Connect with us

Alegeri

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 18 include localitățile Brăviceni, Cucuruzeni, Ghetlova, Isacova, Mălăiești, Mitoc, Morozeni, Pelivan, Niculăieuca, Puțintei, Seliște, Vatici, Zorile, Bravicea, Frumoasa, Păulești, Pitușca, Răciula, Săseni, Vărzăreștii Noi.

 1. Vasile Costin, candidatul Partidului Democrat

Are 56 de ani, iar în perioada anilor 2007-2011, a deţinut mandate de consilier orăşenesc din partea Alianța Moldova Noastră. În perioada 2011-2015 a ocupat acceași funcție trecând însă în tabăra democraților. Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei începând cu anul 2012. În februarie 2018 a devenit șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Presa locală menţionează că în rapoartele financiare ale PD, prezentate la CEC în ultimii ani, Vasile Costin figurează cu donaţii generoase.

2. Mihail Catraniuc, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în anul 1952 și, în prezent, este liderul organizației teritoriale a partidului. În 2015, a candidat la funcția de primar al Orheiului, dar a obținut un număr mic de voturi. A fost director al Centrului de Telecomunicații din oraș și consilier local. A mai ocupat funcția de director al Filialei Orhei a Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, pe care a dat-o în judecată, în 2012, din motiv că a fost concediat și a cerut o compensație. Cerințele i-au fost respinse. Fostul președinte comunist al țării, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”. Catraniuc l-a susținut pe Dodon în campania sa electorală pentru șefia statului din 2016 și i-a donat peste 30.000 de lei.

3. Ilan Șor, candidatul Partidului Șor

Ilan Șor este primarul orașului Orhei și președintele partidului care îi poartă numele. S-a născut  pe 6 martie în 1987 la Tel Aviv și a crescut într-o familie înstărită. Într-un interviu acordat unei reviste de la noi, Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. În 2015, Șor a făcut un autodenunț la Centrul Național Anticorupție în care a spus că i-ar fi dat aproximativ 250 milioane de USD fostului premier Vlad Filat în schimbul unor anumite service. Șor a mai dezvăluit că ar fi fost partener cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în operațiunile de devalizare a mai multor bănci din țară. În timp ce ex-premierul a fost condamnat definitive la nouă ani de închisoare cu executare,  Șor a primit o sentință de 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, doar în prima instanță. Hotărârea de condamnare va fi una definitivă după ce se vor exprima și judecătorii Curţii de Apel și a Curții Supreme de Justiție.  Opoziţia de la Chişinău a acuzat reprezentanții justiției că ar tărăgăna dosarul primarului degrevat al Orheiului, anume pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat. Șor s-a remarcat și prin amenințările aduse jurnaliștilor și atitudinii sale ostile față de reprezentanții mass-media din țară.

Declarația de venit.

4. Valeriu Munteanu, candidatul ACUM

Este născut în anul 1980 în satul Floreni, raionul Anenii Noi. A ocupat diverse funcții, începând cu cea de primar al satului de baștină, deputat în Parlamentul R. Moldova între 2009-2014 și culminând cu cea de ministru al Mediului între 2015-2017. Munteanu a făcut parte din Partidul Liberal din 2008 până în 2018. A părăsit formațiunea anul trecut, pentru că cei din conducerea partidului au ezitat să facă front comun cu forțele de opoziție de dreapta în apropierea alegerilor parlamentare. Astfel, fostul ministru s-a alăturat blocului ACUM. În timpul aflării Partidului Liberal în opoziție (2013—2015), Munteanu a fost autorul celor mai multe sesizări la Curtea Constituțională (circa 25), printre care constituționalizarea limbii române, contestarea neutralității R. Moldova, constatatarea prezenței trupelor militare ruse în stânga Nistrului și altele.

Declarația de venit.

 5. Svetlana Căpățină, candidata Partidului Comuniștilor

Membră a Partidului Comuniștilor, Svetlana Căpățină este de profesie pedagog. Este administratoarea unui SRL din Orhei.

6. Dorin Zghibarța, candidatul Partidului Liberal

S-a născut în 1968 în comuna Morozeni, raionul Orhei  și a devenit primarul localității în 2007, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, apoi a studiat Dreptul la USM, iar mai apoi a făcut un master în Administrare publică. A activat în Consiliul Județean Orhei și în domeniul agriculturii. Din 2015 și până acum este vicepreședintele raionului Orhei responsabil de problemele sociale. Vorbește fluent limba rusă și mediu – franceza.

Alegeri

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale.

Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.

PE LUNG

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 29, România – 12, Franța – 7, Portugalia, Spania și Marea Britanie câte 5, Germania – 4, Irlanda – 3, Grecia – 2. În celelalte state vor fi deschise câte o secție de votare.

Pe 20 octombrie, cetățenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripții electorale uninominale nr. 33, 48 şi 50 își vor alege un nou deputat în Parlament, după ce aleșii poporului în cele trei circumscripții au renunțat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și Viorel Melnic.

Citește mai departe

Alegeri

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Ivan Diacov nu este membru al Partidului Nostru, dar formațiunea îl susține pentru că avem nevoie de o persoană care va instaura în oraș dictatura legii. Avem nevoie nevoie de un doctor care va trata cancerul din toate întreprinderile din Chișinău ”, a declarat președintele formațiunii Renato Usatîi.

PE LUNG

Președintele Partidului Nostru a precizat că în campania electorală sloganul candidatului va fi „Salvăm Chișinăul împreună”.

La rândul său, Ivan Diacov a spus că a acceptat propunerea Partidului Nostru de a candida, dar din start a declarat că în cazul alegerii sale va fi un primar apolitic. „Și dacă vin aici, nu vin să fac politică. Vin să muncesc, să fac ordine. Vreau să salvez Chișinăul, care în ultimii ani a fost îngropat în mocirlă. S-a furat tot ce s-a putut”, a spus Ivan Diacov.

Candidatul a precizat că își va direcționa puterile pentru lupta cu corupția din Primărie. „ Vreau ca toți „taracanii politici” care au umplut Primăria să plece pentru că strâng biruri de unde pot. Nu sunt novice în Chișinău, cunosc bine situația”, a spus Ivan Diacov.

În cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați până acum Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, Andrei Donica, candidat din partea Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” și Teodor Cârnaţ, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește mai departe

Alegeri

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a menționat că, în cazul alegerii sale, va fi primarul dedicat orașului 24 de ore și că va lua numai decizii, care vor face Chișinăul „un oraș unde noi cu toții vrem să trăim”.

„Voi fi primarul, care ia decizii și își asumă răspundere, în anumite situații, uneori chiar și de criză. Vă asigur – voi lua numai decizii, care vor face Chișinăul un oraș unde noi cu toții vrem să trăim”, a declarat Ion Ceban.

PE LUNG

Candidatul socialist a menționat va colabora cu primarii din toate țările pentru a aduce noi experiențe și proiecte care sunt necesare pentru dezvoltarea orașului Chișinău.

El a adăugat că, din experiența sa de consilier municipal, știe că în Primăria Chișinău nu a fost până acum foarte mare deficit de resurse financiare și că, de fapt, „foștii manageri ai primăriei nu au știut cum să stabilească corect prioritățile pentru investiții”.

Ion Cena a mai spus că vine la primărie să determine schimbarea Chișinăului, transformarea capitalei într-un oraș în care toți vor să trăiască. „Voi munci dedicat pentru că anume Chișinăul e orașul unde vrem împreună să întâlnim liniștit bătrânețile, să vedem copiii și nepoții noștri sănătoși și fericiți. Știu ce poate fi făcut. Știu cum să fac”, a mai spus el.

El a menționat că indiferent de preferințele politice, locuitorii municipiului au aceleași probleme, de aceea va prezenta în scurt timp un angajament propriu public, dar și al întregii echipe.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe16 ore în urmă

Casa Albă confirmă moartea fiului preferat al lui Osama bin Laden. Anunţul preşedintelui SUA

PE SCURT Casa Albă a confirmat sâmbătă lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat...

Politică21 de ore în urmă

Teodor Cârnaţ, înregistrat în calitate de candidat la Primăria Chișinău

PE SCURT Expertul în drept Teodor Cârnaț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost înregistrat oficial în...

Economie22 de ore în urmă

Komstroy pentru Moldova.org: Intenționăm să recuperăm datoria Moldovei prin orice mijloace legale, inclusiv în SUA

Compania Komstroy intenționează să recupereze datoria Republicii Moldova pentru livrarea energiei electrice în anii 1999-2000 prin orice mijloace legale. Asta...

Social23 de ore în urmă

A fost inaugurat apeductul magistral Leova – Iargara: 50 mii de oameni au acces la apă potabilă

PE SCURT A fost inaugurat apeductul magistral Leova – Iargara. Astfel, 50 mii de locuitori din Leova vor consuma de...

Social24 de ore în urmă

Un moldovean, deportat din Franța, identificat cu acte românești falsificate

PE SCURT Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău au depistat la un cetățean al Republicii Moldova o carte de...

ExterneO zi în urmă

O actriță din SUA, condamnată la 14 zile închisoare şi o amendă de 30 000 dolari pentru că a dat mită

PE SCURT Actriţa Felicity Huffman, celebră pentru rolul său în serialul „Neveste disperate”, a fost condamnată la 14 zile de...

Social2 zile în urmă

Două cadavre, depistate îngropate într-o grădină din Ştefan Vodă

PE SCURT Procurorii în comun cu ofițerii de poliție au depistat într-un sat din raionul Ștefan Vodă cadavrul unui bărbat...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri5 zile în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri6 zile în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

AlegeriO săptămână în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri3 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Alegeri3 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com