Connect with us
"
"

Cultură

Festival neobișnuit în Spania: sunt duși în sicrie ca să celebreze victoria asupra morții

Publicat

pe

PE SCURT

Festivalul de la Santa Marta de Ribarteme este o oportunitate pentru cei care au supraviețuit experiențelor aproape de moarte ca să mulțumească pentru viața lor. BBC a publicat un reportaj foto despre acest festival.

PE LUNG

Mulțimea se dă la o parte, permițând primelor sicrie să treacă. O tăcere grea se simte în jur. Dar totul nu este chiar așa cum pare în această după-amiază de vară în regiunea nord-vestică a Spaniei din Galicia. Deși majoritatea acestor sicrie poartă un corp, trupurile sunt foarte vii. „Simbolic, este victoria vieții asupra morții”, a spus Alfonso Besada Paraje, preotul local.

Enlarge

1-5

Foto: Olivier Guiberteau

Unii cred că festivalul datează de sute de ani, dar originile sale rămân misterioase. Potrivit învățăturii locale, ritualul de a duce  în sicrie oameni vii care au fost aproape de moarte a fost practicat inițial de păgâni.

Ceea ce era în mod tradițional o aventură provincială s-a transformat într-un festival de renume internațional, mii de spectatori vin pe străzile mici din Santa Marta de Ribarteme în fiecare an. „Oamenii vin din toată lumea pentru a asista acum la acest eveniment”, a spus Besada Paraje.

Cu câteva ore înainte să apară sicriele, oamenii se adună la biserica Santa Marta. Liturghia are loc într-un cort mare la fiecare jumătate de oră, în timp ce patru preoți țin liturghia în aer liber în curtea bisericii. În interiorul bisericii, reprezentanta Santei Marta, care va conduce procesiunea, se află lângă altar, primind un flux constant de vizitatori care doresc să aducă omagii.

Ocupanții sicrielor vin cu tot felul de povești. Un bărbat de la Madrid stă calm, ascultând muzică cu o casă în ureche. Am făcut-o pentru a mulțumi pentru bunica mea care a supraviețuit cancerului, a explicat el după procesiune. El și tatăl său au făcut un pact pentru a participa la festival în fiecare an, iar el a parcurs aproape 600 km de capitala spaniolă pentru a-și păstra cuvântul. Prietenii și familia se transformă în transportul sicriilor; nu este ușor din cauza căldurii și greutății.

Cultură

Artă și acte creative care au fost cenzurate în 2019

Publicat

pe

PE SCURT

Libertatea de exprimare și creativitatea sunt cruciale pentru dezvoltarea unor societăți vibrante, pluraliste și democratice. În aproape toate colțurile globului, fie prin satiră politică, cântec de protest, afiș sau doodle pe un zid într-un spațiu public, artiștii rămân creativi și rebeli.

În pofida cenzurii – sau poate din cauza acesteia – artiștii nepopulari și curatorii continuă să fie în fruntea muncii periculoase, dar necesare de stimulare a conștientizării și a schimbărilor sociale, scrie Hyperallergic.com, o revistă online de cultură.

PE LUNG

Azerbaidjan

În pofida unui ordin UNESCO din 2000 care cerea protecția lor, 10 mii de pietre funerare medievale armene, cunoscute sub numele de khachkars, au fost distruse la începutul acestui an. Observatorii culturali spun că este o ștergere consistentă a istoriei culturale și a realizărilor artistice umane. În februarie, s-a constatat că guvernul azerbaidjan a ordonat distrugerea a cel puțin 89 de biserici medievale, 5840 de pietre încrucișate complex și 22 de mii de pietre funerare în Nakhchivan, o republică autonomă situată între Azerbaidjan și Armenia.

Enlarge

origi
Un Djhafa khachkar original, o piatră din zeci care a supraviețuit. A fost afișată în Muzeul Metropolitan al Artei din Armenia. (Credits: Simon Maghakyan)

Ungaria

În decembrie, blogul de artă artportal.hu a raportat că oficialii de la Budapesta intenționau eliminarea Fondului Cultural Național al Ungariei, principala sursă de finanțare pentru arte. Această mișcare a dus la o mare criză publică. Au fost proteste în care s-a solicitat guvernului să-și anuleze decizia, pe care a luat-o în cele din urmă, restabilind Fondul Cultural Național, deocamdată.

În noiembrie, filantropul George Soros și-a luat rămas bun de la Universitatea Central Europeană, o universitate pe care a înființat-o la Budapesta în 1991. După repetate încercări ale premierului de extremă dreaptă al Ungariei, Viktor Orbán, de-al pune în lumină proastă și de a-l prezenta pe filantropul de origine maghiară ca o amenințare pentru Ungaria, Universitatea a fost obligată să se mute.

Republica Kârgâză

Enlarge

4
Foto de Malika Baiazova/ medium.com

O controversă la Muzeul Național de Artă din capitala Bișkek, inaugurată la final de noiembrie 2019, a culminat cu amenințări de violență fizică și intimidare. Expoziția „Feminnale” de la Muzeul Național de Artă explora subiectul independenței economice a femeilor. Expoziția avea scopul să combată miturile și normele de gen din țară.

Enlarge

3
Foto de Malika Baiazova/ medium.com

Dar, după cum a raportat Human Rights Watch, „în loc să trateze evenimentul ca o oportunitate de a încuraja conversația, adversarii au avut o reacție intensă, implicând abuzuri verbale și amenințări cu moartea, demisia directorului muzeului, eliminarea mai multor opere de artă și, în final, implicarea forțelor de ordine. Ministerul de cultură al țării a declarat expoziția drept „scandaloasă.” În ciuda acestui fapt, directorul muzeului, Mira Dzhangaracheva, a fost forțată să demisioneze în urma amenințărilor la adresa ei și a personalului, despre care a declarat că „mă sfâșie, mă violează”. Expoziție, deschisă pe 28 noiembrie, a coincis cu campania anuală de 16 zile de activism împotriva violenței de gen, care a avut loc în Kârgâzstan și în întreaga lume.

Enlarge

2
Foto de Malika Baiazova/ medium.com

Expoziția a durat 17 zile: în memoria a 17 femei care au fost arse într-o tipografie din Moscova în 2016. 14 dintre ele erau migrante ai forței de muncă din Kârgâzstan.

Rusia

Pe o notă pozitivă, directorul Centrului Gogol, Kirill Serebrennikov, a fost eliberat din arest la domiciliu. În 2019, arestarea sa de aproape doi ani la domiciliu s-a încheiat. Este cunoscut pentru filme critice la adresa elitei politice și religioase ruse. Cazul lui este o dovadă că guvernul rus nu se teme să folosească sistemul instanțelor pentru a-și reduce la tăcere criticii.

În acest an, el lansează, însă, unul dintre cele mai așteptate filme ale Rusiei, Gripa lui Petrov, o adaptare a celui mai vândut roman „Familia Petrov în jurul gripei” de Alexei Salnikov, care a primit două dintre cele mai importante premii de literatură din Rusia. Povestea se învârte în jurul unei familii din Ekaterinburg care experimentează sentimente mitice în timpul unei epidemii de gripă.

Spania

În noiembrie 2019, Freemuse a raportat despre cazul Pablo Hasél, nume real Pablo Rivadulla, rapper și pro-comunist care interpretează „cântece interzise” despre care autoritățile spaniole cred că glorifică terorismul. Înalta Curte Spaniolă (Audiencia Nacional) l-a găsit vinovat de „glorificarea terorismului” prin cântecele sale, conform articolul 578 din Codul penal spaniol, care aduce cu sine potențiale amenzi, interdicții de a munci în sectorul bugetar și chiar pedepse cu închisoarea.

„Trimiterea rapperilor la închisoare pentru versuri și scoaterea în afara legii a satirei politice demonstrează cât de înguste au devenit granițele discursului online acceptabil în Spania”, a declarat Esteban Beltrán, directorul Amnesty International Spania, menționând și faptul că numărul persoanelor acuzate în temeiul articolului 578 a crescut de la trei în 2011 la 39 în 2017 și aproape 70 de persoane au fost condamnate doar în ultimii doi ani.

Resursă informațională: Hyperallergic.com

Foto principală de Malika Baiazova/ medium.com

Citește mai departe

Cultură

Animația unui moldovean, printre câștigătoarele Festivalului din Norvegia

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Noul videoclip „MTV is my friend” al formației de muzică rock din România „Sarmalele reci”, a luat premiul pentru cel mai bun videoclip la festivalul din Bergen, Norvegia.

Autorul acestui videoclip animat este moldoveanul Radu Popovici.

PE LUNG

Radu Popovici (n. 6 octombrie 1991) s-a născut și trăit în copilărie la Ștefan Vodă, însă a decis să-și facă studiile de grafică și animație în România. Anume el este cel care a animat videoclipul formației românești.

„Tot procesul de creare a durat 2 ani și 3 luni”, ne spune tânărul.

Potrivit lui, cel mai complicat lucru a fost crearea unui concept si a unei regii. „A fost prima producție pe care să o fac de la un capăt la celălalt. A mai fost complicată și munca de animare în sine, care mi-a luat un an și ceva de muncă zilnică”, recunoaște Radu.

Munca asiduă a tânărului a fost apreciată de membrii juriului Festivalului ReAmina care are loc în Bergen, Norvegia. Ei au remarcat cât de bine animația însoțește și consolidează cântecul. „Animația este bine executată și este folosită pentru a completa muzica în conducerea narațiunii. Mai exact, reprezentarea formației de muzică în videoclip este complet integrată în piesă, consolidând astfel întreaga structură a filmului”, a declarat juriul Festivalului ReAnima, care l-a ales drept unul dintre câștigătorii festivalului.

Piesa „MTV Is My Friend”  este despre cum muzica poate da sens vieții. Un canal tv iconic al anilor trecuți care a inspirat generații întregi de tineri este luat ca simbol în cântecul formației „Sarmalele Reci”.

Citește mai departe

Cultură

5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

Publicat

pe

PE SCURT

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguță. În continuare, vrem să vă arătăm ce s-ar putea de făcut în clădirea Cafenelei Guguță, prin exemple de spații și clădiri reinventate.

PE LUNG

Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrității Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii și autorizații care vin în contradicție cu Legea Ocrotirii Monumentelor și care atentează la integritatea monumentelor istorice și naturale”, au scris activiștii Occupy Guguță pe Facebook. 

În continuare, ne întrebăm ce se va întâmpla cu Cafeneaua Guguță, la ce ar putea folosi această clădire. Platforma „Save Chișinău” a fost printre organizațiile care, împreună cu Occupy Guguță au cerut Consiliului Național al Monumentelor Istorice reîntoarcerea clădirii în proprietatea publică. Anneta Dabija, reprezentanta platformei zice că cel mai important lucru acum este ca această clădire să fie restaurată și să primească statut de clădire protejată, să devină monument de arhitectură.

„Vrem să fie restaurată clădirea Cafenelei Guguță. Ea poate fi transformată într-un centru cultural sau o cafenea. Poate fi orice, atât timp cât clădirea rămâne intactă.

Moldova.org a „răsfoit” Internetul și a identificat cinci spații și clădiri vechi de peste hotarele Republicii Moldova, care au fost reinventate și reutilizate în alte scopuri.

1. Danemarca

În 2004, o companie a câștigat competiția pentru transformarea Turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu utilizare mixtă. Clădirea se află în Copenhaga.

Acum, etajele de sus ale clădirii sunt spații de cazare pentru studenți. La etajele de mai jos, există un centru pentru tineret.

2. Franța

În orașul Sizun din Franța, un hambar din secolul al 17-lea a fost transformat într-un studio de artă.

Exteriorul a păstrat identitatea arhitecturală locală, iar interiorul este netezit și vopsit în alb, astfel încât să lumineze spațiul.

3. Olanda

În orașul Vuren din Olanda, un buncăr a fost transformat într-o casă de vacanță pentru două familii.

Proiectul a făcut parte dintr-o campanie publicitară. Datorită succesului renovării, s-a decis ca buncărul să fie mereu deschis pentru cazare. Mai mult, buncărul este protejat și susținut de către Comisia olandeză pentru monumente.

4. Spania

În orașul Cadiz din Spania, un abator din secolul al 19-lea a fost transformat într-o școală de bucătari profesioniști.

Casele din această regiune sunt cunoscute pentru pereții lor albi și acoperișurile ceramice. Prin urmare, cei care au restaurat abatorul au respectat stilul orașului. Arhitectura vechiului abator cu pereții de cărămidă și coloanele feniciene a fost păstrată.

5. Cehia

În Praga, subsolul unei clădiri mici folosite anterior pentru depozitarea rufelor a fost transformat în spațiu pentru expoziții, prelegeri, concerte și biblioteca privată a lui Franz Kafka.

Un spațiu întunecat și mic a fost transformat, fapt ce a revitalizat clădirea. Clădirea are un singur etaj și găzduiește Centrul Societății Franz Kafka. Designerii au împărțit spațiul subsolulu în două părți: una albă și alta neagră. Există o ușă cu rafturi de cărți care se rotește la 360 de grade și desparte birourile directorului de coridor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Economie8 ore în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

PoliticăO zi în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

EconomieO zi în urmă

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli ”Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în...

PoliticăO zi în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

ExterneO zi în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

CulturăO zi în urmă

Engleză la Căușeni, filme la Strășeni, Japonia la muzeu. Ce poți face în acest sfârșit de săptămână

PE SCURT În acest weekend mergem să vizionăm filme, să învățăm engleza și să facem cunoaștem Japonia. De asemenea, sâmbătă...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică2 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție3 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

PoliticăO săptămână în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică3 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Istorie4 săptămâni în urmă

25 de palme pe care le-am primit în ultimii zece ani

Deciziile Curții Constituționale, cedarea cotei BEM și concesionarea aeroportului, AIE-urile și omorul de la Pădurea Domnească. Au fost atât de...

Justiție1 lună în urmă

Erdogan continuă vânătoarea. Fiica fostului director „Orizont” din R. Moldova, reținută la București

PE SCURT O profesoară de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști,...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031