Dreptul angajatorilor să concedieze pensionarii este discriminatoriu. Explicăm de ce

Organizațiile societății civile solicită autorităților să abroge prevederea prin care angajatorul are dreptul să concedieze pensionarii. Potrivit lor, aceste politici sunt discriminatorii. Cele mai afectate în această situație sunt femeile aproape de vârsta de pensionare.

În 2017, în Codul Muncii, a fost introdus dreptul angajatorului de a înceta contractul individual de muncă cu angajații care au statutul de pensionar pentru limita de vârstă. Astăzi, vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților încă nu este egală. Respectiv, angajatorul poate concedia o femeie aflată la pensie la 60 de ani, nu și un bărbat de aceeași vârstă. Aceasta reprezintă o discriminare directă pe criterii de sex. 

Un argument care a stat la baza introducerii acestei prevederi în Codul Muncii a fost necesitatea de a spori oportunitățile de angajare pentru persoanele tinere. În special, care nu-și pot găsi un loc de muncă potrivit calificării. Totuși, cel puțin 20 de organizații ale societății civile, într-un apel public către Parlament, susțin că această problemă de angajare a tinerilor nu este soluționabilă prin scoaterea din câmpul muncii a vârstnicilor.  

Vârstnicii sunt concentrați în domenii slab plătite și cu un grad înalt de informalitate – agricultura, sistemul educațional și cel public. În timp ce tinerii sunt orientați spre alte sectoare ale economiei. Concedierea bătrânilor pentru angajarea tinerilor care a avut loc timp de cinci ani nu a soluționat problema tinerilor. Asta a afectat, de fapt, dreptul la muncă al vârstnicilor și accentuează conflictul intergenerațional.

Persoanele în vârstă care își pierd locul de muncă au mai puțin șanse de a se reintegra pe piața muncii. Le este greu să găsească un loc de muncă cu un salariu similar celui anterior. A fi fără loc de muncă sau cu salarii mai mici înainte de pensionare poate avea efecte negative asupra bugetului personal.

Respectiv, organizațiile cer abrogarea prevederei „deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă” din Codul Muncii. Asta va restabili egalitatea în sfera raporturile de muncă și va elimina practicile discriminatorii și abuzive ale angajatorilor de concediere a persoanelor cu statut de pensionar. 

Citește și: Viața de pensionar. Realități diferite între Moldova și Olanda

„Posibilitatea de a concedia angajatul pentru deținerea statului de pensionar are drept efect discriminarea lor în realizarea dreptului la muncă, fiind afectate femeile”. Aceasta este și concluzia analizei „INECHITĂȚI LATENTE: Vârstnicii pe piața muncii în timp de criză”. Analiza a fost elaborată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) cu suportul Fundației Soros Moldova. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.