Diana Pânzescu, avocată în New York: Vreau justiție în Moldova ca în SUA

Diana-PinzescuDiana Pânzescu este originară din municipiul Bălţi. Din anul 2008, este avocată în SUA. În prezent, deţine funcţia de avocat-manager a birourilor din New York şi Washington DC ale firmei „Fisher&Frommer”, cu sediul central în Orlando, Florida.

“Vreau justiţie ca în SUA, deoarece aici oamenii au încredere în sistemul judiciar. O tradiţie răspândită în SUA este practica de oferire a serviciilor pro bono (adică asistenţă juridică gratuită) de către avocaţii privaţi care activează în birouri individuale, dar mai ales în firmele mari. Asta asigură accesul la justiţie pentru păturile populaţiei care nu dispun de surse financiare pentru a angaja un avocat”, spune aceasta.

Diana spune că în SUA acordarea unor asemenea servicii se consideră o datorie profesională adânc înrădăcinată în cultura profesiei de avocat. “Din păcate, în Moldova serviciile pro bono (nu mă refer la aşa-numitul avocat din oficiu, ci la serviciile pe cauze civile, dar şi penale sau administrative) nu sunt răspândite. Cred că dacă avocaţii privaţi din Moldova ar prelua această tradiţie frumoasă americană, ar fi un pas înainte pentru accesul şi încrederea în justiţie, dar şi pentru cei care se află în impas. Oferirea serviciilor pro bono nu trebuie privită ca o pierdere de bani, această experienţă ar putea fi o investiţie bună în viitor. Un astfel de caz bine pregatit şi câştigat i-ar putea aduce unui avocat venituri în viitor, inclusiv prin intermediul referinţelor de la acest client. În majoritatea statelor din SUA există recomandarea pentru avocaţii licenţiaţi de a avea un anumit număr de ore pro bono pe an, în general – în jur de 50 de ore”, explica avocata.

Diana spune că pentru a face  o reformă comprehensivă în justiţia din Moldova este nevoie de resurse, dar şi de voinţă. “S-a vorbit şi s-a scris foarte mult despre corupţia din Republica Moldova şi eliminarea ei, inclusiv în justiţie. Însă practica despre care am menţionat nu necesită resurse din partea statului, ci doar de voinţă şi dedicaţie din partea avocaţilor”, adaugă aceasta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.