidul Liberal Reformator își exprimă indignarea în legătură cu această nouă dovadă de umilire a actului de justiție și de degradare periculoasă a statului de drept.

Citește mai departe

Opinii

Anatol Șalaru: Urmează să stabilim dacă vom participa sau nu la aceste alegeri

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, spune că urmează să fie luată o decizie în cadrul formațiunii în legătură cu participarea la parlamentare. Potrivit politicianului, una dintre opțiuni este ca PUN să nu participe la alegeri, dar să sprijine blocul PAS și PPDA. Anatol Șalaru spune că o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

„Pentru noi nu este important să avem trei deputați în Parlament, dar pentru noi este important și ca Partidul Socialiștilor să nu câștige aceste alegeri parlamentare, iar actuala guvernare să nu revină în fruntea statului după scrutin. Pentru a atinge acest scop sunt bune toate mijloacele”, a spus Anatol Șalaru.

Politicianul spune că nu a dat curs invitației Vitaliei Pavlicenco pentru a forma o alianță între mai multe partide care vizează unirea pentru că ideea constituirii acestei platforme ar veni din partea lui Vladimir Plahotniuc pentru a face un pol unionist care să fure voturi, dar să nu intre în Parlament.

Citește mai departe

Opinii

Maia Sandu: „Putem sprijini un candidat din afară care face dovada integrității”

Publicat

pe

De către

„Filtrele de integritate ale viitorul bloc electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, sunt în măsură să arate care oameni sunt șantajabili și care mai ușor ar putea să fie cooptați de anumite persoane”, a declarat Maia Sandu, lider PAS, în cadrul emisiunii În Profunzime, la ProTV.

„Noi toți trecem prin aceleași filtre. Noi putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității. Putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității și trece prin aceleași măsurători a meritocrației.”

Despre evenimentul organizat de PD în centrul capitalei, acum două săptămâni, lidera PAS a spus că participanții aduși cu forța s-au simțit umiliți. Organizatorii susțin că au adus în Piața Marii Adunări Naționale 100 de mii de oameni. Poliția, care de obicei anunța de două ori mai puțini demonstranți, de această dată practic confirmă cifra organizatorilor și vorbește de un număr de 90 de mii. Manifestația a fost încheiată cu votul mulțimii acordat unui angajament asumat de formațiune în preajma alegerilor parlamentare.

„Pe acești oameni PD i-a pierdut ca alegători. Modul în care acești oameni au fost duși la miting și au fost impuși să asculte discursuri pe care ei nu le cred, să spună mulțumesc partidului pentru o pensie de 600 de lei.”

Puteți urmări emisiunea integrala aici.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com