Connect with us
"
"

Sănătate

Creierul uman este cu aproape 20% mai mic decât înainte. Cât de mult contează asta?

Publicat

pe

PE SCURT

Creierul nostru devine din ce în ce mai mic. În ultimii 20 de mii de ani, el s-a redus cu 17,4%, potrivit unui nou studiu. „Și spre deosebire de afirmațiile controversate potrivit cărora oamenilor le-au început a crește „coarne” din cauza utilizării active a smartphone-urilor, problema micșorării creierului nu poate fi atribuită tehnologiei moderne ”, scrie Metro.co.uk.

Dar de ce creierul nostru devine tot mai mic? Ce înseamnă asta pentru viitor? Un creier mai mic înseamnă că devenim mai puțin inteligenți?

PE LUNG

Dimensiunea creierului nu este deloc un indicator al IQ-ului

„Fosilele descoperite arată că creierul nostru a devenit ceva mai mic în ultimii 10-20 de mii de ani”, spune Michael Hoffman, profesor de neurobiologie la Institutul olandez de neurobiologie. Deci, totul a început cu mult înainte de apariția smartphone-ului. Mai mult, potrivit lui, nu există dovezi clare că creierul uman continuă să se reducă. „Nu există absolut nicio dovadă științifică că creierul omului modern a scăzut în ultimele secole”, spune profesorul Hofman.

Deși telefoanele, laptopurile și computerele din ce în ce mai mici pot fi un semn de progres, gândul că pierdem materia cenușie nu sună la fel de atractiv, scrie ziarul. „Deci de ce creierul nostru devine tot mai mic?”

„Aceasta nu înseamnă că suntem mai puțin inteligenți decât strămoșii noștri”, precizează din start profesorul Hoffman. În realitate, povestește Anna Henschel, magistru în științe, dimensiunea creierului nu este deloc un indicator al IQ-ului.

Atunci când determinăm factori precum inteligența și complexitatea comportamentului, dimensiunea relativă a creierului poate fi importantă. Dar, din nou, nu în toate cazurile. Noi avem o masă relativă a creierului în raport cu corpul de aproximativ 2%, ceea ce este mai mult decât la multe alte mamifere. Însă creierul unui chițcan poate constitui până la 10% din întreaga masă corporală. După cum ne amintește profesorul Hoffman, dimensiunea „nu este întreaga poveste”, are importanță și alți factori.

„Este important să avem în vedere organizarea neuronală a creierului, modul în care funcționează și cum este organizată rețeaua neuronală”, subliniază el. „În acest sens, puteți compara creierul cu un computer: un volum mai mare nu înseamnă neapărat că este mai puternic sau mai rapid.”

Un exemplu bun în acest sens, spune profesorul Hoffman, este diferența de dimensiune a creierului între bărbați și femei. „Deși femeile au creierul semnificativ mai mic decât bărbații, nu există diferențe de inteligență între sexe”, spune el. „S-a dovedit că creierul masculin și cel feminin sunt organizate diferit”.

De ce creierul nostru devine tot mai mic

Dar de ce se totuși se schimbă dimensiunea creierului nostru? Nu există un răspuns final. Cel puțin deocamdată. „De mulți ani, oamenii de știință și cercetătorii au lansat diferite teorii, care leagă dimensiunea creierului cu tot ce poate fi – inclusiv schimbările climatice, absența agresiunii și a vieții în grupuri mari “, subliniază publicația.

Cel mai probabil, acest lucru se datorează scăderii dimensiunii medii a corpului uman în ultimii 10 mii de ani, spune profesorul Hoffman. „Aceasta s-ar putea datora modificărilor climei, regimului alimentar, dar și disponibilității alimentare de la ultima epocă de gheață.

Mărimea creierului depinde adesea de dimensiunea corpului, deoarece un corp mai mare are nevoie de un sistem nervos mai mare pentru a funcționa. Prin urmare, pe măsură ce corpurile noastre se micșorează, creierul nostru scade și el. Și o scădere a dimensiunii corpurilor noastre se poate datora condițiilor mai calde de pe Pământ de la ultima epocă de gheață.

„Alții sugerează că creierele noastre au devenit mai mici ca răspuns la faptul că oamenii sunt din ce în ce mai puțin agresivi, sunt mai sociabili și „mai domestici”.

Numeroase studii au demonstrat că acest lucru este valabil în cazul animalelor sălbăticie, în raport cu cele similare care au fost domesticite. Animalele sălbatice, cum ar fi lupii, au un creier mai mare și se descurcă mai bune fără ajutorul oamenilor. Animalele cu un creier mai mic, cum ar fi câinii, prezintă rezultate mai bune la teste pentru inteligență socială și au învățat să trăiască alături de oameni “, se spune în articol. Există și ceea ce unii oameni de știință numesc teoria idiocrației, după cum afirmă savantul David Geary de la Universitatea din Missouri și colegii săi, pe măsură ce societatea a devenit mai complexă, creierul a devenit mai mic, deoarece oamenii trebuiau să fie mai puțin inteligenți pentru a supraviețui și puteau să se bazeze pe ajutorul celorlalți.

Un studiu din 2014 sugerează că poate exista o corelație cu dezvoltarea culturală. Deoarece cea mai mare parte a memoriei și informațiilor noastre culturale sunt acum stocate extern – în opere de artă sau cărți, acest lucru ne-a schimbat semnificativ creierul.

Mulți oameni de știință sugerează că există sens în faptul că creierul nostru devine din ce în ce mai mic. La urma urmei, pentru dezvoltarea și întreținerea creierului este nevoie de multă energie. Într-un studiu din 2005, se presupune că dimensiunea creierului se reduce prin selecția naturală întotdeauna atunci când „ costurile depășesc beneficiile”. Un alt studiu a arătat că, deși unele animale mari au mai mulți neuroni în creier, poate exista o densitate mai mică a activității neuronale. Un creier mai mic poate însemna mai puțini neuroni în general, dar o funcționare simultană a neuronilor mai activă.

Posibilitatea de a ne îmbunătăți creierul a fost una dintre principalele teme abordată de literatura științifică. O serie de companii lucrează în prezent pentru a stimula, îmbunătăți și extinde creierele noastre cu ajutorul tehnologiilor. Cel mai recent exemplu este Neuralink al lui Elon Musk. Musk susține că compania poate încorpora dispozitive mici în creier, permițând o interacționare mai bună cu tehnologiile din jurul nostru. Dar aceste studii sunt încă în fazele inițiale. „Eficiența acestor dispozitive a fost recent pusă sub semnul întrebării de comunitatea științifică. – spune Henschel. – Activitatea sporită într-o zonă a creierului poate afecta activitatea într-o altă zonă a creierului. Diferite părți ale creierului nu funcționează izolat “.

„Motivul pentru care acest subiect este interesant și la fel de confuz este același pentru care noi nu știm exact de ce creierul nostru se diminuează sau de ce experții cred că „repararea” creierului cu ajutorul tehnologiilor poate  fi riscantă: noi nu știm multe despre propriile creiere. Și poate este nevoie de o abordare complet diferită aici ”, conchide publicația.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Sănătate

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19. Programatorii, designerii și alți specialiști IT au decis să creeze aplicații și roboți pentru a le ușura viața fie medicilor, fie profesorilor.

De asemenea, specialiștii s-au gândit să creeze un robot care să livreze medicamente și mâncare pacienților infectați așa cum există deja în China sau au creat o platformă – un laborator online pentru a conecta experți și pentru a lucra la problemele generate de coronavirus. Mai mult, laboratorul anticriză va funcționa nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, ci pentru Europa de Est.

PE LUNG

Hack the coronavirus

Pe 20-22 martie, la Chișinău, a avut loc un hackathon online „Hack the virus” realizat de platforma c19.md. „Aceasta a fost inițiată cu scopul de a facilita dezvoltarea proiectelor destinate soluționării problemelor legate de Coronavirus în Moldova. În cadrul proiectului vom urmări progresul situației și vom depista problemele care pot fi soluționate în contextul IT Open Source și inițiative organizate de voluntari”, spune inițiatorii. Hackatonul a adunat peste 100 de participanți.

Hackathon-ul nu și-a propus numirea unui câștigător unic, dar a încurajat comunitatea IT să se implice cât mai mult în abordarea unor soluții eficiente, pentru depășirea consecințelor pandemiei.

Prin urmare, s-a lucrat la următoarele proiecte:

Disease Control – un sistem care ar implica monitorizarea paturilor și a utilajelor disponibile pentru pacienți în stare critică;

Help in Need – platforma care face legătura dintre organizațiile sociale sau persoanele care au nevoie de ajutor material;

KnowVid19 – resursă veridică ce luptă cu dezinformarea, fake news-urile și zvonurile;

Suport pentru Întreprinderi – platformă de comunicare pentru antreprenorii care au nevoie de ajutor și de sfaturi de la specialiști, pentru a putea funcționa în perioada pandemiei;

Robot Delivery – robot care să livreze mâncare și medicamente pentru cei aflați în carantină;

Automatic Hand Sanitizer – dispozitiv pentru dezinfectarea automată a mâinilor fără contact direct cu acesta;

Ghid online pentru profesori – ghid pentru profesori și școli ca să poată preda la distanță;

Zona Verde/Avoid them Maybe? – o aplicație care să permită informarea utilizatorilor despre aglomerațiile din magazine, stațiile de alimentare, pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus;

Harta genotipului COVID-1 – dezvoltarea unei hărți a COVID-19 pentru identificarea punctelor de acțiune și limitarea răspândirii sale.

Și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au venit cu câteva sugestii de proiecte:

Telemedicina – consultații la distanță pentru medicii de pe întreg teritoriul țării pentru a-i informa despre măsurile necesare ce trebuie să le ia pentru a nu se contamina cu COVID-19;

Soluții pentru o comunicare centralizată cu toate spitalele din țară, pentru ca toți managerii instituțiilor medicale să fie la curent cu ultimele decizii;

Mesagerie vocală pentru populație, scrie Tekwill, Centrul de Excelență în domeniul TIC din Moldova, implicat în organizarea hackathonului.

Toate proiectele pot fi găsit aici.

Laboratorul anticriză

Anticrisis Lab21 este acceleratorul online pentru Europa de Est care sprijină dezvoltarea, implementarea și finanțarea inițiativelor ce pot să ajute la depășirea crizei economice și sociale. Platforma își propune să conecteze probleme, idei și oameni cu expertiză, care ar lucra împreună pentru a genera soluții pentru provocările aduse de criză, asigurând transmiterea acestora către instituțiile beneficiare.

Dacă ești designer, programator, student, om de știință, ai o companie, o organizație, ești expert sau pur și simplu vrei să faci ceva pentru a micșora efectele pandemiei create de COVID-19 sau vrei să dai o mână de ajutor, ai posibilitatea să te înregistrezi pe Platforma AC Lab21 ca să contribui la depășirea crizei globale.

Participanții se pot implica în soluționarea problemelor locale, dar și globale; se pot alătura echipelor existente, sau crea echipe proprii. Pot fi atât proiecte de afaceri, cât și inițiative de voluntariat – important este ca acestea să genereze un impact pozitiv asupra societății.

Cele mai bune idei vor beneficia de o incubare intensă, ulterior, acestea vor fi redirecționate la beneficiari pentru a fi rapid implementate, astfel încât criza să nu devină sfârșitul lumii, ci o oportunitate de dezvoltare.

Yep! în parteneriat cu Ukrainian Startup Fund, Cisco, Gravitec și USAID, vor susține lansarea celor mai eficiente soluții anticriză. Cererile sunt acceptate și analizate continuu pe site-ul web: www.aclab21.org.

Roboți pentru pacienții infectați

Într-un spital din sudul Chinei, de acolo de unde a pornit coronavirusul, lucrează doi roboți cu inteligență artificială.

Cei doi livrează mâncare, medicamente, pot strânge cearșafurile și gunoiul, deschid ușile. Un asemenea robot înlocuiește trei surori medicale. Numele lor este Ping-Ping și An-An.

De asemenea, săptămâna trecută, compania de robotică CloudMinds din Beijing, a trimis 14 roboți la Wuhan, China, pentru a ajuta la îngrijirea pacienților. Roboții, dintre care unii sunt mai umanoizi decât alții, pot curăța și dezinfecta, furniza medicamente pacienților și măsura temperatura pacienților.

CloudMinds a donat roboți pentru mai multe facilități medicale din China, inclusiv spitalul Wuhan. Pentru un timp, în martie, „un spital construit în timp record pentru coronavirus, condus anterior de oameni a fost transformat … într-un spital de câmp condus de roboți și alte dispozitive inteligente [Internet of Things]”.

CEO-ul și fondatorul CloudMinds, Bill Huang, a declarat pentru CNBC că roboții au costat între 17.000 și 72.000 de dolari SUA fiecare.

Citește mai departe

Sănătate

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

Publicat

pe

PE SCURT

Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem controla viitorul, ne-am trezit izolați în casă cu familia și lipsa granițelor ne sufocă, se ridică frica de foamete, frica sărăciei, care până acum își au un ecou profund în ADN-ul nostru, frica de singurătate, frica de moarte, frica necunoscutului… În goana zilnică, am putut să le ignorăm și să găsim modalități de a le ascunde de noi înșine. 

Cea care îți povestește despre șocul, criza, insecuritatea interioară și fricile noastre este Renata Bodorin, psihologă specializată în terapie corporală și lucru cu trauma. Ne-am gândit la noi, reporterele Moldova.org care avem peste 15 zile în auto-izolare, la cum ne-am simțit în aceste zile. Ne-am simțit obosite, anxioase, panicate după ce am auzit mesajele premierului Chicu „să nu cădem în depresie”. Ne-am gândit și la tine, cel/cea care ești în aceeași situație. Prin urmare, pentru tine, pentru familia ta și pentru noi toți, ne-am gândit împreună cu Renata să-ți oferim niște sfaturi bune ca să depășești mai ușor emoțiile complicate din carantină.

Bonus: ți-am pregătit și trei exerciții dintr-un manual de consiliere din care studiază psihologii ca să te relaxezi și să scapi de tensiune. Exercițiile sunt simple și sunt bazate pe tehnica resperirației și pe încordarea/relaxarea mușchilor.

PE LUNG

Prin urmare, fă cunoștință cu Renata și, în timp ce citești textul de mai jos, o vei auzi în capul tău și dacă poți, imagineazăți că ești într-un spațiu în care te simți în siguranță și o vezi cum îți vorbește următoarele lucruri:

Criza actuală ne învață să încetinim. Să încetinim pasul, să privim în jur și să ascultăm. Să reflectăm, să ne re-ajustăm, să ne re-orientăm, să ne re-adaptăm, aceasta fiind o oportunitate de a crește emoțional, mental, spiritual și fizic.  

E timpul potrivit să ne întoarcem cu fața spre noi înșine, să privim în interior și să ne oferim grijă și suport, inclusiv acelei părți care este cutremurată, depășită, îngrozită.

Toată această insecuritate a plasat corpul nostru în regim de alarmă, pentru că acum se simte amenințat. În cazul neliniștii, anxietății și panicii, gradul de alarmă este unul mare. 

E în regulă să te simți agitat, iritat, copleșit, debusolat, derutat, înfricoșat. 

Aceste sugestii sunt pentru a calma regimul de alarmă și de a ne adapta noii realități.

1. Ascultă-ți necesitățile tale și ai grijă ca ele să fie satisfăcute. Ascultă cât de mult ai nevoie să dormi, simte gustul produselor, pe care alegi să le mănânci, hidratează-te suficient. Apa ajută să ne adaptăm. 

2. Cere ajutor și susținere, fă o listă de persoane de sprijin. Mai cu seamă, dacă ești o mamă extenuată! Comunică cu persoanele de sprijin și vorbește-le despre cum te simți și cum ai vrea ca ele să te susțină în acest moment. E un exercițiu important.

3. Împământează-te cu regularitate. Pentru că în șoc și criză pierdem pământul de sub picioare. Împământarea este despre abilitatea de a rămâne în corpul tău și în contact cu realitatea, ceea ce ne oferă siguranță și stabilitate. Cum putem face asta? 

  1. Masează tălpile cu mâinile sau cu o nucă de avocado. Zilnic sau de câteva ori pe zi, 3-5 minute;
  2. Tropăie pe podea, împreună cu copiii – vecinii vor fi fericiți!
  3. Greblează cu degetele picioarelor, de parcă ai aduna nisip sub ele;
  4. Comunică cu animalele, ele au împământarea bine înrădăcinată. Cuprinde-l, simte-i respirația, ajustează respirația ta cu respirația animalului, lasă-l să stea pe brațe, abdomen, etc.

