Connect with us
"
"

Sănătate

COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. 225 de persoane sunt în carantină

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce în Republica Moldova sunt confirmate 66 cazuri de infecție cu coronavirus, în Transnistria încă nu există niciun caz. Pentru supravegherea carantinei a 225 de cetățeni au fost direcționate 160 de echipe de patrulare. 

De asemenea, este reparată secția de boli infecțioase în cadrul Spitalului Raional din Slobozia. Secția are două clădiri: una destinată celor suspectați de infecție și a doua pentru cei cu infecție confirmată, anunță presa locală. De  notat, că  în prezent regiunea transnistreană transmite probele persoanelor suspecte cu COVID -19 la Chișinău, unde sunt analizate la Laboratorul specializat al ANSP. 

PE LUNG

Spațiul pentru persoanele infectate cu coronavirus va fi organizat în Spitalul Raional din Slobozia, Transnistria. 

În secția de boli infecțioase din cadrul spitalului, vor fi plasați cetățenii suspectați sau infectați cu coronavirus (două clădiri: unul pentru suspectați și unul pentru cei infectați). Pacienții cu un diagnostic confirmat vor fi într-o clădire proiectată pentru 80 de persoane. Secția este prevăzută cu paturi, lenjerie de pat, o baie, iar la parter există o ieșire separată spre stradă.

A fost deja elaborat un plan pentru transportul și plasarea persoanelor suspectate. Teritoriul clădirilor secției de infecții este complet îngrădit și păzit de către poliție. În cazul amplasării pacienților aici, toate intrările, cu excepția uneia, vor fi blocate, se va stabili securitatea permanentă pentru a preveni vizitele rudelor sau ieșirea cetățenilor infectați.

Pe 19 martie, primii trei pacienți suspectați de coronavirus au fost spitalizați în cadrul acestei secții noi.

Reparația într-una dintre cele două clădiri a început deja și ar trebui să fie finalizată într-o săptămână: schimbarea ușilor și ferestrelor vechi de lemn pe cele noi din plastic-metal, curățarea camerelor și băilor, restabilirea apei calde.

„Va exista un singur centru unde vor fi localizați cei care sunt suspectați de infecție și pacienții cu COVID-19. Ei vor fi transportați aici din toată Transnistria. Planul de deplasare și spitalizare a fost deja gândit în detaliu. Acest lucru se realizează pentru a preveni introducerea carantinei în alte instituții medicale”, a declarat așa-zisul ministru al Afacerilor Interne al Transnistriei, Ruslan Mova.

160 de brigăzi de patrulare

Acum, în regiunea separatistă sunt în carantină 225 de cetățeni. Respectarea cerințelor de autoizolare este verificată de polițiști. 160 de brigăzi de patrulare verifică dacă carantina este respectată.

De pe 20 martie, autoritățile eliberează permise roze de călătorie în afara regiunii, doar dacă cetățeanul a primit permisiunea de a ieși.

598 de străini nu au fost lăsați să Transnistria de când au stabilit Starea de urgență (17 martie) 

1012 cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în Transnistria de la începutul măsurilor restrictive

Cei care vor încălca regimul de carantină vor fi sancționați cu 2 760 de ruble transnistrene sau cu 15 zile de arest. Un asemenea proiect de lege a fost votat de așa-zisul parlament al regiunii separatiste.

Citește și: COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. Medicii din Tighina vor dormi la locul de muncă în Căușeni

Transport gratis pentru medici

La așa-zisul Minister al Afacerilor Interne din Transnistria a fost creată o parcare de automobile destinate transportării medicilor la locul de muncă și acasă, dar și pentru situații excepționale de transportare a pasagerilor sau mărfurilor. 

La parcare sunt autobuze și microbuze deținute de Ministerul Afacerilor Interne, precum și de autoritățile publice și întreprinderile din subordinea acestora. Orarele și rutele individuale au fost deja întocmite: câți angajați în localitatea X la ora indicată vor aștepta un autobuz, unde și cui trebuie livrat. Transportul va fi îngrijit cu dezinfectanți speciali, iar fiecare pasager va avea echipament individual de protecție. Transportul personalului medical va fi gratuit.

21 martie:

66 cazuri de infectare cu coronavirus în Moldova;
0 în Transnistria

Astăzi, autoritățile au primit răspuns la ultimele patru teste transmise la Chișinău. Patru rezultate sunt negative și în prezent se mai fac alte teste în laborator. De asemenea, o altă analiză trebuie repetată, din cauza cantității insuficiente de biomaterial colectat.

„În prezent, studiul privind prezența virusului COVID-19 în organism este realizat doar în laboratoare. Dacă se suspectează pacienții noștri, prelevăm biomaterial din tractul respirator superior – mucoase din nazofaringe și faringe. După biomaterial, suntem transportați la laboratorul de virusologie din Chișinău. Acolo examinează materialul. Uneori trebuie se fac teste repetate dacă nu există suficient biomaterial ”, au menționat autoritățile.

Până în prezent, nu există cazuri confirmate de infecție cu coronavirus în Transnistria.

Transport sistat și amânarea plății impozitelor

Comunicarea orașului Bender cu microdistrictul Severnii a fost temporar blocată. Autobuzul numărul 7, care de la această dimineață trebuia să circule pe ruta Lipcani (KPP) – Nord, cu oprire la Varnița, a fost scos urgent de pe linie. Această decizie a fost luată în această dimineață după ce doi locuitori ai satului Varnița au fost spitalizați de urgență la Chișinău cu simptome de infecție cu coronavirus. Acest diagnostic a fost confirmat.

Este vorba de două femei care pe 13 martie s-au întors din Ucraina. Au petrecut 4 zile într-una din mănăstirile ortodoxe. În timpul pelerinajului, au călătorit cu mașina cu doi colegi călători, dintre care unul a confirmat ieri diagnosticul de infecție cu coronavirus în Moldova.

În prezent, traficul prin punctul de control Bender-Varnița este complet blocat. Autoritățile separatiste decid să livreze marfă urgență în acest district.

Pentru a asigura punerea în aplicare a măsurilor de urgență și pentru a exclude încălcările de către contribuabili a termenelor de depunere a rapoartelor fiscale, s-a stabilit amânarea trimiterii rapoartelor fiscale pentru februarie, martie și primul trimestru 2020 până la 5 mai.

Resursă informațională: Novosti PMR

Sursa foto: Novosti PMR

Social

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

Publicat

pe

De către

PE SCURT

26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu vânzări de peste și animale vii și tot atâția sunt de părere că virusul a fost elaborat într-un laborator militar. 83 % dintre cetățeni susțin că se simt mai în siguranţă în Moldova decât în multe alte locuri din lume, iar mai mult de jumătate consideră că măsurile luate de autorităţile Republicii Moldova pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt potrivite.

Totodată, 61 la sută dintre moldoveni spun că vor fi afectați mult și foarte mult din punct de vedere economic de situaţia actuală provocată de coronavirus. Date în acest sens arată un sondaj pe tema percepției COVID-19 printre moldoveni, realizat de compania IMAS și care a fost prezentat astăzi publicului.

PE LUNG

Cercetarea arată că, pe lângă sursa primară a infecției, părerea moldovenilor este împărțită și la capitolul cauzele răspândirii coronavirusului. 34 la sută spun că răspândirea virusului are loc din cauze strict medicale, iar 44% că răspândirea virusului este un act intenţionat, controlat de o putere politică/militară. 

La întrebarea„Cât de des aţi întâlnit în această perioadă știri false despre coronavirus?” 36 la sută din cetățenii noștri au răspuns că aproape în fiecare zi, iar 18% că cel puţin o dată pe săptămână. Știrile false, potrivit respondenților, au fost întâlnite cel mai des pe site-uri de știri (Internet) și rețelele de socializare.Totodată, 98 la sută din cei chestionați au spus că cunosc despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja de coronavirus. 87% au menționat spălatul pe mâini/dezinfecţia mâinilor, 50 despre autoizolare/carantină la domiciliu în cazul unor suspiciuni de boală. Doar 13% au spus însă despre evitarea atingerilor cu mâna în zona feţei și 7% despre sesizarea autorităţilor, a medicului de familie în cazul unor suspiciuni de boală

Legat de situaţia generată de epidemia de coronavirus, în Republica Moldova, 32 la sută din cei chestionați au spus că s-a acţionat la fel ca în alte ţări, 42% – că s-a acţionat mai bine ca în alte ţări, iar 18 % că s-a acţionat mai rău ca în alte ţări.  

Mai mult de jumătate dintre respondenți s-au arătat îngrijorați de faptul că acest virus s-ar putea răspândi masiv în ţara noastră. 35 la sută au spus că îi îngrijorează mult acest fapt, iar 47% – foarte mult.

La întrebarea „În ce măsură consideraţi că autorităţile Republicii Moldova fac tot ceea ce trebuie pentru a preveni răspândirea virusului la nivel naţional?” 43 la sută din cei chestionați au spus că în mare măsură, iar 11% în foarte mare măsură. 80 la sută dintre moldoveni consideră că este un lucru bun că Igor Dodon a declarat epidemia de coronavirus subiect de securitate naţională. 

Cât privește evoluţia evenimentelor în Republica Moldova, 22% dintre cei chestionați consideră că vor fi tot mai multe persoane infectate, iar sistemul medical nu va face faţă, 24%- că numărul de îmbolnăviri va crește, dar în proporţii la care sistemul medical poate face faţă. Totodată, 44 la sută au spus că bolnavii vor fi trataţi, iar răspândirea virusului va fi oprită în următoarele săptămâni/luni.

La întrebarea „Cât de mult sau puţin vă afectează din punct de vedere economic situaţia actuală provocată de coronavirus?”, 30 la sută dintre moldoveni au răspuns că mult, iar 31% că foarte mult.

Mai mult, întrebați cum cred că se vor descurca gospodăria lor. cu cheltuielile pentru mâncare dacă situaţia actuală se va prelungi,  39% din cei chestionați au spus că se vor descurca foarte greu/nu le va ajunge pentru strictul necesar, iar 42% că își vor permite strictul necesar de la o lună la alta.

La întrebarea „Dacă situaţia actuală se va prelungi, cum credeţi că se va descurca gospodăria dvs. cu cheltuielile pentru servicii comunale?” 43 au spus că se vor descurca foarte greu, iar  41% că se vor descurca greu de la o luna la alta.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 31 martie-8 aprilie pe un eșantion 1020 respondenți. Marja de eroare este  ±3.1%. 

Până astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 1174 cazuri de COVID-19, 50 de persoane s-au tratat, iar 28 de persoane au decedat. 

Citește mai departe

Sănătate

INFOGRAFIC / Cum s-a format focarul de coronavirus în raionul Fălești

Publicat

pe

PE SCURT

Vineri, 3 aprilie, Plastic Manufacturing SRL, fabrica unde se asamblează jucării de plastic pentru ouăle Kinder, și-a sistat activitatea după ce mai mulți angajați au fost infectați cu COVID-19. Astăzi, aproape 500 de angajați sunt în carantină, șase angajați sunt testați pozitiv la COVID-19, iar alți trei angajați nu au fost testați, dar au rude infectate.

Una dintre cele 21 de persoane decedate din cauza coronavirusului este din Fălești. Este vorba din s. Hâncești, Fălești, însă nu s-a infectat de la angajații de la fabrică, ci de la nora revenită de peste hotare.

