Connect with us

Externe

Ce trebuie să știi despre situația actuală din Ucraina și cum poate aceasta afecta R.Moldova

Publicat

pe

În noaptea dintre 24 și 25 noiembrie, trei nave ucrainești – remorcherul „Yana Kapu” și două bărci mici blindate „Berdyansk” și „Nikopol” – pornesc într-o călătorie planificată, de la Odessa la Mariupol. Urmează o ciocnire între navele rușilor și cele ale ucrainenilor care culminează cu decretarea legii marțiale în statul învecinat Republicii Moldova. Conflictul stârnește motive de îngrijorare în regiune, iar experții susțin că atât instituțiile internaționale, cât și autoritățile din țara noastră ar trebui să reacționeze promt și să nu tolereze derapajele Federației Ruse.

În dimineața zilei de 25 noiembrie, vasul de artilerie „Berdyansk” anunță gardienii ruși de coastă despre intenția de a trece prin Strâmtoarea Kerci (singura cale maritimă între marea Neagră și marea Azov, un punct strategic de primă importanță, atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina – n.r). Nu primește însă nici un răspuns. În același timp, dispecerul portului Kerci raportează navei de căutare rusești „Suzdaleț” despre apropierea bărcilor ucrainene. Semnalele transmise de ofițerii ucraineni continuă să fie ignorate, notează Ukrinform.ru.

În orele următoare, câteva nave rusești se apropie de cele trei ambarcațiuni ale ucrainenilor. Aceștia din urmă își continuă drumul spre Mariupol, îndreptându-se către podul din Kerci. La prânz, în aceeași zi, se confirmă informația că rușii au plasat un tanc petrolier gigant sub pod. Astfel, transportul prin strâmtoare este complet blocat. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe numește acțiunile rușilor ca fiind „agresive” și afirmă că aceștia au încălcat grav Convenția ONU privind dreptul mării și Tratatul privind utilizarea în comun a mării Azov și a strâmtorii Kerci. Și Statul Major al Forțelor Armate din țara vecină reamintește faptul că libertatea de navigație în strâmtoare este garantată de dreptul internațional. Ucraina apelează urgent Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), în legătură cu cele întâmplate.

Capturarea navelor ucrainești

Seara, în jurul orei 19.00, cele trei nave ucrainești se întorc din drum și încep să se îndepărteze de strâmtoarea Kerci pentru a evita escaladarea situației create. Rușii nu renunță și pornesc pe urmele ambarcațiunilor amenințând marinarii că vor folosi armele dacă nu se opresc. Chiar și atunci când ucrainenii părăsesc zona de 12 mile (12 mile marine de la mal se consideră a fi apele teritoriale ale statului – n.r), şi se află la aproximativ 14 mile de Crimeea ocupată, gardienii ruși de frontieră deschid focul asupra acestora. Navele ucrainești pierd viteză. La ora 22.00 președintele Ucrainei convoacă o ședință de urgență cu biroul militar în legătură cu tensiunile din strâmtoarea Kerci. La 22.20 rușii capturează remorcherul „Yana Kapu” și cele două ambarcațiuni, „Berdyansk” și „Nikopol”. În total, șase membri ai echipajelor ucrainești sunt răniți. La miezul nopții, Uniunea Europeană îndeamnă Federația Rusă să restabilească libera circulație a navelor prin strâmtoarea Kerci și să detensioneze imediat situația din Marea Azov.

Rusia repornește circulația în strâmtoare

Pe 26 noiembrie, la 2 dimineața, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei susține în unanimitate propunerea președintelui țării de a impune legea marțială. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe condamnă categoric Federația Rusă pentru că a atacat și confiscat cele trei ambarcațiuni militare. Ucraina solicită acordarea imediată a asistenței medicale pentru soldații răniți, asigurarea întoarcerii lor în țară, returnarea bunurilor militare capturate și despăgubiri pentru pierderile suferite. În jurul orei 09.00 partea rusă susține că militarii ucraineni răniți se află în stare stabilă în spitalul din orașul Kerci. În aceeași dimineață Rusia redeschide Canalul Kerci-Yenikalski din strâmtoarea cu pricina pentru circulația navelor civile.

Ucraina ia o decizie fără precedent

Tot pe 26 noiembrie, autorităţile Federației Ruse publică mai multe înregistrări video în care apar trei marinari ucraineni de pe navele sechestrate în Marea Neagră. Aceștia sunt filmați separat, în locuri diferite, iar mărturiile lor contrazic informaţiile transmise de guvernul ucrainean. Doi dintre soldați spun că navele lor au încercat să intre în strâmtoarea Kerci ignorând ordinele navelor rusești de a se opri. Autoritățile din Ucraina au reacționat spunând că marinarii ar fi făcut aceste declarații în urma presiunii sau a torturii la care sunt supuși de către Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB).

După-masă, Comitetul pentru Securitate și Apărare Națională a Radei Supreme din Ucraina a votat introducerea legii marțiale în țară până pe 25 ianuarie, o decizie fără precedent de la proclamarea independenţei fostei republici sovietice în 1991.

Ce se întâmplă în timpul legii marțiale

După ședința Radei Supreme, președintele Petro Poroșenco, într-un apel adresat cetățenilor, a subliniat că legea marțială nu înseamnă o declarație de război, ci este introdusă numai în scopul consolidării apărării Ucrainei în contextul agresivității crescânde din partea Rusiei. În discursul său liderul a precizat că starea excepţională va fi instituită, în 10 regiuni, începând din 28 noiembrie, ora locală 09:00, pentru 30 de zile. „Doresc să vă anunţ decizia mea – voi propune parlamentului să instituie starea excepţională pentru 30 de zile. De ce? Pentru ca legea marţială să nu se suprapună cu campania electorală nici măcar pentru o zi”, a explicat Poroșenco încercând să înlăture temerile unor partide că prin instituirea stării excepţionale ar încerca, de fapt, să anuleze alegerile prezidenţiale preconizate în primăvara anului viitor.

Mai mult, președintele a declarat că noile alegeri ar trebui să aibă loc, aşa cum se planifica de la început, pe 31 martie 2019, adăugând că proiectul de lege privind scrutinul prezidenţial va fi introdus în parlament la începutul lunii decembrie. Acesta a precizat că decretul privind impunerea legii marțiale nu limitează drepturile și libertățile cetățenilor.

Legea marţială se referă la preluarea directă (dar temporară) a controlului, de către armată, a unor funcţii ale Guvernului care până atunci au fost exercitate de civili. Astfel de măsuri sunt instituite ori pe întregul teritoriu al unei ţări, ori doar într-o anumită regiune, în situaţii de urgenţă, precum cele de război sau de instabilitate internă profundă.

În perioada în care legea este în vigoarese stabilește un mod special de intrare și ieșire din țară, libertatea de circulație a cetățenilor și străinilor este restrânsă, pot exista și restricții privind circulația vehiculelor, iar capacitățile și resursele de muncă ale întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor de stat sau private pot fi modificate în scopuri de apărare. Totodată, acest sistem interzice organizarea mitingurilor, procesiunilor și demonstrațiilor pașnice, dar și a altor evenimente publice.

Etnici români – vizați de legea marțiană

Vinița, Lugansk, Donețk, Zaporijjea, Mikolaiiv, Odesa, Cernihiv, Sumy, Harkov și Herson sunt regiunile aflate sub incidența legii marțiale. Potrivit digi24.ro, în regiunea Odesa trăiesc circa 125.000 de etnici români, supuși de ani de zile unui program agresiv de asimilare de către autoritățile ucrainene. Guvernul României a reacționat rapid, după escaladarea situației în Marea Neagră. „Suntem profund îngrijorați de evoluția din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Agresiunea și încălcarea dreptului internațional subminează securitatea în întreaga regiune. România susține în totalitate integritatea și suveranitatea Ucrainei și dreptul său de a-și folosi apele teritoriale”, se arată într-un mesaj al Guvernului de la București.

Soarta celor 24 de marinari

Cei 24 de marinari ucraineni luați prizonieri au fost duși la tribunalul orașului Simferopol din peninsula Crimeea, controlat de ruși. Toți s-au ales cu o măsură de arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile, fiind acuzați că au trecut ilegal în apele teritoriale ale Federației Ruse. Ulterior, aceștia au fost mutați într-un penitenciar din Moscova. În acelaşi timp, marinarii care au fost răniţi au fost transportaţi din spitalul din Kerci în penitenciarul din Semfiropol.

