Connect with us

Cultură

Cum se sărbătorea odinioară Revelionul și Crăciunul

Publicat

pe

În ziua Sf. Mucenic Ignat, după ce taie porcul, gospodarii ghicesc cum va fi iarna în funcție de cum arată splina acestuia. Pe timpuri, până și în ghivecele cu flori se turnau câteva picături din sângele animalului sacrificat, „ca să crească bine”. Moldovenii încă păstrează multe dintre obiceiurile și tradițiile vechi, inclusiv superstițiile. Astfel, unii cred că dacă o fată sparge o oglindă în ziua Crăciunului, aceasta nu se va căsători niciodată.

Foto: adevarul.ro

„Milinul”

Bulgarii din satul Chirsova, mun. Comrat își ghicesc destinul în noaptea de Anul Nou. Aceștia rup crenguțe de la pomii fructiferi, fiecare dintre acestea reprezentând un bun material: bani, casă, vaci, găini, etc. Rămurelele sunt puse în aluatul unei plăcinte numită „milin”. După coacere, „milinul” se taie și fiecare primește câte o bucată în care i se nimerește și o crenguță care simbolizează fie bani, fie o gospodărie prosperă, etc. Astfel, oamenii află ce le rezervă soarta în următorul an.

Foto: bucataras.ro

Colinda Moșului

În sudul Basarabiei se mai păstrează reminisciențe ale tradițiilor străvechi practicate odinioară în timpul sărbătorilor de iarnă. De exemplu, românii din satul Orlivka au păstrat colinda Moșului. În ajunul Crăciunului, două cete numite „Plenași” și „Băltăreți” porneau la colindat din părți opuse ale satului. Când se întâlneau în centrul localității, începea o bătaie. Astăzi, tinerii simulează violența, dar încă poartă cu ei bâte și măști din piele de iepure cu coarne sclipitoare. La brâu ei au talănci, iar cetele sunt însoțite de dobe și instrumente de suflat, se arată în cercetarea „Ipostaze etnografice basarabene. Note despre rituri și solidarităţi tradiţionale”, semnată de Lucian-Valeriu Lefter.

Foto: newsbucovina.ro

Tăierea porcului

De Sf. Mucenic Ignat, sărbătorit pe 3 ianuarie, se tăia porcul pentru Crăciun. Gospodarii ghiceau cum va fi iarna după cum arăta splina. Dacă mijlocul organului era mai gros, se credea că mijlocul iernii va fi geros. Totodată, în această zi fiecare om trebuia să vadă sânge ca să fie protejat tot anul. Păstrau câteva picături și pentru florile de cameră, ca să crească bine, se menționează în lucrarea „Tradiţii şi obiceiuri de la Mileştii Mici”, semnată de Protoiereul Manole Brihuneț.

Foto: reporteris.ro

Copiii urcau pe porcul deja înjughiat, pârlit, curățat și bine învelit în haine vechi, pentru ca șoricul să fie moale și gustos. Sătenii întâlneau Ajunul Crăciunului conform tradițiilor creștine și mâncau produse de post: cartofi, fasole făcăluite, grâu fiert și chiseliță.

Superstițiile moldovenilor

Moldovenii nu au renunțat la superstiții de-a lungul vremii. Astfel, se crede că cei născuți în ziua Crăciunului vor fi fericiți întreaga viață, iar dacă o fată strică o oglindă în această zi, nu se va mărita niciodată.

Totodată, în Ajunul Anului Nou pe stil vechi, când se sărbătorește și Sf.Vasile, flăcăii umblau toată noaptea prin sat cu hăitura. Cetele de băieți se opreau, în special, la casele unde gospodarii aveau fete de măritat. Se credea că dacă în Ajun, în casă pășește un bărbat atunci vaca va făta viței, iar dacă pragul era călcat de o femeie, atunci vaca va avea vițele și cloșca va avea găini.

