""
Connect with us
"
"

Alegeri

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 18 include localitățile Brăviceni, Cucuruzeni, Ghetlova, Isacova, Mălăiești, Mitoc, Morozeni, Pelivan, Niculăieuca, Puțintei, Seliște, Vatici, Zorile, Bravicea, Frumoasa, Păulești, Pitușca, Răciula, Săseni, Vărzăreștii Noi.

 1. Vasile Costin, candidatul Partidului Democrat

Are 56 de ani, iar în perioada anilor 2007-2011, a deţinut mandate de consilier orăşenesc din partea Alianța Moldova Noastră. În perioada 2011-2015 a ocupat acceași funcție trecând însă în tabăra democraților. Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei începând cu anul 2012. În februarie 2018 a devenit șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Presa locală menţionează că în rapoartele financiare ale PD, prezentate la CEC în ultimii ani, Vasile Costin figurează cu donaţii generoase.

2. Mihail Catraniuc, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în anul 1952 și, în prezent, este liderul organizației teritoriale a partidului. În 2015, a candidat la funcția de primar al Orheiului, dar a obținut un număr mic de voturi. A fost director al Centrului de Telecomunicații din oraș și consilier local. A mai ocupat funcția de director al Filialei Orhei a Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, pe care a dat-o în judecată, în 2012, din motiv că a fost concediat și a cerut o compensație. Cerințele i-au fost respinse. Fostul președinte comunist al țării, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”. Catraniuc l-a susținut pe Dodon în campania sa electorală pentru șefia statului din 2016 și i-a donat peste 30.000 de lei.

3. Ilan Șor, candidatul Partidului Șor

Ilan Șor este primarul orașului Orhei și președintele partidului care îi poartă numele. S-a născut  pe 6 martie în 1987 la Tel Aviv și a crescut într-o familie înstărită. Într-un interviu acordat unei reviste de la noi, Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. În 2015, Șor a făcut un autodenunț la Centrul Național Anticorupție în care a spus că i-ar fi dat aproximativ 250 milioane de USD fostului premier Vlad Filat în schimbul unor anumite service. Șor a mai dezvăluit că ar fi fost partener cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în operațiunile de devalizare a mai multor bănci din țară. În timp ce ex-premierul a fost condamnat definitive la nouă ani de închisoare cu executare,  Șor a primit o sentință de 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, doar în prima instanță. Hotărârea de condamnare va fi una definitivă după ce se vor exprima și judecătorii Curţii de Apel și a Curții Supreme de Justiție.  Opoziţia de la Chişinău a acuzat reprezentanții justiției că ar tărăgăna dosarul primarului degrevat al Orheiului, anume pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat. Șor s-a remarcat și prin amenințările aduse jurnaliștilor și atitudinii sale ostile față de reprezentanții mass-media din țară.

Declarația de venit.

4. Valeriu Munteanu, candidatul ACUM

Este născut în anul 1980 în satul Floreni, raionul Anenii Noi. A ocupat diverse funcții, începând cu cea de primar al satului de baștină, deputat în Parlamentul R. Moldova între 2009-2014 și culminând cu cea de ministru al Mediului între 2015-2017. Munteanu a făcut parte din Partidul Liberal din 2008 până în 2018. A părăsit formațiunea anul trecut, pentru că cei din conducerea partidului au ezitat să facă front comun cu forțele de opoziție de dreapta în apropierea alegerilor parlamentare. Astfel, fostul ministru s-a alăturat blocului ACUM. În timpul aflării Partidului Liberal în opoziție (2013—2015), Munteanu a fost autorul celor mai multe sesizări la Curtea Constituțională (circa 25), printre care constituționalizarea limbii române, contestarea neutralității R. Moldova, constatatarea prezenței trupelor militare ruse în stânga Nistrului și altele.

Declarația de venit.

 5. Svetlana Căpățină, candidata Partidului Comuniștilor

Membră a Partidului Comuniștilor, Svetlana Căpățină este de profesie pedagog. Este administratoarea unui SRL din Orhei.

6. Dorin Zghibarța, candidatul Partidului Liberal

S-a născut în 1968 în comuna Morozeni, raionul Orhei  și a devenit primarul localității în 2007, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, apoi a studiat Dreptul la USM, iar mai apoi a făcut un master în Administrare publică. A activat în Consiliul Județean Orhei și în domeniul agriculturii. Din 2015 și până acum este vicepreședintele raionului Orhei responsabil de problemele sociale. Vorbește fluent limba rusă și mediu – franceza.

loading...

