Filip despre Dodon: Nu a reușit să iasă din haina partizană

Într-un interviu pentru IPN, oferit cu ocazia celor 26 de ani de Independență, premierul Pavel Filip a declarat că sistemul democratic nu lucrează cu unanimități – ar fi chiar foarte nesănătos, diversitatea de opinii fiind normală.

Potrivit premierului, coabitarea dintre Guvern și președinte este o realitate: există, pe de-o partea, legitimitatea Executivului, care se bazează pe încrederea Parlamentului, instituția fundamentală a statului, și, pe de altă parte, un președinte ales direct la sfârșitul anului trecut. „Ca mulți alții, observ și eu această cacofonie, acest discurs pe două voci. În mod cert, unitatea și coordonarea ar fi fost de preferat, cel puțin în ceea ce privește subiectele foarte importante, precum cele care țin de integrarea europeană, de politica externă și de apărare. Nu este cazul și acest lucru nu este din vina Guvernului”, a declarat Pavel Filip cu referire la faptul că Republica Moldova transmite, prin autoritățile sale, mesaje distinct diferite, în interior, dar mai ales în exterior.

Șeful Executivului susține că nu trebuie să uităm că Republica Moldova este un stat parlamentar și că Legislativul este cel care are ultimul cuvânt. Potrivit premierului, coabitarea nu are cum duce la paralizie decizională, existând pârghiile pentru a conduce eficient statul și pentru a adopta acele măsuri de care este nevoie. „Ca democrație și ca stat, ne consolidăm, învățăm din această practică de zi cu zi a exercitării partajate a puterii. Nu este cel mai fericit scenariu, iar derapajele la nivel de discurs și de acțiuni publice ale președintelui Dodon ne îngrijorează. Suntem la guvernare și vom preveni cu înțelepciune ca această coabitare să devină toxică pentru Moldova și pentru cetățenii săi”, a menționat oficialul.

În opinia sa, este greu să vezi jumătatea plină a paharului, când președintele se transformă în prim sabotor al eforturilor Guvernului și Parlamentului. „Noi luăm o decizie, iar domnia sa se grăbește, de multe ori la nivel simbolic, să o invalideze – atitudinea față de domnul Rogozin este cel mai recent exemplu”, a explicat șeful cabinetului de miniștri.

Premierul spune că își dorește ca tensiunile și incompatibilitățile care în mod cert există să afecteze cât mai puțin cetățenii. Potrivit lui, bătăliile politice nu trebuie să aibă victime în societate. „Mergem mai departe cu integrarea europeană și nu ne împiedicăm de capcanele plantate dinspre președinte”, a mai spus Pavel Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare