COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. 225 de persoane sunt în carantină

PE SCURT

În timp ce în Republica Moldova sunt confirmate 66 cazuri de infecție cu coronavirus, în Transnistria încă nu există niciun caz. Pentru supravegherea carantinei a 225 de cetățeni au fost direcționate 160 de echipe de patrulare. 

De asemenea, este reparată secția de boli infecțioase în cadrul Spitalului Raional din Slobozia. Secția are două clădiri: una destinată celor suspectați de infecție și a doua pentru cei cu infecție confirmată, anunță presa locală. De  notat, că  în prezent regiunea transnistreană transmite probele persoanelor suspecte cu COVID -19 la Chișinău, unde sunt analizate la Laboratorul specializat al ANSP. 

PE LUNG

Spațiul pentru persoanele infectate cu coronavirus va fi organizat în Spitalul Raional din Slobozia, Transnistria. 

În secția de boli infecțioase din cadrul spitalului, vor fi plasați cetățenii suspectați sau infectați cu coronavirus (două clădiri: unul pentru suspectați și unul pentru cei infectați). Pacienții cu un diagnostic confirmat vor fi într-o clădire proiectată pentru 80 de persoane. Secția este prevăzută cu paturi, lenjerie de pat, o baie, iar la parter există o ieșire separată spre stradă.

A fost deja elaborat un plan pentru transportul și plasarea persoanelor suspectate. Teritoriul clădirilor secției de infecții este complet îngrădit și păzit de către poliție. În cazul amplasării pacienților aici, toate intrările, cu excepția uneia, vor fi blocate, se va stabili securitatea permanentă pentru a preveni vizitele rudelor sau ieșirea cetățenilor infectați.

Pe 19 martie, primii trei pacienți suspectați de coronavirus au fost spitalizați în cadrul acestei secții noi.

Reparația într-una dintre cele două clădiri a început deja și ar trebui să fie finalizată într-o săptămână: schimbarea ușilor și ferestrelor vechi de lemn pe cele noi din plastic-metal, curățarea camerelor și băilor, restabilirea apei calde.

„Va exista un singur centru unde vor fi localizați cei care sunt suspectați de infecție și pacienții cu COVID-19. Ei vor fi transportați aici din toată Transnistria. Planul de deplasare și spitalizare a fost deja gândit în detaliu. Acest lucru se realizează pentru a preveni introducerea carantinei în alte instituții medicale”, a declarat așa-zisul ministru al Afacerilor Interne al Transnistriei, Ruslan Mova.

160 de brigăzi de patrulare

Acum, în regiunea separatistă sunt în carantină 225 de cetățeni. Respectarea cerințelor de autoizolare este verificată de polițiști. 160 de brigăzi de patrulare verifică dacă carantina este respectată.

De pe 20 martie, autoritățile eliberează permise roze de călătorie în afara regiunii, doar dacă cetățeanul a primit permisiunea de a ieși.

598 de străini nu au fost lăsați să Transnistria de când au stabilit Starea de urgență (17 martie) 

1012 cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în Transnistria de la începutul măsurilor restrictive

Cei care vor încălca regimul de carantină vor fi sancționați cu 2 760 de ruble transnistrene sau cu 15 zile de arest. Un asemenea proiect de lege a fost votat de așa-zisul parlament al regiunii separatiste.

Citește și: COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. Medicii din Tighina vor dormi la locul de muncă în Căușeni

Transport gratis pentru medici

La așa-zisul Minister al Afacerilor Interne din Transnistria a fost creată o parcare de automobile destinate transportării medicilor la locul de muncă și acasă, dar și pentru situații excepționale de transportare a pasagerilor sau mărfurilor. 

La parcare sunt autobuze și microbuze deținute de Ministerul Afacerilor Interne, precum și de autoritățile publice și întreprinderile din subordinea acestora. Orarele și rutele individuale au fost deja întocmite: câți angajați în localitatea X la ora indicată vor aștepta un autobuz, unde și cui trebuie livrat. Transportul va fi îngrijit cu dezinfectanți speciali, iar fiecare pasager va avea echipament individual de protecție. Transportul personalului medical va fi gratuit.

21 martie:

66 cazuri de infectare cu coronavirus în Moldova;
0 în Transnistria

Astăzi, autoritățile au primit răspuns la ultimele patru teste transmise la Chișinău. Patru rezultate sunt negative și în prezent se mai fac alte teste în laborator. De asemenea, o altă analiză trebuie repetată, din cauza cantității insuficiente de biomaterial colectat.

„În prezent, studiul privind prezența virusului COVID-19 în organism este realizat doar în laboratoare. Dacă se suspectează pacienții noștri, prelevăm biomaterial din tractul respirator superior – mucoase din nazofaringe și faringe. După biomaterial, suntem transportați la laboratorul de virusologie din Chișinău. Acolo examinează materialul. Uneori trebuie se fac teste repetate dacă nu există suficient biomaterial ”, au menționat autoritățile.

Până în prezent, nu există cazuri confirmate de infecție cu coronavirus în Transnistria.

Transport sistat și amânarea plății impozitelor

Comunicarea orașului Bender cu microdistrictul Severnii a fost temporar blocată. Autobuzul numărul 7, care de la această dimineață trebuia să circule pe ruta Lipcani (KPP) – Nord, cu oprire la Varnița, a fost scos urgent de pe linie. Această decizie a fost luată în această dimineață după ce doi locuitori ai satului Varnița au fost spitalizați de urgență la Chișinău cu simptome de infecție cu coronavirus. Acest diagnostic a fost confirmat.

Este vorba de două femei care pe 13 martie s-au întors din Ucraina. Au petrecut 4 zile într-una din mănăstirile ortodoxe. În timpul pelerinajului, au călătorit cu mașina cu doi colegi călători, dintre care unul a confirmat ieri diagnosticul de infecție cu coronavirus în Moldova.

În prezent, traficul prin punctul de control Bender-Varnița este complet blocat. Autoritățile separatiste decid să livreze marfă urgență în acest district.

Pentru a asigura punerea în aplicare a măsurilor de urgență și pentru a exclude încălcările de către contribuabili a termenelor de depunere a rapoartelor fiscale, s-a stabilit amânarea trimiterii rapoartelor fiscale pentru februarie, martie și primul trimestru 2020 până la 5 mai.

Resursă informațională: Novosti PMR

Sursa foto: Novosti PMR

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare