Ce sunt îndulcitorii artificiali?

Chişinău / Moldova.ORG/ — Îndulcitorii artificiali – o alternativă sigură pentru zahăr.
Zahărul a devenit o parte importantă a dietei noastre zilnice, fiind folosit în cantităţi din ce în ce mai mari.

Consumat în exces, acesta poate fi dăunator, deoarece măreşte numărul de calorii şi determină creşterea în greutate. De aceea numeroase persoane optează pentru îndulcitori artificiali –denumiţi şi înlocuitori de zahăr sau edulcoranţi cu puţine calorii.

Ce sunt îndulcitorii artificiali?
Îndulcitorii artificiali sunt substanţe chimice ce îndulcesc la fel ca zahărul, dar cu mai puţine calorii. Întrucât îndulcitorii sunt mult mai dulci decât zahărul, este nevoie de o cantitate mult mai mică pentru a obţine acela şi efect. Aşa se face că produsele care conţin îndulcitori artificiali au mai puţine calori decât cele cu zahăr. Indulcitorii artificiali fac deseori parte din dietele ce au drept scop slăbirea sau controlul greutăţii.

Diabeticii pot folosi îndulcitorii artificiali deoarece îndulcesc mâncarea fără să crească glicemia. Dar nu uitaţi că dacă suferiti de diabet, unele produse ce conţin îndulcitori artificiali, precum iaurtul fară zahăr, pot influenţa glicemia datorită altor glucide sau proteine. În plus, unele produse al căror ambalaj indică “fără zahăr” –ca prăjiturile sau ciocolata fără zahăr –pot conţine îndulcitori precum sorbitol sau manitol, ce conţin calorii şi pot influenţa astfel glicemia. Unele produse fără indulcitori pot conţine făină, care are ca efect creşterea glicemiei.

Tipuri de indulcitori
Federaţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a aprobat cinci indulcitori cu puţine calorii pentru a fi utilizaţi într-o diversitate de alimente. FDA a stabilit o “doză zilnică acceptabilă”, pentru fiecare îndulcitor. Această doza reprezinta cantitatea maxima de indulcitor ce poate fi ingerată zilnic, de-a lungul întregii vieţii, fără riscuri. Doză zilnică este de 100 ori mai mică decât cantitatea minimă ce poate provoca probleme de sănătate.

Indulcitori artificiali — Doza zilnică — Echivalentul dozei Poate fi folosit la gătit?

Aspartam (NutraSweet, Equal)– 50 miligrame (mg) pe kilogram (kg)– 15 cutii de suc dietetic –Nu
Zaharina (Sweet’N Low, SugarTwin) — 5 mg pe kg — 8.5 pachete de îndulcitori — Da
Acesulfam K (Sunett, Sweet One) — 15 mg pe kg — 25 cutii de suc dietetic — Da
Sucraloza (Splenda) — 5 mg pe kg — 5 cutii de suc dietetic — Da

Riscurile pentru sănătate
Îndulcitorii artificiali sunt prezentaţi în presa populară sau pe internet drept cauza unor probleme de sănătate, printre care cancerul.

Potrivit Institutului Oncologic al Statelor Unite (National Cancer Institute), nu există dovezi ştiinţifice care să confirme că vreun indulcitor artificial aprobat de Statele Unite poate cauza cancer. Numeroase cercetări confirmă faptul că indulcitorii artificiali nu sunt periculoşi pentru populaţie.

În schimb, îndulcitorul aspartam este contraindicat persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală ereditară rară. Pe ambalajulproduselor ce conţin aspartam trebuie să existe o avertizare pentru această categorie de bolnavi.

Lupta împotriva caloriilor
Simpla renunţare la zahărul din prăjituri şi bomboanele de ciocolată nu înseamnă că acestea au un conţinut scăzut de calorii şi grăsimi.

Dacă mâncaţi prea multe, riscaţi să consumaţi prea multe calorii şi prea puţine substanţe nutritive. Spre deosebire de fructe, legume şi cereale integrale, băuturile acidulate fără zahăr, bomboanele şi dulciurile oferă puţine – sau deloc – nutriente benefice.

Folosiţi îndulcitorii artificiali cu moderaţie. Puteţi înlocui sucurile normale cu cele dietetice, cu condiţia că acestea din urmă să nu fie singurile lichide pe care le consumaţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.