Expert: Volumul plăților cu cardul a ajuns în 2018 la 12,3 miliarde lei. Este necesar un Sistem Național de Plăți

Volumul plăților cu cardul efectuate de moldoveni se dublează la fiecare doi ani, iar în 2018 au ajuns la 12,3 miliarde lei, cea ce impune, de urgență, necesitatea creării unui Sistem Național de Plăți, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Expertul menționează că până în 2016 au dominat plățile cu cardul efectuate de moldoveni peste hotarele țării, însă în ultimii trei ani plățile cu cardul în Moldova cresc de 1,5-2 ori mai rapid decât cele realizate peste hotarele țării. Deja de doi ani plățile din interiorul țării le depășesc pe cele din străinătate.

În prezent, ponderea plăților cu cardul în Republica Moldova constituie circa 60% din totalul plăților cu cardul realizare de moldoveni, cea ce este de două ori mai mult decât acum 10 ani când plățile cu cardul în Republica Moldova constituiau doar 30%.

În valori absolute plățile cu cardul în Moldova în 2018 au atins cota de 7 miliarde lei, dublu față de acum doi ani și de zece ori mai mult comparativ cu acum șapte ani. Restul, 5,3 miliarde au constituit plățile cu cardul realizate de moldovenii de peste hotare.

Din acest motiv devine imperativ crearea unii Sistem Național de Plăți, deoarece este inoportun achitarea unor comisioane spre Sisteme de peste hotarele țării în condițiile când deja 60% din tranzacții sunt în interiorul țării.

Astfel, toate cardurile bancare emise de băncile din Republica Moldova trebuie să aibă două sisteme de plăți, 1) cel național pentru achitările cu cardul în interiorul Moldovei 2) unul din sistemele Internaționale pentru achitările cu cardul peste hotarele țării.

Pentru utilizatorii de carduri acest lucru nu va fi simțit nici într-un fel, dar pentru agenții economici înseamnă reducerea comisioanelor și încurajarea lor spre efectuarea tranzacțiilor cu cardul, în defavoarea tranzacțiilor în numerar.

Anume comisioanele ridicate la efectuarea plăților cu cardul sunt subiectul de nemulțumire a agenților economici, față de obligativitatea de a procura acest serviciu de la bănci. Ori, statul prin lege a obligat agenții economici să procure un serviciu de la bănci.

„În acest caz ține de obligația statului să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca plata pentru acest serviciu obligatoriu să fie corectă și în măsura posibilităților cât mai mică posibil”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.