Connect with us

Cultură

Cum se sărbătorea odinioară Revelionul și Crăciunul

Publicat

pe

În ziua Sf. Mucenic Ignat, după ce taie porcul, gospodarii ghicesc cum va fi iarna în funcție de cum arată splina acestuia. Pe timpuri, până și în ghivecele cu flori se turnau câteva picături din sângele animalului sacrificat, „ca să crească bine”. Moldovenii încă păstrează multe dintre obiceiurile și tradițiile vechi, inclusiv superstițiile. Astfel, unii cred că dacă o fată sparge o oglindă în ziua Crăciunului, aceasta nu se va căsători niciodată.

Foto: adevarul.ro

„Milinul”

Bulgarii din satul Chirsova, mun. Comrat își ghicesc destinul în noaptea de Anul Nou. Aceștia rup crenguțe de la pomii fructiferi, fiecare dintre acestea reprezentând un bun material: bani, casă, vaci, găini, etc. Rămurelele sunt puse în aluatul unei plăcinte numită „milin”. După coacere, „milinul” se taie și fiecare primește câte o bucată în care i se nimerește și o crenguță care simbolizează fie bani, fie o gospodărie prosperă, etc. Astfel, oamenii află ce le rezervă soarta în următorul an.

Foto: bucataras.ro

Colinda Moșului

În sudul Basarabiei se mai păstrează reminisciențe ale tradițiilor străvechi practicate odinioară în timpul sărbătorilor de iarnă. De exemplu, românii din satul Orlivka au păstrat colinda Moșului. În ajunul Crăciunului, două cete numite „Plenași” și „Băltăreți” porneau la colindat din părți opuse ale satului. Când se întâlneau în centrul localității, începea o bătaie. Astăzi, tinerii simulează violența, dar încă poartă cu ei bâte și măști din piele de iepure cu coarne sclipitoare. La brâu ei au talănci, iar cetele sunt însoțite de dobe și instrumente de suflat, se arată în cercetarea „Ipostaze etnografice basarabene. Note despre rituri și solidarităţi tradiţionale”, semnată de Lucian-Valeriu Lefter.

Foto: newsbucovina.ro

Tăierea porcului

De Sf. Mucenic Ignat, sărbătorit pe 3 ianuarie, se tăia porcul pentru Crăciun. Gospodarii ghiceau cum va fi iarna după cum arăta splina. Dacă mijlocul organului era mai gros, se credea că mijlocul iernii va fi geros. Totodată, în această zi fiecare om trebuia să vadă sânge ca să fie protejat tot anul. Păstrau câteva picături și pentru florile de cameră, ca să crească bine, se menționează în lucrarea „Tradiţii şi obiceiuri de la Mileştii Mici”, semnată de Protoiereul Manole Brihuneț.

Foto: reporteris.ro

Copiii urcau pe porcul deja înjughiat, pârlit, curățat și bine învelit în haine vechi, pentru ca șoricul să fie moale și gustos. Sătenii întâlneau Ajunul Crăciunului conform tradițiilor creștine și mâncau produse de post: cartofi, fasole făcăluite, grâu fiert și chiseliță.

Superstițiile moldovenilor

Moldovenii nu au renunțat la superstiții de-a lungul vremii. Astfel, se crede că cei născuți în ziua Crăciunului vor fi fericiți întreaga viață, iar dacă o fată strică o oglindă în această zi, nu se va mărita niciodată.

Totodată, în Ajunul Anului Nou pe stil vechi, când se sărbătorește și Sf.Vasile, flăcăii umblau toată noaptea prin sat cu hăitura. Cetele de băieți se opreau, în special, la casele unde gospodarii aveau fete de măritat. Se credea că dacă în Ajun, în casă pășește un bărbat atunci vaca va făta viței, iar dacă pragul era călcat de o femeie, atunci vaca va avea vițele și cloșca va avea găini.

Mâncăruri de sărbători: Babă, cepușoară, plachie

În cercetarea sa „Alimentația în satul Lozova, în a doua jumătate a sec. XX”, autoarea Elena Reșetnic descrie cum arăta o masă de sărbătoare pe vremuri. Pe lângă bucatele obișnuite, precum răcitura, sarmalelele, cașul de oaie, pârjoalele se serveau și bucate specifice cum ar fi gogoașe în smântână și tăiței cu miez de nucă sau alviță. O mâncare deosebită este cepușoara – un amestec de ceapă și zahăr.