Federația Rusă a publicat înregistrări video cu trei dintre marinarii capturați. FOTO: realitatea.md

Toți militarii capturați de Rusia în Marea Azov au apărători în instanțele din Crimeea, potrivit Ludmilei Denisova, comisarului ucrainean pentru drepturile omului. Kievul consideră că marinarii sunt „prizonieri de război” şi cere eliberarea lor imediată.

Vicepreședintele SBU: „Au supraviețuit printr-un miracol”

Într-o declarație de presă, Poroșenko a spus că incidentul din 25 noiembrie a fost unul planificat de către ruși. „Au fost acțiuni intenționate, cu desfășurarea aviației necesare, a războiului electronic, a trupelor în aer, a forțelor speciale”, a adăugat liderul. În același timp, șeful Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU), Vasyl Hrytsak, a adăugat că printre marinarii capturați se află și ofițeri SBU. „Adevărata surpriză este faptul că, împotriva a două vase ucrainene și a unui mic remorcher, rușii au folosit șase nave FSB și patru ale forțelor navale, plus elicoptere de luptă și avioane din Forțele Aeriene”, a menționat acesta.

Soldați ucraineni escortați de agenții ruși. FOTO: Agerpres.ro

De asemenea, vicepreşedintele SBU, Oleg Frolov, a declarat că navele ucrainene au devenit ţinte pentru militarii ruşi „care în mod cinic şi-a exersat abilităţile în utilizarea diferitelor tipuri de arme”. Frolov susține că cei 24 de militari au supraviețuit printr-un miracol, deoarece au fost supusi la șase tipuri de atacuri, inclusiv forța fizică, presiunea psihologică, dar și arme navale de calibru mare.

Putin și-a prezentat versiunea printr-un desen

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a dat o replică lui Poroșenko spunând că acesta a creat în mod intenționat o provocare maritimă pentru a avea un motiv să decreteze legea marțiană, întrucât își dorește să amâne alegerie preziențiale din martie 2019. Totodată, aflându-se la Summitul G20 din Argentina, alături de alți lideri ai lumii, Putin i-a desenat președintelui Franței, Emmanuel Macron, o schiță prin care i-a explicat versiunea sa cu privire la cele întâmplate în Marea Azov pe 25 decembrie. De asemenea, reprezentanţii FSB au declarat că au capturat vasele ucrainenilor pentru că acestea ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ale Rusiei, ignorând avertismentele pazei de coastă.

Putin și Macron în timpul întâlnirii lor la Summitul G20 din Argentina. FOTO: zeit.de

Potrivit liderului de la Kremlin, în prezent, se desfășoară o anchetă cu privire la cele întâmplate și este prea devreme pentru a discuta despre eliberarea celor 24 de prizonieri.

Reacția lui Trump, Tusk și Merkel

Liderii mondiali au reacționat neîntârziat la proaspătul conflict iscat între Rusia și Ucraina. Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a spus că partea ucraineană trebuie „să dea dovadă de înţelepciune” în gestionarea incidentului din strâmtoarea Kerci.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la conflictul din Marea Neagră și a cerut Federației Ruse să elibereze marinarii ucraineni și cele trei nave. În același timp, Pompeo a subliniat că „Statele Unite condamnă aceste acțiuni agresive din partea rusă”.

Iar, în cadrul Summitului G20 de la Buenos Aires, președintele SUA, Donald Trump, a refuzat să aibă o întrevedere cu Putin, tocmai din cauza incidentului ruso-ucrainean.

Cancerul Germaniei, Angela Merkel, în timpul întrevederii sale cu președintele SUA, Donald Trump, la Summitul G20. FOTO: AFP

Totodată, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a asigurat, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Ucrainei că va face tot posibilul pentru a consolida poziția țărilor UE în sprijinul statului nostru vecin.

Rusia își arată mușchii

Acțiunile Federației Ruse în strâmtoarea Kerci reprezintă o încercare de a arăta cine este stăpân în regiune consideră Rosian Vasiloi, expert asociat al Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. „În primul rând noi trebuie să ținem cont de faptul că la nivel internațional nu este recunoscută anexarea ilegală a Crimeii. Respectiv, planificarea transferului celor două nave de luptă și a remorcherului către Mariupol de către forțele navale ucrainești, nu a fost ilegală prin prisma acelor acorduri care sunt semnate între Ucraina și Federația Rusă, cu privire la strâmtoarea Kerci și folosire comună a Mării Azov. Mai mult ca atât nu a fost nicio încălcare  a prevederilor tratatelor internaționale, la care aceste două state sunt parte, precum convențiile ONU și altele. Astfel, ceea ce a făcut Federația Rusă, împiedicând accesul acestor nave militare și închizând Strâmtoarea Kerci spre Marea Azov, este o încălcare flagrantă a acelor prevederi pe care le-am menționat.”, a explicat Vasiloi, pentru Moldova.org.

„Toate acțiunile rușilor sunt mai mult o arătarea a mușchilor și opinia mea personală este că ei vor să arate cine este stăpân în această regiune”, menționează expertul.

„A tolera asemenea derapaje este prea de tot”

Rosian Vasiloi spune că reacția instituțiilor internaționale trebuie să fie una promtă. „Pentru că a tolera asemenea derapaje din parte Federației Ruse este prea de tot și, să nu uităm, că  sarcina Rusiei este luarea sub control nu doar a regiunii Mării Negre și Mării Azov, dar și a regiunilor din sudul Ucrainei – Herson, Zaporojie, Mikolaev, cu ieșirea finală spre gurile Dunării”, punctează acesta.

Rosian Vasiloi, expert în securitate. FOTO: Radio Europa Liberă

„Una din sarcinile pe care și le-a pus Rusia este să descurajeze partenerii străini în acea asistență care este oferită Ucrainei în procesul de reformare a sectorului de apărare și securitate. O altă sarcină stabilită de ruși este să descurajeze cetățenii Ucrainei, arătându-le cine este stăpânul pe acele teritorii și să transmită mesaje propagandistice, în contextul alegerilor prezidențiale și cele din Rada Supremă de anul viitor. Reacția venită din partea Consiliului Securității și Apărării Naționale a Ucrainei a fost una previzibilă. Eu, cel puțin, mă întreb de ce propunerea anunțării stării de război nu a fost făcută în 2014-2015. Aici sunt lăsate foarte multe spații de interpretare. Or, declarând stare de război în Ucraina, conform prevederilor legale, nu este posibilă organizarea alegerilor. Dar, din declarațiile Consiliului de Securitate și Apărare a Ucrainei, eu am văzut clar că declanșarea stării de război nu va avea consecințe asupra procesului electoral din Ucraina. Până la urmă trebui să vedem care va fi decizia finală a radei Supreme de la Kiev”, adaugă Rosian Vasiloi.

Cum este afectată R. Moldova

Expertul consideră că ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze pe cetățenii R.Moldova este o reacție întârziată a autorităților noastre. „Războiul dintre Ucraina și Rusia a început în 2014 și nu s-a terminat. Ar putea urma o escaladare a acestuia. Sper că organizațiile internaționale vor veni cu mesaje foarte clare. Eu mă aștept de la organizațiile internaționale, dar și de la autoritățile din Ucraina, promovarea unor politici și mecanisme clare care ar ridica costurile pe care Rusia să le plătească pentru agresiunea militară înfăptuită. Sper mult ca autoritățile din R.Moldova vor pune în discuție acest subiect pe diferite dimensiuni, pentru că riscurile în domeiul securității sunt foarte mari”, punctează Rosian Vasiloi.

Acesta crede că președintele țării, Igor Dodon, va avea reacții care să convină rușilor. „Dodon este o unealtă, un instrument în politicile de influență ale Rusiei. Să vedem care va fi reacția președintelui de șah din Moldova, pentru că președinte de țară, nu pot să-i spun. Va fi o reacție care să convină rușilor, el altfel nici nu poate să facă”, conchide expertul IDIS „Viitorul”.

