Connect with us

Alegeri

Circumscripția nr. 50 / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Mai jos găsiți scurte portrete ale candidaților înregistrați pe circumscripția nr. 50, care cuprinde continentul european la Vest de Republica Moldova.

Olga Coptu, candidată PDM


Și-a făcut studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale a Universității „La Sapienza di Roma” din Italia. A fost profesoară de istorie în cadrul unui liceu din Capitală. A înființat ziarul migranților moldoveni „Gazeta Basarabiei” (2009), distribuit în Italia, Franța, Portugalia, Elveția, Belgia, Grecia. A locuit în Italia în perioada 2006- 2014, iar următorii doi ani a ocupat funcția de șefă a Biroului Relații cu Diaspora, după care a demisionat. În prezent, este directoarea executivă a fundației „Constantin MIMI”.

Olga Coptu a devenit subiect de discuții aprinse după publicare declarației pe venit pentru anul 2017, în care anunța că deținea, printre altele, un automobil marca Toyota, fabricat în 2014 și cumpărat cu 10 mii de lei. Ulterior însă, aceasta a adăugat o altă declarație de avere, indicând că automobilul a costat de fapt 10 mii de euro.

Valentina Geamană, candidată independentă

A fost profesoară de istorie timp de 18 ani. În 1999, a emigrat din Republica  Moldova în Italia, unde locuiește de 19 ani. Pe parcursul șederii sale în Italia, cu ajutorul mai multor organizații străine, s-a implicat activ în diverse activități de voluntariat și de binefacere în Republica Moldova. Este președinta Asociației Obștești „Prezicere Divină”, care sprijină victimele violenței domestice – un proiect al Asociației germane „Aktiv Hilfe”.

Gheorghe Bobeica, candidat independent

S-a născut în satul Horodiște, Călărași. Gheorghe Bobeică alături de familia sa a plecat în Franţa, în anul 1999, împreună cu cei patru copii. Este președintele Asociației franco-române „Neo-Dacii” din Strasbourg. Este jurnalist acreditat la Consiliul Europei și Parlamentul European. Se declară unionist, motiv pentru care a organizat două marșuri ale Unirii la Strasbourg. Se declară și oponent al actualei guvernări.

Maia Sandu (ACUM), lidera PAS

A absolvit Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice şi a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică, dar şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government.

A fost a fost coordonatoare de program al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007) și consultantă pe reforma administrației publice centrale în cadrul Guvernului (2007-2009). În perioada 2010-2012, a fost consiliera Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Următorii trei ani a oupat postul de ministră a Educației a Republicii Moldova (2012-2015).

În 2015, a fost desemnată drept candidată a PLDM la funcția de Prim-ministră a Republicii Moldova. După ce, aceasta a înaintat mai multe condiții pentru a accepta funcția, printre care numirea unui alt guvernator la BNM și celelalte două componente ale alianței (PDM și PL) au lăsat să se înțeleagă că nu o vor susține, PLDM a înaintat o altă candidatură. În scurt timp, ea a fondat fondat „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

În toamna lui 2016, Maia Sandu se plasează pe locul doi în cursa electorală pentru postul de președintă a Republicii Moldova, fiind devansată cu 4,22% din voturi de Igor Dodon.

Tatiana Platon, candidată PPȘor

A fost profesoară de limbă franceză (1997-2004) și traducătoare (1999-2005). În perioada 2008-2013, a lucrat în calitate de colaboratoare tehnică în cadrul Consulatului Republicii Moldova în Bologna. Contractul acesteia a încetat odată ce misiunea consulară s-a închis. Ulterior, aceasta a solicitat despăgubiri din partea Consulatului General al RM la Milano, MAEIE sau Guvernul Republicii Moldova, în sumă de aproape 264 de mii de Euro, pentru „retribuirea necorespunzătoare a muncii”. Tribunalul bolognez a obligat Republica Moldova să-i plătească o sumă mai mică în valoare de 47.628 de Euro.

Începând cu 2014, este expert în limbi străine în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură  din Italia. Este implicată activ în cadrul „Centrului de Reprezentare și Susținere a concetățenilor în Bologna”, care a organizat concertele finanțate de PP Șor în Italia. Stabilită în Italia. Recent a primit medalia „Sf. Dreapta Ana”, pentru „contribuirea la mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Vadim Rotari, candidat PSRM

Și-a obținut licența la Universitatea Politehnică din București (2002-2007), iar masterul la Universitatea privată „Artifex” din același oraș (2007-2009). Începând cu 2010, este director financiar în cadrul unei companii care oferă servicii de gravură și imprimare de dimensiuni mari, cu sediul la Munich, Germania. Deși campania electorală a început abia astăzi, 24 ianuarie, Vadim Rotari a făcut publice o parte din ideile sale în prima parte a lunii ianuarie – crearea unui forum informațional pentru diaspora moldovenească și introducerea unui program de stat de educație similar celui din Germania.

Leonard Macari, candidat independent

Are studii în Drept. S-a stablit în orașul Padova, Italia, începând cu anul 2001, unde a lucrat în diverse domenii. Este vicepreședintele asociației de moldoveni „Moldavi nel Veneto”, activă în regiunea Veneto, care ocupă primul loc în Italia după numărul de cetățeni moldoveni stabiliți. Este vicepreședintele Asociației de binefacere „Associazione Moldavi nel Veneto per la Solidarietà Sociale Internazionale-ONLUS”, fondată în iunie 2008, în orașul Padova, de un preot și alți doi concetățeni. Se declară creștin ortodox. S-a implicat în organizarea mai multor evenimente sportive din Italia.

Gheorghe Furdui, candidat PNL

În perioada 1997-2002, a fost șeful poliției rutiere la Buiucani. Ulterior a fost secretar executiv și procuror de secţie la Procuratură. Fost colonel de poliție, s-a pensionat în 2004. Peste trei ani, s-a stabilit cu familia la Paris. A lucrat doi ani la Ambasada RM din capitala Franței, fiind director administrativ. Și-a desfășurat stagiul de avocat în R. Moldova, unde a susținut examenele și a revenit la Paris. Din 2010, acordă consultanță și asistență juridică conaționalilor stabiliți în Franța. Este președinte executiv al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”. Consideră că Unirea cu România este un destin național.

Oleg Brega, candidat independent

Activistul civic a fost gazda emisiunii „Inamicul poblic”. Este membru al organizației neformale „Hyde Park” și ex-membru al „GenderDoc-M”. Este administratorul platformei CurajTV. S-a stabilit la București acum doi ani, unde continuă să fie activist civic. Declară că se întreține resurse dobândite pe Youtube, din donaţii, Uber Eats (o platformă de livrare de mâncare).

A mai candidat la alegerile parlamentare din 2014, dar nu a trecut pregul electoral, obținând 0,88% din voturi. La alegerile locale din 2015, candidând pentru funcția de primar general al municipiului Chișinăului din partea Partidului „Democrația Acasă” aobținut 1,37% din sufragii. La scrutinul prezidențial din 2016, s-a retras din cursă acuzând că i se pun piedici în colectarea semnăturilor pentru înregistrarea sa în cursa electorală. La alegerile prezidențiale din februarie 2019 a intenționat să candideze din partea blocului „ACUM”, însă nu a trecut testul comisiei de meritocrație.

Leonid Falcaș, candidat independent 

S-a născut la Chișinău. Este licențiat în Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova. A fost stabilit în Rusia în anii 2001-2007, 2009-2015, unde a făcut munci necalificate. În prezent locuiește în Londra, unde activează ca barman și își face studiile în domeniul Business și Management.

Vasile Calmațui, candidat PL 

Originar din Ungheni, locuiește în Paris din 1993. Începând cu anul 2000, fondează o companie care vinde accesorii pentru telefoane mobile. A obținut Licența în Științe Economice la Universitatea Paris XI, și un Master în Informatică cu specializare în inginerie la Universitatea Paris VII. Este membrul organizației moldo-române „LaParis” formată din comunitatea de români din Republica Moldova, România şi regiunea Cernăuţi stabiliți în Paris și împrejurimile acestuia. Și-a manifestat cu numeroase ocazii poziția critică față de contracandidata sa Maia Sandu.

Natalia Iațco, candidata Partidului Verde Ecologist 

Este membră a partidului pe care-l reprezintă. Și-a făcut studiile la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Politologie și Limba Spaniolă, din cadrul Universității de Stat. A obținut masterul în Științe Politice la SNSPA, Bucrești. A lucrat într-o companie de asigurări din Italia, iar la moment este șomeră.

