Dirijorul Valery Gergiev: „Astăzi e o ruşine să fii cetăţean rus!

Renumitul dirijor rus, Valery Gergiev a șocat publicul prin decizia sa de a întrerupe spectacolul „Covent Garden” pentru a susține în acest fel grupa „Pussy Riot”. Acțiunea s-a petrecut sâmbătă, 4 august, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

Gergiev a urcat pe scenă pentru a explica spectatorilor că este nevoit să ia această decizie în contextul în care pe 3 august a avut loc o nouă ședință de judecată vizând grupul „Pussy Riot”, notează fognews.ru. Potrivit lui Georgiev, în timpul audierii au fost chemați martori falși, au fost adăugate materiale care nu figurau înaintea procesului și a fost întreruptă transmisia în direct.

Georgiev cere autorităților ruse ca în decurs de o lună acest proces să fie încheiat. În caz contrar, el refuză să conducă Teatrul Mariinski și refuză să se mai întoarcă în țara în care conducerea crede că este în drept să procedeze ca „un mascul dominant în turmă”. Georgiev susține că în ziua de astăzi este o rușine să fii cetățean rus. „Și eu refuz să mai reprezint această țară până când ea nu va începe să se respecte”, adaugă acesta. Potrivit autorului, acest proces este indicatorul prin care conducerea își arată atitudinea față de propriul sistem judecătoresc, de propria Constituție și propriul popor.

De asemenea, Georgiev menționează că ceea ce au cântat acele fete nu au o legătură cu arta ori muzica, ci are legătură cu libertatea fără de care nu este posibilă nici cultura, nici arta și nici muzica. În cazul în care apelul acestuia nu va fi auzit, Georgiev își îndeamnă toți colegii să părăsească Rusia.

Menționăm că chiar dacă spectatorii puteau să-şi returneze banii pentru biletele procurate, care erau destul de costisitoare, nimeni nu a făcut acest lucru.

La 21 februarie, curent, tinerele din grupul „Pussy Riot” au intrat în biserică şi au interpretat o rugăciune anti-Putin în stil punk. Procesul intentat împotriva grupului feminist a atras critici din partea comunităţii internaţionale, inclusiv din partea activiştilor pentru drepturilor omului, care solicită eliberarea imediată a fetelor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.