Alegeri

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Anunțul a fost făcut astăzi de Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

„Și Curtea Suprema de Justitie nu a vrut să vadă pomenile electorale împărțite de Ilan Shor, nici concertele cu Stas Mihailov, nici resursele administrative folosite. Probabil, condamnatul Ilan Shor mai este util, deocamdată…”, a scris acesta.

În decizia CSJ se arată că „argumentele invocate în recurs nu pot constitui temei de admisibilitate ale recursului, deoarece nu denotă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normei de drept material sau a normei de drept procesual, așa cum formal invocă recurentul și, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei”.

Reamintim că Valeriu Munteanu a solicitat excluderea contracandidatului său Ilan Șor din cursa electorală din cauza „pomenilor electorale”. Anterior, Munteanu a prezentat un filmuleț video, înregistrat cu telefon mobil, de la o întâlnire cu caracter electoral a Partidului ȘOR, la finele căreia participanții ar fi primit cadouri electorale.

Inițial, solicitarea sa a fost respinsă de Judecătoria Orhei, iar apoi și de Curtea de Apel.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Partidul ȘOR: Protestul PSRM la CEC este o presiune directă asupra organului electoral

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului ȘOR Ilan Șor a catalogat acțiunea de protest de astăzi a Partidului Socialiștilor la CEC „drept o presiune directă a socialiștilor și a șefului statului asupra activității organului electoral”.

La un briefing de presă Ilan Șor a declarat că „președintele Dodon și-a trimis sluga politică, PSRM, împotriva CEC”.

„Cu ce s-a făcut vinovată CEC? Pentru că a reacționat la demersul lui Partidului ȘOR și a stopat fărădelegile făcute de Dodon? Pentru că a întors cursul campaniei într-un făgaș legal și că a stopat utilizarea resurselor administrative în campanie?”, a întrebat Ilan Șor.

El a menționat că singurul program al Partidul Socialiștilor este „susținerea președintelui Igor Dodon”. Mai mult, potrivit lui Șor, Igor Dodon ar încerca prin astfel de acțiuni să „se justifice în fața creditorilor săi politici și financiari” de la care ar fi primit bani.

Reamintim că PSRM a protestat astăzi în fața CEC după ce instituția a avertizat formațiunea pentru utilizarea resurselor administrative.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Oleg Brega cere rectificarea hotărârii prin care a fost înregistrat în cursa electorală: E întocmită cu multe erori

Publicat

pe

De către

Activistul civic Oleg Brega, candidat independent în circumscripția nr. 50, a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală în care  cere rectificarea hotărârii prin care a fost înregistrat în cursa electorală.

Potrivit lui, documentul întocmit de Consiliul electoral de circumscripție, conține „foarte multe erori gramaticale și de conținut încât îi afectează imaginea și trezește dubii despre capacitatea acelui Consiliu de a gestiona corect procesul electoral din circumscripție”.

Totodată, Oleg Brega cere revizuirea listelor sale de subscripție. Aceasta pentru că, potrivit lui, i-au fost anulate 25 la sută din semnături, care au fost colectate „cu greu, dar transparent, la vedere, chiar peste drum de Primăria Chișinău și în alte locuri publice”.

„Temeiurile anulării sunt incerte și ilegale”, a declarat activistul , care a precizat că din cele peste 744 de semnături prezentate 191 au fost declarate eronate.

În plus, activistul atenționează că în partea decizională a deciziei consiliului electoral el a fost prezentat în calitate de candidat din partea unui partid, chiar dacă el a prezentat actele ca fiind independent.

„E scrisă greșit chiar data alegerilor parlamentare și această greșeală apare cam la toți candidații înregistrați în circumscripția noastră”, a menționat Oleg Brega.

În aceste condiții el solicită CEC să investigheze acest caz, să dispună instruirea suplimentară a persoanelor vinovate de abateri, să fie revizuite semnăturile în susținerea sa, iar hotărârea de validare să se redacteze logic și gramatical, „ca să nu arunce umbră asupra competenței Consiliului și asupra candidaturii sale”.

În circumscripția nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, au fost înregistrați următorii candidați: Olga Coptu (PDM), Valentina Geamănă (candidat independent), Gheorghe Bobeică (c. independent), Maia Sandu (blocul ACUM), Tatiana Platon (ȘOR), Vadim Rotari (PSRM), Leonard Macari (independent), Gheorghe Furdui (PNL), Oleg Brega (independent) Vasile Calmațui (PL).

Portretele candidaților din această circumscripție pot fi văzute AICI.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Educație2 ore în urmă

Crizele de plâns la copii. Cum le prevenim și le gestionăm

PE SCURT Au fost situații când copilul tău a țipat și plâns excesiv sau a avut gesturi agresive? Sau poate...

Social5 ore în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

LifestyleO zi în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930