Cum ținem gripa mai departe de noi?

PE SCURT

Afară e rece, plouă, ceața e densă și bate un vânt puternic, toate aceste „stări” ale iernii ne pun la încercare imunitatea. În ultima perioadă, au crescut cazurile de infecții acute ale căilor respiratorii.

Deși continuă vaccinarea antigripală a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor postgripale, medicii ne recomandă să ne spălăm bine pe mâini, să ne întărim imunitatea și să avem grijă de sănătatea noastră. 

PE LUNG

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate aproape 8000 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și câteva cazuri de gripă. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii vin cu mai multe recomandări, cum ar fi:

  • să ne adresăm la specialiști chiar la primele simptome;
  • să evităm contactul cu persoanele îmbolnăvite;
  • să avem grijă de igiena personală, inclusiv igiena mâinelor;
  • să acoperim gura sau nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușim sau strănutăm;
  • să evităm aglomerațiile în perioada când cazurile de viroză sunt tot mai frecvente;
  • imunizarea antigripală.

Pe lângă respectarea acestor reguli, putem să ne ajutăm imunitatea cu remedii naturiste eficient:

  1. Ia o lămâie cu coajă şi pune-o în apă fiartă timp de 5 minute. Apoi îndepărteaz-o de pe foc, taie în bucăţi, îndepartează seminţele şi pune în blender. Adaugă 100 g de unt și 3 linguri de miere. Dimineaţa şi seara ia o linguriţă de cremă sau întinde-o pe o felie de pîine. Pentru efecte maxime adaugă şi usturoi tocat.
  2. Remediul cel mai bun care ne ajută să ne întărim imunitatea este să alocăm suficient timp orelor de odihnă. Iarna, somnul este mai important decât în celelalte anotimpuri. Corpul face apel la toate resursele de care dispune, pentru a putea face față schimbărilor bruște de temperatură, riscurilor aferente unei raceli sau a unei gripe.
  3. Din meniul tău zilnic nu trebuie să lipsească fructele și legumele, precum și pește, lactate, supe și varză. Vitaminele A si C, acizii Omega 3, dar și suplimentele nutritive pe care le poți cumpăra de la orice farmacie, mențin la cote optime starea de sănătate a sistemului tău imunitar.
  4. Fă cât mai mult sport în lunile de iarnă, pentru că un organism tonifiat prin sport este mult mai rezistent în fața infecțiilor sezoniere. Chiar dacă vremea de afară îți poate da planurile peste cap, o scurtă sesiune de alergare (20-30 de minute), o plimbare în ritm alert, sau chiar o serie de exerciții și înotul, reprezintă o sumă de soluții eficiente împotriva gripei și a răcelii.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare