Conferinţă la Paris: „Nu poți fi în același timp și membru al CSI și al UE, trebuie să ieșim din ambiguitate”

Duminică, 20 mai 2012 la Paris a avut loc o conferință de comemorare a 200 de ani de la anexarea Moldovei dintre Prut și Nistru de către Rusia Țaristă cu genericul "Basarabia 1812-2012. De la anexare rusească la calea spre integrare europeană". Conferința-dezbatere a fost organizată de către Clubul Liberal Paris (CLP) și asociația "La Maison Roumaine".

Conferinţa a fost deschisă de Alexandru Herlea, ex-ministru al Integrării Europene al României, preşedintele asociaţiei "La Maison Roumaine".

Alexandru Herlea a spus că trebuie să facem cunoscut adevărul, să ne tratăm de orice uitare, pentru că amnezia este dușmanul nostru principal. Dânsul a menționat că evenimentul a fost comemorat și în Republica Moldova și l-a citat pe Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal din Republica Moldova care a declarat că "este o crimă să uităm istoria și suferințele unui popor" și că "libertatea nu se cerșește ci se cucerește".

Scriitorul Nicolae Trifon, co-autorul cărții "Un État en quête de nation : la République de Moldavie" a prezentat mai multe detalii despre tratativele duse între Imperiul rus și cel otoman.

Alexandru Levițchi, vice-președintele CLP a făcut o prezentare documentară a evoluării evenimentelor din timpul războiului ruso-turc din 1806-1812 și condițiile în care a fost încheiat tratatul de pace de la București din 16/28 mai 2012.

Nicolae Dragomir, vice-președinte al CLP a vorbit despre colonizări și nedreptățile față de băștinașii din Basarabia după 1812, aducând argumente și dovezi bazate pe istoria satului său de baștină Câietu din Bugeac.

În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre rolul boierimii în timpul ocupației țariste, diferențele și asemănările între Imperiul Austro-Ungar și cel Rus și despre perspectivele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Alexandru Herlea a adăugat, la finalul conferinţei, că integrarea europeană a RM este posibilă doar dacă vom ști sigur ce ne dorim. „Nu poți fi în același timp și membru al CSI și al UE, trebuie să ieșim din ambiguitate”, a conchis acesta.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.