4. Setează-ți granițele: fără ele se distorsionează realitatea și se pierde înțelegerea spațiului propriu.  Acesta poate fi încălcat de alții sau chiar de tine. Stabilește limite clare cu tine și cu cei din jur, acolo unde solicitările sunt în conflict cu necesitățile și dorințele tale. Caută compromis. Restricționează avalanșa de informație, nu deschide toate linkurile pe care le primești. Învață să spui NU! Astfel vei economisi multă energie și resurse. Concentrează cât mai des atenția pe ceea se întâmplă acum, în interiorul și exteriorul tău.

5. Tinde spre echilibru! În acest context, echilibrul este adaptare, flexibilitate. Îți propun un exercițiu simplu și eficient.

Activează mușchii gâtului, a căror funcție psihologică este anume reorientarea în spațiu. Privește obiectele din jur și rotește capul lent în diferite direcții. Include curiozitatea, interesul, găsește detalii în jurul tău, pe care nu le-ai văzut până acum. Fă acest exercițiu timp de un minut sau două, de câteva ori pe zi. Observă cum se schimbă starea ta. 

6. Nu lupta cu emoțiile tale! Gestionează-le, împrietenește-te cu ele, cunoaște-le. Lupta și împotrivirea, nu te vor face decât să devii mai încordat și anxios. Ce poți face?

  1. Manifestă furia, nu o înăbuși. Alege să faci ceva ce necesită efort fizic: spală cada, taie lemne; lovește cu pumnii în pernă sau în saltea; țipă cu fața înfundată în pernă de câteva ori;
  2. Acceptă că poți avea zile proaste;
  3. Jurnalul sentimentelor. Scrie în el ori de câte ori simți nevoia să te eliberezi de frustrare, furie, anxietate, teamă, tristețe sau suferință, dar și când ai sentimente precum bucurie, încântare, uimire și recunoștință;
  4. Alcătuiește-ți o listă de afirmații de încurajare pe care le poți folosi când simți că ești cuprins de neliniște și panică: Pot să fac față, este doar o stare, o las să treacă, sunt capabil să trec peste asta, sunt doar gândurile mele…

7. Respiră! Respirația este esențială pentru a liniști mintea și pentru a face față intensității stărilor cu care ne întâlnim. Urmărește cum respiri de obicei? Din piept sau din abdomen? S-ar putea să rămâi uimit că respiri greșit.

Când inspiri, abdomenul ar trebui să se umfle, când expiri, să se dezumfle. Cum se face? Pune o mână pe abdomen, chiar sub cutia toracică. Inspiră încet și profund pe nas, cât mai adânc posibil. Dacă respiri din abdomen, mâna se va ridica. După ce inspiri complet, fă o pauză scurtă și expiră încet și complet, pe nas sau pe gură. Expiră tot aerul, poți să ajuți cu mâna apăsând ușor. 

O altă variantă este respirația 4-7-8. Respirând din abdomen, inspiră pe nas încet, cât numeri până la 4. Fă o pauză și reține respirația cât numeri până la 7. Expiră încet pe nas sau gură, cât numeri până la 8. De câte ori expiri, în ambele cazuri, ai putea folosi afirmații în gând, de genul: Mă simt în siguranță, corpul meu se relaxează, simt liniște, etc.

Practică exercițiile de respirație cate 5 minute în fiecare zi sau atunci când te simți stresat sau anxios. Cu cât vei deplasa mai mult centrul respirației dinspre piept spre abdomen, cu atât mai constant te vei simți relaxat.

Tratează-te cu compasiune. Nu te judeca. Fii creativ, privește care sunt oportunitățile.  Comunică cu cei dragi. Amintește-ți că suntem toți împreună în aceeași barcă și că aceasta va trece.

Ai grijă de tine.

BONUS

Richard Nelson-Jones povestește în Manualul de consiliere că tehnicile de relaxare pot fi folosite atât pentru gestionarea sentimentelor, cum ar fi furia și anxietatea, cât și pentru a face față problemelor, cum ar fi durerile de cap din cauza tensiunii, hipertensiunea și insomnia. 

Relaxarea musculară progresivă

Spațiul în care vei face exercițiile trebuie să conducă la relaxare. Acest lucru implică absența zgomotului care ar putea întrerupe activitatea, decorațiuni interioare relaxante și un iluminat care poate fi redus. Poți face așa cum se întâmplă în cabinetul psihologului: să-ți organizezi acest spațiu special, utilizând un scaun ergonomic, pe saltele sau cel puțin pe un scaun confortabil, cu spătar drept și cu tetiere.  

Antrenamentul de relaxare este tehnică folositoare pentru viața cotidiană. Mai mult decât atât, succesul în învățarea relaxării, la fel ca și succesul în învățarea oricărei alte tehnici, necesită practică. Înainte de a începe relaxarea, trebuie să ai haine lejere, confortabile. Este folositor să îndepărtezi obiectele cum ar fi ochelarii și pantofii. 

În antrenamentul de relaxare musculară există o succesiune de instrucțiuni pentru fiecare grup de mușchi. Ciclu este format din cinci pași tensiune-relaxare pentru fiecare grup de mușchi. Acești pași sunt următorii:

 1. Concentrarea – concentrați-vă atenția asupra unui anumit grup de mușchi
 2. Tensionarea – tensionați grupul de mușchi
 3. Menținerea – mențineți tensiunea între cinci și șapte secunde
 4. Destinderea – destindeți grupul musculară și
 5. Relaxarea – petreceți între 20 și 30 de secunde concentrându-vă asupra reducerii tensiunii și relaxării ulterioare ai grupurilor de mușchi.

