Dependenţa de sare?

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Credeți sau nu, sarea creează dependență, la fel ca drogurile.

Această descoperire a fost făcută de Derek Denton, fondatorul Institutului Howard Florey din Melbourne, Australia, şi de colegii săi, care susţine teoria conform căreia există o legătură între instinct şi dependenţa de droguri.

Pentru a o demonstra, el a făcut experimente pe șoareci. Câțiva dintre ei au fost hrăniți o perioadă cu mâncare necondimentată și diuretice, pe când la restul, în mâncare a fost adăugată sare.

După trei zile, cercetătorii au analizat partea de la baza creierului, numită hipotalamus, în speranţa de a descoperi modele genetice revelatoare.

Rezultatele au arătat clar că aceleaşi gene activate de apetitul pentru sare au fost afectate şi în cazul dependenţei de cocaină şi opiu.

Cercetătorii au mai observat că imediat după ce soluția salină a fost înghițită de șoareci, creierul lor a înregistrat compensarea deficitului de sare din organism înainte ca acest lucru să fie posibil fizic.

Modificările la nivelul creierului s-au produs înainte ca sarea să fie absorbită din intestin și să intre în fluxul sangvin, de unde să ajungă la creier.

Cercetătorii cred că acest fenomen este unul de natură neuronală. Ei au mai evidențiat și faptul că atunci când șoarecii nu au avut acces la alimentele sărate, aceștia și-au scăzut apetitul și pentru alimentele condimentate.

Această descoperire este foarte importantă, în special pentru persoanele care nu puteau renunța la sare, în ciuda avertizărilor medicilor privind riscurile pentru tensiune și sănătatea inimii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.