Ce nu avem voie? Explicăm prima decizie a autorităților pe timp de stare de urgență

Autoritățile R. Moldova au venit ieri cu o primă serie de restricții în cadrul stării de urgență decretate „de urgență” pe 31 martie de către 52 de deputați socialiști și din Partidul Șor. Prima dispoziție a Comisiei Situații Excepționale a stârnit mai multă confuzie decât „asigurare” că lucrurile sunt sub control, iar poate cele mai contestate și ironizate, pe alocuri, măsuri sunt cele referitoare la interdicția de a te afla în afara locuinței între orele 23:00 și 5:00 și de a te plimba prin parc.

Dispoziția Comisiei Situații Excepționale (CSE) conține peste 23 de puncte, o parte dintre ele regăsindu-se și în deciziile precedente ale Comisiei Naționale de Sănătate Publică (CNESP), care erau cu titlu de recomandare. Diferența constă în faptul că acum aceste decizii capătă o valoare juridică obligatorie și se execută imediat, atrăgând sancțiuni penale și administrative.

Ce restricții avem?

În primul rând, prima prevedere din restricție ține de desfășurarea procesului educațional. Ceea ce în practică înseamnă următoarele: dacă în ultimele 14 zile în localitățile unde este o incidență mai mare de 100 de cazuri de COVID-19 la 100 de mii populație, procesul educațional, indiferent de instituție, se va desfășura la distanță. Această măsură permite, de exemplu, ca în multe localități rurale, unde nu sunt cazuri de COVID, dar nici internet, liceele și gimnaziile să-și desfășoare activitatea în mod normal. Cum se calculează acest coeficient de 100 de cazuri? De exemplu, dacă în ultimele două săptămâni, în localitatea Grigorițovca Noua cu o populație de 5430 de locuitori s-au înregistrat 14 cazuri noi de COVID, atunci acele 14 cazuri se împart la 5430 și se înmulțesc la 100 de mii. Respectiv, avem o rată de 258 de cazuri la 100.000 de mii de locuitori.

Astfel, în localitatea Grigorițovca Nouă elevii claselor gimnaziale și liceale vor face orele de la distanță.

Cifra de 100 este aplicată la nivel de UE, unde în zona verde sunt țările cu rata de incidență din ultimele 14 zile de 25 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Zona oranj este pentru 50 de cazuri la 100 de mii, o localitate/țară este declarată zonă roșie dacă numărul de cazuri oscilează între 50 și 150 la 100 de mii de locuitori.

Adițional, se folosește și rata de pozitivitate a testelor, care trebuie să fie sub 4%. În cazul Republicii Moldova, pentru că nu avem testare masivă, rata testelor pozitive este în jur de 30-35% zilnic.

Noi noaptea dormim

În al doilea rând, prevederea criticată și ironizată de multă lume afectează orașele Bălți și Chișinău. Astfel, în aceste orașe se interzice circulația persoanelor între orele 23:00 și 5:00 dimineața în afara locuinței. Însă, sunt scutiți de această restricție dacă:

  • plecați sau reveniți de la lucru în acel interval orar. Persoanele date trebuie să poarte o legitimație de serviciu sau o adeverință eliberată de angajator, pe orice suport (hârtie sau e-mail). Alternativ, se poate semna o declarație pe proprie răspundere, care să conțină numele, prenumele, data nașterii, adresa locului de muncă, durata de deplasare, data și semnătura. Toate se fac în formă liberă;
  • mergeți de urgență la spital sau mergeți de urgență la farmacie;
  • sunteți în drum spre altă localitate, dar treceți prin orașele unde este instituită această restricție;
  • avionul a aterizat la ora 23:00, trenul a sosit în gară la miezul nopții sau autocarul v-a adus în gara auto aproape de ora 1:00 și trebuie să ajungeți cumva acasă. Toate acestea se dovedesc prin prezentarea unui bilet sau un bon fiscal care confirmă achitarea călătoriei;
  • însoțiți un copil sau o persoană în vârstă, bolnavă sau cu dizabilități, sau a decedat o rudă apropiată.

Toate aceste motive necesită doar prezentarea declarației pe proprie răspundere menționată mai sus.

Aceste măsuri sunt numite în engleză „curfew”, cel mai des fiind folosite pe timp de război ca măsuri instituite pe perioada „stării de asediu”, atunci când orice activitate pe timp de noapte este văzută ca una dușmănoasă și subversivă. Totuși, într-un comentariu pentru New York Times, Maria Poleakova, economistă la Universitatea Stanford, menționa că „Ne așteptăm că statul acasă în general încetinește pandemia, pentru că reduce numărul de interacțiuni între persoane. Dar dacă e să presupunem că alte măsuri restrictive au fost puse deja în practică, cum ar fi activitatea cluburilor de noapte, de exemplu, a interzice oamenilor să meargă la o plimbare în jurul casei lor sau cartierului este puțin probabil să aibă un efect”.

În același articol, Jon Zelner, epidemiologist la Universitatea din Michigan, menționa că „Este greu de înțeles care ar fi impactul pozitiv. Dar un lucru care mă îngrijorează este că unele măsuri vagi și prost argumentate erodează încrederea oamenilor în ele și riscă să pună în pericol respectarea unor măsuri mai importante”.

Fără ieșiri în parcuri și păduri

La punctul 4.4 din dispoziția CSE se menționează că „se interzice circulația și aflarea persoanelor în spații publice aflate în intravilanul localităților: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement”.

Din prevedere se înțelege că este interzis doar zonelor care se află în intravilanul localităților. Respectiv, nu este clar dacă aflarea într-un parc, teren de joacă aflat în afara localității este interzisă sau nu. Măsura este oarecum contrară recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, care specifică în toate recomandările sale că trebuie de evitat locurile aglomerate, aflarea în apropierea de alte persoane și în încăperi cu suprafețe mici cu ventilare proastă.

Tot OMS recomandă ca activitatea fizică, sub orice formă, trebuie să fie ceva ce facem cu toții, mai ales în perioada pandemiei COVID-19. Chiar și o pauză de 3-5 minute, în care să mergem sau să ne întindem, ar ajuta ca mușchii să se relaxeze sau încordeze și va îmbunătăți circulația sângelui, astfel prevenind incidența unor probleme cardiace.

Regim special de muncă

O prevedere care a scăpat ochilor atenți ai opiniei publice se referă la obligarea tuturor entităților, private sau publice, care au persoane angajate la birou, să aibă o prezență de maxim 30% din personal. Altfel spus, prevederea dispoziției obligă angajatorii să organizeze munca la distanță pentru două treimi din angajați.

Alternativ, dacă acest lucru nu e posibil, se organizează grupuri și ture pentru angajați în așa mod, încât la birou să nu fie mai mult de 30% din angajați. Adițional, ședințele și întrunirile nu pot depăși 60 de minute și nu pot fi mai mult de o persoană pe 4 metri pătrați.

Ceva de bine

În cazul în care în perioada stării de urgență unor persoane le expiră termenul gradului de dizabilitate, acesta se prelungește automat până la ridicarea stării de urgență.

Totodată, întreprinderile prestatoare de servicii publice, cum ar fi cele care livrează electricitate, gaze naturale, apă caldă sau apă potabilă, telefonie fixă nu au voie să deconecteze consumatorii de la aceste servicii pe perioada stării de urgență, asta deoarece aceștia au servicii vitale iar deconectarea lor ar putea pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, prejudiciind proprietatea.

Și până pe 30 mai 2021 toate controalele de stat planificate a fi efectuate la fața locului se află sub moratoriu. Aici există însă câteva excepții. Este vorba de controalele făcute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Alte restricții, pe scurt

  • La Agenția Servicii Publice serviciile prestate vor fi făcute doar în baza programărilor. Deplasările în teritoriu a serviciilor teritoriale cadastrale sunt prestate doar conform necesității.
  • Nunțile, înregistrarea solemnă a nou-născuților se face doar strict oficial – semnătura și atât.
  • Se interzice orice manifestație publică. Asta efectiv interzice orice protest în Republica Moldova.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.