CFM: Trenurile renovate în România sunt periculoase pentru pasageri

Calea Ferată din Moldova (CFM) nu poate exploata cele cinci trenuri renovate la Paşcani, România, până când antreprenorul nu va emite un certificat de calitate a lucrărilor executate, prin care să fie date garanţii că unităţile nu sunt periculoase pentru pasageri.

O declarație în acest sens a fost făcută de director general interimar al întreprinderii, Sergiu Tomșa, pentru Adevarul.

„O expertiză tehnică efectuată de Centrul Baltic de Testare a arătat că toate aceste trenuri sunt periculoase pentru exploatare. Nu putem să le punem pe linie pentru că ar putea fi pusă în pericol viaţa pasagerilor“, a declarat managerul CFM. Acesta a precizat că în prezent se duc negocieri cu firma din România pentru a remedia situaţia.

În acelaşi, timp Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor susţine că mai bine se cumpărau trenuri noi, decât se făceau aceste modernizări costisitoare. „În prezent aceste trenuri generează doar pierderi întreprinderii. Calculaţi şi singuri. E vorba de un credit de circa 12 milioane de euro cu o dobândă anuală de 7%“, a spus oficialul.

Un simplu calcul arată că doar dobânda anuală se ridică la 840.000 de euro, sau peste 15,6 milioane de lei.

În luna martie, CFM a sistat circulaţia tuturor trenurilor renovate la uzina Remar din Paşcani, până la încheierea anchetei privind incendiul care a avut loc la 6 martie, la Străşeni, în una dintre garnituri şi certificarea trenurilor. Anterior, directorul firmei Remar Paşcani a declarat în presă că trenurile s-ar fi defectat din cauza unei proaste gestionări din partea Căii Ferate a Moldovei.

Trenurile renovate fac subiectul unui dosar penal deschis la Chişinău, iar administraţia CFM este acuzată de depăşirea atribuţiilor de servicii. Fostei conduceri a întreprinderii de stat i se încriminează că nu a verificat lucrările executate de compania românească şi a prejudiciat, astfel, bugetul instituţiei.

În 2012, cinci trenuri moldovenești au fost renovate la uzina din Pașcani, România. Odată ajunse în țară,  garniturile a început să se defecteze la o lună după lansare, drept rezultat 2 trenuri au fost retrase anterior din circulație. Renovarea trenurilor a costat 12 milioane de euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.