Cinci ore de discuții despre problema construcțiilor din Chișinău. Concluzia: ne mai întâlnim degrabă

Primăria a organizat astăzi o ședință publică la care a invitat „toate părțile implicate”. După aproape 5 ore de discuții, concluzia acestei întâlniri a fost că „trebuie organizate astfel de discuții odată la trei luni sau la jumătate de an”. În general, din cauza principiului de „microfon liber”, ședința a fost un haos care semăna într-o oarecare măsură cu secțiunea de comentarii la unele postări pe Facebook ale Primarului General.

Ce a zis primarul

Primarul a vorbit inițial despre problemele sectorului de construcții din Chișinău. Acesta a dat mai multe exemple de construcții neregulamentare pe terenuri de joacă și pe spații verzi, dar a menționat și despre faptul că s-au dat terenuri la stânga și la dreapta „cu nemiluita”, cum s-a exprimat primarul. Printre altele, edilul a mai enumerat și alte probleme și acțiuni:

  • Regulile sunt egale pentru toți antreprenorii. Se lucrează în baza regulamentelor vechi, dar în general ele sunt legale. Se vor propune mai multe modificări la legile din domeniul construcțiilor;
  • Nu doar primăria e responsabilă de construcțiile din oraș, dar și mai multe instituții ale autorităților centrale, printre care și Ministerul Culturii;
  • Până la începutul anului viitor, în ianuarie, fiecare va putea vedea online cum decurge procesul de adoptare a actelor în domeniul construcțiilor prin intermediul site-ului primăriei.

Ulterior, Ceban a propus să fie mai des organizate ședințe în acest format, lăudând echipa că a făcut posibil acest tip de întâlnire.

Ce au zis dezvoltatorii imobiliari

La ședință au fost reprezentanții atât ai patronatelor din domeniu, cât și unii reprezentanți ai companiilor de construcții. În general, mulți din ei s-au arătat deranjați de moratoriul pus recent de primărie pe construcțiile din zona istorică. Aceștia spun că orice stopare a lucrărilor de construcție cauzează în primul rând pierderea muncitorilor, dar și că sunt de multe ori nevoiți să compenseze clienții care achiziționează apartamentele și să achite acestora penalizări.

  • În oraș îți ia luni de zile să obții un certificat de urbanism. Astfel, constructorii cer ca să primească răspuns la solicitări timp de câteva zile, inclusiv dacă sunt încălcări, dar să nu se lungească procedura. Așa susține Pavel Caba, președintele Federației Patronatelor din Construcții, care le sugerează colegilor săi din sector să respecte legea. „Este mafia imobiliară. Haide să depistăm. Spuneți nume”, a cerut acesta.
  • Ion Guceac, reprezentant al companiei INAMSTRO, a precizat că din cauza moratoriului în construcții se pune pe brânci un sector al economiei în care activează 8% din angajații din Republica Moldova. Acesta susține că prețurile la materialele de construcție s-au dublat inclusiv din cauza că s-au oprit lucrările de construcție prin moratorii. „Dacă susțineți pedeapsa tuturor pentru încălcarea unuia, de ce nu opriți campania de vaccinare pentru că s-a depistat un certificat fals? De ce nu opriți activitatea farmaceutică din cauza contrabandei cu anabolizante? De ce nu interziceți comerțul cu petrol? Alcool?”, a întrebat retoric acesta. Sistarea lucrărilor de construcție lipsește cetățenii de dreptul la proprietate – cetățenii investesc în apartamente pe care trebuie să le primească.
  • Alexandr Nisenboim, fondator al mai multor companii imobiliare, a sugerat ca în dezvoltarea PUZ pentru centrul istoric să se facă mai multe categorii. Astfel, acesta sugerează că trebuie să fie o diferențiere clară între clădirile cu încărcătură istorică, clădirile din vecinătate și clădiri care se află în centrul istoric, dar nu au nici o valoare istorică. De exemplu, în ultima categorie ar intra clădiri precum fabrica Bucuria. Astfel, acesta sugerează că nu trebuie să fie impus același set de legi pentru toată această suprafață de teren.

Ce a spus societatea civilă

Vitalie Sprînceană a criticat formatul întâlnirii, spunând că, deși s-a promis un format transparent, acest lucru nu s-a întâmplat. „Domnul primar a spus că va da nume de companii problematice. Nu a menționat nici una. Dezvoltatorii au spus că vor spune nume de funcționari care iau mită – nu au zis nimic. Noi ne-am zis păsul, ei au zis păsul. Discuția asta trebuie să aibă consecințe”, a afirmat acesta.

La întâlnire a fost prezent și fostul senator român Cristian Rizea, dat în căutare de autoritățile de la București. Acesta l-a acuzat pe Ion Ceban și pe Vasili Chirtoca de faptul că ar controla pe ascuns sectorul imobiliar și că ar favoriza unele companii de construcții în dauna altora.

Deputatul și soluțiile

„Nimeni nu neagă că sunt probleme în acest domeniu”, a spus Vasile Grădinaru, deputat PAS, fost consilier municipal. Deputatul a promis că se va face ordine în legislația din domeniul construcțiilor. Acesta a menționat că există o serie de legi și regulamente care au fost „murate ani de zile”, adică au fost elaborate, dar a fost tergiversată adoptarea lor. Este vorba de Codul Urbanismului, care așteaptă încă din 2016 să fie pus pe procedură Parlamentară. Tot de doi ani se așteaptă evoluții în privința regulamentului cu privire la demolarea construcțiilor neautorizate.

„Ne propunem ca până la sfârșitul anului să fie adoptat Codul Urbanismului. Dar este un document vast, vor fi multe discuții și am vrea ca acest document să fie adoptat până la anul nou”, a spus Grădinaru.

Totuși, acesta a spus că și în situația legislației învechite, mai mulți și-au permis să încalce legea în domeniu, permițând apariția de-a lungul anilor a unor construcții ilegale. Astfel, parlamentarul a sugerat că vor înăspri pedepsele pentru cei care încalcă legislația în domeniu, începând cu elaborarea, avizareași construcția.

Grădinaru a vorbit și despre o legislație mai complexă în privința protecției patrimoniului construit din Chișinău. „Moratoriul a fost un act de tip pompier. Dar noi vrem să facem un set de acte normative”, a spus acesta.

Întâlnirea s-a întins pe aproape 5 ore. Însă spre finalul întâlnirii mai mult de jumătate din sală era deja goală.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.