Connect with us

Alegeri

Ce a făcut Plahotniuc, Sandu, Șor, Greceanîi, Chirtoacă și Usatîi în prima zi de campanie electorală

Publicat

pe

Ieri, 25 ianuarie, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Astfel, atât partidele politice, cât și candidații de pe circumscripțiile uninominale pot încuraja alegătorii să-i voteze anume pe ei. Ce au făcut liderii partidelor, în prima zi de campanie electorală, am încercat să aflăm de pe paginile lor de facebook. 

Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, a scris că a mers „acasă la pământenii lui”. El spune că le-a spus locuitorilor din Nisporeni, pe circumscripția pe care candidează, că vrea să fie deputat ca să „fiu un sprijin real pentru ei. Pentru că am ȋncredere ȋn nisporenenii și în strășenenii din circumscripția 17… Eu nu promit des, dar atunci când promit, fac. Iar azi vă promit că vom continua faptele bune pentru circumscripția 17, pentru raionul Nisporeni și pentru Moldova”.

Astăzi, am mers acasă la pământenii mei, la familia mea mai mare. Le-am spus că vreau să fiu deputatul lor ȋn Parlament,…

Geplaatst door Vlad Plahotniuc op Vrijdag 25 januari 2019

Tot ieri, Ilan Șor, liderul Partidului Șor a împărțit promisiuni pe pagina sa de facebook: „Toate grădinițele din țară pot ajunge ca cele din Orhei – reparate capital, cu mâncare sănătoasă pentru copii, preparată la restaurant în condiții moderne. Am reușit la Orhei, vom reuși și în toată țara”. Menționăm că Ilan Șor candidează pe circumscripția uninominală nr. 18, Orhei.

И у Вас может быть как в Оргееве!

Все детские сады страны могут стать такими же, как в Оргееве: капитально отремонтированные, со здоровым питанием для детей, приготовленным в ресторане в современных технологических условиях. Получилось в Оргееве – получится и во всей стране! И у Вас может быть как в Оргееве!Таков наш призыв в нашем первом предвыборном ролике избирательной кампании парламентских выборов 24 февраля 2019 года.***Toate grădinițele din țară pot ajunge ca cele din Orhei – reparate capital, cu mâncare sănătoasă pentru copii, preparată la restaurant în condiții moderne. Am reușit la Orhei, vom reuși și în toată țara. La voi poate fi ca în Orhei! Acesta este mesajul primului nostru spot publicitar din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.#IlanȘOR_pentru_popor

Geplaatst door Ilan Shor op Vrijdag 25 januari 2019

Zinaidat Greceanîi, lidera partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a anunțat despre lansarea campaniei electorale și a participat la o întrevedere cu alegătorii din satul Cotiujeni, Briceni. „În cadrul întrevederii am vorbit despre Platforma electorală a Partidului Socialiștilor. Am anunțat despre faptul că PSRM a încheiat colectarea „poruncilor” din partea alegătorilor în toate circumscripțiile, inclusiv în raionul Briceni. Propunerile alegătorilor din Briceni și Ocnița au fost incluse în programul meu de candidat la funcția de deputat, pe circumscripția uninominală nr. 1, a scris Greceanîi pe pagina sa de facebook.

Astăzi am avut prima întrevedere cu alegătorii, care a avut loc în satul natal Cotiujeni din raionul Briceni. Oamenii…

Geplaatst door Zinaida Greceanîi op Vrijdag 25 januari 2019

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, a participat a un talk show de la Jurnal TV și a încurajat oamenii să-l voteze pe unul dintre candidații Blocului electoral ACUM. „Urmează 30 de zile în care este nevoie de implicarea fiecăruia. Haideți să informăm cetățenii despre candidații noștri, să-i convingem să se alăture blocului ACUM și să iasă la vot în număr cât mai mare! Votează ACUM pentru Mihai Popșoi! Mihai este garanția faptului că următorul Parlament va merge spre Europa și va dezvolta relații benefice pentru țara noastră cu toți vecinii”, a scris Sandu. Menționîm că, Maia Sandu candidează pe circumscripția nr. 50, vestul Europei (UE).

Votează ACUM pentru Mihai Popșoi!

Urmează 30 de zile în care este nevoie de implicarea fiecăruia. Haideți să informăm cetățenii despre candidații noștri, să-i convingem să se alăture blocului ACUM DA PAS și să iasă la vot în număr cât mai mare!Votează ACUM pentru Mihai Popșoi! Mihai este garanția faptului că următorul Parlament va merge spre Europa și va dezvolta relații benefice pentru țara noastră cu toți vecinii.#voteazaACUM

Geplaatst door Maia Sandu op Vrijdag 25 januari 2019

Mai puțin activ pe rețelele de socializare a fost liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Acesta a postat videoul de la conferința de presă a PL-ului din 24 ianuarie, când au fost prezentați candidații de pe circumscripții și de pe liste. „Vizionând clipul video, găsiți răspuns la toate întrebările”, a scris el. Dorin Chirtoacă este candidat de pe circumscripția nr. 32, Chișinău, Suburbii Nord.

