Connect with us

Cultură

Cum se sărbătorea odinioară Revelionul și Crăciunul

Publicat

pe

În ziua Sf. Mucenic Ignat, după ce taie porcul, gospodarii ghicesc cum va fi iarna în funcție de cum arată splina acestuia. Pe timpuri, până și în ghivecele cu flori se turnau câteva picături din sângele animalului sacrificat, „ca să crească bine”. Moldovenii încă păstrează multe dintre obiceiurile și tradițiile vechi, inclusiv superstițiile. Astfel, unii cred că dacă o fată sparge o oglindă în ziua Crăciunului, aceasta nu se va căsători niciodată.

Foto: adevarul.ro

„Milinul”

Bulgarii din satul Chirsova, mun. Comrat își ghicesc destinul în noaptea de Anul Nou. Aceștia rup crenguțe de la pomii fructiferi, fiecare dintre acestea reprezentând un bun material: bani, casă, vaci, găini, etc. Rămurelele sunt puse în aluatul unei plăcinte numită „milin”. După coacere, „milinul” se taie și fiecare primește câte o bucată în care i se nimerește și o crenguță care simbolizează fie bani, fie o gospodărie prosperă, etc. Astfel, oamenii află ce le rezervă soarta în următorul an.

Foto: bucataras.ro

Colinda Moșului

În sudul Basarabiei se mai păstrează reminisciențe ale tradițiilor străvechi practicate odinioară în timpul sărbătorilor de iarnă. De exemplu, românii din satul Orlivka au păstrat colinda Moșului. În ajunul Crăciunului, două cete numite „Plenași” și „Băltăreți” porneau la colindat din părți opuse ale satului. Când se întâlneau în centrul localității, începea o bătaie. Astăzi, tinerii simulează violența, dar încă poartă cu ei bâte și măști din piele de iepure cu coarne sclipitoare. La brâu ei au talănci, iar cetele sunt însoțite de dobe și instrumente de suflat, se arată în cercetarea „Ipostaze etnografice basarabene. Note despre rituri și solidarităţi tradiţionale”, semnată de Lucian-Valeriu Lefter.

Foto: newsbucovina.ro

Tăierea porcului

De Sf. Mucenic Ignat, sărbătorit pe 3 ianuarie, se tăia porcul pentru Crăciun. Gospodarii ghiceau cum va fi iarna după cum arăta splina. Dacă mijlocul organului era mai gros, se credea că mijlocul iernii va fi geros. Totodată, în această zi fiecare om trebuia să vadă sânge ca să fie protejat tot anul. Păstrau câteva picături și pentru florile de cameră, ca să crească bine, se menționează în lucrarea „Tradiţii şi obiceiuri de la Mileştii Mici”, semnată de Protoiereul Manole Brihuneț.

Foto: reporteris.ro

Copiii urcau pe porcul deja înjughiat, pârlit, curățat și bine învelit în haine vechi, pentru ca șoricul să fie moale și gustos. Sătenii întâlneau Ajunul Crăciunului conform tradițiilor creștine și mâncau produse de post: cartofi, fasole făcăluite, grâu fiert și chiseliță.

Superstițiile moldovenilor

Moldovenii nu au renunțat la superstiții de-a lungul vremii. Astfel, se crede că cei născuți în ziua Crăciunului vor fi fericiți întreaga viață, iar dacă o fată strică o oglindă în această zi, nu se va mărita niciodată.

Totodată, în Ajunul Anului Nou pe stil vechi, când se sărbătorește și Sf.Vasile, flăcăii umblau toată noaptea prin sat cu hăitura. Cetele de băieți se opreau, în special, la casele unde gospodarii aveau fete de măritat. Se credea că dacă în Ajun, în casă pășește un bărbat atunci vaca va făta viței, iar dacă pragul era călcat de o femeie, atunci vaca va avea vițele și cloșca va avea găini.

Mâncăruri de sărbători: Babă, cepușoară, plachie

În cercetarea sa „Alimentația în satul Lozova, în a doua jumătate a sec. XX”, autoarea Elena Reșetnic descrie cum arăta o masă de sărbătoare pe vremuri. Pe lângă bucatele obișnuite, precum răcitura, sarmalelele, cașul de oaie, pârjoalele se serveau și bucate specifice cum ar fi gogoașe în smântână și tăiței cu miez de nucă sau alviță. O mâncare deosebită este cepușoara – un amestec de ceapă și zahăr.

Foto: moldovenii.md

În prezent, la Lozova, se gătește babă făcută din tăiței, ouă și brânză coaptă. Aceeași rețetă se întâlnește în nordul țării, doar că se pune lapte în loc de brânză. Plachia se servește cu șolduri de pasăre, iar sarmalele cu chiftele din carne de pasăre. La Crăciun, se prepară răcituri, friptură de porc, învârtită cu brânză, se coace crăciunelul și colacii pentru colindători.

Colaci și vin

Potrivit obiceiului, Crăciunelul se agață la icoană până la Bobotează, când se dă jos din cui, se stropește cu agheazmă și se împarte câte o bucățică celor din casă sau se dă la păsări și vite. Colacii se fac în două sau patru gâțe, cu vargă împrejur. La Sfântul Vasile se coc colaci mai mulți și mai mari, mai ales, în casele unde sunt fete bune de măritat.

Foto: agora.md

Alături de colac, la toate ceremoniile și ritualurile, vinul este nelipsit. Ofelia Văduva, unul dintre cei mai importanți cercetători ai etnologiei alimentației românești, afirmă că vinul este băutura al cărei rol ceremonial se detașează în mod evident. Această băutură are o mulțime de semnificații străvechi pe care le însumează și care capătă contur spiritual bine definit.

Zeama autentică

Etnografa Valentina Iarovoi afirmă că sistemul alimentar reflectă modul și nivelul de viață al oamenilor. Mâncarea reprezintă și o caracteristică social-economică și culturală ale fiecărei comunități umane.

Foto: jurnalderetete.md

În lucrarea „Alimentația din satul Boldurești, raionul Nisporeni”, semnată de Maria Ciocanu, se subliniază că, în prezent, fiecare familie de gospodari se străduiește să crească măcar un porc pentru a fi tăiat de Crăciun. Cei mai înstăriți își permit să crească un porc și pentru Paști. Din carnea de porc se face friptură, cârnați, zeamă, jumări. Bucatele din carne și pește se servesc cu mămăligă, mai rar cu pâine. În trecut, resturile de mămăligă de la Crăciun se foloseau în practicile de însănătoșire a porcilor bolnavi de brâncă. Aceeași sursă prezintă și o rețetă de zeamă autentică. Aceasta se gătea cu carne de pasăre, ceapă, morcov, tăiței de casă, mărar, pătrunjel, cimbru și niciodată cartofi.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Publicat

pe

Valeriu Popa și-a cumpărat satul natal, Țigănești, raionul Strășeni cu 6 mii de lei în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile. Potrivit tradiției, în ajun se scoate satul la vânzare de către precedentul cumpărător, iar doritorii, ca la licitație, propun diferite sume de bani pentru a cumpăra satul, simbolic.

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Valeriu Popa și-a cumpărat satul de baștină, Țigănești, Strășeni, cu 6 mii de lei.Cum a fost posibil, vedeți în reportaj.https://www.moldova.org/un-barbat-si-cumparat-un-sat-din-straseni-cu-6-mii-de-lei/

Geplaatst door Moldova.org op Zaterdag 19 januari 2019

Prima ofertă a fost de 2000 de lei. Totuși, Valeriu Popa, agricultor, locuitor al satului Țigănești, a propus 6 mii de lei, sumă care l-a făcut câștigător. „Am văzut că nu erau concurenți, am decis să-l cumpăr eu ca să nu pierdem tradiția”, povestește bărbatul trecut de 45 de ani.

După ce a cumpărat satul, Valeriu Popa a plătit pentru două zile de muzică. Ulterior, a organizat o ceată mare de flăcăi și au urat locuitorii satului. Au primit în schimb vin, dulciuri, colaci și bani. În așa mod, câștigătorul și-a rambursat banii.