Ca să înțelegi acest exerciți, imaginează-ți că ești în cabinetul psihologului și el îți spune să repeți după el. Astfel, trebuie să repeți:

„Îmi concentrez toată atenția pe mâna mea dreaptă și pe brațul meu drept și aș vrea ca și tu să faci același lucru”. După asta, „îmi strâng pumnul drept și tensionez mușchii din antebraț…” și apoi la „îmi mențin pumnul încleștat și îmi mențin și mușchii din antebraț tensionați…” urmat de „îmi relaxez mâna stângă și antebrațul stâng, lăsând tensiunea să scadă din ce în ce mai mult și lăsând acești mușchi din ce în ce mai relaxați…”.

Faza finală de relaxare tinde să dureze între 30 și 60 de secundă. Așa vei elibera tensiunea și vei descoperi, experimenta sentimentele de relaxare din ce în ce mai profundă, pe măsură ce acestea se ivesc. Psihologii recomandă ca odată parcurs ciclul tensiune – relaxare, în special în ședințele inițiale, clientulul  să îl parcurgă din nou, încordând și relaxând fiecare grup de mușchi de două ori. 

Prin urmare, pentru un exercițiu deplin și eficient, trebuie să tensionezi 16 grupuri de mușchi.

Grupul de mușchi Instrucțiuni de tensionare 
Mâna dreaptă și antebrațul drept Strânge pumnul drept și încordează mușchii din antebraț
Bicepsul drept Îndoaie brațul drept din cot și flexează bicepsul, tensionând mușchii din partea superioară a brațului.
Mâna stângă și antebrațul stâng Strânge pumnul stâng și încordează mușchii din antebraț.
Bicepsul stâng Îndoaie brațul stâng din cot și flexează bicepsul, tensionând mușchii din partea superioară a brațului.
Fruntea Ridică sprâncenele cât de sus posibil.
Ochii, nasul și pomeții Strânge pleoapele în timp ce ții ochii închiși și încruntă-ți nasul.
Maxilarele și obrajii Încleștează-ți dinții și trage de colțurile gurii în mod ferm.
Gâtul Trage bărbia în jos cu putere spre piept și menține-o în contact cu prieptul.
Pieptul și umerii Trage de omoplați spre spate și inspiră adânc.
Stomacul Strânge-ți mușchii din stomac ca și cum cineva ar fi pe cale să te lovească în această zonă.
Coapsa dreaptă Încordează mușchii pulpei drepte prin presarea mușchiului superior în jos și a mușchilor inferiori în sus.
Gamba dreaptă Întinde piciorul drept și trage-ți degetele de la picior înspre cap.
Talpa dreaptă Întinde și arcuiește degetele de la piciorul drept și întoarce-l înspre interior.
Coapsa stângă Încordează mușchii pulpei stângi prin presarea mușchiului superior în jos și a mușchilor inferiori sus.
Gamba stângă Întinde piciorul stâng și trage-ți degetele de la picior înspre cap.
Talpa stângă Întinde și arcuiește degetele de la piciorul stâng și întoarce-l înspre interior.
Pentru stângaci: instrucțiunile de tensionare pentru partea stângă a corpului ar trebui să le preceadă pe cele pentru partea dreaptă.

Odată ce ai învățat cum să încordezi grupurile de mușchi diferite, trebuie să știi că acest antrenament de relaxare se efectuează cu ochii închiși. Când termini exercițiile, ca să revii, trebuie să numeri de la cinci la unu. Când ajungi la unu, trezește-te plăcut relaxat, ca și cum te-ai trezit dintr-un somn liniștit.  

Specialiștii recomandă relaxarea mușchilor de două ori pe zi, în tranșe de câte 15 minute.

Relaxarea musculară de scurtă durată

Tehnicile de relaxare musculară de scurtă durată au ca obiectiv să inducă o relaxare profundă, cu mai puțin timp și efort decât procedura relaxării celor 16 grupuri de mușchi. Tehnicile de relaxare scurtă sunt folositoare atât în ședințele de consiliere, cât și în viața cotidiană.

Relaxarea scurtă secvențială

Vei număra până la zece, în unități de câte doi. După fiecare unitate de doi, va trebui să încordezi și să relaxezi un grup de mușchi. Unu, doi… concentrează-te asupra mușchilor piciorului și tălpii… încordează și menține tensiunea în acești mușchi timp de cinci secunde… eliberează… relaxează și bucură-te de senzațiile de scurgere a tensiunii din picior și talpă.

Trei patru… inspiră adânc și concentrează-te pe mușchii pieptului, umerilor și stomacului… încordează și menține tensiunea în acești mușchi timp de cinci secunde… eliberează… relaxează și bucură-te de senzațiile de scurgere a tensiunii din piept, umeri și stomac.

Cinci, șase… concentrează-te asupra mușchilor feței, gâtului și capului… încordează și menține tensiunea în acești mușchi timp de cinci secunde… eliberează… relaxează și bucură-te de senzațiile de scurgere a tensiunii din față, gât și cap.

Șapte, opt… concentrează-te asupra mușchilor brațului și mâinii… încordează și menține tensiunea în acești mușchi timp de cinci secunde… eliberează… relaxează și bucură-te de senzațiile de scurgere a tensiunii din braț și mână.

Nouă, zece… concentrează-te asupra tuturor mușchilor din corp… încordează-ți toți mușchii din corp în același timp și menține timp de cinci secunde… eliberează… relaxează și bucură-te de senzațiile de scurgere a tensiunii din întreg corpul, pe măsură ce relaxarea devine din ce în ce mai profundă… din ce în ce mai profundă… din ce în ce mai profundă.