PE LUNG

Fabrica frecvent numită „Kinder” de la Fălești și-a sistat activitatea vineri, 3 aprilie, pentru cel puțin 14 zile – timp în care aproape 500 de angajați vor fi în carantină. Informația a fost confirmată de către primarul orașului Fălești, Alexandr Severin. 

Primul caz de infecție cu COVID-19 din Fălești a fost înregistrat pe 1 aprilie. Până pe 3 aprilie, numărul a ajuns la 11. Pe 7 aprilie, numărul a crescut până la 20. Primarul spune că oamenii nu conștientizează pe deplin gravitatea situației și a povestit că, pe 3 aprilie, fluxul de oameni în Fălești era la fel de mare ca în zilele obișnuite.

Printre primele paciente ajunse la spital cu COVID-19 este o angajată din satul Chetriș. Potrivit primarei satului Chetriș, Zinaida Diaconu, 33 de femei din sat lucrează în această fabrică și familiile acestora sunt izolate. „Femeia se simte mai bine”, menționează primara despre persoana infectată din Chetriș. 

Este important să menționăm despre trei angajate a fabricii care nu au fost testate la COVID-19, pentru că nu prezentau simptome: nici tuse, nici rinoree sau febră. Totuși, rudele apropiate ale celor trei angajate au fost testate pozitiv la COVID-19.

Apoi, celelalte 11 cazuri din r. Fălești se pare că nu au nicio legătură cu fabrica de jucării. Persoanele s-au infectat de la rudele revenite de peste hotare.

În același timp, una dintre 21 de persoane decedate din cauza COVID-19 este o femeie de 71 de ani din Fălești. Aceasta a fost internată la spital pe 28 martie cu suspecție de COVID-19, însă nu se cunoștea dacă a contactat cu cineva de peste hotare sau s-a infectat local. Starea femeii s-a agravat pe 2 aprilie, când a apărut febra și pneumonia bilaterală. Autoritățile au anunțat că femeia a contactat cu nora revenită de peste hotare. Decesul ei a fost anunțat pe 5 aprilie. Totuși, astăzi, 7 aprilie, nora femeii a lăsat un mesaj pe pagina de Facebook a ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Nora spune că a revenit din Italia pe 22 februarie și nici ea și nici alți membri ai familiei nu au prezentat simptome de coronavirus.

Enlarge

4e8820a772ca334596f713e0b02f8559df689da5a176568265e779b7a121369a
Foto: Facebook/ Agora

Ulterior, medicul cardiolog și asistenta medicală care au avut grijă de persoana infectată au fost testați pozitiv. De asemenea, o felceră de pe ambulanță care a transportat-o pe femeie la spital, dar care a mai contactat cu o persoană infectată, a fost și ea testată pozitiv. Mai mult, Iurie Bobu, medicul coordonator la Centrul de Sănătate Publică Fălești, presupune că o pensionară din s. Năvârneț, Fălești, care a stat cu femeia respectivă în același salon s-ar fi infectat de la ultima. Specialistul spune că este complicat de stabilit cine a contactat și infectat-o pe femeia de 71 de ani și pe cine ea a infectat.

Nu sunt suficiente locuri la spital

Potrivit medicului coordonator Centrul de Sănătate Publică Fălești, Iurie Bobu, pacienții sunt transportați la Fălești unde ieri a fost deschisă o secție pentru persoanele infectate cu COVID-19, întrucât spitalul din Bălți este arhiplin.

Medicul anunță că secțiile de terapie ale Spitalului Raional Fălești (terapia 1 și terapia 2) sunt în carantină. Acum, are loc o anchetă pentru secția de reanimare, întrucât acolo au stat persoane infectate cu COVID-19. Specialistul spune că și secția de reanimare ar putea intra în carantină.

„Măști și mănuși mai avem, costume nu avem”, spune medicul, menționând că Primăria Fălești le-a promis că vor veni cu ajutor în procurarea echipamentelor de protecție.

