Cum pot fi îmbunătățite condițiile persoanelor cu deficiențe de auz. Un program de sprijin familial caută soluții

De ce au nevoie persoanele cu deficiențe de auz și familiile lor? La asta s-au gândit reprezentanții Asociației Obștești „AudiViz” și au lansat un program de sprijin familial „De la egal la egal”. Proiectul va dura 11 luni și va analiza atât situația actuală a persoanelor cu deficiențe de auz, cât și nevoile lor. 

Beneficiarii proiectului vor fi 20 de copii și tineri cu deficiențe de auz din raioanele Sîngerei, Telenești, Glodeni și Bălți, dar și părinții lor. 

Părinții vor învăța să apere drepturile copiilor, dar și să contribuie la dezvoltarea serviciilor necesare în localitățile din care vin. Mai mult, aceștia vor forma un grup de suport parental, care va călăuzi pe cei care se află în situații similare și nu știu cum să acționeze. 

De asemenea, beneficiarii proiectului vor putea să dezvolte abilități lingvistice de comunicare în limbajul semnelor pentru a preveni bariera de comunicare și de instituționalizare. 

Între timp, copiii și tinerii cu deficiențe de auz vor fi implicați în ateliere de dezvoltare a abilităților de trai independent, învățând să gestioneze tehnologiile auditive, să comunice eficient, să ia decizii și să acceseze serviciile medicale, educaționale, cât și să primească consiliere și orientare în carieră. Totodată, beneficiarii proiectului vor primi suport tehnic specializat, accesorii pentru dispozitivele auditive, care să le permită să se integreze mai ușor în societate. 

Tot în baza proiectului va fi realizat un raport care să stabilească în ce măsură legislaţia actuală şi facilităţile acordate copiilor cu deficiențe de auz și familiilor acestora răspund nevoilor lor. 

Scopul final al programului este de a crea un dialog dintre părinți și  autoritățile locale, pentru a îmbunătăți condițiile de viață a persoanelor cu deficiențe de auz.

Acest proiect este implementat de AO „AudiViz” în cadrul Inițiativei Changing The Way We Care℠ (CTWWC), implementată de Catholic Relief Services și Maestral Internațional împreună cu alți parteneri globali, naționali și locali care colaborează pentru a schimba modul în care copiii sunt îngrijiți în întreaga lume. Principalii noștri parteneri globali sunt Better Care Network, Fundația Lumos și Faith to Action. CTWWC este finanțată parțial de Alianța Globală pentru Dezvoltare a USAID, Fundația MacArthur și Fundația GHR.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.