Foto: moldovenii.md

În prezent, la Lozova, se gătește babă făcută din tăiței, ouă și brânză coaptă. Aceeași rețetă se întâlnește în nordul țării, doar că se pune lapte în loc de brânză. Plachia se servește cu șolduri de pasăre, iar sarmalele cu chiftele din carne de pasăre. La Crăciun, se prepară răcituri, friptură de porc, învârtită cu brânză, se coace crăciunelul și colacii pentru colindători.

Colaci și vin

Potrivit obiceiului, Crăciunelul se agață la icoană până la Bobotează, când se dă jos din cui, se stropește cu agheazmă și se împarte câte o bucățică celor din casă sau se dă la păsări și vite. Colacii se fac în două sau patru gâțe, cu vargă împrejur. La Sfântul Vasile se coc colaci mai mulți și mai mari, mai ales, în casele unde sunt fete bune de măritat.

Foto: agora.md

Alături de colac, la toate ceremoniile și ritualurile, vinul este nelipsit. Ofelia Văduva, unul dintre cei mai importanți cercetători ai etnologiei alimentației românești, afirmă că vinul este băutura al cărei rol ceremonial se detașează în mod evident. Această băutură are o mulțime de semnificații străvechi pe care le însumează și care capătă contur spiritual bine definit.

Zeama autentică

Etnografa Valentina Iarovoi afirmă că sistemul alimentar reflectă modul și nivelul de viață al oamenilor. Mâncarea reprezintă și o caracteristică social-economică și culturală ale fiecărei comunități umane.

Foto: jurnalderetete.md

În lucrarea „Alimentația din satul Boldurești, raionul Nisporeni”, semnată de Maria Ciocanu, se subliniază că, în prezent, fiecare familie de gospodari se străduiește să crească măcar un porc pentru a fi tăiat de Crăciun. Cei mai înstăriți își permit să crească un porc și pentru Paști. Din carnea de porc se face friptură, cârnați, zeamă, jumări. Bucatele din carne și pește se servesc cu mămăligă, mai rar cu pâine. În trecut, resturile de mămăligă de la Crăciun se foloseau în practicile de însănătoșire a porcilor bolnavi de brâncă. Aceeași sursă prezintă și o rețetă de zeamă autentică. Aceasta se gătea cu carne de pasăre, ceapă, morcov, tăiței de casă, mărar, pătrunjel, cimbru și niciodată cartofi.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Documentarul „Moldova 89-91″ al regizorului Eugen Damaschin. Despre cum Moldova și-a câștigat independența// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Versiunea completă a documentarului „Moldova 89-91″ al regizorului moldovean Eugen Damaschin a fost publicată astăzi pe portalul Newsmaker. Este istoria despre cum Moldova și-a câștigat independența.

Lacul lebedelor. Saloane video. Răpirea oamenilor. Un militar și un pușcăriaș. Coctailuri Moldotov și cele 144 de geamuri ale Ministerului de Interne. Ce au în comun aceste imagini? Toate ele, în combinație cu altele, au dus la obținerea independenței Republicii Moldova. O încercare de a revedea istoria prin prisma timpului, și de a înțelege ce a fost, dar și mai important, ce s-ar fi putut întâmpla”, a menționat regizorul.

PE LUNG

Astfel, în film apar Mircea Snegur, Vladimir Voronin, Iuri Roșca și mulți alți martori și participanți la evenimente de formare a Republicii Moldova ca stat independent. Și fiecare dintre ei au propria versiune a istoriei. Filmul „Moldova 89-91″ a fost difuzat anterior la postul public de televiziune Moldova pe 1 și pe 23 mai în cadrul festivalului de film documentar Cronograf.

MOLDOVA 89-91 from Milk Films on Vimeo.

Citește mai departe

Cultură

Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru romanul „Grădina de sticlă”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură cu romanul „Grădina de Sticlă”. Cunoscuta scriitoare a fost nominalizată la concurs din partea României. „Vă mulţumesc tuturor celor care vă bucuraţi împreună cu mine. Un singur premiu, două ţări fericite. Grădina de sticlă este (şi) despre asta!”, a scris Tatiana Ţîbuleac pe pagina ei de Facebook.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020).

PE LUNG

În 2019, din partea României s-au calificat în concurs următorii scriitori:

Augustin Cupşa, Aşa să crească iarba pe noi, Bucharest: Humanitas, 2017
Tudor Ganea, Porci, Iaşi: Polirom, 2018
Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucharest: Humanitas, 2019
Tatiana Ţibuleac, Grădina de sticlă, Kishinev: Cartier, 2018
Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Iaşi: Polirom, 2017

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie, 1978 la Chișinău, Republica Moldova. Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, s-a stabilit la Paris unde lucrează în comunicare.

A debutat cu un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 a apărut primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, care mai este numit și cartea adolescenților de astăzi. Romanul a fost tradus în franceză și în spaniolă. „Grădina de Sticlă” este al doilea său roman.

Citește mai departe

Cultură

Poți obține ajutorul unui psihoterapeut dacă ai fost afectat de finalul Game of Thrones

Publicat

pe

De către

Pe Scurt

În Statele Unite ale Americii a apărut un serviciu de acordare a asistenței psihologice pentru cei care au fost afectați de finalul serialului „Game of Thrones”.

Pe Lung

„Cei mai mulți dintre oameni mai degrabă vor refuza adevărul crud decât îl vor înfrunta”, i-a spus Tirion Lannister lui John Snow.

La sfârșitul serialului, fanii săi s-au confruntat cu cel mai crud adevăr și s-au pomenit în grupul de risc. Mulți dintre oameni se simt frustrați (unii chiar au gânduri suicidale), alții au nevoie să li se explice ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimul sezon.

Din fericire, fanii „Game of Thrones” (GoT) care într-un fel sau altul au ajuns în pragul depresiei, pot fi consultați  de un psiholog. Vă puteți adresa specialistului pe pagina bark.com, unde vă veți împărtăși gândurile despre serial și veți primi sfaturi cum să trăiți mai departe, cum să scăpați de frustrări și cum să evitați accesele de isterie.

Toți consultanții au privit GoT și vor putea susține un dialog adecvat despre întorsăturile de subiect pentru a ajuta clienții să scape de sentimentele negative, provocate de acest serial. Aceste sentimente pot fi destul de variate, de la mânie și nedumerire până la tristețe și chiar suferință.

Pentru cei care au decis să discute cu psihologul despre trăirile sale vis-a-vis de „Game of Thrones” sunt accesibile două pachete de servicii: o discuție de 30 minute pentru 25 de dolari sau o discuție de 60 de minute pentru 50 de dolari.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social1 minut în urmă

Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă. A fost dispusă crearea unei celule de criză

PE SCURT Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din...

Cultură12 ore în urmă

Documentarul „Moldova 89-91″ al regizorului Eugen Damaschin. Despre cum Moldova și-a câștigat independența// VIDEO

PE SCURT Versiunea completă a documentarului „Moldova 89-91″ al regizorului moldovean Eugen Damaschin a fost publicată astăzi pe portalul Newsmaker....

Social15 ore în urmă

Moldova.org, desemnată cea „mai proactivă instituție media” pentru Egalitate

Redacția Moldova.org a fost desemnată drept cea mai proactivă instituție media de către Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării  și asigurarea...

Politică17 ore în urmă

Atacuri înjositoare în adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la contramanifestația din fața Guvernului// FOTO

PE SCURT Blocul ACUM a organizat astăzi un flashmob în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. În același timp,...

Social19 ore în urmă

În Chișinău au fost pornite mai multe camere video pentru monitorizarea traficului rutier. Vezi locațiile

PE SCURT Inspectoratul Național de Patrulare a informat astăzi conducătorii auto că în Chișinău au fost pornite mai multe camere...

Social19 ore în urmă

Fostul primar al orașului Tiraspol omorât în Odessa. A fost găsit cu mâinile legate

PE SCURT În localitatea Vapnearka, regiunea Liman, Odessa, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui bărbat din orașul Tiraspol cu...

Politică21 de ore în urmă

Blocul ACUM scandează „Jos mafia!” în fața clădirii Guvernului// VIDEO

PE SCURT Membri și susținătorii Blocului ACUM participă la un flashmob în fața Guvernului Republicii Moldova împotriva creșterii substanțiale a...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri4 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com