Connect with us
"
"

Sănătate

„După Paștele Blajinilor încă mai groaznic o să fie”, spune șefa secției Terapie Intensivă de la Toma Ciorbă

Publicat

pe

Într-un sat, înainte cu 2-3 săptămâni înainte de Paște, soțul a infectat întreaga familie: soția, mama soției și cei doi copii de 9 și 13 ani. Soția a suportat foarte greu infecția, soacra a făcut pneumonie bilaterală. În perioada aceasta, ne-am străduit să nu despărțim familiile. La noi sunt saloane pentru femei, pentru bărbați, dar în cazul aceste familii le-am oferit un salon în care au stat o perioadă lungă: 20 de zile. După asta, familia s-a întors acasă, în sat, unde au fost stigmatizați.

Îmi amintesc și cazul unei asistente medicale infectate. Pacienta simțea o slăbiciune extraordinară, nu putea mișca din mâini, din picioare. Noi am lucrat cu ea ca cu un copil mic care abia învață să meargă. Când ea s-a ridicat pe trei minute – pur și simplu în picioare – infirmierele strigau: Galina Andreevna, ea se ține pe picioare, imaginați-vă! Atât de slăbită era. 

Am avut o pacientă de 38 de ani cu infecție. Avea dureri foarte mari de cap. Pe deasupra, avea și tuse, iar tusea îi provoca încă mai mare durere de cap. Nu i-am dat medicament pentru tusă, pentru că nu știam cum o să reacționeze plămânii inflamați din ambele părți. Dar tusea este un reflex, iar dacă stopezi reflexul, știi că mai târziu va fi problematic, pentru că nu se elimină ce se produce în plămâni din cauza inflamației. 


Aceștia sunt doar câțiva dintre oamenii care au avut infecția cu COVID-19 și s-au tratat în cadrul Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar mărturiile aparțin șefei secției: Galina Chiriacov. În continuare, epidemiologa o să-ți povestească despre cum rezistă medicii și pacienții în această perioadă, dacă nu a fost prea devreme pentru relaxarea măsurilor și de ce Galina Chiriacov nu o să spună în această perioadă oamenilor unde lucrează.


Despre relaxarea măsurilor

Noi nu suntem așa de disciplinați ca în Germania, Japonia sau în China. Lumea deja a obosit. Dacă erau puse restricțiile mai târziu, la sfârșitul lui martie, la începutul lui aprilie, când au fost mai puțini pacienți, poate acum era altfel. Toți sunt obosiți psihologic, pentru că au rămas fără surse de venit. 

Dar cu mentalitatea noastră, e prea devreme de relaxat măsurile. Ne așteaptă poimâine Paștele Blajinilor. După, încă mai groaznic o să fie. Dacă în mod normal ieși afară, în aer liber, nu sunt atâtea riscuri, dacă ești protejat. Dar la noi lumea trebuie numaidecât să se salute, să pupe. Poate trebuia de mai lăsat  restricțiile încă vreo două săptămâni.

Eu le spun prietenilor mei: vouă vă este greu să stați acasă, dar veniți în vizită, faceți voluntariat și o să vă treacă. În afară de studenții de la medicină, nimeni nu a venit să facă voluntariat. Dar a fost și este nevoie de psihologi…

Despre rezistența medicilor și a pacienților

Noi permanent suntem în starea asta, pentru că noi suntem infecționiști și suntem mereu în contact cu infecțiile. Noi știm cum se tratează difteria, rujeola, varicela și nu ne este frică de nimic. Dar asta nu este normal pentru specialiștii care nu sunt din domeniu, care sunt chirurgi, terapeuți, traumatologi. Este greu psihologic și pentru că mulți medici nu trăiesc acasă, pentru nu-i infecta pe cei dragi. Unii stau în chirie de aproape de trei luni fără să-și vadă familia.

Eu lucrez cu infecțiile, sunt obișnuită cu mască și cu alte măsuri, dar mi-e foarte greu. Nu văd pacientul, pacientul nu mă vede pe mine, pentru că suntem în scafandre. E greu să vii acasă și să te dezbraci aparte, să dezinfectezi mereu totul. Nici încălțămintea nu rezistă de la atâtea spălături. 

Este greu psihologic și pentru pacienți. Pentru că ei sunt conștienți că sunt infectați, dar au și alte comorbidități și că sunt în stare gravă. Apoi, după ce ies din spital, ei se confruntă cu alt stres. Ei sunt stigmatizați de societate. Lor le este rușine să spună că au COVID-19, de parcă ar avea ciumă.  

Pentru că oamenii se tem de virus. Eu nu o să spun la nimeni unde lucrez, pentru că am rugat pe cineva să vină să vadă ce se întâmplă cu internetul de acasă și mi-a spus: voi ce, glumiți? Cum să venim la voi dacă lucrați în spitalul cela? 

Munca a devenit mai grea

În secție lucrez eu și încă trei asistente medicale, plus asistenta medicală principală a spitalului. În cadrul secției sunt 10 paturi. Acum, joi seara, avem 7 pacienți, dar nu se știe câți o să avem mâine.

După ce a fost creat Centrul COVID-19 unde pacienții sunt triați și după ce au fost implicați medicii de familie în testare, munca a devenit ușoară, pe de o parte, iar pe de alta: grea. 

Până la cele două menționate mai sus, pacienții erau triați în instituție. Persoanele suspecte trebuiau să petreacă 24 de ore în spital până să afle rezultatele. Așa că, după deschiderea centrului și după implicarea medicilor de familie, volumul muncii a devenit mai mic. După această schimbare, în secție vin pacienții bolnavi și grav bolnavi. Vin să se trateze în continuare și pacienți care au fost conectați la aparatele de respirație artificială în alte instituții medicale. Din acest motiv, munca a devenit mai grea, pentru că cazurile sunt complicate.

Vine căldura. Putem să ne așteptăm la micșorarea cazurilor?

Noi nu știm până la capăt cum se comportă virusul. Dar căldura este un plus, pentru că oamenii o să deschidă ferestrele să aerisească încăperile, iar virusul nu suportă când aerul se schimbă. Pe suprafețe, razele solare ucide bine. Apoi, sper că lumea o să fie responsabilă, mai ales că noi nu vom mai avea evenimente în afară de Paștele Blajinilor.

Foto principală: Ziarul de Gardă

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Sănătate

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Publicat

pe

De către

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat de Fundația Medpark în luna martie, iar alte 80 de persoane s-au programat pentru perioada imediat următoare. Beneficiarii sunt lucrători medicali din toată țara care au suportat infecția COVID-19 în forme medii sau severe și se află în faza de convalescență. Rezultatele evaluărilor de până acum au arătat schimbări la nivelul mai multor organe, fiind valoroase din perspectiva înțelegerii impactului virusului SARS-CoV-2 asupra organismului.

  • Cei mai afectați sunt plămânii

Rezultatele investigațiilor arată că la niciunul dintre pacienții investigați funcția respiratorie nu și-a revenit complet la o lună după suportarea infecției.

Angela Selivanov, medic internist, Medpark: „Majoritatea pacienților prezentau clinic dispnee (respirație dificilă) și fatigabilitate (oboseală), deși funcția respiratorie (evaluată prin spirografie) era fără schimbări importante. Însă imagistica prin Tomografie Computerizată a arătat schimbări patologice pulmonare, așa-numite focare de tip «sticlă mată», la toți pacienții, la interval de o lună. După 2-3 luni schimbările sunt mai puțin exprimate la majoritatea pacienților, în timp ce la unii persistă modificări fibrotice drept urmare a infecției suferite și se recomandă monitorizarea ulterioară la medicul pulmonolog.”

  • Efecte asupra altor organe

La 30% din beneficiarii proiectului, la o lună după tratament, încă persistau efectele toxice ale medicamentelor administrate, reflectate prin modificarea probelor hepatice. Specialiștii Medpark consideră că aceste efecte sunt, cel mai probabil, reversibile și funcția ficatului ar trebui să se restabilească în timp. În ceea ce privește funcția inimii, la unul din zece pacienți s-au depistat dereglări de ritm, schimbări la electrocardiografie, valvulopatii sau dilatarea cavităților cordului.

  • Impactul psihoemoțional

Persoanele investigate în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” au beneficiat și de consultația unui psihoterapeut, deoarece stările de anxietate, depresia și frica încă persistă după stresul suferit – efecte care nu sunt de neglijat.

Doina Tcaci, asistentă medicală, spitalul raional Ștefan Vodă, beneficiară a proiectului: „Am suferit psihologic și fizic în această boală. Tare ne-am protejat de la bun început, dar s-a întâmplat. Când s-a confirmat diagnosticul a căzut cerul peste mine. Infecția aceasta s-a dovedit a fi diferită de oricare altă boală, iar unele simptome nu au dispărut nici până acum. De aceea, posibilitatea de a face aceste investigații este un mare noroc.” 

Ion Lungu, medic neurolog, spitalul raional Orhei, beneficiar al proiectului: „Ceea ce mi s-a întâmplat a fost grav. Am avut organismul atât de slăbit, încât după spitalizare nu mă puteam ține pe picioare. În 20 de zile am pierdut 20 de kilograme. Eram foarte confuz. Acest proiect m-a făcut să simt susținere, m-a făcut să înțeleg că nu suntem singuri în fața furtunii, fapt pentru care sunt foarte recunoscător.”

Proiectul „Grijă pentru colegi” continuă

Serviciile oferite în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” includ toate evaluările necesare pentru aprecierea stării de sănătate în urma suportării infecției COVID-19, depistarea posibilelor consecințe și corijarea acestora. Valoarea investigațiilor și consultațiilor oferite depășește 4.000 de lei pentru o persoană, costurile fiind acoperite integral de către Fundația Medpark.

Pentru informații despre proiect accesați acest link.

Citește mai departe

Important

COVID-19 explicat. Toate episoadele

Publicat

pe

Episodul 1: Falsuri și adevăruri, în ce credem

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații și apelează la remedii naturiste pentru a se proteja de acest virus care a infectat deja peste 5 mln de oameni din întreaga lume. În acest episod vorbim despre adevăruri și falsuri. În ce trebuie să credem și în ce nu.

Covid explicat: Falsuri și adevăruri, în ce credem

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații și apelează la remedii naturiste pentru a se proteja de acest virus care a infectat deja peste 5 mln de oameni din întreaga lume. În acest episod vorbim despre adevăruri și falsuri. În ce trebuie să credem și în ce nu.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 26 mei 2020

Episodul 2: Purtăm sau nu mănuși?

Mănușile – ele ne protejează de Coronavirus sau nu? Când și cum trebuie să le purtăm, sau mai bine ne lipsim de ele?

COVID-19 explicat: purtăm sau nu mănuși?

Salut! Sunt @Tatiana Beghiu și astăzi vorbim despre mănuși și dacă ele ne protejează de acest virus care a afectat peste trei milioane de oameni din întreaga lume.Acest video explicativ face parte dintr-o serie de filmulețe lansate de Moldova.org, în care explicăm cum să-ți dai seama dacă ești infectat, de ce COVID-19 este periculos, cum se transmite și altele.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 28 april 2020

Episodul 3: Purtăm sau nu mască?

Ce facem cu măștile? Când și unde este indicat să le purtăm? Aflați în al treilea episod din seria „COVID-19 explicat”.

Covid-19 explicat: purtăm sau nu mască?

Salut! Sunt Georgeta Carasiucenco, reporteră Moldova.org și astăzi îți răspund la întrebarea: purtăm sau nu purtăm măști?Noi începem o serie de filmulețe în care o să-ți explicăm foarte simplu aspecte ce țin de coronavirus și cum ne protejăm de el.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 21 april 2020

Episodul 4: Cum îți dai seama că ești infectat?

Care sunt simptomele Coronavirusului? Cum îți dai seama că ești infectat? Afli în episodul 4.

Covid-19 explicat: cum îți dai seama că ești infectat?

Mai sunt cinci zile până se încheie starea de urgență din țară, dar virusul nu se duce nicăieri. El rămâne cu noi, nu se știe pe cât timp. Pentru că virusul este periculos, în special pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, dar și alte boli, Georgeta Carasiucenco povestește cât se poate de simplu despre cum îți dai seama că ești infectat.

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 11 mei 2020

Episodul 5: De ce automedicația este mai periculoasă ca niciodată?

În episodul 5 vorbim despre autodiagnosticare și automedicație. În încercarea de a evita la maximum spitalele în această perioadă, tratamentul fără supravegherea unui medic specialist poate fi foarte periculos.

Covid-19 explicat: De ce automedicația este mai periculoasă ca niciodată?

Salut, în episodul de azi Ana Gherciu vorbește despre ceea ce mulți dintre noi facem – autodiagnosticarea și automedicația. În încercarea de a evita la maximum spitalele în această perioadă, tratamentul fără supravegherea unui medic specialist poate fi foarte periculos.Ai grijă de sănătatea ta și, dacă mai poți, #staiacasă!

Geplaatst door Moldova.org op Donderdag 14 mei 2020

Episodul 6: Usturoi, vitamine și alcool – eficiente sau dăunătoare?

Ai auzit că mâncatul usturoiului te păzește de COVID-19 și ai văzut la televizor cum președintele R. Belarus Lukașenko recomandă „de otrăvit acest virus” cu 50 de grame de vodcă. Să știi că acestea nu te ajută cu nimic. De ce? Află în episodul 6.

COVID-19 explicat: usturoi, vitamine și alcool – eficiente sau dăunătoare?

Dacă ai mâncat un cățel de usturoi cu gândul că așa nu te atinge COVID-19; dacă ai băut 50 de grame de vodcă așa cum recomandă președintele R. Belarus Lukașenko „de otrăvit acest virus”, să știi că cele două nu te-au ajutat aproape cu nimic. De ce? Vezi în filmulețul de mai jos. Georgeta Carasiucenco îți explică la ce ajută, de fapt, usturoiul, tăria și vitaminele.

Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 20 mei 2020

Episodul 7: Trebuie sau nu să ne dezinfectăm hainele și încălțămintea?

Este sau nu necesar să dezinfectăm hainele și încălțămintea când revenim de afară? Află în episodul 7.

Covid expicat: trebuie sau nu să ne dezinfectăm hainele și încălțămintea?

Deși vorbim deja de trei luni despre COVID-19, totuși continuăm să avem foarte multe neclarități. De aceea, noi continuăm seria de filmulețe în care explicăm ce trebuie să facem pentru a ne proteja de acest virus.

Geplaatst door Moldova.org op Donderdag 21 mei 2020

Episodul 8: Plasma, eficientă sau nu?

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică.

Covid-19 explicat. Plasma, eficientă sau nu?

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Episodul 9: Ce presupune un test pentru COVID-19?

În ce condiții ți se poate preleva testul pentru COVID-19? În ce constă procedura, cât timp durează să afli rezultatul și cât trebuie să achiți pentru acesta? Află în episodul 9.

Covid explicat: Ce presupune un test pentru COVID-19?

În ce condiții ți se poate preleva testul pentru COVID-19? În ce constă procedura, cât timp durează să afli rezultatul și cât trebuie să achiți pentru acesta?Jurnalista Tatiana Beghiu îți răspunde la aceste întrebări, pe scurt. Nu uita să dai like și să distribui acest video și prietenilor tăi 🙂

Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 27 mei 2020

Episodul 10: Coronavirusul comparat cu alte pandemii

Pandemia provocată de coronavirus este o noutate pentru lumea contemporană. Sau nu? Ana Gherciu povestește ce alte pandemii s-au întâmplat în trecut și ce este Covid-19, în comparație cu pandemiile anterioare.

Coronavirusul comparat cu alte pandemii

Pandemia provocată de coronavirus este o noutate pentru lumea contemporană. Sau nu? Ana Gherciu vă povestește ce alte pandemii s-au întâmplat în trecut și ce este Covid-19, în comparație cu pandemiile anterioare.Dacă ți-a plăcut acest video, nu uita să-l distribui cu prietenii și rudele tale 🙂

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 9 juni 2020

Episodul 11: Coronavirusul la copii

Cum suportă copiii coronavirusul? Este adevărat că acest Covid-19 nu îi afectează în aceeași măsură ca și pe adulți? Și dacă mama se îmbolnăvește, se transmite acest virus prin laptele matern? Află în episodul 11.

Covid explicat: Coronavirusul la copii

Cum suportă copiii coronavirusul? Este adevărat că acest Covid-19 nu îi afectează în aceeași măsură ca și pe adulți? Și dacă mama se îmbolnăvește, se transmite acest virus prin laptele matern?@Ana Gherciu îți răspunde la aceste întrebări într-un nou episod din seria „Covid-19 explicat”.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 9 juni 2020

Episodul 12: Avem sau nu motive de relaxare?

În timp ce măsurile de restricție sunt ridicate, una câte una, cifra infectaților de Coronavirus a fost într-o continuă creștere. În acest context, avem sau nu motive să ne relaxăm? Află în ultimul episod din seria noastră „COVID-19 explicat”.

COVID-19 explicat. Avem sau nu motive de relaxare?

Dragii noștri, astăzi încheiem rubrica „COVID-19 explicat” și o facem cu o întrebare foarte importantă – Avem sau nu motive de relaxare?Cifrele nu ne avantajează deloc, mai ales dacă le comparăm cu experiența altor state. Voi ce părere aveți?

Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 10 juni 2020

Citește mai departe

Sănătate

COVID-19 explicat: Coronavirusul la copii

Publicat

pe

De către

Cum suportă copiii coronavirusul? Este adevărat că acest Covid-19 nu îi afectează în aceeași măsură ca și pe adulți? Și dacă mama se îmbolnăvește, se transmite acest virus prin laptele matern?

Ana Gherciu îți răspunde la aceste întrebări într-un nou episod din seria „Covid-19 explicat”.

Covid explicat: Coronavirusul la copii

Cum suportă copiii coronavirusul? Este adevărat că acest Covid-19 nu îi afectează în aceeași măsură ca și pe adulți? Și dacă mama se îmbolnăvește, se transmite acest virus prin laptele matern?@Ana Gherciu îți răspunde la aceste întrebări într-un nou episod din seria „Covid-19 explicat”.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 9 juni 2020

Puteți vedea cum se manifestă coronavirusul comparat cu alte virusuri aici.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment7 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social11 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031