Despre baza secretă din Alpi, legile controversate din Rusia și „Orașul perfect”. Cele mai interesante știri externe pe scurt

PE SCURT

SUA vor să folosească tehnologiile de recunoaştere facială pentru a identifica toate persoanele care intră şi ies din ţară, Vladimir Putin promulgă două legi, una numită „ împotriva Apple” și alta potrivit căreia ești declarat spion dacă distribui conținut din presa străină, Coreea de Nord a inaugurat „Orașul perfect”, iar Justin Trudeau, Emmanuel Macron şi Boris Johnson au fost filmaţi în timp ce glumesc pe seama lui Donald Trump. 

Moldova.org prezintă o sinteză a știrilor externe care au ținut cap de afiș săptămâna aceasta în presa internațională. Tot aici veți afla despre Baza secretă a unor spioni ruşi, descoperită în Alpii francezi, de ce Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi, dar și cum o femeie a fost readusă la viață după ce a stat șase ore în stop cardiac și cum un bărbat din Rusia a creat o graniță falsă cu Finlanda.

PE LUNG

Propunere: toţi călătorii, inclusiv cetăţenii americanii, să fie fotografiaţi la intrarea şi ieşirea din SUA

Departamentul pentru Siguranţa Naţională din Statele Unite (Homeland Security) vrea să folosească tehnologia de recunoaştere facială pentru a identifica toate persoanele care intră şi ies din ţară,  scrie CNN. Homeland Security a propus ca toţi călătorii, inclusiv cetăţenii americanii, să fie fotografiaţi la intrarea şi ieşirea din ţară la punctele de graniţă sau în aeroporturi. Aceasta pentru a ajuta la prinderea infractorilor şi pentru a preveni călătoriile frauduloase. Propunerea a trezit critici din partea unor organizații. Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile a aratat că propunerea încalcă o declaraţie anterioară a autorităţilor în care acestea se angajau să nu îi monitorizeze şi pe cetăţenii americani.

„Călătorii, inclusiv cetăţenii americani, nu ar trebui să se supună unor scanări biometrice invazive”, au declarat experții americani.

Două legi, promulgate de Putin, stârnesc critici

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat două legi controversate. Una dintre ele, numită „împotriva Apple”   interzice vânzarea în Rusia a dispozitivelor electronice, inclusiv telefoane inteligente şi calculatoare, care nu au preinstalate aplicaţii şi programe rusești. Legea va intra în vigoare în iulie 2020. Legea conține doar formulări generale: nu se știe ce tip ce aplicații și pe care dispozitive vor trebui instalate. Documentul a întâmpinat opoziţia unor retaileri de produse electronice, care afirmă că aceasta a fost adoptată fără ca ei să fie consultaţi. Legea este cunoscută şi ca „legea împotriva Apple” din cauza refuzului companiei americane de a vinde produse cu aplicaţii terţe preinstalate,

De asemenea, liderul de la Kremlin a promulgat legea care permite extinderea statutului de „agent străin” la jurnaliştii şi internauţii care primesc fonduri din străinătate. Aceasta permite ca orice persoană care distribuie conţinut media străin sau care primeşte finanţare din străinătate să fie etichetată drept agent străin. Grupurilor de protecţie a drepturilor omului afirmă că măsura va restricţiona şi mai mult libertatea presei din ţară.

Legea rusească mai cere aşa-numiţilor agenţi străini să prezinte rapoarte regulate referitoare la finanţarea şi obiectivele lor, modul în care îşi cheltuiesc banii şi de cine sunt conduşi. O primă lege referitoare la agenţii străini a fost adoptată în Rusia în 2012, aceasta dând autorităţilor posibilitatea să eticheteze ca agenţi străini organizaţii nonguvernamentale şi de protecţie a drepturilor omului

Nouă organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, între care Amnesty International şi Reporteri fără Frontiere, şi-au exprimat îngrijorarea că aceste amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnalişti, ci pe toţi bloggerii şi internauţii care beneficiază de burse, finanţări sau venituri de la media în cauză.

Baza secretă a unor spioni ruşi, descoperită în Alpii francezi

Cincisprezece spioni ruşi au folosit Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în toată Europa, dezvăluie ziarul Le Monde. Potrivit ziarului, 15 ofiţeri din cadrul serviciului de informaţii militare rus (GRU), specializaţi în asasinate, au circulat pe continent începând din 2014.  Spionii au acționat în ultimii ani în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova.

În perioada 2014-2018 acești agenți s-au oprit în mai multe stațiuni de schi din orașe mici din sud-estul Franței. Ei fac parte din unitatea 29155 a centrului 161 de formare specială al GRU. Unul dintre cei 15 agenţi ar fi fost identificat de Londra drept unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok în martie 2018 a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia.

