Connect with us
"
"

Important

După 11 ani, Voronin despre Memorandumul Kozak: A apărut un punct suplimentar la ora 22.00/ INTERVIU

Publicat

pe

Dle Voronin, aţi spus anterior că orice scor la alegerile din 30 noiembrie, care ar aduce PCRM mai puţin de 50 plus un mandat în Parlament va fi considerat un eşec. Pe ce electorat mizaţi, dat fiind faptul că o parte din analişti politici consideră că alegătorii comunişti sunt persoane de vârsta a treia?

Această afirmaţie a analiştilor nu mai este valabilă. De 20 de ani. Noi mizăm pe toţi alegătorii, lucrăm cu toate categoriile de alegători, inclusiv cu pensionarii, care sunt cei mai defavorizaţi. Lucrăm foarte mult şi avem succese, sincer vorbesc, şi cu tinerii. Da, suntem acceptaţi şi înţeleşi de tineret şi ne aşteaptă şi vin la toate întâlnirile noastre. Şi vreau să vă spun că sunt foarte mulţi, ca niciodată. Noi vom publica programul nostru, în care vom spune tot ce am făcut şi vom face pentru tineret. Ne aşteaptă, ne înţelege şi intelectualitatea. În orice caz, nu avem un anumit segment al societăţii, pe care am miza. Noi acum discutăm cu alegătorii noştri nu de pe poziţia de partid de opoziţie, ci le reamintim tot ce am făcut când am fost la guvernare. Deci venim, nu doar cu promisiuni, ci şi cu fapte.

Dar nu există o contradicţie în ceea ce ziceţi? Pentru că actuala guvernare le-a oferit tinerilor posibilitatea de a circula fără vize în Europa. Şi nu puteţi contesta că este un atu al forţelor democratice.

Hm. Aceasta este ca o poveste pe care mirii nu prea serioşi o spun şi le-o promit fetelor înainte de nuntă. Aşa şi aici, cu această promisiune de acces liber în Europa. Ei şi ce facem mai departe? Pentru ce, ca să robim în Europa? Să fim servitori în Europa? Noi trebuie să ridicăm Moldova. Aceasta este politica noastră.

Reveniţi la vechiul îndemn de a aduce Europa în Moldova?

Da. Că ei au făcut acest lucru e foarte normal, dar noi am început să-l facem. Pentru că structurile europene care au făcut aşa că au pus în genunchi pe moldoveni şi ei trebuiau să nimerească în Europa printr-o portiţă mică care se chema cetăţenia românească. Şi noi am abordat această problemă la nivel foarte serios, când eram la guvernare. Şi de atunci au început aceste activităţi.

Sunteţi pentru modificarea Constituţiei, ca şeful statului să fie ales prin votul direct al cetăţenilor?

Niciodată.

De ce? Nu aţi fi vrut să fiţi ales de două milioane de cetăţeni decât de 61 de deputaţi?

Nu e vorba despre mine. Eu şi aşa am fost preşedinte cu două mandate. Problema este mai serioasă. Noi am analizat activitatea în ţările unde preşedintele este ales prin vot direct şi în ţările unde este regim constituţional parlamentar. Noi am fost acei care în anul 2000 am votat pe neaşteptate modificarea Constituţia, pentru republică parlamentară. Noi dorim ca preşedintele Moldovei să fie unul colegial, şi nu autoritar. Un preşedinte, colegial, adică, ales de tot Parlamentul, care activează normal şi care nu pune interesul unui grup mai presus în faţa interesului naţional, are dreptul să fie apreciat drept un preşedinte comun al R.Moldova. Întrucât acest Parlament este ales direct de cetăţenii republicii, are împuterniciri serioase şi lasă să fie el ca un exponent în faţa cetăţenilor de alegere a unui preşedinte comun al R.Moldova.

Dar acestea sunt viziunile mele politice, dar acum trec la unele momente practice legate de activitatea mea. Nu de aceea că am un caracter autoritar, de dictator, dar aşa s-a creat conjunctura că în 2001 nouă ne-a fost oferită de cetăţeni o majoritate parlamentară şi noi am format toată conducerea pe verticală de unii singuri. Şi noi patru ani am guvernat Moldova în condiţiile unui singur partid de guvernare. Ne-a fost greu, dar ne-am străduit să nu ne ducem departe de normele democratice. Dar şi în aşa condiţii am demonstrat că se poate de lucrat foarte bine, şi de avut rezultate serioase şi am ridicat şi rolul Parlamentului…

Dar ar fi oportună trecerea la votul uninominal în sistemul electoral?

