Connect with us
"
"

Alegeri

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 18 include localitățile Brăviceni, Cucuruzeni, Ghetlova, Isacova, Mălăiești, Mitoc, Morozeni, Pelivan, Niculăieuca, Puțintei, Seliște, Vatici, Zorile, Bravicea, Frumoasa, Păulești, Pitușca, Răciula, Săseni, Vărzăreștii Noi.

 1. Vasile Costin, candidatul Partidului Democrat

Are 56 de ani, iar în perioada anilor 2007-2011, a deţinut mandate de consilier orăşenesc din partea Alianța Moldova Noastră. În perioada 2011-2015 a ocupat acceași funcție trecând însă în tabăra democraților. Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei începând cu anul 2012. În februarie 2018 a devenit șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Presa locală menţionează că în rapoartele financiare ale PD, prezentate la CEC în ultimii ani, Vasile Costin figurează cu donaţii generoase.

2. Mihail Catraniuc, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în anul 1952 și, în prezent, este liderul organizației teritoriale a partidului. În 2015, a candidat la funcția de primar al Orheiului, dar a obținut un număr mic de voturi. A fost director al Centrului de Telecomunicații din oraș și consilier local. A mai ocupat funcția de director al Filialei Orhei a Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, pe care a dat-o în judecată, în 2012, din motiv că a fost concediat și a cerut o compensație. Cerințele i-au fost respinse. Fostul președinte comunist al țării, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”. Catraniuc l-a susținut pe Dodon în campania sa electorală pentru șefia statului din 2016 și i-a donat peste 30.000 de lei.

3. Ilan Șor, candidatul Partidului Șor

Ilan Șor este primarul orașului Orhei și președintele partidului care îi poartă numele. S-a născut  pe 6 martie în 1987 la Tel Aviv și a crescut într-o familie înstărită. Într-un interviu acordat unei reviste de la noi, Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. În 2015, Șor a făcut un autodenunț la Centrul Național Anticorupție în care a spus că i-ar fi dat aproximativ 250 milioane de USD fostului premier Vlad Filat în schimbul unor anumite service. Șor a mai dezvăluit că ar fi fost partener cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în operațiunile de devalizare a mai multor bănci din țară. În timp ce ex-premierul a fost condamnat definitive la nouă ani de închisoare cu executare,  Șor a primit o sentință de 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, doar în prima instanță. Hotărârea de condamnare va fi una definitivă după ce se vor exprima și judecătorii Curţii de Apel și a Curții Supreme de Justiție.  Opoziţia de la Chişinău a acuzat reprezentanții justiției că ar tărăgăna dosarul primarului degrevat al Orheiului, anume pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat. Șor s-a remarcat și prin amenințările aduse jurnaliștilor și atitudinii sale ostile față de reprezentanții mass-media din țară.

Declarația de venit.

4. Valeriu Munteanu, candidatul ACUM

Este născut în anul 1980 în satul Floreni, raionul Anenii Noi. A ocupat diverse funcții, începând cu cea de primar al satului de baștină, deputat în Parlamentul R. Moldova între 2009-2014 și culminând cu cea de ministru al Mediului între 2015-2017. Munteanu a făcut parte din Partidul Liberal din 2008 până în 2018. A părăsit formațiunea anul trecut, pentru că cei din conducerea partidului au ezitat să facă front comun cu forțele de opoziție de dreapta în apropierea alegerilor parlamentare. Astfel, fostul ministru s-a alăturat blocului ACUM. În timpul aflării Partidului Liberal în opoziție (2013—2015), Munteanu a fost autorul celor mai multe sesizări la Curtea Constituțională (circa 25), printre care constituționalizarea limbii române, contestarea neutralității R. Moldova, constatatarea prezenței trupelor militare ruse în stânga Nistrului și altele.

Declarația de venit.

 5. Svetlana Căpățină, candidata Partidului Comuniștilor

Membră a Partidului Comuniștilor, Svetlana Căpățină este de profesie pedagog. Este administratoarea unui SRL din Orhei.

6. Dorin Zghibarța, candidatul Partidului Liberal

S-a născut în 1968 în comuna Morozeni, raionul Orhei  și a devenit primarul localității în 2007, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, apoi a studiat Dreptul la USM, iar mai apoi a făcut un master în Administrare publică. A activat în Consiliul Județean Orhei și în domeniul agriculturii. Din 2015 și până acum este vicepreședintele raionului Orhei responsabil de problemele sociale. Vorbește fluent limba rusă și mediu – franceza.

Alegeri

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Anunțul a fost făcut astăzi de Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

„Și Curtea Suprema de Justitie nu a vrut să vadă pomenile electorale împărțite de Ilan Shor, nici concertele cu Stas Mihailov, nici resursele administrative folosite. Probabil, condamnatul Ilan Shor mai este util, deocamdată…”, a scris acesta.

În decizia CSJ se arată că „argumentele invocate în recurs nu pot constitui temei de admisibilitate ale recursului, deoarece nu denotă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normei de drept material sau a normei de drept procesual, așa cum formal invocă recurentul și, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei”.

Reamintim că Valeriu Munteanu a solicitat excluderea contracandidatului său Ilan Șor din cursa electorală din cauza „pomenilor electorale”. Anterior, Munteanu a prezentat un filmuleț video, înregistrat cu telefon mobil, de la o întâlnire cu caracter electoral a Partidului ȘOR, la finele căreia participanții ar fi primit cadouri electorale.

Inițial, solicitarea sa a fost respinsă de Judecătoria Orhei, iar apoi și de Curtea de Apel.

Citește mai departe

Alegeri

Partidul ȘOR: Protestul PSRM la CEC este o presiune directă asupra organului electoral

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului ȘOR Ilan Șor a catalogat acțiunea de protest de astăzi a Partidului Socialiștilor la CEC „drept o presiune directă a socialiștilor și a șefului statului asupra activității organului electoral”.

La un briefing de presă Ilan Șor a declarat că „președintele Dodon și-a trimis sluga politică, PSRM, împotriva CEC”.

„Cu ce s-a făcut vinovată CEC? Pentru că a reacționat la demersul lui Partidului ȘOR și a stopat fărădelegile făcute de Dodon? Pentru că a întors cursul campaniei într-un făgaș legal și că a stopat utilizarea resurselor administrative în campanie?”, a întrebat Ilan Șor.

El a menționat că singurul program al Partidul Socialiștilor este „susținerea președintelui Igor Dodon”. Mai mult, potrivit lui Șor, Igor Dodon ar încerca prin astfel de acțiuni să „se justifice în fața creditorilor săi politici și financiari” de la care ar fi primit bani.

Reamintim că PSRM a protestat astăzi în fața CEC după ce instituția a avertizat formațiunea pentru utilizarea resurselor administrative.

Citește mai departe

Alegeri

Oleg Brega cere rectificarea hotărârii prin care a fost înregistrat în cursa electorală: E întocmită cu multe erori

Publicat

pe

De către

Activistul civic Oleg Brega, candidat independent în circumscripția nr. 50, a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală în care  cere rectificarea hotărârii prin care a fost înregistrat în cursa electorală.

Potrivit lui, documentul întocmit de Consiliul electoral de circumscripție, conține „foarte multe erori gramaticale și de conținut încât îi afectează imaginea și trezește dubii despre capacitatea acelui Consiliu de a gestiona corect procesul electoral din circumscripție”.

Totodată, Oleg Brega cere revizuirea listelor sale de subscripție. Aceasta pentru că, potrivit lui, i-au fost anulate 25 la sută din semnături, care au fost colectate „cu greu, dar transparent, la vedere, chiar peste drum de Primăria Chișinău și în alte locuri publice”.

„Temeiurile anulării sunt incerte și ilegale”, a declarat activistul , care a precizat că din cele peste 744 de semnături prezentate 191 au fost declarate eronate.

În plus, activistul atenționează că în partea decizională a deciziei consiliului electoral el a fost prezentat în calitate de candidat din partea unui partid, chiar dacă el a prezentat actele ca fiind independent.

„E scrisă greșit chiar data alegerilor parlamentare și această greșeală apare cam la toți candidații înregistrați în circumscripția noastră”, a menționat Oleg Brega.

În aceste condiții el solicită CEC să investigheze acest caz, să dispună instruirea suplimentară a persoanelor vinovate de abateri, să fie revizuite semnăturile în susținerea sa, iar hotărârea de validare să se redacteze logic și gramatical, „ca să nu arunce umbră asupra competenței Consiliului și asupra candidaturii sale”.

În circumscripția nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, au fost înregistrați următorii candidați: Olga Coptu (PDM), Valentina Geamănă (candidat independent), Gheorghe Bobeică (c. independent), Maia Sandu (blocul ACUM), Tatiana Platon (ȘOR), Vadim Rotari (PSRM), Leonard Macari (independent), Gheorghe Furdui (PNL), Oleg Brega (independent) Vasile Calmațui (PL).

Portretele candidaților din această circumscripție pot fi văzute AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

PE SCURT Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca...

Lifestyle17 ore în urmă

Moldova.org angajează jurnalist(ă)

Moldova.org anunță un concurs de angajare pentru poziția de Jurnalist/ă. Cine suntem? Moldova.org s-a reinventat și abordează o nouă formă...

Social18 ore în urmă

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații...

Economie20 de ore în urmă

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Punem #umărlaumăr și suntem mai puternici. Cu acest gând Petrom Moldova a pornit un program de susținere a medicilor pe...

Social24 de ore în urmă

26 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. 15 lucrători medicali, victime ale coronavirusului

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Social2 zile în urmă

Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031