Expertii: Performanta comerciala a Moldovei vazuta „ca-n palma”

Pe parcursul perioadei 1995-2007 au fost implementate reforme ce au favorizat deschiderea economiei moldovenesti fata de economia globala. Dupa cum si era de asteptat in conditiile unei recesiuni economice generalizate in care se afla Republica Moldova, exporturile si importurile au reactionat in mod diferit la aceasta deschidere, rezultatul general fiind explodarea deficitului comercial, se arata in studiu lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup Evolutia exporturilor Republicii Moldova in Uniunea Europeana: Rolul regimurilor comerciale.

Dupa parerea expertilor, importurile au inregistrat in perioada mentionata o crestere aproape exponentiala, sporind de 4,4 ori in numai 12 ani (de la 840,7 milioane USD in 1995 la 3689,9 milioane USD in 2007). Din cauza situatiei proaste a sectorului de productie, periodic agravata de socuri macroeconomice si climaterice, exporturile moldovenesti au crescut in 1995-2007 de 2,5 ori mai lent decat importurile (de la 745,5 milioane USD la 1341,8 milioane USD). In intreaga perioada analizata, numai intr-un singur caz (anul 2001) exporturile au crescut mai repede decat importurile.

Evolutia importurilor, exporturilor si deficitului comercial al Republicii Moldova, 1995-2007

O crestere mai rapida a importurilor comparativ cu exporturile s-a observat si in cazul altor 9 tari din grupul celor 27 tari in tranzitie, in timp ce pentru 18 tari indicele de performanta comerciala atesta o expansiune comerciala.

Performantele comerciale nu au fost in mod necesar corelate cu amploarea reformelor economice implementate. In particular, se observa ca asemenea „restantieri” la capitolul reforme precum Azerbaidjan, Belarus, Turkmenistan si Uzbekistan au reusit o expansiune a exporturilor mai puternica decat tari cu mai multe merite reformatoare.

Din pacate, Republica Moldova a inregistrat cea mai proasta performanta comerciala, plasandu-se pe ultima pozitie in grupul tarilor in tranzitie.

Cat de neasteptat nu ar suna, dar pe parcursul acestei perioade, in ciuda socurilor energetice, pretul mediu al exporturilor moldovenesti a crescut practic la fel de repede ca pretul mediu al importurilor sale. Unul din factorii cresterii relativ lente a exporturilor Republicii Moldova este explicata de criza economica generalizata si prelungita si de faptul ca in ciuda deschiderii externe destul de timpurii, Republica Moldova nu a fost in stare sa implementeze reforme structurale favorabile cresterii ofertei. Totodata, cresterea exponentiala a importurilor a fost determinata de sporirea veniturilor populatiei, mai ales in anii 2000, veniturile remise de emigranti avand rolul principal in finantarea importurilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.