În condiţiile în care în Moldova interesele clanurilor, ale grupărilor mafiotice, oligarhice sunt atât de puternice aceasta ar fi un lucru foarte urât.

De ce?

Mulţi din conducători ai acestor clanuri, aceşti oligarhi, tâlhari, care pe nedrept au prădat ţara şi s-au îmbogăţit, au să-şi cumpere aceste mandate, aceste fotolii în ParlamExamineazăent, ca să nu pună nimeni mâna pe ei. Iată de ce.

Dacă ipotetic veţi fi ales în funcţia de preşedinte al Moldovei aţi fi de acord să părăsiţi funcţia de preşedinte al PCRM?

Chiar acum, la prima şedinţă organizată la sediul partidului cu candidaţii la funcţia de deputat, le-am zis: „Nu uitaţi, după alegeri noi reprezentăm interesul tuturor alegătorilor – şi al celor care ne-au susţinut, şi al celor care nu şi-au dat votul pentru noi”. Aşa şi în cazul preşedintelui ţării, care urmează a fi ales de Parlament. Imediat a doua zi, după ce a fost ales, trebuie să conducă cu toată ţara şi nu doar cu susţinătorii săi, trebuie să reflecte interesul tuturor cetăţenilor.

Şi respectiv?

În cei opt ani cât am fost şef de stat, funcţia de preşedinte de partid nu mi-a încurcat deloc. Nici nu mi-a stricat imaginea în faţa cetăţenilor, şi nici nu am fost acuzat de nimeni că am promovat interesul partidului. Am fost echidistant.

Dar atunci aţi părăsit funcţia de şef de partid?

Nu.

Şi acum tot nu aţi părăsi?

Nu. Pentru că partidul este fundamentul activităţii noastre, pe care noi venim în Parlament. Eu nu pot. Cum asta? În Parlament vine un grup de persoane, reprezentaţi ai partidului, dar partidul are peste 40 mii de membri şi ceilalţi toţi sunt colegii noştri. Pentru ce să părăsesc ceilalţi colegi?

Pentru că oponenţii Dvs pot să vă reproşeze.

Aşa ceva nu o să fie, dacă eu o să mă conduc şi o să lucrez strict conform Constituţiei. Dacă nu o să fac acest lucru, este Parlamentul, care alege preşedintele, există Curtea Constituţională, care analizează aceste lucruri şi există moţiunea de vot de neîncredere.

Pregătiţi un succesor la şefia partidului?

Mai mulţi.

Ne daţi şi nume?

Doamne fereşte! Cu o lună înainte de alegeri să rostesc nume? Dar ca să fie un răspuns complet pot să spun că PCRM se gândeşte din start la viitoarea echipă de guvernare şi la componenţa conducerii Parlamentului şi a Guvernului. Acum ne gândim. Iată aici vreau să vă spun referitor la dimensiunea guvernamentală. În viitorul Guvern vor fi persoane care nu sunt membri de partid. O să fie profesionişti. Nu spun că nu avem profesionişti în echipa noastră, dar vrem să selectăm pe cei mai buni profesionişti ai ţării.

Aţi fi de acord să luaţi tehnocraţi din altă echipă?

Poate să fie, dacă o să aibă capacităţile necesare. Noi aşa am făcut şi în anul 2001, având majoritatea constituţională, noi am lucrat un an şi jumătate doar cu un membru de partid în Guvern – Valerian Cristea, toţi ceilalţi erau specialişti şi tehnocraţi.

Dar care erau adepţi ai PCRM…

Nu, nu, nu!. Un an şi ceva era ultima componenţă a guvernării Braghiş.

Care ar fi primele iniţiative: a) în postura de partid de guvernare şi b) în cea de partid de opoziţie ?

Cu varianta b mai atent.

