Copila care luptă cu „giganții” mondiali

PE SCURT 

Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă pe liderii mondiali, numindu-i „trădători”.

„Nu v-ați maturizat suficient ca să puteți să le spuneți lucrurilor pe nume. Vă ascundeți după vorbe goale și aveți interese ascunse. Vă prefaceți că nu vedeți cum distrugeți mediul și cum ne spulberați viitorul”, a declarat Greta de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, dedicată schimbărilor climatice, „Climate Action Summit”, care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, în New York. 

PE LUNG 

Greta Thunberg este o activistă de mediu, în vârstă de 16 ani. Greta s-a născut în ianuarie 2003, în Suedia. Ea încearcă să oprească încălzirea globală. În august 2018, a devenit o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă. De atunci, mai mult de un milion de studenți i s-au alăturat. Discursurile ei au convins parlamentele Marii Britanii și Irlandei să declare stare de „urgență climatică”.

„Până nu demult, tinerii nu acordau vreo atenție la schimbările climatice, dar acum o fac. Deci, ea a fost un fulger sau un catalizator al acestui lucru”, este de părere Anders Wijkman, președinte al Asociației Suedeze a Industriilor de Reciclare și membru al Consiliului Autorității Suedeze pentru Dezvoltare, precum și fost membru al Parlamentului European. Potrivit lui, imaginea adolescentei și convingerile ei sunt folosite de unele partide, iar Greta are un  rol esențial pentru promovarea stării de „urgență climatică”.  

„În cazul în care liderii noștri se comportă ca niște copii, va trebui ca noi, copiii, să ne asumăm responsabilitatea pe care ar fi trebuit să o ia cu mult timp în urmă”, a declarat adolescenta, la summitul ONU privind schimbările climatice din anul trecut. La fel de dură, Greta a fost la summitul și din acest an, unde a spus: „Nu v-ați maturizat ca să le spuneți lucrurilor pe nume. Ne-ați dezamăgit. Tinerii încep să înțeleagă cum ne-ați trădat. Mi-ați furat visurile și copilăria cu vorbele voastre goale. De aceea, anume aici, tragem linia și vă chemăm la acțiune, în caz contrar să nu vă așteptați că vă vom ierta greșelile” a răbufnit ea. Cu toate acestea, Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a ironizat pe seama adolescentei. „Ea pare foarte fericită și se vede că va avea un viitor luminos”, a comentat Trump pe Twitter, scrie The Guardian. Menționăm că anume Trump a fost cel care a retras SUA din Acordul de la Paris, din 2015, privind schimbările climatice. Mai mult, șeful de la Casa Albă a retras încălzirea globală de pe lista „amenințărilor” la adresa Statelor Unite.

La sfârșitul verii, Greta Thunberg a navigat pe Oceanul Atlantic într-un iacht ecologic, pentru a-și răspândi mesajul privind schimbările climatice în Statele Unite, Canada, America Centrală și America de Sud. În timpul călătoriei, ea a refuzat să vorbească cu președintele Donald Trump, afirmând că va fi o pierdere de timp. Însă, ea s-a întâlnit și discutat cu fostul președinte american Barack Obama. După întâlnirea cu activista, Obama a scris pe Twitter: „Deși are doar 16 ani, Greta este deja unul dintre cei mai mari susținători ai planetei. Ea înțelege că anume tânăra generație va resimți pe propria piele schimbările climatice și de aceea, nu îi este frică să treacă la acțiuni concrete”.

Recent, Greta împreună cu scriitorul și activistul George Monbiot a creat un scurtmetraj despre criza climatică. În video, tânăra vorbește despre importanța opririi arderii combustibililor fosili. „Dar asta nu va fi suficient”, spune ea. Monbiot explică semnificația copacilor sau a „mașinilor magice” așa cum le numește. Această „soluție climatică naturală” aspiră carbonul din aer, este relativ ieftină și se construiește. „Natura este un instrument pe care îl putem folosi pentru a repara climatul nostru spart”, spune el.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, umanitatea are mai puțin de 12 ani pentru a preveni o criză a schimbărilor climatice. Un raport publicat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) la sfârșitul anului 2018 a solicitat „schimbări imediate” la toate aspectele societății. „Dacă nu acționăm, creșterea temperaturilor globale reprezintă un risc ridicat de dezastre sociale și de mediu, inclusiv inundații, secetă, incendii și deficiențe alimentare pentru milioane de oameni”, găsim în concluziile făcute de ONU.

Foto: slate.com

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.