Cum a reacționat Candu la acuzațiile PLDM

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, califică acuzaţiile pe care i le incriminează PLDM, drept nefondate. Speakerul susţine că modificările în componenţa delegaţiilor parlamentare sunt aşteptate de mai bine de jumătate de an şi nu mai puteau fi amânate. Cât despre modificările nominale, Candu zice că ele sunt obiective şi legale, iar acuzaţiile PLDM sunt generate de frustrări politice şi de faptul că li s-au anulat privilegiile de care s-au bucurat până acum, notează Deschide.

Despre dreptul fracţiunii PCRM de a avea un membru în Biroul Permanent, Candu explică că acest lucru a fost soluţionat prin includerea Inei Şupac în această componenţă.

Cât despre demiterea unui preşedinte de comisie, speakerul zice că acest lucru s-a decis ţinându-se cont de princpiul proporţionalităţii prevăzut în Regulamentul Parlamentului. “Nu putea fracţiunea PCRM să deţină preşedinţia a două comisii permanente având doar şapte deputaţi în componenţa ei. Deaceea Biroul a luat decizia să o demită pe doamna Bodnarenco”.

Cât despre fracţiunea PLDM rămasă acum fără niciun preşedinte de comisie, speakerul ne-a spus că se caută soluţii.

“Este adevărat că la fel cum a fost lipsită fracţiunea PCRM de un preşedinte de comisie ţinându-se cont de principiul proporţionalităţii, la fel merită şi fracţiunea PLDM să obţină un astfel de fotoliu după ce ambii şefi de comisie care i-au reprezentat iniţial, acum fac parte din majoritatea parlamentară. Căutăm o soluţie în acest sens, iar subiectul va fi inclus pe agendă la şedinţele viitoare. Examinăm inclusiv posibilitatea de crearea a unei noi comisii permanente pentru ei, dar trebuie să examinăm volumul de lucru”, a declarat speakerul pentru Deschide.MD.

Speakerul a explicat şi de ce Mihai Ghimpu a luat locul lui Vlad Filat în funcția de copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, iar Liliana Palihovici a fost înlocuită din funcția de șef al delegației RM la APCE cu democrata Valentina Buliga. Oficialul susţine că Republica Moldova risca să piardă votul în APCE dacă nu facea modificările necesare săptămână trecută, respectând principiul proporţionalităţii.

“În cazul componenţei delegaţiilor, principiul proporţionalităţii nu mai este atât de important deoarece sunt delegaţii care presupun un număr limitat de locuri, iar acesta nu poate fi împărţit sub nicio formă tuturor grupurilor parlamentare actuale. De exemplu delegaţia responsabilă de la relaţiile cu NATO este compusă din doar trei deputaţi, cum să-i împarţi la cinci fracţiuni şi două grupuri parlamentare? Deaceea în cazul delegaţiilor, proporţionalitatea fracţiunilor constă în funcţia de conducere a delegaţiei. Potrivit practicii de până acum din Parlamentul nostru, dar şi din Legislativele altor ţări, cele mai importante delegaţii sunt conduse de exponenţi ai majorităţii. Astfel se explică înlocuirea doamnei Palihovici cu doamna Buliga. Astăzi PLDM este reprezentată de domnul Ghileţchi, membru permanent la APCE şi doamna Palihovici care a devenit membru supleant din motiv că Partidul Liberal şi-a redobândit dreptul a avea un membru permanent, ceea ce nu aveau până acum”, a continuat speakerul.

Andrian Candu a dat asigurări că va insista ca Liliana Palihovici să participe la toate şedinţele delegaţiei APCE, întrucât ea este şi vicepreşedinte a instituţiei europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare