Connect with us

Alegeri

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 18 include localitățile Brăviceni, Cucuruzeni, Ghetlova, Isacova, Mălăiești, Mitoc, Morozeni, Pelivan, Niculăieuca, Puțintei, Seliște, Vatici, Zorile, Bravicea, Frumoasa, Păulești, Pitușca, Răciula, Săseni, Vărzăreștii Noi.

 1. Vasile Costin, candidatul Partidului Democrat

Are 56 de ani, iar în perioada anilor 2007-2011, a deţinut mandate de consilier orăşenesc din partea Alianța Moldova Noastră. În perioada 2011-2015 a ocupat acceași funcție trecând însă în tabăra democraților. Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei începând cu anul 2012. În februarie 2018 a devenit șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Presa locală menţionează că în rapoartele financiare ale PD, prezentate la CEC în ultimii ani, Vasile Costin figurează cu donaţii generoase.

2. Mihail Catraniuc, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în anul 1952 și, în prezent, este liderul organizației teritoriale a partidului. În 2015, a candidat la funcția de primar al Orheiului, dar a obținut un număr mic de voturi. A fost director al Centrului de Telecomunicații din oraș și consilier local. A mai ocupat funcția de director al Filialei Orhei a Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, pe care a dat-o în judecată, în 2012, din motiv că a fost concediat și a cerut o compensație. Cerințele i-au fost respinse. Fostul președinte comunist al țării, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”. Catraniuc l-a susținut pe Dodon în campania sa electorală pentru șefia statului din 2016 și i-a donat peste 30.000 de lei.

3. Ilan Șor, candidatul Partidului Șor

Ilan Șor este primarul orașului Orhei și președintele partidului care îi poartă numele. S-a născut  pe 6 martie în 1987 la Tel Aviv și a crescut într-o familie înstărită. Într-un interviu acordat unei reviste de la noi, Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. În 2015, Șor a făcut un autodenunț la Centrul Național Anticorupție în care a spus că i-ar fi dat aproximativ 250 milioane de USD fostului premier Vlad Filat în schimbul unor anumite service. Șor a mai dezvăluit că ar fi fost partener cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în operațiunile de devalizare a mai multor bănci din țară. În timp ce ex-premierul a fost condamnat definitive la nouă ani de închisoare cu executare,  Șor a primit o sentință de 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, doar în prima instanță. Hotărârea de condamnare va fi una definitivă după ce se vor exprima și judecătorii Curţii de Apel și a Curții Supreme de Justiție.  Opoziţia de la Chişinău a acuzat reprezentanții justiției că ar tărăgăna dosarul primarului degrevat al Orheiului, anume pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat. Șor s-a remarcat și prin amenințările aduse jurnaliștilor și atitudinii sale ostile față de reprezentanții mass-media din țară.

Declarația de venit.

4. Valeriu Munteanu, candidatul ACUM

Este născut în anul 1980 în satul Floreni, raionul Anenii Noi. A ocupat diverse funcții, începând cu cea de primar al satului de baștină, deputat în Parlamentul R. Moldova între 2009-2014 și culminând cu cea de ministru al Mediului între 2015-2017. Munteanu a făcut parte din Partidul Liberal din 2008 până în 2018. A părăsit formațiunea anul trecut, pentru că cei din conducerea partidului au ezitat să facă front comun cu forțele de opoziție de dreapta în apropierea alegerilor parlamentare. Astfel, fostul ministru s-a alăturat blocului ACUM. În timpul aflării Partidului Liberal în opoziție (2013—2015), Munteanu a fost autorul celor mai multe sesizări la Curtea Constituțională (circa 25), printre care constituționalizarea limbii române, contestarea neutralității R. Moldova, constatatarea prezenței trupelor militare ruse în stânga Nistrului și altele.

Declarația de venit.

 5. Svetlana Căpățină, candidata Partidului Comuniștilor

Membră a Partidului Comuniștilor, Svetlana Căpățină este de profesie pedagog. Este administratoarea unui SRL din Orhei.

6. Dorin Zghibarța, candidatul Partidului Liberal

S-a născut în 1968 în comuna Morozeni, raionul Orhei  și a devenit primarul localității în 2007, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, apoi a studiat Dreptul la USM, iar mai apoi a făcut un master în Administrare publică. A activat în Consiliul Județean Orhei și în domeniul agriculturii. Din 2015 și până acum este vicepreședintele raionului Orhei responsabil de problemele sociale. Vorbește fluent limba rusă și mediu – franceza.

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe

Alegeri

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca astăzi ședința parlamentului. Drept rezultat, PDM a declarat că-i cere demisia, ședința de astăzi nu este legală și vor solicita alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.

PE LUNG

Ce a spus Dodon

„Nicio prevedere nu mă obligă astăzi să semnez dizolvarea parlamentului. Eu nu voi semna astăzi decretul.”

„Curtea Constituțională și cei care controlează puterea nu vor recunoaște votul de astăzi (dacă va fi formată coaliția și votat speakerul). Am convocat ambasadorii Federației Ruse, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru a-i informa despre ce facem mai departe și ce se poate întâmpla pe parcursul zilei.”

„Stați acasă”, s-a adresat președintele Dodon către cetățeni. „Nu vă lăsați provocați. Știu că vă impun să ieșiți. În rândurile voastre vor fi provocatori pentru a destabiliza situația.”

Conferința de presă de astăzi a fost organizată după ce ieri au avut loc mai multe evenimente. A fost protestul PDM, a fost anunțul socialiștilor că „probabil vor merge pe anticipate” și declarația Curții Constituționale care a constatat că termenul limită de formare a unei majorități parlamentare a expirat pe 7 iunie, la 90 de zile după validarea rezultatelor scrutinului parlamentar.

Citește și: PE SCURT / Sinteza întâlnirilor PSRM, ACUM și PDM cu înalții oficiali

Ce a spus PDM

„Tot ce se vede că se întâmplă din partea președintelui Dodon și a PSRM este o răzbunare împotriva PDM. Pentru că PDM nu a acceptat condițiile impuse de Dodon și socialiști.”

„Până ieri au fost discuții cu PSRM. Dodon a venit cu o serie de condiții, care nu au fost acceptate de PDM:

  • păstrarea statutului neutralității R. Moldova
  • acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova
  • interzicerea unionismului
  • discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea relațiilor economice, adică revizuirea Acordului de Asociere cu UE
  • funcțiile de vicepreședinte pentru reintegrare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării
  • revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale
  • reforma administrației publice, în special alegerea primarului Chișinăului fără participarea suburbiilor

„Cerem demisia lui Dodon pentru astfel de planuri cum ar fi federalizarea Republicii Moldova. Solicităm ca în toamnă să fie declarate alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.”

Citește mai departe

Alegeri

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele electorale din țară, care, începând cu anul 2014 au loc în fiecare an. Însă, unii experți în demografie și democrație susțin că acesta nu este portretul real al unui tânăr.

PE LUNG

„Începând cu anul 2005, activismul tinerilor a crescut aproape de 3-4 ori. Acum, îngrozitor este faptul că tot mai puțini tineri rămân în țară. Ei pleacă după ce au absolvit universitatea și nu se mai întorc”, opinează Eugeniu Știrbu, director al Filialei din Chișinău a Institutului Internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor.

Astfel, dacă în urmă cu zece ani, fiecare al patrulea cetățean al Republicii Moldova era un tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani (25%), acum, numărul lor este mult mai mic. „Lucrăm cu date statistice vechi, pentru că nici până acum nu avem date concrete, adunate în cadrul recensământului din 2014”, remarcă expertul.

Potrivit lui Eugeniu Știrbu, tinerii sunt mai activi și vin cu tot mai multe inițiative. „Astfel, nu putem vorbi că ei sunt pasivi. Cei care au rămas sunt mai activi. Au altă viziune față de ceea ce aleg și față de politica de la noi”, opinează el.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora au fost aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. La 9 martie, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare în urma cărora PSRM a obținut 35 de mandate în noul Legislativ, PDM – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la investire, Parlamentul încă nu este unul funcțional.

Mai multe găsiți în acest reportaj: (IN)activi. Tinerii împotriva merelor stricate din politica moldovenească

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sport5 ore în urmă

Un luptător român de MMA, găsit fără suflare în camera de hotel din Chișinău înainte de un meci

PE SCURT Cosmin Dușa, unul dintre cei mai apreciați luptători MMA din România, a murit pe, 25 iunie, la Chișinău....

Politică6 ore în urmă

Rusia l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc de trafic de droguri. Riscă detenție pe viață

PE SCURT Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-au pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova...

Politică8 ore în urmă

Maia Sandu: Este extrem de grav că timp de aproape cinci ani Adriana Bețisor l-a lăsat pe Șor în libertate

PE SCURT Prem-ministra Maia Sandu a criticat astăzi acţiunile Procuraturii Anticorupţie în cazul lui Ilan Şor. Ea a opinat că...

Politică9 ore în urmă

Ultima oră! Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore

PE SCURT Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă. „...

Politică10 ore în urmă

Igor Dodon l-a invitat pe Klaus Iohannis în Republica Moldova

PE SCURT Președintele Igor Dodon l-a invitat din nou pe președintele României Klaus Iohannis să efectueze o vizită oficială în...

Politică10 ore în urmă

Pavel Filip către ambasadorul SUA Derek J. Hogan: PDM nu va nega orbește toate proiectele în Parlament

PE SCURT Președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Derek...

Politică10 ore în urmă

Maia Sandu va efectua pe 2 iulie o vizită oficială la București, iar pe 4 iulie la Bruxelles

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că va efectua pe 2 iulie o vizită oficială la București, iar pe...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 luni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com