“Dialog” antitutun în Parlament cu “experți” internaționali acuzați de fraude și lobby ascuns

Parlamentul de la Chișinău a găzduit un așa-numit “dialog” de politici în domeniul controlului tutunului în care, aparent, autoritățile au invitat experți internaționali doar ca să li se laude cu progresele mari pe care le-a obținut Republica Moldova în acest domeniu. Iar, în pofida faptului că au discutat o problemă spinoasă, nu au invitat și reprezentanții mediului economic vizat, iar calitățile și integritatea unor așa-ziși experți trezesc, cel puțin, dubii.

Brega a găsit miliardul

Vicepremierul responsabil pentru domeniul social, Gherghe Brega, un fumător înrăit apropo, a identificat în cadrul evenimentului miliardul. Nu este vorba de cel furat din sistemul bancar. Gheorghe Brega, vorbind printre tuse despre dauna fumatului, a anunțat că statul cheltuiește anual un miliard de lei pentru tratarea bolilor provocate de tutun. Este, într-adevăr, o sumă mare pentru o țară săracă precum Republica Moldova, doar că la fel ca în bancul cu pescarii, vicepremierul ar trebui să mai “taie” câteva zerouri. În condițiile în care fondurile pentru asigurarea obligatorie în medicină au fost de aproximativ șase miliarde de lei în ultimii ani, este puțin probabil că a șasea partea din această sumă să fi fost direcționată pentru combaterea tabagismului sau pentru tratarea celor care suferă de boli provocate de tutun. Asta ar însemna că fiecare al șaselea medic tratează o persoană bolnavă din cauza fumatului, ceea ce este absolut incorect. Ori, cunoaștem foarte bine că marea majoritate a persoanelor care se adresează la medic sunt copii sau persoane de vârsta a treia, marea majoritate a cărora nu fumează.

Dialog cu o singură voce

Apropo, vorbind de “miliard”, Gheorghe Brega a inclus probabil și cheltuielile pentru organizarea conferinței din sala Parlamentului. Or, cheltuielile nu au fost mici – mese copioase și scumpe, onorarii, cheltuieli pentru organizare și întreținere. Numai iluminatul sălii de ședințe a Parlamentului timp de o oră costă cât tratamentul câtorva bolnavi. Invitarea experților – cheltuieli de deplasare, cazare, diurne. Deși nimeni din organizatori nu a spus cât a costat “distracția” putem presupune că e vorba de o cifră de ordinul sutelor de mii de lei. Pentru ce?  – pentru câteva ore de dialog. Iar asta în condițiile în care toți să plâng că nu au bani pentru combaterea fumatului.

Dar, apropo, despre ce fel de dialog poate fi vorba când în sala de ședințe a Parlamentului s-au adunat câteva zeci de experți care au vorbit într-o singură voce?  Pentru asta era nevoie să cheltui sute de mii de lei? Era destul dacă fiecare își scria discursul pe Facebook, iar ceilalți îl distribuiau. În mod cert ar fi avut mai multe vizualizări și un impact mai mare decât că s-au închis toți într-o sală și și-au citit unul altuia ce au scris cu o zi înainte. Și, în mod cert, ar fi costat de cel puțin 100 de mii de ori mai puțin.

În mod normal, dacă tot au vorbit despre daunele fumatului și despre vina pe care o poartă industria tutunului, ar fi trebuit să-i invite la dialog și pe reprezentanții acesteia. Să discute probleme, să identifice soluții, să caute compromisuri, să cedeze, să propună, să încheie un acord, un document de intenții. Sau cel puțin pur și simplu să dialogheze. Așa ar fi fost normal într-un dialog. Mai ales dacă a fost organizat în sala de ședințe a Parlamentului unei țări care se pretinde democratice. În schimb, ei nu au chemat pe nimeni, iar cineva din moderatori s-a și lăudat cu această “ispravă” spunând cu mândrie că astfel autoritățile Republicii Moldova înțeleg să “protejeze politicile din sănătate de interferențe”.

Pe de altă parte, în politica bugetar-fiscală pentru anii viitori, Guvernul așteaptă venituri în plus de sute de milioane de lei din majorarea accizelor la țigări. Adică, atunci când e vorba să mulgă bani, cei din industria tutunului sunt agenți economici, iar atunci când ajungi să discuți niște probleme care țin de domeniul lor de activitate sunt doar “interferențe”. Probabil nu este tocmai un semnal bun pentru potențialii investitori străini pe care Guvernul susține că vrea să-i atragă în Republica Moldova.

“Experți”

În final, vorbind de experții care au participat le “dialog”, unii chiar trezesc semne de întrebare. Iar cel mai controversat este probabil “un mare expert din domeniul sănătății publice”, așa cum a fost prezentat la forum, Constantin Krasovski, din Ucraina. Constantin Krasovski, geolog de profesie, este într-adevăr cunoscut în țara sa natală. Dar nu atât pentru promovarea legii privind controlul asupra tutunului, cât prin scandalul pe care l-a iscat atunci când lucra la reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății din țara sa. Acum câțiva ani, el a fost fugărit, sau cum scria presa ucraineană “rugat” să plece de acolo de conducerea OMS din cauza unor fraude financiare. Scandalul a fost mușamalizat d OMS ca să nu păteze imaginea organizației, după cum comenta presa de la Kiev.

În plus, despre acesta s-a spus că împreună cu un fost deputat ucrainean au spălat bani dintr-o campanie antitutun de aproape 7 milioane de hrivne, folosind binecunoscuta metodă a “otkaturilor”.

Același Krasovki a fost acuzat că a lobat interesele industriei farmaceutice prin promovarea unor preparate din clasa drogurilor sintetice utilizate de narcomani.

Iar politicile sale anti-fumat pe care le-a promovat în Ucraina nu au avut practic nici un efect

Ce au obținut autoritățile în urma acestui dialog? – Nimic. Doar că au mai primit niște laude de la reprezentanții unor organizații internaționale. Se va reduce cumva numărul fumătorilor după această ședință? – În mod cert nu. Pentru că nimeni nici măcar nu i-a ascultat.  Va reduce statul cheltuielile de un miliard pe care le suportă cu fumătorii așa cum spune Gheorghe Brega? – Iarăși nu! În realitate, conferința nu va avea nici un efect. Organizatorii nici măcar nu au reușit să stabilească un dialog cu producătorii de țigări ca cel puțin să încerce să pună bazele unui parteneriat. Ei nici măcar nu i-au invitat. Pentru ce a fost organizată această scenetă? E greu de găsit alt răspuns decât că existau niște bani care trebuiau cheltuiți și existau niște persoane care și-au pus niște onorarii și nu e exclus și “otkaturi” grase în buzunare. În rest, viața merge înainte, iar Gheorghe Brega, probabil, va fuma și în continuare.

KP

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare