Colinele de aur de la Văleni (FOTO)

Atunci când pornesc într-o localitate sau alta mă gândesc care o fi o metaforele potrivite pentru a-i provoca şi pe alţii să ajungă. Pentru Văleni, însă, las loc de imaginaţie tuturor care-şi propun să vadă acest sat de pe malul Prutului. Desigur, volens-nolens, voi scăpa pe ici, pe acolo metafore, comparaţii, epitete… Recunosc, am fost „furat” de peisajul de aici, unul în care Dumnezeu a creat cel mai frumoase tablouri ale naturii. Oriunde ţi se îndreaptă ochii rămâi încântat de ceea ce vezi.

Ghid la Văleni mi-a fost Silvia Şterbeţ, primarul localităţii. Dânsa m-a asigurat că nu mă voi plictisi aici şi m-a îndemnat să le vorbesc şi altora despre perlele din satul de pe malul Prutului. Chiar dacă distanţa (peste 200 km) şi drumurile nu prea bune ar putea să-i sperie pe mulţi, vă asigur că efortul este răsplătit din plin. Satul este înconjurat de locuri de poveste, locuri de unde nu te laşi foarte uşor dus. Soarele răsare de după fenomenalele Coline de Aur de la Văleni. E fantastic peisajul pe care l-am văzut de sus, de pe acest impresionant Monument al Naturii. Soarele asfinte pe Prut, dar şi pe unul din cele mai mari lacuri din Republica Moldova – Beleu, „inima Rezervaţiei Naturale „Prutul de Jos””, a accentuat Silvia Şterbeţ.

Primarul de Văleni vorbeşte cu mult entuziasm despre locurile de poveste binecuvântate de Dumnezeu, dar şi despre oamenii deosebiţi de aici. Oricine ajunge în satul de pe malul Prutului o caută pe „bunica ce bate toba”, dar şi pe soţul acesteia. Lidia şi Dorică (aşa cum este dezmierdat de oamenii satului) ştiu să „aprindă” chiar şi pe cel mai taciturn oaspete. Soţii Bejenaru conduc de ani buni Ansamblul etnofolcloric „Crăiţele”, prezent la toate sărbătorile satului şi nu numai. Nu se lasă mai prejos nici picii de la grădiniţă, dar nici şcolarii. Atunci când am fost la Văleni, de Ziua Dunării (29 iunie) aceştia au demonstrat cu adevărat că „Unde joacă moldovenii acolo pământul geme”. Că la Văleni se ţine la tradiţia neamului e ştiut lucru. Mai ales că aici, pe malul Prutului, deja al cincilea an, se desfăşoară la sfârşitul lui mai Festivalul etnofolcloric „Dulce floare de salcâm”.

Silvia Şterbeţ susţine că toţi cei care ajung la Văleni neapărat trebuie să treacă şi pe la o faimoasă gospodărie ţărănească, unde este şi un Muzeu, în care se află fel de fel de obiecte de artizanat şi uz casnic. Pe lângă bucatele alese, oaspeţii „gustă” şi din folclorul autentic, prezentat de Ansamblul „Crăiţele”.

Vălenaşii (astfel își spun cei de la Văleni) se mândresc cu faptul că aici, pe mal de Prut, s-a născut unul dintre cei mai mari literaţi ai Basarabiei – Gheorghe Vodă. Întru cinstirea memoriei regretatei personalităţi în incita şcolii a fost deschis un Muzeu care-i poartă numele.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.