Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 17 include localități din r-nul Nisporeni: orașul Nisporeni, Bălănești, Bălăurești, Bărboieni, Boldurești, Bolțun, Brătuleni, Bursuc, Călimănești, Ciorești, Ciutești, Cristești, Grozești, Iurceni, Marinici, Milești, Seliște, Șișcani, Șoltănești, Valea – Trestieni, Vărzărești, Vînători, Zberoaia, Dolna, Lozova, Micleușeni.

1. Vladimir Plahotniuc, candidatul Partidului Democrat

Președintele Partidului Democrat din Moldova are 53 de ani și este unul dintre cei mai bogați, influenți și controversați oameni din țară. A studiat Tehnologia Industriei Alimentare și  Business și Administrare la Universitatea Tehnică din Moldova, iar mai târziu, Jurisprudență, la Universitatea de Studii Europene. A fost deputat în Parlamentul R. Moldova între 2010 –2013 și 2014 –2015, dar și prim-vicepreședinte al Legislativului între  30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013. În 2016 a fost ales președinte al PDM pentru o perioadă de șapte ani. S-a remarcat prin dezvoltarea afacerilor în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, mediatic și imobiliar. A condus „Petrom Moldova” S.A. și banca comerciană „Victoriabank”. Este cunoscut ca fondatorul Fundației „Edelweiss”. La începutul anilor ’90 Plahotniuc a fost specialist la Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”. Afaceristul este bănuit că, în exact aceeași perioadă, ar fi desfășurat activități de proxenetism și trafic de ființe umane. În prezent, Vlad Plahotniuc este cel mai controversat personaj public din R. Moldova. Este bănuit de activități de spălare de bani, asociere la crimă organizată, i se aduc învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești și este poreclit „păpușarul”. Totodată, acesta pare să fie cel mai bogat politician care participă în alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit declaraţiei sale de avere, Plahotniuc a obţinut în perioada 2017 – 2018 venituri în valoare de peste 4.5 milioane de euro, 11.5 milioane de lei şi 347.500 dolari doar de la noua sa companie „Vanguard International LTD”, firmă cu sediul în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Declarația de avere.

2. Pavel Artamonov, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut pe 5 februarie 1979 în Nisporeni. În 1997 a absolvit școala medie nr.1 din oraș, iar între 1999-2004 a fost antrenor-profesor la haltere în aceeași instituție de învățământ. Între 2004 – 2015  a fost șofer la SRL „Tavisma” din Nisporeni. Între 2014 – 2017 a studiat la Universitatea de Stat din Leningrad, or. Sankt Petersburg, Rusia. Devine consilier local al orașului Nisporeni în 2017. Este și președintele organizației teritoriale PSRM. Potrivit ziarului de partid, Artamonov vorbește limba moldovenească, turcă și rusă.

3. Ion Terguță, candidatul ACUM

Are 47 de ani și o vastă experiență în mass-media. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM și Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013). În anii 2005 – 2009 a fost director al postului DTV, iar până atunci – vicedirector al Agenţiei  de presă Info-Prim și redactor şef în cadrul postului de radio ANTENA C. Timp de câțiva ani a fost director al Reprezentanţei Naţionale TRCI „MIR”  în țara noastră. Din iulie 2018 este vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

4. Mihai Ciorici, candidatul Partidului Comuniștilor

A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În anii ’90, a fost un susținător înflăcărat al Mișcarii Naționale și al președintelui Snegur, dar a trecut imediat de partea lui Petru Lucinschi atunci când acesta a preluat puterea. După 2001, Ciorici s-a transformat într-un adept convins al lui Voronin. În prezent este consilier în Consiliul Raional Nisporeni făcând parte din fracțiunea comuniștilor. Deține mai multe întreprinderi în oraș, fiind un personaj cunoscut în regiune. În iulie 2009, ziarul Timpul a publicat o investigație în care dezvăluia că milioane de lei din bugetul de stat au fost vărsați în buzunarul lui Ciorici.

5. Iurii Cărbune, candidat independent

Născut în 1975, acesta și-a făcut studiile în România, unde a și locuit o perioadă. Cărbune este de profesie economist. A intrat în cursa pentru primăria orașului Nisporeni în 2015 și a fost prezentat în presa locală ca fiind om de afaceri. Atunci, în actele depuse la Comisia Electorală de Circumscripție, a indicat că este director/administrator a mai multor întreprinderi. Acesta deține locuințe atât în R. Moldova cât și în România.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.