De ce ? Aceasta e realitatea şi aţi fost întotdeauna realist…

Realist, pentru că împotriva noastră se luptă nu ţăranii, nu muncitorii şi nu oameni de rând. Dar se luptă structuri care nu sunt întotdeauna din Moldova, sunt departe de hotarele Moldovei. Acei care au aprins Parlamentul şi Preşedinţia în aprilie 2009, acei care ne-au făcut lovitura de stat, când am venit a treia oară consecutiv la guvernare. Pe ei nu îi îndestulează cuvântul „comunişti”. Au investit trei trilioane de dolari pentru a distruge Uniunea Sovietică. Şi acum, na-ţi-o bună, în centrul Moldovei vine un partid comunist care mai are şi rezultate. Noi nu vrem să luptăm, dar vrem să demonstrăm că teoria clasicilor marxişti-leninişti este adevărată. Ei, matale, dacă nu îţi place asta nu înseamnă că eu nu pot să vorbesc…

Care totuşi vor fi primele iniţiative?

Nu vor fi iniţiative, ci măsuri. O să fie o luptă dură, dar nici nu luptă, dar ceva mai serios, cu corupţia. Nu o să schimbăm procurorul sau judecători. Pentru că poţi să-i schimbi de 99 ori, dar dacă structura activităţii organelor statale nu se schimbă, dacă legea permite unele posibilităţi de a face acte de corupţie, atunci nu reuşeşti nimic. Când eram la guvernare am creat un grup de experţi, care orice proiect de lege era studiat din punct de vedere al posibilităţii actelor de corupţie. Aşa o să fie şi acum…

Am înţeles că nu vă place ipoteza pesimistă, dar dacă reveniţi în opoziţie, care vor fi măsurile?

Am înaintat 164 de proiecte de legi în aceşti patru ani de activitate în opoziţie. Niciun proiect nu a fost introdus pe ordinea de zi a Parlamentului.

Niciunul?

Niciunul. Nu a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, nici vorbă ca să fie pus pe agenda discuţiilor. Iată aceasta se numeşte model de activitate democratică.

Nu vă supăraţi, dar timp de opt ani cât aţi fost la guvernare câte proiecte ale opoziţii aţi inclus pe agenda discuţiilor?

O sumedenie, cum zic moldovenii. Da când am fost la guvernare în 2005, cui i-am transmis conducerea CEC-ului şi a altor organe de control? Nu, opoziţiei? Noi atunci aveam doar 56 de mandate. Şi atunci eram într-o situaţie serioasă, pentru că dacă nu erau câţiva colegi de-ai noştri, nu ne ajungeau mandate şi nu puteam vota.

Cât de adevărată informaţia, potrivit căreia Marc Tcaciuk a venit la Dvs cu o listă de businessmeni care urmau a fi incluşi pe lista PCRM?

Ceva este în această situaţie. A fost ceva de genul acesta. Dar nu confirm că fost o listă de businessmeni. Erau persoane diferite, poate unul, doi oameni de afaceri. Dar nu aceasta a fost elementul principal (n.r. care a stat la baza plecării lui Tcaciuk), poate a fost unul din elementele care a depăşit masa critică acumulată până atunci. Era dorinţa de a promova oameni care să fie mai aproape de ei, de persoanele care îi promovau. Dar noi promovăm în partid ideea unui colectiv unic. Am stabilit un sistem foarte bine pus la punct de a promova cadrele noastre, inclusiv, la funcţia de candidat de deputat.

Regretaţi plecarea lui Marc Tcaciuk?

Nu regret plecarea nimănui. Pentru că este vorba de organismul partidului, dar organismul trebuie să rămână sănătos şi cu capacităţi de luptă foarte puternice. Şi la noi în partid nu depinde totul de o persoană, inclusiv de preşedintele partidului, dar depinde de teoria, ideea şi practica colectivă. Poate să plece oricine, partidul oricum va activa. Văd că nu mă credeţi tare…

Nu deschideţi prea tare parantezele…

Ceea ce se întâmplă în sânul familiei nu se scoate afară pentru a discuta. Şi mai vreau să adaug. Noi acum suntem în cea mai mare încercare pentru partid – campania electorală. Vreau să spun că plecarea lor nu a influenţat absolut pregătirea şi desfăşurarea campaniei electorale şi nu influenţează deloc. Categoric, nu. Poate pe multe poziţii progresăm şi mergem cu mult mai reuşit decât înainte. Asta-i şi normal. Pentru că se dezvoltă toţi. Patru ani nu au fost dezvoltare doar pentru Voronin, pentru Tcaciuk sau altcineva, dar pentru tot partidul şi se descoperă oameni noi, cu capacităţi, cu posibilităţi.