Relaxare scurtă simultană

Închide încet ochii, inspiră adânc și încordează simultan mușchii brațului, mușchii feței și ai gâtului, mușchii pieptului, umerilor și stomacului, mușchii piciorului și ai tălpii. Acum inspiră adânc și încordează toți mușchii… menține timp de cinci secunde… acum eliberează și relaxează cât mai rapid și profund poți.

Relaxarea mentală

Stai întins pe o plajă pustie într-o zi plăcută, însorită, bucurându-te de senzațiile de căldură din corpul tău. Simți o briză delicată. Auzi zgomotul liniștitor al mării, care lovește malul. Nu ai nicio grijă și te bucuri de sentimentele de relaxare și bine.

Poți vizualiza scene de relaxare mentală pe care tu o simți că ți se potrivește. Aceste proceduri de relaxare mentală pot fi dezvoltate ca abilități de autoajutorare.

Conștientizarea respirației

Concentrarea atenției asupra respirației este probabil cea mai cunoscută dintre practicile meditative din lume și este și un punct de plecare în antrenamentul budist al minții. În țările orientale, poziția lotus cu picioarele încrucișate este cel mai adesea adoptată pentru meditația concentrată pe respirație. Occidentalii care nu doresc să folosească această poziție, pot să stea drept pe un scaun relativ confortabil, cu picioarele ușor depărtate și tălpile plasate ferm pe podea. Mâinile celor care practică meditația sunt de obicei împreunate pe pulpe, cel mai adesea cu mâna dreaptă situată peste mâna stângă, cu palmele în sus. Alternativ, mâinile pot fi așezate cu palmele în jos pe genunchi. Atunci când se concentrează asupra respirației, oamenii pot închide ochii pentru a împiedica distragerea atenției de la ceea ce văd. Totuși, unele persoane, atunci când se concentrează asupra atenției pentru lungi perioade de timp, preferă să își mențină ochii ușor deschiși, pentru a evita starea de somnolență. O metodă în acest caz este de a se concentra pe vârful nasului și de a încerca să nu fii atent la nimic altceva. 

Principala sarcină în conștientizarea respirației este concentrarea pe fluxul natural al respirației – inspirație, expirație, inspirație, expirație și așa mai departe – pentru a realiza conștientizarea concentrată. Nasul este punctul de plecare al inspirației, apoi pieptul – mijlocul, iar abdomenul – punctul final. În timpul expirației, este invers. Cei care se angajează în conștientizarea respirației, pot urmări procesul respirației lor de-a lungul acestor stadii de inspirație și expirație. O variație a conștientizării respirației este însoțirea fiecărei expirații cu o expresie subvocală de tipul „calm”. O altă variație este însoțirea inspirațiilor succesive cu o numărătoare liniștită subvocală, de la unul la nouă și apoi înapoi la unu, din nou la nouă și tot așa.

Atunci când oamenii încep să învețe conștientizarea respirației și chiar și când devin mai experimentați în acest domeniu, mintea lor rătăcește în gânduri și fantezii neobișnuite, fie din trecut, prezent sau viitor. În astfel de situații, amintește-ți că trebuie să te concentrezi pe următoarea respirație. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă trebuie să te întorci în mod repetat la concentrarea pe respirație. La finalul exercițiului, dacă ai ochii închiși, deschide-i cu delicatețe.

Citește mai departe

Sănătate

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

Publicat

pe

PE SCURT

17:30 

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali la Spitalul Clinic Republican. De asemenea, premierul a anunțat că în total sunt 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv.

17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul prin care se amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

16:15

Primarul satului Condrița, mun. Chișinău a anunțat că primăria va achita compensații tuturor locuitorilor pentru utilitățile din luna martie și aprilie.

14:30

Un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă este infectat cu COVID-19. Una dintre secțiile Institutului a fost astăzi închisă.

12:10

Reprezentanții PDM solicită că examenele de la sfârșitul clasei a IX-a și bacalaureatul să fie anulate. Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020. În online-ul moldovenesc, deja există o petiție prin care i se cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anularea examenelor de bacalaureat.

11:30

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

11:25

Unul dintre medicii infectați cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, povestește ce s-a întâmplat în ultimele zile în cadrul spitalului.

10:45

Patru lucrători medicali de la Spitalul Raional Ialoveni, în carantină, după ce au contactat cu o persoană infectată cu COVID-19.

10:20

Oficiul Avocatului Poporului va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat pentru ca aceste mijloace financiare să fie redirecționate în susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de Coronavirus de tip nou.

9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat astăzi în Republica Moldova. Victima lucra de mulți ani în asistența medicală urgentă prespitalicească.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Opt lucrători medicali din cadrul
Spitalului Clinic Republican, infectați

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali și toți sunt de la Spitalul Clinic Republican. Ministra Muncii, Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că în celelalte trei instituții-cheie în care sunt tratați oamenii cu coronavirus, nu există niciun lucrător medical infectat.

De asemenea, premierul a anunțat că suntîn total 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv. Este vorba de preotul care a organizat excursia la mănăstirea Poceaev, Ucraina și un preot al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chișinău.

Enlarge

pcoceaev
Infografic realizat cu datele de până la 25 martie 2019

Autoritățile au anunțat că 9 persoane au făcut testul repetat și ambele au fost negative. În următoarea săptămână, aceștia vor fi încă o dată testați. Dacă testele vor ieși negative și a treia oară, vom putea vorbi de încă 9 cazuri tratate.

