Echipa mobilă din Cantemir: „Facem posibilul și imposibilul”

Solutii si explicatii de la echipa moldova.org.

Circa 2700 de copii și adulți cu dizabilități severe locuiesc în raionul Cantemir, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din populația totală a raionului. Datorită Serviciului Social „Echipa mobilă Cantemir”, aceste persoane au parte de îngrijirile necesare în propria locuință: de la ședințe de kinetoterapie – la consiliere psihologică, terapie ocupațională și informare privind drepturile și oportunitățile lor.

Echipa mobilă din Cantemir a fost creată încă în martie 2014, prin decizia Consiliului Raional în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Familiei. În timp, serviciul s-a dezvoltat, dar din dorința de a face și mai multe pentru persoanele cu dizabilități din raion, Direcția a pus la cale o colaborare cu Asociația Obștească „Parteneriatul Aachen–Moldova”. Organizația a elaborat un proiect pentru dezvoltarea și consolidarea serviciului social Echipa mobilă Cantemir. Pentru implementarea acestuia a beneficiat de un grant în valoare de 48000 Euro din partea Uniunii Europene prin intermediul Fundației Soros Moldova.

O mașină pentru deplasările în teritoriu

Datorită acestui grant, a fost posibilă cumpărarea unui automobil cu care specialiștii din cadrul Echipei mobile să se poată deplasa acasă la beneficiari. „Din bugetul Direcției Asistență Socială nu ar fi fost posibil acest lucru. Respectiv, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene am reușit să ajungem mai aproape de beneficiarii noștri”, explică Natalia Dediu, coordonatoarea proiectului. 

„Necesitatea dezvoltării acestor servicii era enormă în localitățile din raion. Ne-am dorit ca viața persoanelor cu dizabilități să fie îmbunătățită prin serviciile noastre de consiliere, recuperare și reabilitare psihosocială, prin ajutor în creșterea gradului de autonomie, prevenirea instituționalizării și incluziunea socială. Credem că am reușit”, menționează Natalia.

Enlarge

PROJECT.00_17_14_29.Still007
Kinetoterapeuta echipei mobile se pregătește pentru ședința cu Nicolae

Cu ajutorul aceluiași grant a fost cumpărată o masă pentru masaj, echipament tehnologic informațional pentru angajații Echipei mobile, dar și literatură de specialitate și materiale didactice, extrem de importante pentru lucrul specialiștilor cu beneficiarii. 

La început, comunitatea era reticentă

Pe parcursul implementării proiectului au fost organizate o serie de activități prin care membrii comunităților să fie informați despre cum funcționează Echipa mobilă și importanța incluziunii în societate a persoanelor cu dizabilități. 

Astfel, s-au desfășurat seminare de instruire inițială și continuă pentru angajații Echipei mobile, ședințe de lucru cu părinții copiilor cu dizabilități din raion, întâlniri cu oamenii din 20 de comunități ale raionului, schimburi de experiență cu serviciile sociale asemănătoare din alte zone ale țării. 

„La începutul activităților, am constatat că oamenii nu prea cunoșteau ce reprezintă serviciul social Echipa mobilă și, mai ales, cum i-ar putea ajuta. Acum, însă, primim o mulțime de mesaje, localnicii sunt curioși de activitatea noastră și vor să colaboreze cu noi. Îi vedem mult mai deschiși și dispuși să vorbească despre problemele lor”, povestește coordonatoarea proiectului. 

Enlarge

PROJECT.00_16_03_11.Still001
În timpul ședinței, specialista îi arată mamei băiatului ce tip de exerciții sunt recomandate

În cadrul aceluiași proiect au fost dezinstituționalizate trei persoane cu dizabilități din instituții rezidențiale. „Este vorba despre un cuplu de tineri care s-au mutat cu mătușa fetei, în satul Lingura, r. Cantemir. Rudele i-au ajutat să-și ridice o casă, iar noi, cu banii oferiți în cadrul proiectului, am cumpărat mobila pentru bucătărie, mai multe ustensile și materiale necesare pentru gospodărie, dar și lemne pentru iarnă”, menționează Natalia Dediu. 

