Connect with us
"
"

Copilul meu singur acasa

Copiii adoptați în transnistria nu pot părăsi hotarele RM. Care este motivul

Publicat

pe

PE SCURT

Copiii înfiați prin decizii ale instanțelor de judecată din stânga Nistrului se pomenesc în situația că le este îngrădit dreptul la documentare și la libera circulație, întrucât actele emise de autoritățile neconstituționale transnistrene nu sunt recunoscute pe plan extern, transmite IPN.

Autoritățile Republicii Moldova încearcă să identifice cu partea transnistreană un mecanism de instituire a tutelării constituționale.

PE LUNG

„Autoritățile Republicii Moldova încearcă să identifice cu partea transnistreană un mecanism de instituire a tutelării constituționale”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, șefa grupului de lucru din partea Chișinăului pe probleme sociale și ajutor umanitar.

O a doua ședință a grupurilor de lucru de la Chișinău și Tiraspol consacrată procedurii de adopție a fost convocată vineri, 12 aprilie, la sediul Misiunii OSCE din Bender, prima ședință desfășurându-se la 3 aprilie. Părțile au avut în atenție mai multe cazuri în care copiii înfiați pe teritoriul regiunii transnistrene nu pot călători peste hotare, întrucât părinții lor adoptivi nu dispun de o formă legală de tutelare și protecție a lor.

Reprezentanții Chișinăului au prezentat părții transnistrene aspectele care trebuie luate în considerare pentru continuarea procedurilor de adopție în conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova, cu standardele internaționale și prevederile Convenției ONU privind protecția drepturilor copilului. Reprezentanții autorităților de la Tiraspol urmează să examineze propunerile și ulterior să-și anunțe poziția.

Potrivit unui studiu realizat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), o rețea de 86 de organizații neguvernamentale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, procedurile de adopție în Moldova includ o clauză de „interes superior al copilului” și delegă responsabilitatea pentru acest proces unor anumite autorități competente.

Totuși, în Moldova, nu există standarde de calitate pentru serviciile de adopție astfel încât să existe o standardizare a procesului și a rezultatelor. Moldova are încă de implementat la nivel național practici de adopție care să corespundă celor mai bune practici internaționale. Nu toate raioanele țării au destule resurse să gestioneze procesul de recrutare și preselecție a potențialilor părinți adoptivi, să îndrume și să
instruiască părinții adoptivi și să asigure că familia adoptivă și copilul adoptat se potrivesc. Tergiversarea soluționării cazurilor de adopție este verificată la toate nivelele. Judecătorii nu acordă prioritate cazurilor de adopție, cu toate că ar trebui să aibă o „procedură specială” pentru astfel de dosare. La momentul de față, soluționarea unui dosar de adopție durează, în medie, de la început până la sfârșit, până la 2 ani.

Directoare executivă și șefă pe toate celea. Omul care face ca lucrurile să se întâmple, căpitana corabiei și geniu matematic nedescoperit - rezolvă orice problemă.

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

Publicat

pe

PE SCURT

Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru îngrijorează autoritățile de la Chișinău.

Bacalaureatul nu a fost anulat pentru studenții din regiunea transnistreană care învață în universitățile din Republica Moldova. Studenții se arată îngrijorați că ar putea să se infecteze și cataloghează decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și a Parlamentului Republicii Moldova drept „discriminatorie”. 

PE LUNG

În regiunea transnistreană sunt 1100 cazuri de COVID-19, dintre care 855 s-au tratat, iar 41 de persoane au decedat.

Pe 20 iunie începe sezonul estival în regiunea transnistreană. Anterior, specialiștii epidemiologi au venit cu o serie de recomandări care reglementează vizitarea plajelor. Citește recomandările AICI

Școlile din regiunea transnistreană vor înmâna atestatele până la sfârșitul lunii iulie. Specialiștii au recomandat ca evenimentele să aibă loc în aer liber, cei prezenți să respecte distanța minimă de doi metri între ei. Absolvenților li s-a permis să participe la înmânarea diplomelor fără măști, în timp ce restul participanților vor fi obligați să le poarte.

Specialiștii au venit și cu recomandări pentru funcționarea grădinițelor. Fiecărui om la intrare în instituiție i se va măsura temperatura, fie copil, părinte sau angajat. Celor cu febră nu li se va permite să intre în grădiniță. De asemenea, pentru aducerea copiilor va fi elaborat un grafic special ca să nu se creeze îmbulzeală. Angajaților le va fi controlată starea de sănătate de două ori pe zi, iar copiilor de patru ori pe zi. Mai mult, copiii vor ieși afară după un orar special și li se recomandă să petreacă cât mai mult timp în aer liber.

„Bacalaureatul – discriminare”

„Discriminare! Studenții din regiunea transnistreană în universitățile din Moldova se tem că vor fi infectați cu Covid-19” – este titlul unui articol publicat pe agenția de presă PMR Novosti din regiunea transnistreană. În text se arată că autoritățile din Republica Moldova au anulat examenele de bacalaureat pentru liceenii din Moldova, nu și pentru locuitorii regiunii transnistrene care învață în universitățile din Republica Moldova.

Universitățile din Republica Moldova primesc studenți din regiunea transnistreană, cu condiția ca în primul an de studiu să susțină examenele de bacalaureat. Respectiv, Parlamentul RM nu a anulat examenele de bacalaureat pentru această categorie și susține că persoanele care au absolvit programul liceal în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice, se arată în proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020. 

Prin urmare „câteva sute de studenți transnistreni sunt expuși riscului de infecție”. Mai mult, studenții din regiunea transnistreană care spun că din cauza bacalaureatului ei vor fi nevoiți să se întoarcă în Chișinău și să trăiască cel puțin 20 de zile în căminele studențești, ceea ce le-ar crește riscul de infectare.

Autorul textului (care nu este prezentat) se întreabă: „ce înseamnă acest gest: incompetență birocratică teribilă, discriminare deliberată împotriva locuitorilor din Transnistria sau o altă provocare?”

Trebuie să menționăm că bacalaureatul nu a fost anulat pentru liceenii care nu au avut media mai sus de nota 5.

Site-ul PMR Novosti a publicat săptămâna trecută încă cel puțin patru texte prin care atacă regimul de la Chișinău, vorbește despre „incompetența și neprofesionalismul” autorităților Republicii Moldova și despre cum ele ar provoca așa-zisele autorități din regiunea transnistreană. 

Perioada stării de urgență

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunță că starea de urgență instalată pe 17 martie și care a fost prelungită de două ori se încheie pe data de 16 iunie. Totuși, restricțiile vor rămâne în vigoare până nu vor mai fi actuale. Cristina Lesnic, viceprim-ministra pentru Reintegrare a declarat în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova că starea de urgență din regiunea transnistreană reprezintă o îngrijorare.

„Această autoizolare care a fost extinsă până pe data de 15 iunie, pentru noi cei de la Chişinău (şi nu avem o anumită certitudine că ea va fi finalizată pe 15 iunie) reprezintă o îngrijorare pentru noi şi în special pentru cei care nu se pot deplasa. Dacă aceste acţiuni vor continua, în viitoarele platforme din formatul 5+2 vom aborda cu multă stricteţe subiectul și vom pune accent pe faptul că Tiraspolul obstrucţionează nu doar dialogul, dar şi rezultatele pe care le-am atins în formatul Berlin Plus”.

Citește mai departe

Social

Cum să fii un tată mai bun? Explicăm: iubirea sănătoasă față de copil

Publicat

pe

De către

Întrebarea de bază este așa: ok, dacă eu trasez o limită sau o regulă și copilul nu o respectă, eu ce fac?

Cum arată iubirea sănătoasă față de copil?

De ce „iubirea necondiționată” este un termen înțeles greșit de părinți și de ce este important să trasezi anumite limite în relația cu copilul?

Ne răspund educatoarea parentală Adriana Boros, fondatoare Clubul Părinților Conștienți – Clujși psihoterapeutul @Moșnoi Maxim, în cel de-al treilea episod din proiectul „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm”.

Citește mai departe

Sănătate

COVID-19 explicat: Coronavirusul la copii

Publicat

pe

De către

Cum suportă copiii coronavirusul? Este adevărat că acest Covid-19 nu îi afectează în aceeași măsură ca și pe adulți? Și dacă mama se îmbolnăvește, se transmite acest virus prin laptele matern?

Ana Gherciu îți răspunde la aceste întrebări într-un nou episod din seria „Covid-19 explicat”.

Covid explicat: Coronavirusul la copii

Cum suportă copiii coronavirusul? Este adevărat că acest Covid-19 nu îi afectează în aceeași măsură ca și pe adulți? Și dacă mama se îmbolnăvește, se transmite acest virus prin laptele matern?@Ana Gherciu îți răspunde la aceste întrebări într-un nou episod din seria „Covid-19 explicat”.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 9 juni 2020

Puteți vedea cum se manifestă coronavirusul comparat cu alte virusuri aici.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate10 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică10 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment11 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie14 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social17 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle2 zile în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031