Expert Grup: criza sistemul bancar MD e un zvon

In pofida unor tendinte negative atestate in ultimul timp in sectorul bancar moldovenesc, situatia este departe de ceea ce poate fi numita „criza” sau „pre-criza”, considera directorul executiv al Centrului analitic independent Expert-Grup, Valeriu Prohnitchi.
In ultimul timp, in anumite medii din Moldova circula zvonuri ca in sistemul bancar moldovenesc „s-ar coace o criza”. Potrivit lui Prohnitchi analiza datelor arata ca zvonurile nu sunt fundamentate, dar sustine ca anumite tendinte negative se observa.
Exista o serie de indicatori care pot sa caracterizeze nivelul de siguranta si de lichiditate bancara. Din toti indicatorii utilizati in practica bancara din Republica Moldova, cei mai relevanti pentru subiectul dat sunt suficienta capitalului ponderat la risc (care trebuie sa fie mai mare de 12%), raportul dintre activele cu termenul de plasare mai mare de 2 ani si resursele financiare atrase pe un termen mai mare de 2 ani (cunoscut si ca principiul I al lichiditatii si care trebuie sa nu fie mai mare de 1) si raportul dintre activele lichide la total active (principiul II al lichiditatii, care trebuie sa fie mai mare de 20%).
Pe baza datelor statistice publicate de BNM se poate constata o anumita evolutie negativa a doi indicatori mentionati mai sus. in particular, sustine directorul executiv al Expert-Grup, se observa ca rata de lichiditate calculata dupa principiului I (coeficientul de lichiditate pe termen lung) a crescut rapid de la 0,55 in ianuarie 2007, la 0,75 in decembrie 2007, ramanand practic la acest nivel in ianuarie-februarie curent. Acest coeficient trebuie sa fie mai mic sau egal cu 1 si ca, in principiu, „bancile moldovenesti mai au inca ceva marja pentru manevra, dar aceasta este destul de limitata si o atentie sporita din partea BNM nu ar strica!”, afirma Prohnitchi.
Pe de alta parte, coeficientul de lichiditate pe termen scurt (principiul II al lichiditatii) expune o dinamica negativa, incepand cu ianuarie 2006, cand a atins nivelul de 38,01%, pana la 28,98% in decembrie 2007 si 29,91% in februarie 2008. Acest indicator este inca foarte departe de limita inferioara impusa de BNM – 20%. Situatia bancilor este asigurata si de faptul ca nivelul de capitalizare este la un nivel care de doua ori depaseste minimul stabilit de BNM.
Dupa iulie 2006, cand a inceput intrarea capitalului strain pe piata, acest nivel s-a imbunatatit continuu.
Astfel, la moment nu exista premise reale care ne-ar permite sa afirmam ca, la nivelul sistemului bancar, s-ar configura o criza, ceea ce nu presupune ca de aceasta sunt ferite unele banci (europa.md).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.