În China s-ar fi născut primii copii cu ADN modificat

Un om de știință din China a anunțat că a ajutat la venirea pe lume a doi copii cărora le-a modificat ADN-ul, relatează BBC. Însă cercetătorii din întreaga lume au condamnat gestul său, în condițiile în care Universitatea din Shenzen la care lucrează He Jiankui a susținut că nu era la curent cu acest „proiect”.

Profesorul He Jiankui de la un laborator din Shenzen, absolvent la prestigioasa universitate Stanford, a anunțat că săptămâna trecută s-au născut două fetițe gemene, Lulu și Nana, ai căror embrioni a fost modificat genetic astfel încât să nu contacteze virusul HIV.

BBC precizează că afirmațiile lui nu sunt verificate de alți cercetători și, mai mult, au provocat consternare, numind ideea ca fiind „monstruoasă”, deoarece editarea genetică este interzisă în majoritatea țărilor.

Editarea genetică ar putea ajuta la evitarea multor boli, prin ștergerea și înlocuirea la nivel molecular a embrionilor cu probleme, sau prin modificarea lor.

Însă oamenii de știință se feresc să facă acest lucru, de frică să nu fie afectat acel individ dar și generațiile viitoare care ar urma să moștenească acele gene modificate.

În prezent, oamenii de știință pot edita embrionii pierduți în timpul fertilizării in vitro, însă trebuie obligatoriu distruși pentru a nu duce la nașterea unui copil.

Cercetătorul He Jiankui a dezvăluit că a realizat acest lucru prin eliminarea unei gene numită CCR5 și astfel fetițele „Lulu” și „Nana” nu vor putea să contracteze HIV chiar dacă sunt expuse virusului.

Sursa: Digi24.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.