 

Stela Stângaci, candidată independentă 

Este ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Moldova în Republica Italiană, Republica Malta și pe lângă Ordinul Suveran Maltez prin cumul, începând cu 2013, fiind rechemată la final de decmbrie 2018. Este licențiată în Drept și în filologie romano-germanică, specializarea limba şi literatura franceză la USM. A urmat studii postuniversitare în relaţii internaţionale la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A obținut doctoratul în ştiinţe politice la Universitatea „La Sapienza”, Roma, Italia. A activat în cadrul Ministerului Afacerilor de Externe, a lucrat în calitate de secretar şi consilier la Ambasada Republicii Moldova în Italia, după care a fost consiliera preşedintelui Parlamentului (pe atunci) Marian Lupu (2010-2013).

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Alegeri

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. El a declarat că a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Bălți la solicitarea locuitorilor acestui oraș.

„Am visat și mi-am propus să transform Bălțiul într-un un oraș-model, și-mi propun să realizez acest fapt”, a declarat Renato Usatîi.

PE LUNG

El a menționat că Primăria Bălți a fost recunoscută de către experți drept cea mai transparentă primărie din țară, iar lupta cu corupția va continuă să fie una din prioritățile sale.

„Am aflat că unii funcționari se laudă că obțin venituri mari la întreprinderile municipale. Le recomand acestora să scrie chiar azi două cereri – una de concediere din proprie inițiativă și alta adresată CNA. Nu vom tolera corupția în rândurile noastre”, a subliniat președintele Partidului Nostru.

Usatîi a fost ales primar al municipiului Bălţi, din primul tur, la alegerile locale din 2015. Ulterior, Usatîi a părăsit Republica Moldova pentru că pe numele său au fost deschise mai multe dosare penale. Usatîi a declarat că toate dosarele au fost deschise la comanda fostului lider PDM Vlad Plahotniuc.

În 2018, Usatîi a demisionat şi astfel a provocat alegeri anticipate la Bălţi, în locul său fiind ales candidatul Partidului Nostru, Nicolai Grigorişin. După plecarea PD-ului de la guvernare, Usatîi a revenit în Republica Moldova.

Citește mai departe

Alegeri

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale.

Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.

PE LUNG

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 29, România – 12, Franța – 7, Portugalia, Spania și Marea Britanie câte 5, Germania – 4, Irlanda – 3, Grecia – 2. În celelalte state vor fi deschise câte o secție de votare.

Pe 20 octombrie, cetățenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripții electorale uninominale nr. 33, 48 şi 50 își vor alege un nou deputat în Parlament, după ce aleșii poporului în cele trei circumscripții au renunțat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și Viorel Melnic.

Citește mai departe

Alegeri

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Ivan Diacov nu este membru al Partidului Nostru, dar formațiunea îl susține pentru că avem nevoie de o persoană care va instaura în oraș dictatura legii. Avem nevoie nevoie de un doctor care va trata cancerul din toate întreprinderile din Chișinău ”, a declarat președintele formațiunii Renato Usatîi.

PE LUNG

Președintele Partidului Nostru a precizat că în campania electorală sloganul candidatului va fi „Salvăm Chișinăul împreună”.

La rândul său, Ivan Diacov a spus că a acceptat propunerea Partidului Nostru de a candida, dar din start a declarat că în cazul alegerii sale va fi un primar apolitic. „Și dacă vin aici, nu vin să fac politică. Vin să muncesc, să fac ordine. Vreau să salvez Chișinăul, care în ultimii ani a fost îngropat în mocirlă. S-a furat tot ce s-a putut”, a spus Ivan Diacov.

Candidatul a precizat că își va direcționa puterile pentru lupta cu corupția din Primărie. „ Vreau ca toți „taracanii politici” care au umplut Primăria să plece pentru că strâng biruri de unde pot. Nu sunt novice în Chișinău, cunosc bine situația”, a spus Ivan Diacov.

În cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați până acum Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, Andrei Donica, candidat din partea Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” și Teodor Cârnaţ, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Băncile europene au anunţat că vor elimina peste 44 000 de locuri de muncă

PE SCURT De la începutul anului şi până în prezent, cel puţin zeci bănci europene au anunţat că vor elimina...

PoliticăO zi în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

ExterneO zi în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social2 zile în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

Economie2 zile în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

Economie2 zile în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

Social2 zile în urmă

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

PE SCURT Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

AlegeriO săptămână în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri1 lună în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com