„Digital Impact”- soluții pentru digitalizarea sectoarelor economiei naționale

Soluțiile digitale ar putea pune pe roate sectoarele economiei naționale, aflate în impas din cauza epidemiei de Covid-19. În acest sens, a fost lansat Programul Startup Moldova „Digital Impact” – o platformă care vine să încurajeze colaborarea sectorială dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT. Programul prevede cercetarea și identificarea problemelor din sectoarelor strategice ale economiei naționale, și își propune să ofere soluții IT reale pentru dezvoltarea sectorului în general, care ulterior   ar putea avea un impact major asupra businessurilor independente. Vorbim despre soluțiile de automatizare a proceselor, îmbunătățire a instrumentelor de desfășurare a afacerilor, facilitarea utilizării comerțului electronic și a instrumentelor de vânzare etc.

Ce prevede Programul „Digital impact”?

Inovațiile digitale au convins de fiecare dată că dețin capacitatea de a genera instrumente de business noi și soluții de transformare pentru industriile tradiționale. Iată de ce, Programul „Digital Impact” vine să sprijine gândirea inovatoare, crearea serviciilor și produselor digitale utile mai multor industrii.

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „Noua realitate a arătat că o societate poate supraviețui datorită digitalizării, așa că inovațiile IT au devenit o necesitate absolută pentru depășirea provocărilor actuale. Ne-am propus ca la prima etapă, să colectăm cât mai multe date despre dificultățile industriilor și despre potențialele soluții IT existente pe piață. Analiza lor ne va permite să organizăm mai multe dialoguri tematice și sesiuni virtuale, la care antreprenorii vor fi ajutați să se concentreze pe noi oportunități ale sectorului și noi modele de afaceri și oportunități ale sectorului. Astfel, ne propunem ca tehnologiile informaționale să devină un element important în procesul restabilirii post-pandemie, iar soluțiile inovatoare propuse să răspundă necesităților de dezvoltare ale sectoarelor economiei naționale.”

În cadrul grupurilor comune de lucru, compuse din reprezentanți ai sectoarelor tradiționale, experți în domeniu, dar și experți IT vor fi analizate, generate și, eventual, finanțate soluțiile, serviciile și produsele necesare sectoarelor. În parteneriat strâns cu cei mai importanți reprezentanți ai sectorului, vor fi create și oferite programe specifice de educație antreprenorială combinate cu elemente ale tehnologiilor informaționale.

Parteneriate pentru digitalizarea sectoarelor economiei

„Digital impact” face parte din Programul național „Startup Moldova”, și este dezvoltat în cadrul proiectului TEKWILL, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Moldova IT Park, PNUD și ODIMM.

Dumitru Vasilescu, Specialist politici, PNUD Moldova: „ „Noua” normalitate este chiar în fața noastră. În epoca post-Covid-19, mediul de afaceri se schimbă rapid, iar companiile din sectorul privat sunt nevoite să se adapteze în viteză la realitățile dure, combinând din nou competențele, ideile și resursele lor de bază, dar și construind noi capacități. PNUD este dispus să sprijine, împreună cu partenerii, comunitatea de afaceri din Moldova pentru a identifica și a folosi oportunitățile emergente în faza de recuperare. Ne interesează în mod deosebit oportunitățile care transcend din sectoarele economiei locale și vom sprijini companiile TIC să evolueze în bine”.

Natalia Donțu, administratoarea Moldova IT Park: „Industria IT este unul dintre segmentele economiei cu cel mai mare viitor, care se dezvoltă într-un ritm alert, iar companiile din Republica Moldova reușesc să ofere servicii de calitate potrivite vremurilor. Țara noastră dispune de o infrastructură modernă și forță de muncă calificată, care propulsează domeniul IT pe o treaptă superioară. Programul Startup Moldova este o platformă pentru generarea, pilotarea și implementarea ideilor noi atât pentru piața locală, cât și pentru cea globală și reprezintă un pas esențial pentru ca Republica Moldova să fie percepută drept o destinație favorabilă investițiilor din domeniu.” 

Propune-ne soluția ta!

Ești reprezentant al unei companii IT și ai elaborat un produs digital util sectoarelor tradiționale ale economiei? Implică-te!  Aplică la  Startup Moldova – Programul „Digital Impact”, iar ideea ta poate schimba în bine dezvoltarea de mai departe a economiei Moldovei. Aplică aici

Ne poți ajuta să digitalizăm sectoarele non-IT și cu resurse umane, cu condiția  ca să nu fie angajate în proiecte. Recomandă un specialist aici.

Startup Moldova – creștem idei care schimbă lumea!

Programul Startup Moldova a fost creat pentru a sprijini gândirea inovatoare, crearea serviciilor și produselor digitale, dar și colaborarea intersectorială. În acest fel, tehnologiile informaționale vor deveni un catalizator important al stabilizării pe durata crizei provocate de Covid-19 și post-pandemie, întrucât soluțiile noi vor răspunde necesităților de dezvoltare ale sectoarelor economiei naționale. Mai multe detalii pe Startup Moldova. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.