Lansare PL alegeri parlamentare 2019

24 ianuarie 2019, conferinta de presa a Partidului Liberal cu privire la participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie, prezentarea candidatilor ce circumscriptii, si pe lista.Vizionad clipul video, gasiti raspuns la toate intrebarile.Inainte, cu demnitate, pentru Unire!

Geplaatst door Dorin Chirtoacă op Vrijdag 25 januari 2019

În același timp, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, care, de obicei este foarte activ pe rețelele de socializare, a ales ieri să nu posteze și să nu comenteze nimic pe pagina sa. 

Campania electorală este perioada de activitate care se desfăşoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral. Potrivit Codului electoral, cetăţenii Republicii Moldova, partidele şi alte organizaţii social-politice, blocurile electorale, candidaţii şi persoanele de încredere ale candidaţilor au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale ale concurenţilor electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor, precum şi de a face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întîlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

Mai multe detalii despre toți candidații de pe circumscripțiile uninominale găsiți aici: Alegerile parlamentare 2019/ Portretele candidaților

loading...

Politică

Pentru care partid NU vor vota moldovenii în niciun caz dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare

Publicat

pe

PE SCURT

Sondajului realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul în luna august 2019, People Watch: Calitatea vieții și migrația arată că după schimbarea puterii cinci din zece moldoveni vor ca alianța PSRM – ACUM să guverneze patru ani. În același timp, 64,7% dintre respondenți cred că țara merge într-o direcție greșită.

PE LUNG

La întrebarea cât de mulțumiți sunteți de situația economică din țară, șapte din zece moldoveni se arată insatisfăcuți de situația economică. Iar salariile, pensiile, prețurile mari, dar și viitorul copiilor sunt cele mai stringente probleme care îi îngrijorează pe moldoveni.

La capitolul încredere în instituțiile statului, biserica rămâne în top – 65,3% dintre respondenți, iar primărie și armată cu câte o treime. Cea mai redusă încredere moldovenii o au în Curtea Constituțională – 14% și sindicate și partide politice, care au puțin peste 10%.

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice, președintele, Igor Dodon se bucără de cea mai mare încredere – 30% urmat de premierul, Maia Sandu – 26,2% și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi cu 18%. Cea mai slabă încredere în rândul respondenților o au Dorin Chirtoacă, Vladimir Plahotniuc și Dumitru, Diacov – în medie de 5%.

În urma revenirii la sistemul electoral proporțional, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova patru formațiuni ar accede în Parlament. Este vorba de PSRM cu 50 de mandate, PAS – 33 de mandate, PPDA – 10 și PD -8.

Publicația detaliată poate fi văzută AICI.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul ”People Watch” măsoară teme de interes public sporit și este al treilea an dec când a fost lansată. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 106 persoane în perioada 2 august – 14 august curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

loading...

Citește mai departe

Politică

Vlad Plahotniuc: Astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că astăzi a depus mandatul de deputat în Parlament. El a declarat că prin renunțarea la imunitate dorește să oprească abuzurile și presiunile politice asupra instituțiilor de drept.

„Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele, dosare politice, judecăți false, zeci de urmăriri internaționale respinse de Interpol pe motiv de abuz politic”, a declarat Vlad Plahotniuc.

PE LUNG

Plahotniuc a menționat că Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului: SIS, Ministerul Apărării, Parlamentul (conducerea și cele mai importante comisii), iar foarte curând și Procuratura Generală, CNA, poate și alte instituții.

„În parteneriat însă cu cei din Blocul ACUM, Moscova controlează în prezent instituțiile de drept și justiția din Moldova și, cu siguranță, speră că, folosind abuziv instituțiile din Moldova, vor avea de această dată mai mult succes și, în final, vor transforma Moldova într-un „aliat” servil al Rusiei”, a menționat fostul președinte al PDM.

Potrivit lui, în actuala situație, „în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru”, el nu mai poate îndeplini obligațiile față de electoratul din Nisporeni. „Nu ar fi corect față de ei să țin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că față de ei am o datorie pe viață pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o”, a mai spus Vlad Plahotniuc.

În prezent nu se cunoaște unde se află fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc. El a părăsit R.Moldova, imediat după anunțul formațiunii de retragere de la guvernare. Atunci Plahotniuc a declarat că a părăsit țara „pentru a-și securiza familia”. Ulterior, el a anunțat că și-a depus mandatul de președinte al partidului.