Cea de-a treia persoană dezinstituționalizată este o tânără care s-a mutat în Casa comunitară din satul Baimaclia, r. Cantemir. „Ea participă la multe activități din comunitate, este foarte sociabilă și îi place să se afle printre semenii ei. Cu banii din cadrul proiectului am reușit să-i oferim tinerei mai multe lucruri necesare pe care ea și le-a dorit: obiecte de uz personal, îmbrăcăminte, telefon mobil”, spune coordonatoarea proiectului. 

Cum lucrează Echipa mobilă Cantemir

Din serviciul social Echipa mobilă Cantemir fac parte trei specialiste: Tatiana Boghean, kinetoterapeută, Natalia Zamfirov, psihologă, și Raisa Guțan, șefa serviciului.

Raisa Guțan este cea care explică cum decurge activitatea echipei și cum sunt selectați beneficiarii. „De obicei, asistentul social comunitar ne contactează și ne informează despre persoanele care ar avea nevoie de serviciile noastre. Noi încercăm să ajungem, în special, în satele îndepărtate, acolo unde cetățenii nu au multe posibilități”, explică Raisa Guțan. 

„La fiecare vizită a noastră în casele beneficiarilor ne organizăm timpul astfel încât să reușim să facem cât mai multe, dar niciodată în mod superficial. Tocmai din acest motiv, zilnic, mergem la aproximativ trei persoane și petrecem cu fiecare dintre acestea cel puțin o oră. În timp ce doamna Tatiana face kinetoterapia, alături sunt părinții, care urmăresc ce exerciții și ce tip de masaj se execută. Doamna Natalia vine întotdeauna cu activități inedite. În același timp, eu le vorbesc beneficiarilor despre diferite subiecte, precum drepturile lor, anumite aspecte legate de educația copiilor, ei ne spun cu ce alte probleme se confruntă…”, spune Raisa Guțan. 

La cine ajunge echipa mobilă

În prezent, de serviciile Echipei mobile Cantemir beneficiază 30 de persoane din 19 sate ale raionului. Printre acestea se numără Nicolae, un băiat de 8 ani. Nicolae are o soră geamănă, Nicoleta, dar și alți patru frați. Cei mai mari sunt deja căsătoriți. Mama copiilor este văduvă și încearcă să se ocupe de gospodăria lor din s. Porumbești de una singură. 

Enlarge

PROJECT.00_16_43_23.Still003
Nicolae are o formă de dizabilitate gravă și are nevoie constant de terapie

„Aveam 20 de ani când am născut primul copil. La 35 de ani am rămas însărcinată cu gemeni cu cel de-al doilea soț. El a încetat din viață înainte de nașterea copiilor. I-am născut în jumătate de oră, băiatul avea 3,7 kg, iar fata 3,3 kg”, își amintește Eugenia.

Nicolae are o formă de dizabilitate gravă. „Poate că n-am reușit eu să le fac pe toate la timp. ..dar o să le facem acum”, se consolează Eugenia în timp ce îl pregătește pe băiat de activitățile cu specialistele din cadrul Echipei mobile. 

Tatiana începe ședința de kinetoterapie. Eugenia este prezentă. „Mereu mă caută cu privirea, nu face nimic fără mine”, spune ea. După kinetoterapie, băiețelul lucrează cu psihologa. 

„Vreau ca ei să fie independenți”

Între timp, șefa serviciului Echipa Mobilă discută cu mama băiatului și îi vorbește despre formele de violență, inclusiv despre cazurile de șantaj, amenințări și violența economică. „Vă las câteva numere de telefon pe care le puteți apela în cazul în care vă confruntați cu o asemenea problemă. Tot timpul trebuie să cereți ajutor într-o situație critică”, punctează Raisa Guțan. Un alt subiect pe care Raisa îl abordează este despre bunele maniere ale copiilor: punctualitate, comunicarea respectuoasă cu cei din jur, grija față de ei înșiși. 