Vă veţi judeca cu Grigore Petrenco? El a spus că va contesta excluderea sa din PCRM.

Petrenco s-a înfierbântat. Nu există o normă sau o lege care să „judece” plecarea unui membru din partid. Băiatul era emoţionat şi înfierbântat. Membru de partid devine cetăţeanul care a fost primit de organizaţia primară de partid. Punctum. Dacă a fost exclus din partid, el poate să se adreseze la organizaţia primară de partid care l-a primit, la comitetul raional al PCRM. Poate să se adreseze la Comisia de partid a Comitetului Central, poate să se adreseze la Plenara Comitetului Central şi mai poate să se adreseze către Congres. Iată instanţele, unde el poate să se adreseze, dacă îi pare că l-au exclus pe nedreptate.

Regretaţi că nu aţi semnat Memorandumul Kozak?

Nu.

De ce atunci aţi oferit atât de puţine declaraţii despre refuzul de a semna acest document? A fost totuşi un factor uman care v-a făcut să vă abţineţi de la semnarea acestui document sau un anumit punct din document cu care nu aţi fost de acord?

Da. A fost un punct din textul memorandumului, care până la ziua respectivă nu era. Pentru că noi timp de patru luni am lucrat asupra textului. Îl cunoşteam până la ultima virgulă, fiecare cuvânt şi fiecare propoziţie. Era un document istoric, strategic. Reunificarea ţării este o problemă foarte serioasă. Am vrut să fac acest lucru din tot sufletul şi toată inima. Dar, în ultimul moment a apărut un punct suplimentar, din cauza căruia nu am putut să semnez acest document. Iată, Constituţia, pe care am pus mâna de două ori în calitate de preşedinte, am jurat pe ea şi nu am putut să trec de ea.

Nu vreţi să spuneţi despre ce punct este vorba?

Citiţi articolul 11 din Constituţie.

???

Statutul de neutralitate. Pe care aceştia îl încalcă cu gura căscată semnând Acordul de Asociere cu UE.

Acest articol a apărut pe ultima sută de metri?

Da. Seara la ora 22.00.

Şi totuşi nu regretaţi? Doar în document se prevedea o perioadă de staţionare a trupelor ruseşti pe o perioadă de 20 ani, dacă nu greşesc.

Da de ce trebuia să semnez? Da Guantanamo cu Fidel Castro cât este el de revoluţionar? De ce stă baza americană acolo? Şi nu au nici un acord. Este adevărat că americanii plătesc arenda şi utilităţile cu bani serioşi.

Mai mult decât atât, dacă semnam, avea să fie o problemă mult mai urâtă – dacă avea să se întâmple acest lucru, în prezenţa lui Vladimir Putin – persoană pe care eu, într-adevăr, l-am stimat şi-l stimez foarte mult, care m-a ajutat foarte mult atunci când am fost preşedinte. A doua zi, echipa care era gata să protesteze, în frunte cu Dumitru Braghiş, avea să fie la Curtea Constituţională. Şi CC avea să deschidă aceeaşi Constituţie, pe care eu am semnat-o în calitate de preşedinte, şi urma să se împiedice de articolul 11. Dar prin memorandum era încălcat acest articol şi CC avea să spună că semnarea acestui document nu este constituţională. Şi Putin ce avea să-mi spună mie? Bine lui Kozak, avea ce să-i zică, dar se clarificau între ei. Dar mie? Ce avea să-mi spună mie:„Tu, Voronin, Constituţia ta o ştii ? De ce nu mi-ai spus că prin acest punct se încalcă Constituţia?”.

Am avut dreptate? Vine omul cu tot respectul, să soluţionăm problema şi eu nu mă gândesc până la urmă şi mă duc acolo unde mă duce apa. Nu, nu este serios. Când se rezolvă probleme de stat, trebuie să faci ceea ce trebuie, când trebuie şi cum trebuie.

Dar mai există o cale de rezolvare a acestui diferendum?

Da. Sunt cele opt măsuri de promovare a încrederii pe care PCRM le-a propus şi care vizează situaţia oamenilor din această regiune.…Mă întreabă mulţi jurnalişti despre această problemă. Dar trebuie să reamintesc: 7 aprilie 2001- am depus jurământul în calitate de preşedinte, iar la 9 aprilie, primul care a trecut pragul Preşedinţiei a fost Igor Smirnov. Prima mea întrevedere oficială în calitate de şef de stat am avut-o cu Igor Smirnov. Şi iată am luat o hârtie albă, i-am întins-o şi i-am zis: „Igor Nicolaevici, scrie ce trebuie de făcut ca să reintegrăm Moldova. Care sunt condiţiile din partea ta. Scrie şi eu le voi studia”. El mi-a zis atunci: „Ce crezi mata că e aşa de simplu?” A început a aiuri. Apoi, consecutiv am încercat să formăm relaţiile de reglementare – întâi „trei plus unu”, am atras de partea noastră UE, SUA, apoi am trecut la formatul „cinci plus doi”…

Şi în final cu cine din liderii internaţionali ţineţi legătura?

Dacă mă adresez, sunt receptivi toţi – şi pentru o discuţie telefonică, şi dacă scriu ceva. Fiind în opoziţie, nu am probleme în relaţii cu aceste personalităţi. Am fost cu chestiuni personale în Baku, pentru că nepoata noastră s-a căsătorit în Azerbaidjan. Am avut o întâlnire simpatică cu preşedintele Ilham Aliev şi o informaţie în acest sens a fost difuzată în presa azerbaidjană şi cu fotografii de la întâlnirea noastră.

Dar şi acum, când se duceau tratative cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, ştiţi că Aeroportul nostru lucra fără întrerupere. Păi, aici în cabinetul acesta au fost foarte mulţi –şi ministrul de Externe al Germaniei, al Marii Britanii, al Franţei, al Italiei. Au fost fostul preşedinte al Poloniei, al Albaniei, al Serbiei. Am avut o relaţie foarte apropiată cu preşedintele polon Aleksandr Kwasniewski. Şi acum, când a fost preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, el a vrut să se întâlnească cu toţi preşedinţii, dar eu nu am vrut. De atâta nu s-a întâlnit cu nimeni. Dar la şedinţa care a avut loc cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare şi cu conducerea Parlamentului, el jumătate din timp a vorbit despre Voronin – cum el cu Voronin rezolva probleme, cum a hotărât să aducă zimbrii în Moldova…

Da, ţin minte patru zimbri…

Da, numai că nu patru, ci trei am adus – două fete şi un băiat. Primii zimbri i-am adus din Polonia. Şi am trimis pădurarii noştri să se înţeleagă cu cei din Polonia cum să-i prindă, cum să-i aducă şi ei s-au pus la băut – ai noştri cu polonezii – şi acei nu sunt răi de meserie – şi au băut o săptămână şi când au ajuns să prindă zimbrii, au prins băiatul cu doi ani mai tânăr decât fetele şi i-au adus aici. Nu ştii întâmplarea aceasta? Păi, l-am dat afară pe directorul de atunci de la „Pădurea Domnească”. Noi aşteptăm pui, dar nu merge. Şi mai apoi întreb specialiştii: „Ce aţi adus voi? Unde sunt puii?”. Căci le-am îngrădit o sută de hectare, le-am făcut condiţii speciale. Şi abia peste doi ani s-a născut primul pui.

Acum câţi avem?

Acum avem şase zimbri. D-apoi pe drapelul Moldovei avem cap de zimbru, da eu întreb savanţii unde sunt zimbrii. Au început a răsfoi materialele lor şi să-mi zică că au fost zimbri în secolul XVII. Clar lucru i-am adus. Aşa e viaţa, se întâmplă diferite istorii.

Mulţumesc frumos!

Foto:Octavian Bâlea

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

Publicat

pe

PE SCURT

Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în regiunea separatistă încă de la mijlocul lunii martie. Astfel, mulți medici și farmaciști erau și sunt împiedicați să ajungă la locurile lor de muncă. În același timp, așa-zisa armată transnistreană continuă pregătirea militară.

Transnistria înregistrează astăzi 47 cazuri de COVID-19 și 3 decese.

