Dirk Buschle: Dacă revizuiește tarifele, Moldova ar putea fi sancționată de Comunitatea Energetică

Dirk Buschle, secretarul Comunității Energetice Europene, a avertizat într-un interviu pentru Europa Liberă că Moldova ar putea fi sancționată dacă va revizui tarifele recent majorate pentru gaz și electricitate. El s-a arătat deranjat de recomandarea Consiliului Suprem de Securitate al țării către ANRE ca să revizuiască tarifele și crede că este un act politic care încalcă independența ANRE.

”Acum suntem martorii unei situaţii în care cu greu ne dăm seama dacă la mijloc este interesul politic sau intenţia de a avea grijă de oamenii cu venituri modeste. Indiferent de motiv, ne pune în gardă recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, la fel şi faptul că Parlamentul încă nu a aprobat bugetul ANRE, deci, toate ne duc la gândul că se doreşte influenţarea modului în care se iau decizii de către Agenţie”, a declarat Buschle.

”Republica Moldova va trebui să apară în faţa instituţiilor din cadrul Comunităţii Energetice şi acestea vor decide dacă au fost încălcate principiile pe care ţara şi le-a asumat sau nu. Este evident că această situaţie va influenţa calitatea de membru pe care o are Republica Moldova în cadrul Comunităţii, de asemenea va influenţa şi relaţia cu Uniunea Europeană”, a avertizat demnitarul.

Pe de altă parte, scumpirea tarifelor a fost dur criticată de societatea civilă din țară, iar recomandarea Consiliului de Securitate către ANRE vine în contextul în care, la mai puțin la o lună de la scumpire, Gazprom a anunțat că va livra gaz mai ieftin cu 17% sau 42 de dolari per 1000 m3.

Expertul Sergiu Tofilat, deși este de acord că politicul nu trebuie să se implice în reglementarea energetică pentru că ”politicienii sunt preocupaţi de rating şi nu de ajustarea tarifelor”, cred că poziția Comunității Energetice este una părtinitoare. Potrivit expertului, ANRE şi-a demonstrat ineficienţa, fiindcă nu verifică în ce mod operatorii gestionează banii încasaţi prin tarife, tolerând astfel existența fraudelor şi supraprofiturilor la operatori.

Mai mult decât atât, Sergiu Tofilat spune că a fost încălcată și procedura de revizuire a tarifelor, deoarece nu au fost făcute publice materialele analitice, astfel încât persoanele înteresate să poată studia calculele făcute de ANRE şi să prezinte contraargumente.

”Dl Buschle este destul de informat despre încălcările grave care au loc în sectorul energetic din RM. Eu personal i-am adresat un mail dlui Buschle, pe 16/07, informându-l despre un şir de încălcări ale ANRE şi operatorilor. Atunci apare întrebarea: a cui interese reprezintă această comunitate?”, se întreabă expertul.

Sergiu Tofilat a mai adăugat că poziția CEE mai stârnește nedumeriri fiindcă a contestat auditul iniţiat de Curtea de Conturi la ANRE, uitând să menţioneze despre faptul că, în România, ţară membră UE, nu există asemenea interdicţii.

Moldova a devenit membră a Comunității Energetice Europene în 2009.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.