Mâncăruri de sărbători: Babă, cepușoară, plachie

În cercetarea sa „Alimentația în satul Lozova, în a doua jumătate a sec. XX”, autoarea Elena Reșetnic descrie cum arăta o masă de sărbătoare pe vremuri. Pe lângă bucatele obișnuite, precum răcitura, sarmalelele, cașul de oaie, pârjoalele se serveau și bucate specifice cum ar fi gogoașe în smântână și tăiței cu miez de nucă sau alviță. O mâncare deosebită este cepușoara – un amestec de ceapă și zahăr.

Foto: moldovenii.md

În prezent, la Lozova, se gătește babă făcută din tăiței, ouă și brânză coaptă. Aceeași rețetă se întâlnește în nordul țării, doar că se pune lapte în loc de brânză. Plachia se servește cu șolduri de pasăre, iar sarmalele cu chiftele din carne de pasăre. La Crăciun, se prepară răcituri, friptură de porc, învârtită cu brânză, se coace crăciunelul și colacii pentru colindători.

Colaci și vin

Potrivit obiceiului, Crăciunelul se agață la icoană până la Bobotează, când se dă jos din cui, se stropește cu agheazmă și se împarte câte o bucățică celor din casă sau se dă la păsări și vite. Colacii se fac în două sau patru gâțe, cu vargă împrejur. La Sfântul Vasile se coc colaci mai mulți și mai mari, mai ales, în casele unde sunt fete bune de măritat.

Foto: agora.md

Alături de colac, la toate ceremoniile și ritualurile, vinul este nelipsit. Ofelia Văduva, unul dintre cei mai importanți cercetători ai etnologiei alimentației românești, afirmă că vinul este băutura al cărei rol ceremonial se detașează în mod evident. Această băutură are o mulțime de semnificații străvechi pe care le însumează și care capătă contur spiritual bine definit.

Zeama autentică

Etnografa Valentina Iarovoi afirmă că sistemul alimentar reflectă modul și nivelul de viață al oamenilor. Mâncarea reprezintă și o caracteristică social-economică și culturală ale fiecărei comunități umane.

Foto: jurnalderetete.md

În lucrarea „Alimentația din satul Boldurești, raionul Nisporeni”, semnată de Maria Ciocanu, se subliniază că, în prezent, fiecare familie de gospodari se străduiește să crească măcar un porc pentru a fi tăiat de Crăciun. Cei mai înstăriți își permit să crească un porc și pentru Paști. Din carnea de porc se face friptură, cârnați, zeamă, jumări. Bucatele din carne și pește se servesc cu mămăligă, mai rar cu pâine. În trecut, resturile de mămăligă de la Crăciun se foloseau în practicile de însănătoșire a porcilor bolnavi de brâncă. Aceeași sursă prezintă și o rețetă de zeamă autentică. Aceasta se gătea cu carne de pasăre, ceapă, morcov, tăiței de casă, mărar, pătrunjel, cimbru și niciodată cartofi.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Expoziție de sculptură la Parlament. Vor fi expuse zece lucrări ale maestrului Serghei Ganenco

Publicat

pe

De către

Parlamentul va găzdui expoziția cunoscutului sculptor Serghei Ganenco, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în contextul aniversării a 80-a de la fondarea Muzeului Național de Arte al Moldovei.

10 lucrări ale maestrului Serghei Ganenco vor fi expuse publicului în perioada 19-29 martie. Încifrate în bronz, sculpturile reprezintă creații ale artistului plastic realizate în perioada 1989 – 2015.

Serghei Ganenco s-a născut la Chișinău, în anul 1962. Este absolvent al Colegiului de Arte Plastice din Chișinău.

Din 1991 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A participat la numeroase expoziții naționale, internaționale, simpozioane și bienale.

Realizează sculptură monumentală și de interior. Lucrările sale sunt găzduite de Muzeul Național de Arte al Moldovei și de galeriile private din țară și de peste hotare.