PE LUNG

După ce Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegale și abuzive, Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a solicitat componentei transnistrene să dispună măsuri imediate în vederea deblocării activității observatorilor militari și a eliminării necondiționate a barierelor instalate neautorizat și abuziv, cu informarea în termeni restrânși a conducătorilor delegațiilor în CUC și a reprezentanților Ucrainei și ai OSCE în CUC.  

De asemenea, delegația moldovenească a intervenit în adresa tuturor participanților în CUC cu solicitarea de a fi depuse toate eforturile posibile în vederea lichidării încălcărilor fixate, neadmiterii acestora pe viitor, precum și a stabilirii unor mecanisme de conlucrare efective a Forțelor Mixte de Pacificare, în strictă conformitate cu prevederile documentelor-cadru ale misiunii de menţinere a păcii de pe r. Nistru.

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a purtat o discuție cu reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting și cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, despre implicarea în asigurarea accesului nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate, în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Părțile au discutat situația actuală în Zona de securitate, în special ce ține de circulația medicilor, situația personalului din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, dar și instalarea posturilor de control de către partea transnistreană pe platoul Cocieri.

Totodată, agenția de presă PMR Novosti scrie că Moldova, chiar și într-o pandemie, ar continua să facă presiuni asupra Transnistriei. Drepturile și libertățile cetățenilor care trăiesc în Transnistria sunt încălcate, inclusiv cetățenilor Rusiei și ai Moldovei”, spune așa-zisul președinte al Transnistriei, Kranoselski.

Presa separatistă scrie că mai multe autoturisme cu medicamente au fost blocate pe granița cu Moldova. Chișinăul a profitat de închiderea temporară a punctelor de control de la granița transnistreană-ucraineană din cauza pandemiei de coronavirus COVID-19 și a solicitat documente suplimentare. Autoritățile Moldovei folosesc de fapt întârzieri birocratice pentru a trage antreprenorii transnistreni în domeniul lor legal. Mărfurile cu medicamente au stat la frontieră aproximativ 8 zile. În acest timp, Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei a utilizat toată gama de instrumente diplomatice pentru a normaliza situația și a preveni blocarea medicamentelor. Datorită sprijinului internațional activ al mediatorilor în procesul de negociere, Chișinăul a fost nevoit să simplifice procedurile. Mașinile cu medicamente au fost eliberate, dar ulterior au apărut informații despre noi blocări de marfă în Transnistria”, scrie presa separatistă de la Tiraspol

Totuși, presa de la Chișinău spune că Chișinăul nu a blocat livrarea medicamentelor la Tiraspol. Deschide.md scrie că loturile de medicamente importate de către firmele din Transnistria ajung în regiune în regim normal, iar unul dintre cei mai mari importatori de medicamente în regiunea transnsitreană – Vivafarm SRL – susține că nu s-a confruntat cu impedimente în ceea ce privește furnizarea medicamentelor. Aceleași detalii au fost remarcate și de reprezentanții Poliției de Frontieră, care au calificat acuzațiile ultimilor drept nefondate.

În același timp, așa-zisa armată din Transnistria se antrenează la greu cu echipamente grele, arme de calibru mare.

 

Pe 3 aprilie, au fost vizitate 1 060 cetățeni aflați în carantină și 11 au fost sancționați. 

Starea de urgență în Transnistria a fost prelungită până la 1 mai

De asemenea, așa-zisele autorități transnistrene au decis desfășurarea slujbelor religioase de Paște și de Paștele Blajinilor. Totuși, la slujbe vor fi instalate corturi ale Sediului operațional pentru prevenirea și prevenirea răspândirii coronavirusului.

Astăzi, în Transnistria sunt înregistrate 47 de cazuri de infectare cu COVID-19 și trei decese.

Citește mai departe

Politică

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000 de mii de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, potrivit unui scenariu elaborat în baza datelor ANSP. Scenariul pesimist a fost prezentat astăzi în cadrul briefingului de dimineață susținut de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și șeful ANSP Nicolae Furtună.

La baza acestui scenariu s-a luat în considerație datele de la Agenția Națională Sănătate Publică, care arată că perioada de incubație înregistrată la bolnavii din țară este de 5,8 zile, iar rata de contagiozitate este de 2,6 persoane. Dacă această tendință se va menține, atunci până la finele lunii mai, numărul bolnavilor infectați cu COVID-19 va ajunge la 31 000 de cazuri. Totuși, în cazul în care cetățenii vor manifesta responsabilitate și vor respecta măsurile de izolare, rata de contagiozitate paote scădea până la 1,5 persoane. În acest caz, se va merge pe un scenariu pozitiv unde morbiditatea va scădea de 10 ori.

PE LUNG

„La moment, potrivit datelor ANSP perioada de incubație este de 5,8 zile sau aproximativ 6 zile. Aceasta este perioada medie de incubație, care reprezintă perioada  în care are loc contactul cu agentul patogen și termenul de dezvoltare a simptomelor. Rata de contagiozitate este rata de infectare de la o persoană la mai mult persoane și ea reprezintă 2,6. Datele medii globale variază de la 1,5 la 3,5. Majoritatea țărilor raportează o rată de contagiozitate de 3-3,5. În urma măsurilor implementate de RM, rata este medie, satisfăcătoare, de 2,6”, s-a menționat la briefing.

Dacă se ia în considerare rata de contagiozitate de 2,6 și perioada de incubație de 6 zile, atunci putem spune că până la finele lunii mai vom avea în jur de 31 mii de cazuri.

Totuși, potrivit specialiștilor de la ANSP, dacă respectăm măsurile stricte de izolare și de testare, atunci rata de contagiozitate poate scădea la 1,5, fiind un scenariu pozitiv și diminuând astfel morbiditatea de zece ori.

Dacă recent spuneam că rata maximă a persoanelor infectate poate fi de 28 de mii, în momentul în care se va merge pe un scenariu mai critic, rata poate fi mai înaltă și putem ajunge la peste 31 de mii”, a spus ministra Viorica Dumbrăveanu.

Directorul ANSP Nicolae Furtună a precizat că acest scenariu pesimist se  va întâmpla dacă populația nu va asculta mesajul autorităților. „Or, astăzi picnicurile, manifestațiile publice, întrunirile, la care participă 6-8 persoane cu orice ocazie NU sunt binevenite. Chiar sunt contraindicate. Să mai avem răbdare. Dacă vom sta acasă vom merge pe scenariul optimist, în caz contrar o să împotmolim sistemul medical și economia”, a menționat Nicolae Furtună.

Totodată, directorul ANSP a precizat că în prezent se conturează trei teritorii de risc -Chișinău, care înglobează 39 la sută din cazurile de infecție, Ștefan Vodă- cu 14 la sută dintre cazuri  și Soroca- 12 la sută din toate cazurile. 

„Se conturează și două categorii de risc – persoanele cu vârsta de 50-60 de ani, care reprezintă o pătrime din numărul total de cazuri și persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă 29 la sută din cazuri.  Avem și un număr de sub 3 la sută care reprezintă copiii până la 17 ani, care iau boala în urma contactelor din familie”,, a mai spus Furtună.

Precizăm că astăzi a fost  anunțat despre un nou deces din cauza coronavirusului. Este vorba de un bărbat de 79 de ani, internat la Spitalul Clinic Republican. Astfel, numărul celor decedați se ridică la 9 persoane, iar al celor infectate în prezent este de 591.

Citește mai departe

Politică

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști, cei democrați și cei din Partidul ȘOR nu s-au prezentat  la ședință. În sala forului legislativ au fost prezenți doar 39 de deputați din fracțiunile Platforma DA, PAS și grupul Pro-Moldova. Aceasta în condițiile în care astăzi premierul Ion Chicu urma să prezinte proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență , proiect pentru care ieri Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

După ce președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a anunțat că ședința nu poată fi deschisă din lipsă de cvorum, deputații prezenți au criticat guvernarea,, catalogând această decizie a majorității parlamentare de a nu se prezenta la ședință drept  „un circ organizat”, „o bătaie de joc față de cetățeni” și .„un dezmăț produs în Parlament”. Premierul Ion Chicu a mers după aceasta în fața presei pentru a prezenta proiectul de lege, însă în timp ce îl prezenta, deputatul PAS Mihai Popșoi a venit în sala de presă și l-a întrerupt. Cei doi și-au aruncat replici acide, iar premierul a plecat. 

