""
Connect with us
"
"

Alegeri

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 17 include localități din r-nul Nisporeni: orașul Nisporeni, Bălănești, Bălăurești, Bărboieni, Boldurești, Bolțun, Brătuleni, Bursuc, Călimănești, Ciorești, Ciutești, Cristești, Grozești, Iurceni, Marinici, Milești, Seliște, Șișcani, Șoltănești, Valea – Trestieni, Vărzărești, Vînători, Zberoaia, Dolna, Lozova, Micleușeni.

1. Vladimir Plahotniuc, candidatul Partidului Democrat

Președintele Partidului Democrat din Moldova are 53 de ani și este unul dintre cei mai bogați, influenți și controversați oameni din țară. A studiat Tehnologia Industriei Alimentare și  Business și Administrare la Universitatea Tehnică din Moldova, iar mai târziu, Jurisprudență, la Universitatea de Studii Europene. A fost deputat în Parlamentul R. Moldova între 2010 –2013 și 2014 –2015, dar și prim-vicepreședinte al Legislativului între  30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013. În 2016 a fost ales președinte al PDM pentru o perioadă de șapte ani. S-a remarcat prin dezvoltarea afacerilor în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, mediatic și imobiliar. A condus „Petrom Moldova” S.A. și banca comerciană „Victoriabank”. Este cunoscut ca fondatorul Fundației „Edelweiss”. La începutul anilor ’90 Plahotniuc a fost specialist la Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”. Afaceristul este bănuit că, în exact aceeași perioadă, ar fi desfășurat activități de proxenetism și trafic de ființe umane. În prezent, Vlad Plahotniuc este cel mai controversat personaj public din R. Moldova. Este bănuit de activități de spălare de bani, asociere la crimă organizată, i se aduc învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești și este poreclit „păpușarul”. Totodată, acesta pare să fie cel mai bogat politician care participă în alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit declaraţiei sale de avere, Plahotniuc a obţinut în perioada 2017 – 2018 venituri în valoare de peste 4.5 milioane de euro, 11.5 milioane de lei şi 347.500 dolari doar de la noua sa companie „Vanguard International LTD”, firmă cu sediul în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Declarația de avere.

2. Pavel Artamonov, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut pe 5 februarie 1979 în Nisporeni. În 1997 a absolvit școala medie nr.1 din oraș, iar între 1999-2004 a fost antrenor-profesor la haltere în aceeași instituție de învățământ. Între 2004 – 2015  a fost șofer la SRL „Tavisma” din Nisporeni. Între 2014 – 2017 a studiat la Universitatea de Stat din Leningrad, or. Sankt Petersburg, Rusia. Devine consilier local al orașului Nisporeni în 2017. Este și președintele organizației teritoriale PSRM. Potrivit ziarului de partid, Artamonov vorbește limba moldovenească, turcă și rusă.

3. Ion Terguță, candidatul ACUM

Are 47 de ani și o vastă experiență în mass-media. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM și Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013). În anii 2005 – 2009 a fost director al postului DTV, iar până atunci – vicedirector al Agenţiei  de presă Info-Prim și redactor şef în cadrul postului de radio ANTENA C. Timp de câțiva ani a fost director al Reprezentanţei Naţionale TRCI „MIR”  în țara noastră. Din iulie 2018 este vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

4. Mihai Ciorici, candidatul Partidului Comuniștilor

A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În anii ’90, a fost un susținător înflăcărat al Mișcarii Naționale și al președintelui Snegur, dar a trecut imediat de partea lui Petru Lucinschi atunci când acesta a preluat puterea. După 2001, Ciorici s-a transformat într-un adept convins al lui Voronin. În prezent este consilier în Consiliul Raional Nisporeni făcând parte din fracțiunea comuniștilor. Deține mai multe întreprinderi în oraș, fiind un personaj cunoscut în regiune. În iulie 2009, ziarul Timpul a publicat o investigație în care dezvăluia că milioane de lei din bugetul de stat au fost vărsați în buzunarul lui Ciorici.

5. Iurii Cărbune, candidat independent

Născut în 1975, acesta și-a făcut studiile în România, unde a și locuit o perioadă. Cărbune este de profesie economist. A intrat în cursa pentru primăria orașului Nisporeni în 2015 și a fost prezentat în presa locală ca fiind om de afaceri. Atunci, în actele depuse la Comisia Electorală de Circumscripție, a indicat că este director/administrator a mai multor întreprinderi. Acesta deține locuințe atât în R. Moldova cât și în România.

loading...

Alegeri

Cetăţenii care nu dispun de acte valabile pot ridica gratis buletine de identitate provizorii

Publicat

pe

De către

Agenția Servicii Publice a precizat că astăzi, în ziua alegerilor parlamentare, vor fi deschise toate subdiviziunile responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv în cadrul centrelor multifuncționale.

În intervalul orar 7.00 – 21.00, angajații ASP vor elibera buletine de identitate provizorii și vor asigura înmânarea actelor de identitate necesare pentru participarea la scrutinul electoral.

Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat în mod gratuit, la solicitarea cetățenilor care nu dețin act de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil.

Cetățenii vor fi deserviți conform principiului teritorial, la serviciile eliberare a actelor de identitate (SEAI) în a cărei rază de competenţă teritorială solicitantul are înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă, care este valabilă.

Solicitanții nu vor prezenta documente de stare civilă dacă nu au intervenit schimbări în datele persoanele de la eliberarea ultimului act de identitate sau în cazul în care informațiile cu privire la datele personale și modificarea lor se regăsesc în Registrul de stat al populației.

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, alegerile au loc în baza unui sistem mixt: 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale și 50 – pe liste de partid.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament, anunță Expresul.md.

„În baza cererii depuse de mine, ieri, printr-o hotărâre de judecată, am fost retras din cursa electorală în circumscripția numărul 16 Ungheni.

A fost o decizie asumată pe care am luat-o din considerentul că actualul scrutin este unul dintre cele mai murdare de interese obscure”, a arătat fostul candidat..

Alexandru Brînză a menționat că în calitate de vicepreședinte al raionului Ungheni a realizat mai multe proiecte, având drept obiectiv permanent realizarea proiectelor transfrontaliere, semnarea acordurilor de înfrățire cu localitățile de peste Prut, a declarațiilor de Unire.

„Mi-am apreciat șansele ca să trag o singură concluzie: mă retrag în favoarea candidatului care va promova în Parlamentul de la Chișinău aceste proiecte. Voi pune personal umărul pentru a le materializa spre binele oamenilor”, a mai spus el.

Cine sunt candidații în circumscripția nr.16 și portretele acestora, aflați AICI.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

Publicat

pe

De către

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat astăzi ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ.

În acest fel, scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 3412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.

De asemenea, CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale, după cum urmează:

35 persoane – din partea a 17 autorităţi electorale;
146 persoane – din partea a 9 organizaţii non-guvernamentale din 7 țări;
110 persoane – din partea a 20 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova;
485 persoane – din partea a 12 instituții internaţionale guvernamentale, printre care Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI).

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle16 ore în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Cultură3 zile în urmă

Netflix are un nou rival. Ce va oferi Disney Plus și cât costă

PE SCURT Lansată în 1923, compania Walt Disney încearcă să se adapteze la realitățile de pe piața media și cea...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Politică7 zile în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

PoliticăO săptămână în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930