Codrii – Plămânii Moldovei

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — La o altitudine maximă de 130-383m, în partea de nord-vest a Podişului Central Moldovenesc, într-o zonă cu climă temperat-continentală, între Prut şi Nistru, se află comoara verde a Republicii Moldova, rezervaţia naturală „Codrii”.

Rezervaţia „Codrii” este cea mai veche rezervaţie ştiinţifică din Republica Moldova, a fost înfiinţată la 27 septembrie 1971.

Natura de aici impresionează prin multitudinea de specii şi forme, multe dintre ele fiind pe cale de dispariţie.

O mie de specii de plante, 43 de specii de mamifere, 145 de specii de păsări, 7 specii de reptile, 10 specii de amfibii şi 10 mi de specii de insecte se află sub protecţie, un adevărat „Muzeu al naturii”.

Teritoriul rezervaţiei se împarte în trei zone principale:

• Zona strict protejată (720 ha), nucleul rezervaţiei, este habitatul faunei rare de importanţă universală;

• Zona de tampon (4 445,8 ha), înconjoară zona strict limitată şi are scop să o protejeze pe aceasta de activitatea umană;

• Zona de tranziţie (12300 ha), care cuprinde teritorii de până la 2 km în jurul zonelor de tampon şi reprezintă masive agricole private sau publice.

Frumuseţea acestor păduri şi însemnătatea lor pentru clima şi puritatea aerului este de netăgăduit. Poate fi vizitată doar în limita zonei de tranziţie.

Turiştii sunt invitaţi aici să admire multitudinea de forme şi culori oferite cu generozitate de Codrii seculari. Codrii sunt cu adevărat fascinanţi în timpul toamnei când gama de culori, cu care este împodobită pădurea, se măreşte vizibil.
În sânul naturii se mai află şi spaţii amenajate de agrement (cazare, masă, distracţii, sport) pentru toate gusturile şi exigenţele. Odihna în spaţii silvice din cadrul rezervaţiei vă va încărca bateriile cu energie pentru mult timp înainte.

Distanţa până la Chişinău: 40 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.