Consultări privind politicile diasporei, lansate de Guvern

Consultările privind politicile diasporei, lansate ieri, 19 iulie, reprezintă o continuitate a seminarului dedicat politicilor diasporei, organizat în 2008 la Chişinău. Consultările au fost lansate de Guvern și vine în întâmpinarea diasporei.

Una dintre principalele recomandări făcute atunci și anume crearea unei structuri guvernamentale care să gestioneze relaţia cu diaspora, în scurt timp, urmează a fi instituţionalizată prin crearea Agenţiei pentru Relaţiile cu Diaspora.

Discuțiile s-au focusat pe modalităţile prin intermediul cărora R. Moldova şi partenerii săi de dezvoltare pot încuraja amplificarea relaţiilor cu diaspora, prin atragerea cunoştinţelor, calificărilor şi transferului de capital. De asemenea, a fost pusă în discuţie necesitatea de a spori participarea reprezentanţilor diasporei moldoveneşti în procesele culturale, sociale, economice şi politice din ţara de baştină. Un alt aspect este asigurarea protecţiei drepturilor migranţilor şi familiilor acestora peste hotare şi păstrarea identificării lor cu R. Moldova.

„Astfel de discuţii deschise se dovedesc a fi extrem de utile pentru a înţelege mai bine necesităţile cetăţenilor noştri, aflaţi permanent sau temporar în străinătate, dar şi pentru a estima care ar fi cele mai eficiente instrumente de satisfacere a acestor necesităţi – instrumente bazate pe buna experienţă internaţională existentă în domeniu”, a menţionat Victor Lutenco, Consilier al Prim-ministrului în domeniul politicilor sociale.

De asemenea, două studii recente de cartografiere a diasporei moldoveneşti – unul cu referire la Federaţia Rusă şi altul vizând Italia, Franţa, Marea Britanie şi Portugalia au scos în evidenţă profilul social-economic al comunităţilor de moldoveni din respectivele ţări, cât şi provocările în materie de politici. Peste zece reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din patru ţări de destinaţie au venit cu propuneri inovative privind modalitatea de sporire a comunicării şi cooperării între R. Moldova şi diaspora sa.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.