Coreea de Nord a inaugurat „Orașul perfect”

Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord, a inaugurat un nou oraș în apropierea muntelui sacru Paektu, de unde se trage familia lui, scrie The Guardian.  Phenian l-a calificat drept „etalon al civilizației moderne”. Orașul, numit Samjiyon, are case de locuit, hoteluri, o stațiune de schi, facilități comerciale, culturale și medicale. Orașul poate găzdui 4.000 de familii și că are 380 de clădiri publice și industriale. Nu este însă clar dacă cineva deja s-a mutat în acest oraș. Noul oraș este considerat drept o „utopie socialistă” și este una dintre cele mai mari inițiative economice pe care le-a promovat Kim Jong Un . Construirea acestuia a întârziat din cauza sancţiunilor primite în urma stopării programului nuclear de la Phenian. Aceasta a dus la activarea brigăzilor de muncă, despre care nord-coreeni fugiți din țară spun că sunt asemănătoare cu munca forțată.

Trudeau, Macron şi Johnson au fost filmaţi în timp ce glumesc pe seama lui Donald Trump

Liderii din Canada, Franța și Marea Britanie au fost filmați în timpul unei conversații la Palatul Buckingham în timp ce comentau comportamentul președintelui american Donald Trump la summitul NATO. „A întârziat pentru că a stat 40 de minute în plus la conferinţa de presă”, se aude spunând Justin Trudeau, fără însă a pronunța numele lui Trump în timpul discuţiei. Aceasta după ce Donald Trump a vorbit cu jurnaliştii mai mult de două ore.

„Aţi văzut cum cei din echipa sa au rămas pur şi simplu perplecşi”, se mai zicând Trudeau. Preşedintele Franţei a participat şi el la conversaţie, dar comentariile sale nu pot fi auzite. Imediat după ce clipul video cu cei trei a devenit viral, Donald Trump a declarat că Trudeau „are două fețe”. „Adevărul este că i-am atras atenția că nu plătește 2 % din PIB pentru apărare și nu este prea mulțumit în această privință”, a comentat președintele SUA.

Kievul este pregătit „să construiască un zid” care să se separe Donbasul de restul teritoriului

Dacă Rusia nu va pune în aplicare acordurile de la Minsk, Kievul este pregătit „să construiască un zid” care să separe Donbasul de restul teritoriului ucrainean, a declarat Andrii Iermak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski în cadrul unei reuniuni de la Londra, scrie korrespondent.net. 

Evident, Ucraina va face tot posibilul pentru a se ajunge la încetarea războiului pe cale politică. Dar noi, desigur, avem şi un „plan B”‘, a spus el.

O femeie a fost readusă la viață după ce a stat șase ore în stop cardiac

Audrey Schoeman, o britanică de 34 ani, a intrat în hipotermie după ce a nimerit într-o furtună de zăpadă. Când au ajuns medicii, la două ore după apel, britanica avea o temperatură de 18 grade Celsius și nu avea semne vitale, scrie bbc.com

Medicii au folosit un aparat special ca să-i scoată sângele, să-l infuzeze cu oxigen și apoi să-l reintroducă în organism.

Odată ce temperatura corpului a ajuns la 30 de grade Celsius, doctorii au folosit un defibrilator pentru a-i „porni” inima. Procedura a durat aproximativ 6 ore.

Femeia a fost externată din spital 12 zile mai târziu cu doar câteva probleme de mobilitate și sensibilitate la mâini.

Un bărbat din Rusia a creat o graniță falsă cu Finlanda, ca să păcălească 4 migranți

Acesta a construit într-o pădure o trecere falsă de frontieră pentru a păcăli patru imigranți asiatici că au ajuns în Finlanda. El a luat 10.000 de euro pentru a-i duce din Rusia în țara vecină. Grănicerii i-au reținut în apropierea adevăratei frontiere cu Finlanda, scrie presa din Rusia. .

Cei patru imigranți au fost amendați și urmează să fie deportați, iar călăuza lor este cercetată pentru fraudă.

Germania expulzează doi diplomaţi ruşi, după un asasinat care a avut loc într-un parc din Berlin

Ministerul german de Externe a decis, miercuri, expulzarea a doi diplomaţi ruşi, din cauza presupusei implicări a serviciilor secrete ruse în asasinarea unui lider militar georgian, scrie Spiegel.

.Victima a fost împuşcată mortal în spate pe 23 august într-un mic parc din cartierul central berlinez Moabit.

Ucigaşul s-a apropiat pe o bicicletă şi a ţintit spatele şi capul victimei. Bărbatul georgian ar fi luptat împotriva Rusiei de partea cecenilor musulmani la începutul anilor 2000.

Rusia a respins categoric implicarea statului rus în misterioasa ucidere a cetăţeanului georgian.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.