UPDATE. 17:00

Sunt amânate examenele pentru cei mici

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suspendă desfășurarea Olimpiadelor Republicane la disciplinele de studiu până la data de 18 mai 2020 și amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

Prin urmare, examenele de absolvire a claselor primare vor fi amânate. De asemenea, vor fi amânate pretestările pentru clasele a IX-a și a XII-a.

AICI puteți vedea ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

UPDATE. 16:15

Compensații pentru tot satul

După ce a anunțat că cei care vor denunța vecinii care nu respectă carantina, vor primi remunerări oficiale, primarul satului Condrița a mai anunțat despre o măsură pe placul sătenilor. Andrei Donică spune că Primăria s. Condrița va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix (în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020. Potrivit primarului, compensații vor primi toți locuitorii s. Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.

Bugetul Primăriei Condrița, de exemplu, pentru anul 2019 a ajuns la 1 171 400 lei. Satul numără 595 de oameni, potrivit BNS.

Primăria s.Condrița, va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix ( în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020.Compensații vor primi toți locuitorii s.Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.STAȚI ACASĂ!Примэрия с. Кондрица объявляет о полном (100%) копенсировании коммунальных услуг, включая телефонную стационарную связь (исключая оплату услуг интернета и телевидения), за месяцы март, апрель 2020 года.Компенсация предназначается всем жителям с. Кондрица, из средств местного бюджета Примэрии с. Кондрица, независимо от социального положения : пенсионерам, инвалидам, рабочим, безработным, студентам, и т.д.

Geplaatst door Andrei Donică op Vrijdag 27 maart 2020

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei. Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE. 14:30

O secție din cadrul Institutului
de Medicină Urgentă a fost închisă

Secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină. Decizia a fost luată după ce un pacient internat cu ictus a fost confirmat cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către Vasile Șovgur, șeful Departamentului Clinic de Medicină Urgentă, anunță publika.md.

Site-ul de știri Sănătatea.info scrie ieri, 26 martie, că un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost testat pozitiv cu COVID-19. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu. Potrivit managerului, după infectarea medicului, personalul medical și pacienții au fost izolați acasă.

„Pacientul cu AVC a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Cu toate că pacientul a fost izolat în salon aparte, în secția de boli cerebro-vasculare. După transferul pacientului, secția a fost supusă decontaminării totale, cu izolarea personalului și pacienților. Aceștia sunt izolați la domiciliu. În prezent secția lucrează în regim normal pentru pacienții STROKE și cei cu boli cerebro-vasculare”, a precizat Mihai Ciocanu, ieri înainte de a se închide una dintre secții.

UPDATE. 12:10

Anularea examenelor?
Ce spune Ombudsmanul Copilului

Într-o conferință de presă, deputatul PDM, Pavel Filip, a declarat că bacalaureatul și examenele de la sfârșitul treptei gimnaziale trebuie anulate, dacă elevii nu vor reveni în școli până la sfârșitul perioadei stării de urgență (15 mai).

De asemenea, s-a elaborat o petiție către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care se cere anularea examenelor de bacalaureat. „Din cauza situației în țară, dorim adoptarea tehnicii din Olanda:  validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute de-a lungul anilor de liceu”, se arată în petiție.

Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Ombudsmanul Copilului consideră inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examinare 2020. Maia Bănărescu de asemenea propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Într-un demers adresat ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, pledează pentru renunțarea la mecanismul de pretestare în situația în care procesul de învățământ are loc la distanță. Acest exercițiu, în opinia Ombudsmanului Copilului, nu-și va atinge scopul și va provoca un stres suplimentar pentru copii. Scopul organizării pretestărilor este de a observa nivelul de pregătire a elevului pentru examenele naționale și pentru a-i arăta acestuia un model de test similar celui care va fi în cadrul evaluării finale. În condițiile instruirii la distanță nimeni nu poate garanta că elevul va rezolva testul respectiv de sine stătător sau nu va folosi surse din internet, astfel, rezultatul testării fiind din start compromis. Maia Bănărescu recomandă MECC plasarea pe site-ul ministerului și ale instituțiilor subordinate a modelelor de teste fără a efectua procedura de pretestare, cu stabilirea obligației pentru elevi de a soluționa sarcinile din teste.

De asemenea, Ombudsmanul Copilului consideră oportună elaborarea testelor pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Maia Bănărescu își argumentează poziția prin faptul că procedura de studiere la distanță este una pilot pentru sistemul național de educație din Republica Moldova, eficiența acesteia urmează a fi evaluată din punct de vedere al corespunderii cerințelor educaționale și din domeniul protecției drepturilor copilului. Astfel, pentru a asigura o echitate socio-juridică pe segmentul evaluărilor naționale de absolvire pentru anul 2020, acestea urmează a fi elaborate doar în baza materialului care a reușit să fie predat până la intrarea în vigoare a măsurilor speciale instituite prin Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 18 martie 2020.

UPDATE. 11:30

Credit de la FMI pentru diminuarea
impactului provocat de coronavirus

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

„În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanţare RCF şi RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursaţi integral şi cât mai curând posibil”, transmite FMI, printr-un comunicat oficial.

Deputatul Igor Munteanu a comentat momentul.

Bun. FMI poate oferi prima contribuție pentru atenuarea impactului pandemiei în RM, prin RCF (Mecanismul de creditare…

Geplaatst door Igor Munteanu op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 11:25

Un medic infectat cu COVID-19 povestește ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Într-o petiție online, medicul reanimatolog, Iulian Namolovan, cere autorităților ca în Comisia pentru Situații Excepționale să fie obligatoriu cel puțin 3 medici epidemiologi cu renume în țară și șefii spitalelor strategice. Ministrul Sănătății să fie numit un medic care cunoaște sistemul de sănătate. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcție imediat.

Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii, pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia!

În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog!

Ministerul Sănătății este condus de un jurist.

Cel mai mare spital din țară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost decapitat” de Comisia pentru Situații Excepționale și ministrul sănătății, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienții și să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital”, scrie medicul în petiție.

În dimineața zilei de 23 martie, la sfârșitul gărzii de noapte, în secția cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus șefului meu că am febră. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru să ne ajute să fim testați toți de urgență, pentru ca să nu devenim o problemă pentru cei din jur. Eu cu soția mea așteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naștere… Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu și alți 3 colegi.

Mulțumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat și a dispus imediat tratamentul nostru. Cine știe câte vieți a salvat cu această decizie…? Dar în aceeași zi, pe 24 martie ministrul sănătății, NEMEDIC, a prezentat acțiunile Directorului nostru ca încălcare a procedurilor și neglijență de serviciu în fața Comisiei pentru Situații Excepționale formată din NEMEDICI, care a decis să-l concedieze imediat. Decizia a fost anunțată de Prim-ministru, NEMEDIC și el.

Noul director numit a anunțat astăzi dimineața că spitalul nu va plăti testele medicilor și că fiecare din noi trebuie să-și plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testați. Nu am cuvinte.

Eu vreau să pot să ajut să fie tratați TOȚI pacienții cu COVID-19 și fără, eu vreau ca soția mea să fie sănătoasă și să avem un copil sănătos, eu vreau toți din această țară să fie sănătoși și ca pandemia cu COVID-19 să nu mai facă jertfe omenești. Din păcate, asemenea jertve vor fi, mai ales dacă deciziile importante le iau nespecialiștii, iar cei mai buni specialiști, așa cum este Directorul nostru, doctorul Anatol Ciubotaru, sunt dați afara pentru profesionalismul lor.

VĂ ÎNDEMN SĂ SEMNAȚI ACEASTĂ PETIȚIE pentru ca medicii să fie lăsați să își facă munca și să fie protejați, pentru că doar așa vă putem salva pe cît mai mulți.

Petiția poate fi văzută AICI.

UPDATE. 10:45

4 lucrători medicali din Spitalul
Raional Ialoveni, în carantină

După ce ieri s-a depistat un caz nou de coronavirus la Dânceni, Ialoveni, astăzi, administrația Spitalului Raional Ialoveni a decis să pună în carantină mai mulți lucrători medicali.

Pe 25 martie, persoana infectată a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Raional Ialoveni. A contactat cu mai mulți medici, asistente medicale, infirmiere, fără protecție. Asta se întâmplă pentru că personalul medical din instituțiile medicale raionale nu dispune de echipamente speciale, care au fost repartizate doar instituțiilor strategice. A fost trimis la Chișinău să facă testul, iar testul a ieșit pozitiv”, a anunțat avocata Olga Diaconu.

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Mihail Cotovan, a confirmat informația. „Un medic, o asistentă medicală, un felcer și o infermieră sunt izolați la domiciliu. Pacientul a fost identificat la secția de internare cu febră și tuse. A fost examinat și ulterior a fost expediat cu salvarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a explicat specialistul.

Primara satului Dănceni, Ialoveni, Victoria Butuc-Guranda, a confirmat cazul și a îndemnat ca oamenii să rămână acasă, iar în caz contrar, polițistul de sector va pune amenzi.

⛔⛔⛔Din păcate cazul suspect din localitate a fost confirmat!Persoana dar și membrii familiei au fost în contact cu mai…

Geplaatst door Victoria Butuc – Guranda op Donderdag 26 maart 2020

În raionul Ialoveni sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19.

Stimați cetățeni, după cum ați aflat și de la Știri, astăzi avem deja confirmate 10 cazuri de infectare cu Covid-19 in…

Geplaatst door Consiliul raional Ialoveni op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 10:20

Avocatul Poporului va reduce cheltuielile
cu aprox. 1 mln. lei pentru lupta cu COVID-19

Reducerea alocațiilor pentru Oficiului Avocatului Poporului cu aproximativ un milion de lei este posibilă grație revizuirii compartimentelor de cheltuieli destinate procurărilor de bunuri materiale și echipamente, deplasărilor în interes de serviciu, organizării unor activități planificate de instituție în anul de referință întru realizarea atribuțiilor Avocaților Poporului.

Avocații Poporului și echipa Oficiului Avocatului Poporului dau curs apelului Președintelui Republicii Moldova și cheamă instituțiile publice să-și revadă bugetele pentru anul curent în scopul de a identifica resurse care să fie îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19 sau a urmărilor crizei cauzate de aceasta.

UPDATE. 9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19
și 33 persoane în stare gravă

A decedat încă o pacientă. Potrivit minstrei Viorica Dumbrăceanu, femeia este din domeniul asistență medicală urgentă prespitalicească. Avea 79 de ani și suferea de insuficiență cardiacă și diabet. A fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe 19 martie, însă pe 24 martie a fost transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pentru că i se agravase starea de sănătate.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

25 – în stare gravă

60 – stare medie

44 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internate 10 persoane: doi maturi și opt copii.

4 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 10 persoane.

2 – gravitate medie

8 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt internate 14 persoane.

4 – stare medie

10 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare medie.

În total, astăzi avem 177 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Ieri seara (26 martie), după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020, premierul Chicu a declarat că începând de astăzi (27 martie), moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea.

De asemenea, și ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Foto simbol: Washingtonpost.com

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate18 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social20 de ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031