Cum e să fii antreprenor la 16 ani. INTERVIU cu Virgiliu Ilașcu

Virgiliu Ilașcu are 16 ani, iar de doi ani împarte activitățile de la școală cu antreprenoriatul. 

Și-a lansat prima afacere la 14 ani, iar în acești doi ani a creat sute de huse personalizate pentru clienții săi din Chișinău, dar și din țară. A învățat din mers cu ce se mănâncă marketingul, fidelizarea clienților și alte lucruri prețioase pentru acest gen de afacere.

Pe lângă antreprenoriat, Virgiliu mai este pasionat de organizarea evenimentelor pentru tineri. Tânărul se poate lăuda cu 4 evenimente pe care le-a organizat cap-coadă: două ediții de Free Hugs, WaterDay la care au participat peste o mie de tineri și Skysensation, eveniment cu muzică live și cel mai mare spectacol de lampioane din Moldova.

Deși de câteva luni s-a mutat, împreună cu familia sa în Irlanda, acolo unde este elev la un liceu cu profil economic, tânărul reușește să administreze afacerea din Chișinău de la distanță. Virgiliu a povestit, în cadrul unui interviu pentru Moldova.ORG, despre cum e să fii tânăr antreprenor, despre pasiunile și planurile de viitor. 

Virgiliu, când ți-a venit prima idee de afacere? Cum au reacționat părinții tăi?

Prima mea idee de afacere a căzut chiar din pod în ajunul Crăciunului pe stil nou! Tocmai îmi procurasem o husă simplă, portocalie pentru telefonul meu. A doua zi, la scoală, mai mulți colegi m-au întrebat, entuziasmați, de unde am cumpărat-o, cât a costat. La un moment dat, o colegă de clasă, Lidia, s-a apropiat de mine și mi-a șoptit că aș putea face o afacere din asta. Zis și făcut.

Era sfârșitul lui 2013 și eram proaspăt reîntors în Republica Moldova din Italia, acolo unde am locuit și studiat 8 ani anterior. Ziua în care am primit acest sfat de la colega mea a fost una cu adevărat marcantă. Am ajuns acasă, total entuziasmat, fără a cunoaște prea multe din acest domeniu și fără a ști prea multe despre domeniul vânzărilor, și am creat o pagină de Facebook. Am invitat toți prietenii mei să o urmărească și am început să întreb fiecare prieten dacă își dorește o husă pentru telefon.

Importam atunci husele din Marea Britanie, iar fiecare husă era personalizată la solicitarea clientului – imagine, culoare. Mă bucuram enorm să observ că numărul oamenilor care doresc să beneficiize de serviciile mele creștea.

La început tratam această activitate ca un hobby, și nu ca o afacere. După o lună mi-am dat seama că o afacere are nevoie de mai mult. Am elaborat, împreună cu prima clientă, prietenă și iubită, Amanda, denumirea brandului, logo-ul, dar și un site realizat de mine.

Și, zi de zi, pasiunea pentru acest proiect creștea și mai mult, am învățat să evit greșelile pe care le făceam anterior.

Părinții de la bun început m-au susținut și încurajat, deoarece în această activitate am încercat totdeauna să aplic cele învățate la colegiu.

Această primă mini afacere a durat 2 ani, iar în urmă cu câteva luni am vândut-o. A fost un proiect-experiment, plăcut și care cu siguranță m-a învățat foarte multe – să fim oameni, în primul rând, iar apoi vânzători/antreprenori.

Educația antreprenorială. Cât de importantă este ea și, în general, adolescenții din Moldova au de unde o primi?

Educația antreprenorială la moment este ca un tabu în Republica Moldova.
Faptul că cineva dorește să lanseze o idee sau să facă un ban este privit ca ceva negativ, care dăunează rutinei – învățământul clasic și standardelor școlare.

Tinerii de la noi au puține posibilități în comparație cu elevii irlandezi, de exemplu, unde orele de Business sunt din clasa I, iar școlile încurajează lipirea anunțurilor comerciale pe pereții instituției.

În Republica Moldova puțini tineri se avântă, motivul fiind barierei vîrstei și cea financiară. De fapt, este un mit că pentru a lansa un proiect propriu ai nevoie, în primul rând, de bani. Ceea ce ne lipsește nouă este dorința și pasiunea. Noi vrem doar bani, bani și atât! Și consider că este cea mai greșită abordare atunci când vrei să lansezi o afacere.

freehugs event

Cum reușeai în Chișinău să împaci afacerea cu liceul?

Deși munceam la dezvoltarea brandului, care acum este lider pe piața accesoriilor pentru telefoane, reușeam să combin studiile cu afacerea pe care o conduceam.

E important să ai dorință! Dimineața studiezi și ești atent la ore, iar seara ți-o dedici clienților și miști totul. Mai simplu ca atât nu poate fi.

Care etapă e cea mai complicată atunci când vrei să lansezi și să menții o afacere?

Etapa cea mai complicată, după părerea mea, este atunci când simți nevoia de a angaja pe cineva.

Este o etapă nouă în viață, o responsabilitate enormă ce ți-o asumi! În primul rând conștiențizezi faptul că deja nu mai ești singur și faci ce vrei, dar trebuie să împarți reușitele și eșecurile cu altcineva, trebuie să poți achita un salariu decent și la timp și, cel mai important, să poți comunica, motiva și crea o atmosferă plăcută și energizantă.

Recent te-ai mutat, împreună cu familia ta, în Irlanda. Prin ce sunt diferite studiile de acolo?

Exact. De 2 luni locuiesc în Irlanda. Studiile sunt diferite și pot să mă refer și să fac o comparație dintre clasa a 11-a, pe care am absolvit-o în Moldova, și pe care o repet aici.

Simt o diferență mai mare la științele reale – matematica și celelalte științe sunt mai ușor de înțeles, iar orele mai puțin încărcate.

Diferența majoră este că din clasa a 6-a poți alege să studiezi fiecare disciplină  în mod normal sau avansat. Respectiv, cine nu e bun la matematica, va studia într-o clasă cu nivel Normal/Ordinary, iar cine e pasionat de matematică va studia la un nivel mai avansat, iar examenul de bacalaureat va fi în funcție de nivelul ales.

Știm că coordonezi un mic business la Chișinău, fiind în alt capăt de continent. Îți reușește?

Fiind peste hotare, la distanță, mi-a permis să fiu departe de toți și orice, dar asta nu m-a împiedicat să lansez o nouă afacere – You Print, bazată pe producție de huse personalizate în Chișinău.

Lansarea afacerei și angajarea unui manager/reprezentant în Chișinău nu a fost o problemă mare. La fel gestionarea, distanța nu poate fi o problemă atunci când îți dorești ceva cu adevărat. Avem un curier care preia din depozit produsul, îl livrează rapid. Colega preia comenzile, sună clienții, iar eu doar monitorizez cum decurg lucrurile și mă asigur că totul merge cum scrie în cartea mea.

Cum fidelizezi clienții?

Fidelizarea și psihologia clienților este un domeniu ce m-a atras dintotdeauna, mereu mi-a plăcut să experiementez și să constat care abordări funcționează și care nu.

Fidelizarea în compania noastră constă într-o deservire drăguță, amabilă, educată și cinstită! Clientul este pus pe primul plan, oferim reduceri de orice tip. Și, mai nou, oferim o ciocolată-cadou la fiecare husă procurată și un zâmbet din partea curierului.

fidelizare

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?

Planurile sunt foarte clare și realizabile: o extindere în Occident și exporturi peste hotarele țării!

Doresc să mișc economia, să creez locuri de muncă și să demonstrez tuturor că vârsta este doar o barieră artificială ce ne împiedică să obținem ceea ce dorim! Never dream for Succes but work for it!

Mulțumim pentru interviu și mult succes!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.