Și deputata Doina Gherman a comentat situația despre numărul de locuri pentru persoanele infectate cu COVID-19 la Bălți. Potrivit ei, persoanelor cu simptome de COVID-19 li se administrează medicamente și sunt lăsați acasă, pentru că nu ar mai fi paturi la spitalul din Bălți, iar la Fălești – nu este centru COVID. De Chișinău nici nu se visează. Deci, aceste persoane nu sunt nici măcar testate. Nu sunt teste nici pentru pacienți, și nici pentru medici! Pentru nimeni!”, comentează deputata.

COVID-ul din Kinder sau “de-a joaca” pe timp de pandemieAbia ieri(!!!), fabrica de jucării pentru ouă „Kinder” din…

Geplaatst door Doina Gherman op Zaterdag 4 april 2020

Jurnaliștii de la Nordnews.md scriu că, potrivit vicedirectoarei Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, instituția este dotată cu 40 de boxe, în care pacienții diagnosticați pozitiv cu coronavirus pot fi grupați a câte doi, iar cei diagnosticați negativ sunt plasați în carantină la domiciliu.

Citește mai departe

Social

Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și după treizeci de zile mai este încă pozitiv la test. Aceasta chiar dacă, după câteva zile cu febră și dureri de cap, simptomele au dispărut complet. Jurnalistul a lansat un video preluat de presa italiană în care povestește istoria sa, dar și întreabă: „Cât timp ai putea fi pozitiv și să nu știi despre aceasta fără să-ți faci un test?”. Și, principalul, sunt într-adevăr suficiente 15 zile de izolare pentru a putea ieși din casă?. Imediat după apariția filmulețului, mai mulți medici din Italia au relatat că acest caz nu este unul singular și că totul depinde de sistemul imunitar al organismului. Totodată, profesorii au menționat că chiar dacă testarea generală a populației nu este posibilă și se întâmplă că persoanele asimptomatice după 15 zile de izolare ies din casă  singurul instrument împotriva contagiunii este păstrarea distanței sociale. 

PE LUNG

Am avut febră și tuse câteva zile, apoi m-am simțit bine. Dar după o lună testul este încă pozitiv

„Pe 5 martie, m-am trezit cu o durere severă de cap, febră mare și tuse”, povestește el.  „La vremea respectivă nu a fost emis îcă decretul privind regimul de carantină. Încerc în toate felurile să obțin un test, chiar dacă medicii nu vor să mi-l facă pentru că nu am o simptomatologie atât de gravă. Cu toate acestea, la spital explic că sunt jurnalist și aș fi putut fi în contact cu multe persoane. După o mică ezitare, personalul acceptă și rezultatul testului  este clar: pozitiv pentru COVID-19, acum celebrul coronavirus”.

„Lucrul surprinzător este că în aceeași seară cu o tachipirină mi-a trecut febra, a doua zi am avut mai puține simptome și în a treia zi nu am mai avut simptome”, spune Alessandro Politi. „Dacă nu aș fi făcut testul, aș fi crezut că am avut o simplă gripă. După ce a trecut perioada obligatorie de carantină, este timpul să repetați testul: pentru a fi considerat vindecat, de fapt, aveți nevoie de două teste negative consecutive. Am fost bine, dar după 17 zile eram încă pe deplin pozitiv”, ami spune bărbatul.

„Trec alte zece zile, iar pe 3 aprilie, mai trec un test “, spune Alessandro. „De aproape o lună nu am simptome, dar rezultatul este întotdeauna același: pe deplin pozitiv. Am întrebat dacă aceasta este un lucru normal, medicii au presupus că poate am luat o formă virală mai agresivă. Din fericire corpul meu suportă bine această situație, dar pentru a elimina virusului este nevoie de mai mult timp “.

În acest context, Alessandro Politi adresează o întrebare: „De ce instituțiile permit persoanelor care au avut aceleași simptome ca mine să iasă din casă după 15 zile fără să fie testați?”. „Câte persoane ar putea lucra cu riscul de a răspândi virusul?”. Aceasta, pentru că până de curând, persoanele cu simptome ușoare, precum Alessandro Politi, nu făceau cu adevărat testul, ci trebuiau „să respecte” doar carantina și să aștepte sfârșitul simptomelor. Și cine a fost în contact direct cu un bolnav nu primește testul în absența semnelor bolii: singura rețetă fiind izolarea. „Cum s-a decis că cele cincisprezece zile sunt suficiente, dacă după treizeci de zile sunt încă pozitiv? Nu cumva, din acest motiv, infecția se oprește lent? ”, întreabă jurnalistul.

„Nu e un caz singular”

După videoclipul realizat de Alessandro Politi, în care își spune povestea și adresează câteva întrebări cu privire la managementul de urgență, jurnaliștii italieni  au vorbit despre acest lucru cu profesorul Bassetti: „Nu este un caz izolat, dar să facem teste pentru toți nu este deloc posibil: singurul instrument este distanțarea socială “.

Profesorul Matteo Bassetti, directorul clinicii de boli infecțioase din Genova, a menționat că este important să distingem două lucruri: timpul de incubație, poate ajunge la maximum 14 zile. „La început s-a spus că regimul de carantină trebuie să dureze 14 zile “, explică profesorul Bassetti. „În ceea ce privește evoluția bolii, am descoperit cât de mult variază: există cei care au foarte puține simptome, atât de puține încât nici nu observă că au fost bolnavi, dar și cei care dezvoltă simptome grave până la pneumonie care necesită spitalizare. Simptomatologia este atât de variabilă încât este dificil să urmărești toți pacienții”.

Deci, cât timp o persoană, poate asimptomatică, rămâne pozitivă? „Este foarte variabil, dar astăzi la San Martino facem testul în ziua a 21-a: majoritatea bolnavilor nu se vindecă în termen de 14 zile. Cu toate acestea, există un procent de subiecți care continuă să fie pozitivi în absența simptomelor chiar și după trei săptămâni ”,  spune Bassetti. „Va trebui să înțelegem de ce timpul de vindecare poate varia foarte mult, astăzi încă nu este sigur: este posibil ca acest lucru să depindă de capacitatea sistemului imunitar de a elimina virusul mai mult sau mai puțin repede”. Această idee este împărtășită și de profesorul Galli del Sacco din Milano: „Există mai multe cazuri și trebuie cercetate”, a declarat el pentru Corriere della Sera comentând condițiile de tratament.

Dar mai întâi există o întrebare abordată de Alessandro Politi: câți oameni ar putea fi în starea lui, dar nu au primit testul și, prin urmare, sunt liberi să iasă după două săptămâni, chiar dacă poate încă sunt virusați? „Ar putea exista astfel de cazuri, dar dacă respectăm distanțarea socială, acest risc este anulat. În acest sens, protocolul OMS este clar: distanța socială trebuie menținută întotdeauna până la zero cazuri de transmitere”.

„Dacă indicația de a rămâne acasă în izolare timp de 15 zile după încheierea bolii este insuficientă, explică Bassetti, atunci„ rezerva este reprezentată de distanțarea socială impusă”. Prin urmare, singurul instrument disponibil pentru prevenirea contagiunii este respectarea limitărilor impuse de autorități.„Din acest motiv a fost impusă distanțarea socială: nu este posibil să recunoaștem toți bolnavii, de aceea trebuie să ne protejăm”. Și aici este un alt punct fundamental, și anume dificultatea de a face testarea: „Ar fi bine să facem testarea generală, dar acest lucru nu este realist. Nu există suficiente resurse, reactivi, laboratoare pentru a testa populația. În plus, testul  are o problemă: are 30% falsuri negative.

Faptul că mai există totuși persoane pozitive după 30 de zile trebuie să ne facă să înțelegem că unele măsuri de protecție vor trebui prelungite”, explică Bassetti. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură13 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social14 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment15 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură20 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930