Eugenia se arată interesată de această temă. „Nicoleta tot timpul îmi reproșează că o trezesc dimineața prea devreme. Eu tot timpul îi spun că o trezesc devreme ca să reușească să se pregătească. Până se piaptănă, până se îmbracă… Eu-s una, nu pot să le reușesc pe toate. De asta vreau ca ei să fie independenți”, mărturisește femeia. 

Enlarge

PROJECT.00_16_57_00.Still005
Echipa mobilă Cantemir ajunge la Nicolae cel puțin o dată pe săptămână

Condițiile în care Eugenia își crește copiii sunt foarte modeste. Ar vrea să le ofere mai multe. Faptul că Nicolae face terapie gratis cel puțin o dată pe săptămână îi ușurează situația. „Eu am încredere că starea lui o să se mai îmbunătățească. Știți, sunt singură, mi-e greu tare, dar nu mă plâng.”, spune ea.

În cadrul aceluiași proiect implementat de AO „Parteneriatul Aachen–Moldova” au fost selectați câțiva beneficiari care au primit ajutor material. Familia Eugeniei se numără printre ei. Astfel, copiii au primit rechizite, scutece, plapume. Totodată, li s-a oferit ajutor ca să amenajeze o parte a casei lor pe care tocmai au reparat-o. S-a cumpărat o canapea, o masă de bucătărie, scaune, un șifonier și alte obiecte necesare. 

„Ce fac eu fără voi?”

Kinetoterapeuta Tatiana Boghean spune că fiecare beneficiar este tratat în mod individual. „În cazul copiilor avem rezultate bune. De exemplu, avem beneficiari care, după jumătate de an de terapie, au început să apuce lucruri, să rostească anumite cuvinte, să se miște – acestea sunt adevărate minuni în cazul copiilor cu dizabilități severe”, afirmă aceasta. 

În cazul adulților, recuperarea poate fi mai dificilă. „Am lucrat câteva luni cu o doamnă în etate care a suferit un accident vasculat cerebral în urma căruia a rămas imobilizată. Prima dată când am vizitat-o, era într-o stare gravă. Acum, după jumătate de an, dumneaei se ridică din pat și se poate deplasa singură, cu ajutorul bastonului”, adaugă Tatiana Boghean. 

Enlarge

PROJECT.00_17_26_19.Still009
Psihologa Natalia Zamfirov pune accent pe dezvoltarea abilităților cognitive ale băiatului prin diverse jocuri interactive

În cadrul acestor servicii sociale, între beneficiari și specialiști se creează o legătură puternică, iar cele trei angajate ale Echipei mobile Cantemir sunt așteptate cu bucurie de către cei care au nevoie de sprijin. 

„Recent am sistat activitatea cu un beneficiar și la ultima vizită dumnealui ne-a întrebat: ce fac eu fără voi? Desigur, că noi îi îndemnăm să ne contacteze de fiecare dată când se confruntă cu vreo problemă”, afirmă psihologa Natalia Zamfirov.

Aceasta menționează că mulți dintre cei în casele cărora ajung se luptă cu forme de depresie, sunt foarte închiși în sine și le este mai greu să comunice. „Dar cu răbdare, reușim să găsim căile potrivite pentru a ajunge la sufletul lor. Cu copiii cu dizabilități punem accent pe dezvoltarea abilităților cognitive prin diverse jocuri interactive. Mereu încerc să le aduc materiale noi să le captez atenția. Îndemnăm părinții să le acorde celor mici atenție constantă. Rezultatele apar în timp, după mult efort și muncă”, susține Natalia.

„Pentru noi cel mai important este zâmbetul și mulțumirea persoanelor cu mare lucrăm. Credeți-ne, când vedem cât de întristați sunt unii beneficiari ai noștri, încercăm să facem posibilul și imposibilul pentru a-i ajuta”, concluzionează Raisa Guțan, șefa serviciului social „Echipa mobilă Cantemir”. 

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.