Potrivit spuselor locuitorilor, deocamdată nici o femeie nu a cumpărat satul, iar cei care vor să participe la acest proces trebuie să fie numaidecât băștinași. Câștigătorul este considerat pentru următorul an mâna dreaptă a primarului.

Citește mai departe

Cultură

Ultima fiță la modă: blugi asimetrici, cu un crac „slim” şi unul larg

Publicat

pe

Autorul pantalonilor este un designer vestimentar din Ucraina. Se numește Ksenia Schnaider şi a prezentat pe Instagram jeanșii asimetrici.

View this post on Instagram

@sonya_soltes wearing asymmetric jeans from PF2019 collection ♨️ #kseniaschnaider #selfielookbook

A post shared by Ksenia Schnaider (@kseniaschnaider) on

Pantolonii costă aproape 400 de dolari.

Citește mai departe

Cultură

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

Publicat

pe

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun, invocând că cheltuielile „justifică impactul socio-cultural şi economic al evenimentelor ce urmează a fi desfăşurate”. Pe 13 decembrie, când rămâneau doar trei zile până la inaugurarea Târgului, Guvernul a mai alocat trei milioane de lei, transmite zdg.md

„A fost constatată necesitatea suportării unor cheltuieli suplimentare neprevăzute, în vederea instalării în complexul de distracţii pentru copii a două carusele, reparaţiei şi schimbării acoperişului a 22 căsuţe de lemn, precum şi instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securităţii vizitatorului”, motiva ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, solicitarea de transferare a sumei suplimentare.

Directorul ÎS „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, a declarat atunci că banii urmau a fi cheltuiţi pentru reparaţia acoperişelor a 22 de căsuţe din lemn, care ar fi fost deteriorate în timpul păstrării, pentru instalarea camerelor de supraveghere, pentru majorarea numărului de copii care urmau să viziteze Târgul şi pentru asigurarea acestora cu bilete la teatru.

În aceeaşi zi, ZdG a expediat o solicitare oficială de informaţii atât la Guvern, cât şi directorului ÎS „Moldova-Concert” în care a cerut date despre compania selectată pentru prestarea serviciilor de pază și supraveghere video, cum a fost selectată aceasta şi contra cărei sume de bani. Totodată, cerut numele tuturor companiilor care au fost plătite din bani publici în cadrul Târgului de Crăciun.

În ziua de 9 ianuarie, ZdG a primit un mesaj de la Andrei Locoman. Directorul ÎS „Moldova-Concert” nu a numit decât o singură companie contractată pentru prestarea de servicii în cadrul Târgului, fără a explica de ce nu oferă datele de interes public solicitate.

Citiți continuarea pe zdg.md.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri56 de minute în urmă

Partidul Regiunilor și Partidul Democraţia Acasă au depus actele la CEC. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot

Partidul Regiunilor din Moldova, condus de Alexandr Kalinin, și Partidul Democraţia Acasă, condus de Vasile Costiuc, au depus astăzi actele...

AlegeriO oră în urmă

Circumscripția 9, Bălți 1/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

PoliticăO oră în urmă

Democratul Anatolie Zagorodnîi, propus pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi va fi propusă plenului Parlamentului pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor....

Social2 ore în urmă

Doi indivizi, reținuți de poliție. Își racolau victimele pe rețelele de socializare, iar apoi le deposedau de bunuri

Poliţiştii de la Străşeni în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie au reţinut doi bărbaţi, ambii în vârstă de...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Social3 ore în urmă

Conferință regională: „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”

„Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”- o conferință regională cu această temă se va desfășura la Chișinău,...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 8, Florești/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 ore în urmă

Președintele Igor Dodon NU va participa la alegerile parlamentare// VIDEO

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. „ Nu voi participa...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 13, Rezina/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 23, Chișinău, sectorul Botanica / Portretele Candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri6 ore în urmă

Dorin Chirtoacă a depus actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția nr.32

Liderul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a depus astăzi actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 22, Ialoveni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 41, Leova / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri8 ore în urmă

Pentru alegerile parlamentare au fost constituite 2143 secții de votare

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 au fost constituite, în total, 2143 de secții de...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com