Catedrala de suflet a catolicilor din Moldova/ FOTO

În ultima zi de martie, vă îndemn la o nouă călătorie prin Chişinăul spiritual. Astăzi, agenda dvs. de pelerin sau turist se va îmbogăţi cu o nouă destinaţie. E un loc mai puţin cunoscut, unii trec pe lângă el zi de zi, dar nu au intrat niciodată, măcar dintr-o simplă curiozitate. Alţii nu i-au păşit pragurile din profunde convingeri religioase. Astăzi, când catolicii din întreaga lume sărbătoresc Învierea Domnului cred că e bine să vă spun despre Catedrala romano-catolică „Providenţa Divină” din Chişinău.

Cred că mulţi ar fi curioşi să ajungă şi să vadă principalul loc de închinare al catolicilor din Moldova. Acesta se află în partea istorică a Chişinăului, chiar în inima capitalei, pe strada Mitropolitul Dosoftei, 85. Istoria Catedralei romano-catolice „Providenţa Divină” e una veche, de peste 170 de ani. Potrivit documentelor, monumentul de arhitectură apare în arealul spiritual basarabean la 1840, fapt menţionat şi pe placa de pe unul din pereţii exteriori ai sfântului locaş.

Acum cinci decenii, la 1963, Catedrala romano-catolică „Providenţa divină” este condamnată la tăcere. Totuşi, catolicilor le se permite să se roage şi să se închine într-o capelă de la Cimitirul Central din strada Armenească. Faimosul sfânt locaş din inima Chişinăului, potrivit catolicmold.md, devine club al şcolii nr. 56. Apoi, aici activează administraţia cineaştilor din republică. Ulterior, edificiul revine Studioului „Moldova-film”. La 1988, autorităţile mai preconizaseră că în interiorul sfântului locaş să-şi joace spectacolele un teatru poetic.

La 1989, Catedrala romano-catolică „Providenţa Divină” revine la menirea de odinioară, menirea de a chema enoriaşii la închinare şi rugăciune.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.