

Sănătate
Cum un arhitect a inventat „plămâni artificiali” pentru planetă
PE SCURT
Inovațiile inspiră și schimbă lumea. De data aceasta, vom vorbi despre pădurile verticale care pot salva orașele contaminate de smog și gaze de eșapament. Pădurea verticală rezolvă o serie de probleme: absoarbe CO2, produce oxigen, echilibrează ecosistemul și este un habitat pentru animale.
PE LUNG
Context. În anii săi de studenție, arhitectul italian Stefano Boeri, inspirat de combinația dintre arhitectură și vegetație încă din copilărie, a participat la mișcările de tineret de stânga și era puțin interesat de ecologie. După ce s-a mutat de la Milano la Florența, Stefano s-a alăturat grupului Gruppo 9999. Participanții erau artiști tineri care, în lucrările lor, au dat sens interacțiunii dintre om și natură. Aspirațiile lor erau radicale, de aceea căile s-au despărțit, dar Stefano și-a amintit de aceste idei acum câțiva ani – în timp ce călătorea în Emiratele Unite și apoi în China.
Problema. În secolul XXI, China pretinde la statutul de superputere industrială – dar și la una dintre cele mai poluate țări din lume. Pentru a descrie starea aerului din China, a fost chiar creat un cuvânt nou – „aeroapocalipsa”. Smogul de aici afectează nu numai țara în sine, ci și Japonia, China și Coreea și chiar cursul încălzirii globale.
În ultimul deceniu, uzinele gigantice și alte obiective industriale i-au asigurat Chinei nu numai o creștere economică rapidă, ci și o serie de probleme de mediu: smogul în oraș reduce vizibilitatea până la 50 de metri, iar norii săi îndreptați spre Japonia, sunt văzute din spațiu. Conform OMS, nivelul substanțelor nocive din aer este de zeci de ori mai mare decât normele admisibile.
Deși această problemă este cea mai gravă în China, aceasta afectează și alte țări. În Europa, poluarea aerului provoacă 500 000 de decese premature pe an. Acum opt ani, la Milano, smogul s-a păstrat în aer timp de câteva săptămâni, iar orașul a fost inclus în mod constant în cele mai poluate din Italia.
Un alt factor care agravează situația este temperatura ridicată a aerului. De aceea impuritățile dăunătoare se acumulează și sunt ținute în stratul de aer de la suprafața Pământului pe care oamenii îl respiră.
Pe fondul acestor date, tendința de reducere a suprafeței pădurilor de pe planetă este deosebit de alarmantă.
Desigur, pădurile și parcurile nu pot opri apariția de noi orașe și să înlocuiască obiectivele industriale, dar noile abordări ecologice ale orașelor pot îmbunătăți situația.
Ideea. „Merită să încorporam păduri în orașe, regândind interacțiunea dintre metropolă și natură”, spune Stefano Boeri. Călătoria sa în China în 1979 a arătat adevărata stare de fapt: țara se deplasa inevitabil la un nivel extrem de ridicat de poluare, iar situația trebuia schimbată.
El a revenit la viziunea asupra unității omului și a naturii de dragul unei planete curate în anul 2007, în timpul unei călătorii în Dubai, construit în întregime din sticlă și beton. Boeri a venit cu ideea de a reînvia orașele, de a le oferi verdeață. În 2008, analizând situația din orașul natal Milano, el a prezentat un studiu în care a propus o soluție pentru mai multe probleme – pădurile verticale: nu case separate cu grădini pe acoperiș, ci orașe de generație nouă, în care verdeața este adiacentă betonului.
Decizie. Primul proiect al lui Stefano Boeri, în care arhitectul a decis să își realizeze visul, a fost turnurile Bosco Verticale din Milano (110 m și 76 m). Au fost construite din 2009 până în 2014, pe turnuri sunt 800 de copaci, 4 500 de arbuști și 15 000 de plante – în total 20 000 de metri pătrați de pădure. Au fost necesari doi ani pentru a realiza proiectul: arhitecții, împreună cu botaniștii, căutau parametri optimi care să asigure un aranjament sigur al plantelor la o înălțime de 100 de metri.
Tehnologie. Pădurile verticale de la Stefano nu sunt doar ghivece de flori fixate pe pereți. Schema este mult mai complexă și, pentru a cristaliza ideea, arhitectul a avut nevoie de experiența predecesorilor săi.
Prima idee pentru grădinile verticale aparține botanistului Patrick Blanco – el a început să o aplice la Paris în 1988. Sistemul era revoluționar la acea vreme: o carcasă cu un substrat erau atașate de pereți. Cel din urmă avea calități de absorbție bune și împiedicau prăbușirea peretelui dar și a solului în care erau sădite plantele. În cele mai simple construcții erau atașate saci cu sol, cele mai complicate aveau fibre de nucă de cocos, iar cele complexe aveau o membrană impermeabilă și poliuretan. Cel din urmă sistem putea fi utilizat atât pentru crearea spațiilor verzi în interior, cât și pentru crearea grădinilor verticale din exterior.
Următoarea etapă de dezvoltare a fost ecosistemul vertical al biologului Ignacio Solano. În 2017, el a îmbunătățit sistemul de grădină verticală: a ales plante, ciuperci și bacterii, astfel încât să formeze legături similare cu cele din ecosistemul natural. Acest lucru a permis ca ecosistemul să fie automat reglat și unitar. După aceea, apariția unor ecosisteme mari – pădurile verticale – a fost o chestiune de timp.
Proiectele lui Boeri sunt o combinație de grădini verticale și ecosisteme: există plante pe pereți și pe suprafețe orizontale. Schema este similară cu cele folosite în primele astfel de modele, dar a fost îmbunătățită: există o o carcasă specială, o căptușeală și un sol special selectat, dar la o scară mult mai mare. În plus, aici a fost realizat un sistem de udare și drenare, un design special al fundației, care va permite clădirii să susțină greutatea plantelor, a fost luată în considerare importanța luminii solare și vânturile puternice.
O altă problemă ar putea fi plantele selectate incorect. În natură, ele există pentru a crea sisteme, așa că atunci când o persoană face alegerea greșită, toată pădurea verticală poate pieri. Prin urmare, în proiectele lui Boeri participă nu numai constructorii și arhitecții, ci și biologii.
Ce urmează? Stefano Boeri intenționează să construiască primele turnuri forestiere verticale din China – norocosul Nanjing va primi în fiecare zi 60 kg de oxigen din clădiri. În orașul Liuzhou, până în 2021, vor fi create o serie întreagă de complexe rezidențiale cu păduri verticale. Proiectul cel mai grandios urmează să devină orașul Shijiazhuang, care acum este un centru industrial, dar peste ani se va transforma în ForestCityShijiazhuang, unde plantele vor absorbi anual 1750 kg CO2.
Dar cel mai îndrăzneț proiect al Boeri este pădurea verticală de pe Marte. O filială chineză a firmei sale de arhitectură, în colaborare cu Future City University Laboratory de la Universitatea Tongji, a prezentat proiectul încă în 2017: acesta prevede transportarea de către navele spațiale a capsulelor de semințe pe Planeta Roșie pentru a crea un nou Shanghai acolo în anul 2117.
Tehnologie
Dependența de jocurile video: China impune restricții drastice pentru minori

PE SCURT
În China, minorilor li s-a interzis să joace jocuri video mai mult de o oră și jumătate pe zi pe parcursul săptămânii și trei ore pe zi în weekend. De asemenea, pentru minori a fost stabilită interdicție la jocurile video între orele 22:00 și 08:00.
Autoritățile chineze au limitat, de asemenea, suma de bani pe care minorii o pot transfera pentru jocurile online. Jucătorii între 8 și 16 ani își pot reînnoi contul cu doar 200 de yuani (29 dolari) pe lună, suma maximă lunară pentru jucătorii între 16 și 18 ani va fi de 400 de yuani (57 de dolari). Mai multe publicații au calificat noile reguli drept stare de asediu pentru dependenții de jocurile video.
PE LUNG
Astfel, China va introduce un rating de vârstă pentru jocurile video și va înăspri regulile de identificare a jucătorilor. Deja acum, chinezii sunt obligați să ofere numele și numerele de telefon reale pentru înregistrarea conturilor, dar autoritățile sunt îngrijorate de faptul că minorii folosesc în mod secret telefoanele părinților lor pentru asta.
Despre noile reguli a anunțat agenția de știri Xinhua, care a citat Direcția Generală pentru Presă din China. Potrivit unui reprezentant al autorității, restricțiile vor conduce la reducerea dependenței de jocurile video în rândul minorilor. De monitorizarea respectării acestor interdicții vor fi responsabili părinții, dar și companiile online, care în caz contrar vor fi pedepsite, inclusiv până la suspendarea licenței.
Daniel Ahmad, un analist al companiei Niko Partners ce se ocupă de cercetarea pieței asiatice a jocurilor video, a declarat pentru The New York Times că restricțiile cel mai probabil vor reduce veniturile dezvoltatorilor și editorilor de jocuri video. „Ei vor trebui să fie foarte atenți la conținutul jocurilor lor”, a spus Ahmad. El a remarcat, de asemenea, că, în acest moment, piața chineză a jocurilor video este una dintre cele mai reglementate din lume.
Autoritățile chineze încearcă de câțiva ani să reducă popularitatea jocurilor video în rândul copiilor și adolescenților.
Primele restricții au fost stabilite încă din 2007, dar nu s-au referit la jocurile mobile. În 2017, presa de stat a criticat Honor of Kings, un joc popular din China, numindu-l „drog” pentru adolescenți. După aceea, în vara lui 2017, dezvoltatorul jocului Tencent a permis jucătorilor până la 12 ani să joace doar o oră pe zi, iar celor între 12 și 18 ani – două ore pe zi. Ulterior, compania a impus restricții și asupra cheltuielilor pentru copii și adolescenți și chiar a început să testeze sistemul de recunoaștere facială a minorilor.
În pofida concesiilor făcute de către Tencent și alți dezvoltatori de jocuri, autoritățile au continuat să limiteze piața. În special, în august 2018, Xi Jinping a cerut autorităților să depună eforturi pentru a combate miopia, care a început să se răspândească în rândul copiilor și adolescenților (aproximativ 37% dintre elevi și aproape 70% dintre studenți au o vedere slabă). Ministerul Educației a numit utilizarea intensivă a telefoanelor mobile și a calculatoarelor unul dintre motivele principale ale miopiei – și a anunțat că intenționează să introducă un rating de vârstă pentru jocurile video și să limiteze numărul acestora (prin urmare, normele actuale nu au venit ca o surpriză pentru piață).
În același timp, Direcția Generală pentru Presă a suspendat eliberarea de licențe pentru jocuri video noi. „Înghețarea” eliberării licențelor a durat din martie până în decembrie 2018. Din această cauză, acțiunile Tencent au scăzut cu 23% în 2018, compania a pierdut peste 120 miliarde de dolari din valoarea de piață (în 2019, acțiunile Tencent au început să crească din nou). Potrivit companiei de cercetare Newzoo, din cauza restricțiilor guvernamentale, piața chineză de jocuri video, care în 2015-2018 a fost cea mai mare din lume la capitolul venituri, în 2019 va ceda primul loc celei din SUA, scrie Meduza.io.
Social
A fost lansată prima cursă de transport auto de pasageri dintre Chișinău și Milano

PE SCURT
Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat astăzi că a fost lansată prima cursă de transport pasageri dintre Chișinău și Milano, cu intrare prin orașele Padova, Vicenza și Verona.
Pentru început, autocarele vor porni din Chișinău joi și duminică, începând cu ora 07.45, și respectiv 09.40, iar din Milano vor porni sâmbătă și marți.
PE LUNG
Cursele vor fi operate cu autocare de categoria Euro 5.
Costul biletelor este de 70 euro. Pe teritoriul Moldovei vânzarea biletelor se efectuează în lei moldovenești, în conformitate cu cursul Băncii Naționale în ziua vânzării biletului.
Pentru copiii cu vârsta de până la cinci ani se va achita doar jumătate din prețul biletului, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 -30% din prețul biletului.
Biletele spre Milano pot fi cumpărate de la Gara de Sud din Chișinău.
Tehnologie
„Vestul sălbatic digital”. Instrumente cibernetice scăpate de sub control. China a obţinut coduri informatice ale NSA şi le-a utilizat

PE SCURT
Agenţi ai serviciilor secrete chineze au obţinut instrumente cibernetice ale Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) şi le-au utilizat în 2016 pentru a ataca aliaţi ai SUA din Europa şi din Asia, a constatat firma de securitate Symantec, potrivit cotidianului The New York Times, transmite Mediafax.
PE LUNG
Episodul este cea mai nouă dovadă că Statele Unite au pierdut controlul asupra unor elemente centrale ale arsenalului de securitate cibernetică. Ţinând cont de momentul atacurilor şi de indiciile din codurile informatice, cercetătorii firmei Symantec cred că serviciile chineze nu au sustras codurile, ci le-au preluat din atacurile NSA asupra sistemelor informatice chineze.
“Acţiunile chineze arată cum amplificarea conflictelor cibernetice creează un «Vest sălbatic digital» cu foarte puţine reglementări şi certitudini, precum şi cât de dificil este pentru Statele Unite să menţină sub control dispozitivele de tip virus informatic folosite pentru a pătrunde în reţele externe şi pentru atacarea infrastructurii adversarilor. Pierderile au generat o dezbatere în cadrul comunităţii de informaţii cu întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să continue dezvoltarea celor mai avansate şi secrete arme cibernetice din lume în condiţiile în care nu le pot ţine sub control”, comentează editorialiştii Nicole Perlroth, David E. Sanger şi Scott Shane într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul “Cum au obţinut spionii chinezi instrumente de atacuri cibernetice ale NSA şi le-au utilizat pentru atacuri”.
Grupul de hackeri chinezi care a capturat instrumentele cibernetice ale NSA este considerat de specialiştii serviciilor americane ca fiind unul dintre cele mai periculoase din China, conform unui raport clasificat obţinut de cotidianul The New York Times. Grupul este responsabil de numeroase atacuri cibernetice asupra unora dintre cele mai sensibile obiective militare din Statele Unite, inclusiv de tip spaţial şi din domeniul tehnologiei de propulsie nucleară.
Descoperirea făcută de specialiştii firmei Symantec sugerează că aceeaşi hackeri chinezi urmăriţi de NSA de peste zece ani au lansat acţiuni împotriva acestei Agenţii.
Unele dintre instrumentele NSA obţinute de chinezi au fost lansate ulterior pe Internet de un grup încă neidentificat care se autonumeşte “Shadow Brokers” şi care este utilizat de Rusia şi Coreea de Nord în atacuri informatice globale devastatoare, deşi nu pare a exista o legătură între China şi această entitate.
“Ne-am dat seama că nu se poate garanta că instrumentele cibernetice nu vor scăpa de sub control şi că nu vor fi utilizate împotriva noastră şi a aliaţilor”, afirmă Eric Chien, director pentru Siguranţă cibernetică al firmei Symantec.
Cercetătorii Symantec nu ştiu exact cum au dobândit hackerii chinezi codul informatic dezvoltat de americani. Dar ştiu că instrumentul cibernetic sustras de serviciile chineze a fost utilizat pentru atacuri asupra unor sisteme informatice din cel puţin cinci ţări sau teritorii: Belgia, Luxemburg, Vietnam, Filipine şi Hong Kong. Ţintele vizate au inclus organizaţii de cercetare ştiinţifică, instituţii educaţionale şi reţele computerizate din cel puţin un aliat al Administraţiei SUA.
Un atac asupra unei mari reţele de telecomunicaţii probabil le-a oferit agenţilor chinezi acces la sute de mii sau milioane de conversaţii private, precizează firma Symantec. Compania de securitate cibernetică nu face referire explicită la China în raportul de cercetare. Dar este menţionat grupul de hackeri “Buckeye”, pe care Departamentul Justiţiei din SUA şi firme cibernetice îl consideră o entitate a Ministerului chinez pentru Siguranţa Statului cu sediul în Guangzhou. În 2017, Departamentul american al Justiţiei a anunţat inculparea a trei hackeri chinezi din grupul “Buckeye”. Deşi procurorii nu au afirmat că cei trei inculpaţi ar lucra pentru agenţii guvernamentale chineze, specialişti independenţi şi un raport clasificat al NSA accesat de NYT arată că grupul are contract cu Ministerul chinez pentru Siguranţa Statului şi a comis atacuri complexe asupra unor obiective din Statele Unite.
Un raport al Pentagonului despre competiţia militară exercitată de China, emis săptămâna trecută, descrie Beijingul ca fiind unul dintre cei mai abilitaţi şi persistenţi interlocutori în domeniile militar, al colectării de informaţii şi operaţiunilor cibernetice comerciale, încercând să “erodeze avantaje operaţionale şi tehnologice ale SUA”.