Citește mai departe

Cultură

VIDEO\ Concurs deosebit într-un sat din R. Moldova: Miss bunicuța, ediția 2019

Publicat

pe

Cea dea 3 ediție a concursului bianual “Miss bunicuţa”, organizat sâmbăta trecută în incinta Casei de cultură din s. Corjova cu prilejul sosirii primăverii şi a Zilei internaţionale a femeiei – 8 martie, şi la care au participat şase concurente din cele două sate cu aceeaşi denumire – Corjova, doar că situate pe maluri diferite ale bătrânului Nistru, a început cu semnarea Acordului de colaborare între s. Corjova (Criuleni) şi comuna Santimbru din judeţul Alba, România, scrie estcurier.md

După şase probe în care fiecare dintre participante a trebuit să-şi demonstreze aptitudinile creative:

– Prezentarea;

– “Mai întoarce, Doamne, roata”;

– “Cartea de bucate a familiei mele”;

– “Povestea unei ţinute vestimentare”;

– Proba de inteligenţă;

– “Invitaţie la dans”,

De titlul “Miss Bunicuţa” s-a învrednicit Galina Jalbă (s. Corjova, Dubăsari).

Miss Gospodina a devenit Vera Ojog, iar Claudia Caimacan – Miss Talent. Vera Pădurean a cucerit titlul de “Miss Originalitate”, iar titlul de “Miss Ingeniozitate” a revenit Verei Stasenco. Cu titlul de “Miss Inteligenţă” a plecat acasă Olga Groholiscaia.

Citește mai departe

Cultură

Interpreta Anna Odobescu a lansat videoclipul oficial pentru piesa „Stay” de la Eurovision 2019// VIDEO

Publicat

pe

De către

Interpreta Anna Odobescu a lansat videoclipul oficial pentru piesa „Stay”, cea cu care ne va reprezenta Republica Moldova la Eurovision Song Contest 2019.

Artista a anunțatpe Facebook că videoclipul a fost realizat în doar 24 de ore și a fost regizat de Oleg Butnaru.

„Dragi prieteni, vreau să vă prezint o noua realizare a echipei noastre! În sfârșit piesa „STAY” are si un videoclip!
Mulțumesc mult lui Oleg și Ina Butnaru și tuturor care au lucrat la realizarea acestui clip-ați făcut minuni. Vreau să menționez ca acest videoclip a fost realizat în doar 24 de ore. Mulțumesc lui Sergiu Teaca – este un profesionist adevărat. Sperăm să vă placă”, a scris Anna Odobescu.

Cea care ne va reprezenta țara la Tel Aviv, Israel, va urca pe scenă concursului  în a doua semifinală, ce va avea loc pe 16 mai.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

PoliticăO oră în urmă

Activistul Pavel Grigorciuc recunoaște: I-am dat o palmă deputatului Sergiu Sîrbui. El m-a insultat// VIDEO

PE SCURT Activistul civic Pavel Grigorciuc, fost membru PCRM, recunoaște că i-a dat astăzi o palmă deputatului democrat Sergiu Sîrbu,...

Justiție2 ore în urmă

Medicul de la Bălți a primit 15 ani pentru violul a 16 paciente

PE SCURT Stanislav Florea, fostul medic la Internatul Psihoneurologic Bălți, a fost condamnat, astăzi, la 15 ani de închisoare și arestat...

Politică2 ore în urmă

Deputatul Sergiu Sîrbu a ajuns în spital după ședința parlamentului

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a fost atacat după ședința parlamentului. Potrivit spuselor soției lui, atacatorul este activistul civic Pavel Grigorciuc....

Alegeri3 ore în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

Politică3 ore în urmă

Top 5 declarații de azi. Cum vorbesc deputații aleși

Noul parlament s-a convocat astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. Prima ședință cu cei 101 deputații noi și vechi...

Social4 ore în urmă

Metro Moldova, partener la un amplu proiect de educație antreprenorială

Târgul Companiilor și Minifirmelor Școlare, ediția anului 2019 s-a desfășurat la 16 martie 2019, cu suportul Metro Cash & Carry Moldova,...

Politică4 ore în urmă

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

PE SCURT Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri5 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com