Chirilă despre negocierile 5+2: Rusia a încercat să facă presiuni

În pofida unor presiuni din partea unor participanți la negocierile în formatul 5+2 care s-au desfășurat recent la Berlin și a indiferenței altor participanți, reprezentanții Chișinăului la masa de tratative s-au descurcat destul de bine susține cunoscutul analist politic Victor Chiril, director executiv al Asociației pentru Politică Externă.

El a menționat într-un interviu pentru Europa Liberă că Rusia a încercat să facă presiuni și să-și promoveze propria agendă și proiecte. A venit chiar cu un proiect de protocol care i-a fost prezentat părții moldovenești pe ultima sută de metri. “Respectivul protocol avea mai multe formulări care contraveneau intereselor naționale ale Republicii Moldova, formulări care aduceau atingere suveranității noastre și vulnerabilizau pozițiile Republicii Moldova în eventualitatea negocierilor asupra statutului politic al regiunii transnistrene. Sigur că dl Bălan (vicepremierul responsabil pentru reintegrare Gheorghe Bălan n.red) nu a putut să accepte un astfel de protocol”, a declarat expertul.

În plus, una din propunerile pe care Federația Rusă a promovat-o foarte intens, a fost implementarea acestui mecanism de garanții, chiar a propus o înțelegere care ar fi urmat să fie semnată între Chișinău și Tiraspol. “Slava Domnului acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru că dacă se semna acea înțelegere, ar fi fost dezastrul despre care vorbeam eu în postarea mea de ieri. Din acest punct de vedere cred că Chișinăul a reușit să iasă într-o situație bună după Berlin”, a declarat Victor Chirilă.

Totodată, el menționat că și OSCE face presiuni asupra Chișinăului ca să facă mai multe cedări. “Tactica pe care misiunea OSCE o promovează acum mi se pare incorectă și periculoasă. Incorectă pentru că dânșii consideră că Chișinăul are cel mai mare interes, trebuie să arate deschidere și trebuie să facă decizii unilaterale în limitele statutului politic pe care deja este gata să-l ofere. Lucrul acesta ar fi valabil, ar avea rațiuni de pus în practică, dacă din partea Tiraspolului s-ar vedea mișcări spre reintegrare, spre găsirea unui compromis. Din păcate vedem că Tiraspolul nu face astfel de pași, nu vrea să ajungă la o soluționare politică amplă care ar aduce Transnistria în cadrul Republicii Moldova. Mai mult decât atât, face tot posibilul ca acest lucru să nu să se întâmple. Și atunci întrebarea este: de ce Chișinăul ar trebui să facă astfel de cedări unilaterale? Pentru că în cele din urmă își pune în pericol propriile poziții, propriile interese în cazul în care se va negocia un eventual statut”, susține expertul.

Amintim că negocierile în formatul 5+2 au fost reluate în luna iunie după o pauză de doi ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare