Dovleci, porumb, cânepă

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Asta au găsit colaboratorii MAI în cadrul unor controale de rutină efectuate pe teritoriul Republicii Moldova. Trei persoane au fost prinse cultivând cânepă în propriile grădini.

Este vorba despre un bărbat de 52 de ani din Rezina, care a cultivat 490 de tufe de cânepă printre porumb și dovleci. Un alt caz este cel al bărbatului din satul Clocușna, Ocnița, în vârstă de 76 de ani, care creștea cânepă printre porumb. În urma cercetărilor, pe un teritoriu de 0,20 ha, au fost găsite 350 de plante de cânepă.

Localitatea Dondușeni are și ea un caz asemănător înregistrat. Este vorba de un bărbat, de această dată în vârstă de 50 de ani, care creştea ilicit 75 de tufe de cânepă.

Conform Articolului 87 din noul Cod Administrativ al Moldovei "Cultivarea ilegală a plantelor care conţin substanţe narcotice sau alte substanţe psihotrope, chiar şi în cantităţi mici şi fără scop de înstrăinare, se sancţionează cu amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 300 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu/sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an." (o unitate covenţională este egală cu 20 lei moldoveneşti).

În cazul celor inculpați, vor urma investigațiile, iar dacă vor fi declarați vinovați, ei riscă până la 6 ani de închisoare, deoarece cantităţile de cânepă găsite au fost catalogate ca fiind mari.

Menționăm că la mijlocul lunii iulie curent, membrii Direcției Antidrog a Departamenului de Poliție din cadrul MAI, au depistat plante de cânepă în sumă de 1.500.000 de lei, care erau crescute în satul Napadova, Florești, iar scopul final al cultivatorilor era cânepa.

Reamintim că în Republica Moldova, semințele de cânepă sunt legale, iar deținerea lor nu este interzisă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.