PE LUNG

„Circ organizat”, „o bătaie de joc față de cetățeni” și .„un dezmăț produs în Parlament”

„Noi vedem azi un circ organizat de majoritatea parlamentară. Cu regret, chiar și procedurile democrației nu sunt respectate. Ca această angajare de răspundere să fie respectată ca procedură, prim-ministrul trebuia să prezinte proiectul. Suntem în situația în care putem contesta că mecanismul nu funcționează, nemaivorbind de obrăznicia și nesimțirea colegilor din majoritatea parlamentară. Suntem chiar stupefiați de nesimțirea și de bătaia de joc de care dă dovadă guvernarea”, a declarat Andrian Candu.

Deputatul PAS Sergiu Litvinco a menționat că ceea ce s-a întâmplat în ședința Parlamentului este o bătaie de joc față de cetățeni. „Atât timp cât premierul nu a prezentat proiectul de lege, acest element nu a fost respectat este temei de neconstituționalitate pentru această decizie cu privire la această angajare a răspunderii. Era bine dacă premierul prezenta acele măsuri, așa cum sunt ele: antipopulare, anti-business și clientelare în foarte multe aspecte și în susținerea unor agenți economici apropiați guvernării”, a spus Sergiu Litvinenco.

La rândul său, Alexandru Slusari, deputat Platfoma DA a menționat că „acest dezmăț produs în Parlament caracterizează tot mai mult această guvernare, această coaliție coronavirus”. „ Cu părere de rău degradează parlamentarismul. Majoritatea parlamentară care crede că face bine Guvernului lui Dodon pune sub mare lovitură Parlamentul. Și asta dincolo de faptul că această angajare de răspundere nu a fost nici argumentată, nici logică sub toate aspectele”, a declarat Alexandru Slusari.

Cu toate acestea,, niciuna din fracțiunile parlamentare de opoziție nu și-a declarat intenția de a înainta moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare.

Replici acide premierul Chicu-deputatul Mihai Popșoi

În timp ce deputații prezenți se arătau revoltați de situația creată în forul legislativ, premierul Ion Chicu a mers în fața presei unde a prezentat pe scurt principlele aspecte ale proiectului pentru care ieri Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. La scurt timp, însă în sala pentru presă a intrat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi(PAS) care a întrerupt conferința de presă a lui Ion Chicu.

„Dle Chicu, nu vă este rușine? Pentru ce ne-ați chemat astăzi aici? Unde vă sunt colegii din majoritatea parlamentară?”, l-a întrebat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi. Deputatul purta mască de protecție pe față.

„La capitolul rușine, arătați obrăjorii cât sunt ei de roșii”, i-a replicat Ion Chicu. Imediat dupăaceasta premeirul a părăsit sala.

Principalele prevederi ale proiectului

Astfel potrivit proiectului, urmează să fie majorat ajutorul de șomaj, iar suma minimă va fi de 2775 lei. De asemenea, sunt extinse categoriile de persoane beneficiare pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. Totodată, s-a decis majorarea venitului minim lunar pentru familiile defavorizate până la 1300 lei, pe perioada stării de urgență și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil până la 975 lei.

Proiectul prevede subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității.

Titularii de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. De asemenea, pentru această categorie, pentru persoanele care practică activitate independentă, întreprinzătorii individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, vor fi restituite contribuțiile sociale în sumă fixă.

Pentru sectorul HORECA se prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15%. Agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale vor beneficia de amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale.

Cu toate acestea, deputații din opoziție au declarat că sub paravanul acestei asumări de răspundere a Guvernului sunt unele decizii care nu au nicio legătură cu starea de urgență. Deputații PAS au declarat că unele decizii vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul guvernării. „Nu înțelegem acele scutiri pe care le oferă Guvernul la unele magazine Duty Free de la intrare, de ce industria tabaco beneficiază de unele facilități în această situație, cum acele modificări de taxe la unele resurse minerale contribuie la stoparea pandemiei”, au declarat ei.

Și deputații de Platforma DA au menționat că „este un vinegret, făcut artificial, special, pentru a slăbi Parlamentul și pentru a ascunde niște interese meschine care nu au legătură cu această stare de urgență”.

Deputații Pro Moldova au declarat că 90% din acest proiect de lege prevede promovarea unor scheme: de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele. Mai mult, multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020, care la sfârșitul anului

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură11 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social17 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură18 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930