Amintim că, Ministerul Afacerilor Externe din R.Moldova a condamnat acțiunile de agresivitate ale Rusiei și a reconfirmat susţinerea şi recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Externe

Un ucrainean a primit o amendă de 4 300 de euro pentru o mită de CINCI euro

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un cetățean al Ucrainei a încercat să ajungă în Letonia fără asigurare medicală, iar atunci când nu i-a reușit, i-a propus unui polițist de frontieră cinci euro. Pentru acțiunile sale, el a fost amendat cu 4.300 de euro.

Asigurarea medicală putea fi perfectată la frontieră, potrivit postului de Radio Letonia 4.

PE LUNG

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc la punctul de trecere Paternieki.  În timpul controlului, polițiștii de frontieră au stabilit că bărbatul de 55 de ani, originar din Ucraina, care se afla la volanul propriului automobil, nu are poliță de asigurare medicală.

Pentru ca polițistul de frontieră să închidă ochii la această problemă și să-l lase să treacă în Letonia, șoferul a oferit o mită în valoare de 5 euro.

„Pentru acțiunile sale, cetățeanului i-a fost aplicată o amendă de peste 4 mii de euro, acestuia fiind autorizată trecerea frontierei de stat“, a explicat reprezentanta Poliției de Frontieră a Letoniei Kristina Peterson.

Ucraineanul va trebui să plătească amenda în termen de o lună.

„Asigurarea de sănătate putea fi perfectată la fața locului, la punctul de control. Acesta este al doilea caz de dare de mită înregistrat de polițiștii de frontieră. Anul trecut au fost înregistrate nouă astfel de cazuri”, a adăugat Peterson.

Citește mai departe

Externe

Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de către Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavia.

Acuzat de genocid în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), Karadzici a fost condamnat definitiv de către instanţa de la Haga, după ce în primă instanţă primise 40 de ani.

El a fost găsit vinovat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

PE LUNG

Radovan Karadzici, fost preşedinte al Republicii Srpska, a făcut apel, motivându-și apelul că a fost condamnat pe baza unor „zvonuri”.

Potrivit Mediafax, Karadzici a fost găsit vinovat pentru zece acuzaţii de genocid, crime de război şi alte atrocităţi, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebreniţa din iulie 1995.

Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o „zonă sigură” din Srebreniţa, protejată de forţele ONU de menţinere a păcii. Masacrul de la Srebreniţa este cel mai mare astfel de eveniment petrecut în Europa după 1945.

Karadzici a fost preşedinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entităţi care compun Bosnia şi Herţegovina, n.r.) în anii ’90. În motivarea verdictului iniţial, instanţa internaţională a decis că Radovan Karadzici şi alţi lideri ai vremii au fost responsabili pentru “crimele organizate şi sistematice comise împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia”.

Fostul comandant de armată Rako Mladici a fost condamnat la închisoare pe viaţă în noiembrie 2017 în baza unor acuzaţii similare.

Citește mai departe

Externe

Capitala Kazahstanului a fost redenumită în cinstea președintelui

Publicat

pe

PE SCURT

Deputații Republicii Kazahstan au votat în lectura a doua redenumirea capitalei din Astana în Nursultan, în cinstea primului președinte Nursultan Nazarbaev. Nazarbaev a fost președintele Kazahstanului încă de la căderea Uniunii Sovietice până ieri, 19 martie. Acesta și-a dat demisia și l-a numit în locul lui pe Jomat Tokaev, președintele senatului.

Cel care a propus redenumirea capitalei a fost noul președinte al Republicii Kazahstan, Jomat Tokaev. Mai mult, noul președinte a propus ca să fie edificat un monument în cinstea lui Nazarbaev și străzile principale din orașele din regiuni să fie redenumite. Următoarele alegeri prezidențiale vor fi în 2020.

PE LUNG

„Am luat decizia de a înceta activitatea mea în funcția de președinte. În acest an se fac 30 de când ocup cel mai înalt post din țară. Poporul mi-a oferit șansa să fiu primul președinte al Republicii independente Kazahstan.”

Totuși, Nazarbaev va fi în continuare președinte al Consiliului de Securitate al Kazahstanului. În luna mai 2018 a fost votat un proiect din lege prin care l-a numit pe Nazarbaev președinte al acestui Consiliului până va înceta din viață. El va superviza forţele de ordine şi îl va menţine sub conducerea sa pe orice preşedinte care îi va succeda. Potrivit Eurasianet, Consiliul de Securitate a fost transformat dintr-un corp pur consultativ într-unul cu un anumit grad de coordonare a tuturor structurilor de stat, inclusiv a agențiilor de securitate, a ministerelor și administrațiilor locale.

Nazarbaev are statul de „Tată al Naţiunii” care îi garantează imunitatea judiciară. El își păstrează funcția de președinte al partidului „Nur Otan”, partid care formează majoritatea parlamentară. Își menține funcția de membru al Consiliului Constituțional Republican.

Este președintele Kazahstanului din aprilie 1990.

În 2015, a fost reales pentru a 5 oară ca președinte de către 97,75 % din alegători.

În luna iulie, Nazarbaev va împlini 79 de ani.

Nazarbaev este unul dintre aliații președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

RFI scrie că ieșirea lui Nazarbaev poate oferi o foaie de parcurs pentru modul în care Vladimir Putin ar putea renunța la putere. Nazarbaev nu va părăsi scena cu totul. El va continua să prezideze Consiliul de Securitate și să rămână liderul partidului care domină parlamentul, într-o încercare aparentă de a-și păstra influența și de a-și garanta securitatea în anii de după preluarea puterii de către un nou lider. Liderul rus, care are legături strânse cu Nazarbaev, este în mod similar poziționat în vârful unui sistem de tip ”câștigătorul ia totul”. Putin nu a spus că ar avea în vedere pensionarea, dar un rol în aparatul de securitate al Rusiei este văzut ca o modalitate de a-și garanta securitatea după ce va fi părăsit puterea.

Partidul comunist, Nazarbaev și Voronin

Potrivit Ziarului de Gardă, în octombrie 2008, presa de la Chişinău a publicat o scrisoare a preşedintelui Voronin, adresată omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev, prin care cerea închiderea activităților omului de afaceri Anatol Stati (două companii în Kazahstan, numite KazPolMunai şi Tolkynneftegaz). Holdingul lui Stati, Ascom, desfăşura de asemenea activităţi în Turkmenistan, Kurdistan şi Sudan. Scrisoarea a fost criticată şi ridiculizată în presă. Părea incredibil ca preşedintele Kazahstanului să ţină cont de această scrisoare, în care se solicita reprimarea unui investitor străin.

„Stati desfăşoară campanii propagandistice şi politice şi finanţează în mod intransparent partide politice din opoziţie”, se spunea în scrisoarea lui Voronin. La câteva luni de la acea scrisoare, activităţile lui Stati s-au confruntat cu probleme foarte serioase în Kazahstan, a scris zgd.md.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

PoliticăO oră în urmă

Activistul Pavel Grigorciuc recunoaște: I-am dat o palmă deputatului Sergiu Sîrbui. El m-a insultat// VIDEO

PE SCURT Activistul civic Pavel Grigorciuc, fost membru PCRM, recunoaște că i-a dat astăzi o palmă deputatului democrat Sergiu Sîrbu,...

Justiție2 ore în urmă

Medicul de la Bălți a primit 15 ani pentru violul a 16 paciente

PE SCURT Stanislav Florea, fostul medic la Internatul Psihoneurologic Bălți, a fost condamnat, astăzi, la 15 ani de închisoare și arestat...

Politică2 ore în urmă

Deputatul Sergiu Sîrbu a ajuns în spital după ședința parlamentului

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a fost atacat după ședința parlamentului. Potrivit spuselor soției lui, atacatorul este activistul civic Pavel Grigorciuc....

Alegeri2 ore în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

Politică3 ore în urmă

Top 5 declarații de azi. Cum vorbesc deputații aleși

Noul parlament s-a convocat astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. Prima ședință cu cei 101 deputații noi și vechi...

Social4 ore în urmă

Metro Moldova, partener la un amplu proiect de educație antreprenorială

Târgul Companiilor și Minifirmelor Școlare, ediția anului 2019 s-a desfășurat la 16 martie 2019, cu suportul Metro Cash & Carry Moldova,...

Politică4 ore în urmă

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

PE SCURT Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri5 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com