Anterior, președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov a opinat că Vlad Plahotniuc nu va mai reveni în partid, iar mai devreme sau mai târziu va depune mandatul de deputat.

loading...

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon dezvăluie: Pe parcursul ultimei săptămâni, din țară au plecat 50 milioane de dolari

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat că, pe parcursul ultimei săptămâni, din țară a fost scos un miliard de lei. Șeful statului a refuzat să ofere detalii în acest sens, însă a spus că în aceasta sunt implicați „oameni apropiați din anturajul lui Plahotniuc”.

Declarația a fost făcută marți în cadrul unui interviu acordat pentru Cotidianul.md. Potrivit lui Igor Dodon, informația a parvenit luni, lăsând să se înțeleagă că aceasta a fost prezentată de SIS, unde a început să activeze noua conducere.

PE LUNG

„ Pe parcursul ultimei săptămâni, din Moldova au fost sustrase un miliard de lei, circa 50 milioane de dolari. Nu vă pot spune cine, dar pot să vă spun că oameni apropiați din anturajul lui Plahotniuc. 50 milioane de dolari au plecat din țară în ultimele 7-10 zile. Vreau să văd ce face Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, care mai este condus de oamenii lui Plahotniuc”, a menționat președintele.

El a spus că 50 milioane de dolari reprezintă o problemă foarte mare, iar persoanele implicate au argumentat că cu acești bani au achitat produse agricole. „ Dar e imposibil, așa bani nu se plătesc pentru cumpărarea floarei soarelui din afata țării”, a mai spus Dodon.

În acest context, președintele a spus că la momentul actual asupra lui iarăși se fac presiuni, parvin mesaje cu amenințări în care este atenționat să nu intervină în schemele de contrabandă.

„La acestă etapă au început să parvină preîntâmpinări în adresa mea: oprește-te, în caz contrar în timpul apropiat o să apară bombe mediatice… Se fac presiuni asupra mea. Vin mesaje concrete cu amenințări ca să nu mă vâr în schemele de contrabandă și să nu insist pe demisia procurorului general”, a relatat Dodon.

Șeful statului a subliniat că în investigarea fraudelor și a schemelor este necesară respectarea celor trei etape: depistarea și investigarea cazurilor, materialele date să fie materializate în dosare penale, iar apoi aceste dosare să meargă în instituții judecătorești, unde să fie luate decizii independente și corecte.

Potrivit lui, la prima etapă lucrurile au început să se miște: avem conducere nouă la SIS, a fost anunțat concurs la șefia CNA, se schimbă lucrurile în Poliție.

La a doua etapă este necesar ca aceste materiale să fie materializate în dosare, iar pentru aceasta este nevoie de Procuratura Generală. „La moment aici avem probleme, dar eu cred că în decurs de o săptămână  sau zece zile vor fi modificări”, a menționat el.

Referindu-se la cea de-a treia etapă, președintele Dodon a menționat că a avut deja o întrevedere cu membrii CSM, unde a declarat că „gata, s-a terminat cu schemele care au fost”.

Știți cum era anterior? De la oficiul PDM li se aduceau listă la fiecare judecător cu ce decizie trebuie să ia, în cazurile care se judecau. Chiar și în cazurile de divorț”, a povestit Dodon.

În final la această temă, președintele a spus că acest sistem de capturare a instituțiilor statului a fost creat ani de zile și că necesită timp pentru a normaliza lucrurile. „ Noi toți dorim acum, dar trebuie urmate anumite proceduri. Eu cred că în aceste trei săptămâni noi ne-am mișcat foarte bine”, a adăugat el.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie34 de minute în urmă

Vinul pe care-l produce R. Moldova astăzi, mai puțin, dar mai bun

PE SCURT  În jur de 250 de mii de cetățeni ai R. Moldova își câștigă existența din industria vinului. De...

Alegeri15 ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Divertisment17 ore în urmă

Cum a ajuns Chișinău pe una dintre cele mai populare platforme de călătorii din lume

PE SCURT Chișinăul a apărut pe harta aplicației Spotted by Locals, una dintre cele mai populare platforme pentru călătorii. Timp...

Cultură18 ore în urmă

5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

PE SCURT Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în...

Lifestyle20 de ore în urmă

În an aniversar, rețeaua Linella va număra 100 de magazine – De 100 de ori mai aproape de tine (VIDEO)

La împlinirea a 18 ani de la înființare, Linella – cea mai mare rețea națională de magazine din Republica Moldova,...

Alegeri24 de ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Recomandare de film: Dolittle și lumea fantastică a animalelor

PE SCURT Un film plin de culoare și fantastic de frumos, așa pare să fie „Dolittle”. Personajul principal este un bărbat...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031