Cauzele scumpirii produselor petroliere

65% din pretul actual al produselor petroliere revin cheltuielilor de achizitie, 25% – impozitelor si taxelor, la care sunt supuse aceste produse, si 10% – consumurilor si cheltuielilor aferente activitatii de import si de comercializare angro a acestora, inclusiv si a unei rate rezonabile de rentabilitate, sustine Uniunea Importcompetrol.

Potrivit Importcompetrol scumpirea incepand cu 1-2 mai curent a produselor petroliere a fost cauzata exclusiv de cresterea preturilor de import la aceste produse, evolutie determinata de scumpirea titeiului la bursele internationale. Astfel, pretul mondial la titei a atins, in aprilie curent, maxime istorice de 120 USD pentru un baril, ceea ce a provocat cresterea cu 10,6% a cotatilor PLATT ‘s (Agentie internationala specializata in cotatia preturilor la resurse energetice). La 25 aprilie curent pretul PLATT ’s al unei tone de motorina a atins maxime de 1 114 USD, iar al unei tone de benzina – 1 004 USD.

Scumpirea petrolului a condus, la randul sau, la cresterea preturilor de import a produselor petroliere. Pretul de import a motorinei a crescut, in mediu, cu 90 USD/tona sau cu 9,1%.

Potrivit calculelor Importcompetrol, in urma acestor majorari pretul de comercializare a motorinei pe piata interna a Republicii Moldova ar fi trebuit sa creasca cu cel putin 8,2%.

Importatorii de produse petroliere, sustin ca fiind constienti de faptul ca motorina este un produs strategic pentru agricultura tarii si de necesitatea diminuarii impactului negativ al cresterii preturilor asupra acestui sector important al economiei nationale, au decis sa majoreze preturile de comercializare cu amanuntul a motorinei doar cu 4,6%. In acelasi timp, pentru a sprijini in mod direct producatorii agricoli din Republica Moldova, pretul de comercializare cu ridicata a motorinei pentru tehnica agricola a fost majorat cu doar 30 bani/litrul (sau cu 2,4%), iar a benzinei de tipul A-76 cu 20 bani/litrul (sau cu 1,9%). Aceste masuri vor fi compensate din contul majorarii mai pronuntate a preturilor de comercializare a benzinei.

In Moldova consumul de produse petroliere practic este acoperit in proportie de 98% din importuri ceea ce inseamna ca preturile interne la aceste produse sunt legate in mod direct de evolutia preturilor de import. Aminitim ca la 1 mai preturile la benzina si motorina au crescut cu circa 4,5 la suta, sau cu aproximativ 60 de bani pentru fiecare litru. Astfel pretul unui litru de motorina a crescut de la 13,2-13,25 lei la 13,8-13,85 lei per litru. Pretul benzinei A 95 s-a majorat si el de la 13,2-13,25 lei la 13,8-13,85 lei per litru, cel al benzinei A 92 de la 12,8 lei la 13,4 lei per litru. Si la restul tipurilor de benzina pretul a crescut aproximativ in aceeasi proportie.

De asemenea, s-a scumpit cu circa 7 la suta si gazul lichefiat – de la 6,50 lei per litru la 7,0 lei per litru (Europa.md).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.