Doi moldoveni povestesc despre subtilitățile Berlinului

PE SCURT

De multe ori auzim despre punctualitatea germanilor și cât de eficient își organizează ziua de lucru. Cum sunt ei de fapt, am încercat să aflăm de la doi tineri care s-au stabilit în Berlin, Germania. Iuliana este expertă în previziuni economice, iar Marcel directorul unei companii soft. În anul 2017, cei doi s-au mutat în Berlin și de atunci au început să spargă miturile despre germani și să înțeleagă unde se ascunde cheia succesului acestei țări și a oamenilor de aici.

Potrivit celor doi, germanii sunt punctuali, muncitori, dar nu în exces. Ei știu să se bucure de lucrurile mici, iar viața nu se termină când ies la pensie. Cheia spre inimile germanilor este să înveți limba germană.

PE LUNG

Înregistrarea la Primărie

Prima interacțiune cu Berlinul pe care trebuie să o faci este să-ți găsești o chirie și să te înregistrezi la primărie. Pentru asta ai la dispoziție 14 zile, povestește Iuliana. Ea spune că una dintre marile provocări este să-ți găsești un apartament unde să stai cu chirie. „Cauți ofertele de apartamente, stabilești cu proprietarii ziua și ora în care poți veni. Te prezinți, fără întârziere, ținând în mână CV-ul tău, iar la ușă mai stau alți 5 pretendenți la acest apartament. Totul se petrece exact ca la un interviu de angajare”, zâmbește tânără. De fiecare dată, când îți schimbi locul de ședere, trebuie să anunți primăria și banca. În caz contrar vei fi amendat. 

Taxa pentru radio și TV

Dacă stai în Berlin mai mult de 3 luni, ești obligat să plătești lunar o taxă (20 de euro) pentru radio și TV. Asta pentru a asigura o presă liberă și corectă. „Plătești chiar dacă le spui că acasă nu ai televizor. Toate aceste lucruri vin ca o palmă peste față. Te gândești cum poți evita aceste reguli, dar în cele din urmă înțelegi că în Germania, comparativ cu Moldova, toate legile sunt respectate cu strictețe și nimeni nu încearcă să le interpreteze conform propriilor interese”, constată Marcel. 

Limba germană

Tinerii spun că Berlinul este total diferit de celalte localități din Germania. În capitala germană descoperi o gamă de stiluri, naționalități și foarte mulți tineri excentrici. „Aici se vorbesc atâtea limbi că ai putea să te descurci luni întregi fără a cunoaște germana. Însă, când ajungi să ai nevoie de prima hârtie cu ștampilă, pentru orice fleac: de parcare auto sau altceva – trebuie să cunoști germana”, menționează tânărul. Germanii sunt deschiși cu străinii, însă, criteriul de bază este să știi germana. Acest lucru te va ajuta să deschizi multe uși. 

Berlinul e atât de mare (892 km²), încât fiecare cartier este ca un orășel. Iar în toate aceste cartiere își trăiesc rutina aproximativ 3,4 milioane de locuitori. Pentru toți ei, Berlinul le pregătește zilnic o serie de activități culturale, care să satisfacă toate gusturile și poftele.

Punctualitatea

Cu siguranță că de multe ori ai auzit despre punctualitatea germanilor. Iuliana și Marcel spun că e exact așa. „Dacă au ajuns mai devreme, se vor plimba în jurul clădirii ca să nu te deranjeze. Punctualitatea aici se prețuiește foarte mult. Dacă întârzii sau vii prea devreme, germanii spun că nu mai pot avea încredere în tine”, constată Marcel. De asemenea, el spune că orice promisiune pe care o faci trebuie să o cântărești foarte bine și să o îndeplinești.

Eficiența la locul de muncă

Când vin la serviciu, germanii se concentrează la ceea ce au de făcut. Pe parcursul zilei, ei nu-și prea iau pauze de cafea și lucrează mult. De obicei, germanii preferă să-și ia mai mult timp la dispoziție pentru realizarea unui lucru. Mai bine să aibă rezervă de timp, decât să se grăbească și facă mai multe greșeli. „Ei se grăbesc încet. La început nu înțelegeam, iar acum apreciez asta și înțeleg cât de corect e, pentru că ajungi să nu te gândești la viteză, ci la calitate și să pierzi mai puțin timp”, opinează Iuliana. Cu toate acestea, germanii știu perfect să-și divizeze lucrul de timpul lor liber. Exact la 18:00, când se termină ziua de lucru, germanul se ridică de pe scaun, își închide laptopul, își strânge lucrurile și pleacă. Începe a doua viață, când pot face ceea ce le place. Fiecare are un hobby. 

Salariul și polița de asigurare

Impozitul pe venit în Germania este de 40%. De aceea, de multe ori mulți nu tind să avanseze în funcție, pentru că cu creșterea salariului se adună și responsabiltățile, iar statul le ia mai mult din banii câștigați. „Mai mult câștigi, mai mult dai”, spune Marcel.   

Polița de asigurare este obligatorie, ea este plătită lunar și diferă de la venitul lunar (de la 250 până la 700 de euro), însă, nimeni nu are să vină să verifice dacă ai achitat-o sau nu. Asta până în momentul în care vei avea nevoie de asistență medicală. Atunci îți cer asigurarea și dacă nu o ai, plătești câteva sute de euro pentru niște proceduri simple. „Și în acel moment ești deconspirat”, povestește Marcel. Spitalul informează instituția de stat responsabilă de polița de asigurare. A doua zi primești acasă o scrisoare care te invită la ei, unde primești bonul de plată pentru polița de asigurare pe care nu ai plătit-o. „Ei calculează perioada în care te-ai aflat pe teritoriul Germaniei și-ți spun suma. Nu-i interesează dacă ai avut cândva nevoie de medic sau nu. Astfel, acest bon poate să fie de câteva mii de euro, dacă nu mai mult”, spune Marcel. În schimb, el menționează că polița acoperă toată asistența medicală, care uneori, în cazuri grave, poate ajunge la câteva sute de mii de euro. 

Bătrânețea

Germanii nu consideră că dacă au ieșit la pensie, viața lor nu mai are sens. Așteaptă cu nerăbdare ultima zi, înainte de pensionare, ca a doua zi să plece într-o călătorie. Ei călătoresc mult și nu neapărat în Brazilia sau China, ci prin țară, pentru că spun ei, au multe locuri pe care să le viziteze. „Ei văd fericirea în lucruri foarte mici. Au o biserică într-o localitate și se uită la aceasta ca la o atracție turistică, iar nouă ne trebuie Turnul Eiffel. Pensionarii de aici își caută ocupații, care să-i facă fericiți, iar mulți din Moldova consideră că viața fără lucru e o viață inutilă. Așa că se închid în case, stau în fața televizorului și așteaptă…”, constată Marcel.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.