Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”: Mămicile și femeile gravide din Ungheni s-au informat despre beneficiile alăptării

Alăptarea este cea mai bună decizie pe care o poate lua o mamă în privința copilului său, pentru că laptele matern conține toate elementele necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a nou-născutului. Despre beneficiile alăptării, regimul alimentar care trebuie respectat s-a discutat la Ungheni, unde a ajuns caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, organizată în cadrul Săptămânii mondiale a alăptării. Zeci de mămici, aflate la prima experiență, și femei gravide au venit în parcul spitalului pentru a vorbi cu specialiști și experți naționali despre alăptare și eventualele probleme cu care se pot confrunta.

Printre cele care au venit să se informeze din prima sursă despre alăptare și aplicarea corectă la sân este și Marina Poroseci din orașul Ungheni. Tânăra mămică a avut o experiență mai puțin plăcută cu primul său copil, pe care l-a alăptat doar jumătate de an. Motivul este unul des întâlnit în rândul mămicilor fără experiență – ataşarea incorectă a bebeluşului la sân.

Marina Poroseci, mămică: „Am alăptat copilul maxim posibil timp de o lună. După asta am început să storc sânul și să-l alimentez cu sticluța. Am fost nevoită să iau o astfel de decizie din cauza fisurilor care îmi provocau dureri insuportabile. Odată ce s-a obișnuit cu biberonul, evident copilul nu a mai vrut să fie alăptat, iar eu aveam din ce în ce mai puțin lapte. După 6 luni am fost nevoită să renunț la alăptare. Mi-aș fi dorit să fiu mai insistentă și să cer ajutor de la medici, de la asistente, pentru ca să pot depăși această problemă și să pot să-mi alăptez copilul mai mult timp.”

Imposibilitatea de a-și hrăni exclusiv la sân bebelușul atât timp cât și-ar fi dorit i-a creat Marinei frustrări, chiar dacă părinții, soțul și prietenii i-au fost mereu alături și au încurajat-o în permanență. Acum, fiind însărcinată cu al doilea copil, mămica a decis să participe la discuțiile organizate în cadrul caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, pentru a se informa corect, ca mai apoi să se poată bucura din plin de perioada de după naștere.

Marina Poroseci, mămică: „Am zis că la următorul copil o să fac tot posibilul să continui alăptarea până la maxim posibil. De data asta voi fi mai insistentă și chiar pe moașă o voi ruga să-mi arate o dată, de două ori, până voi memoriza și voi putea să alăptez corect. Discuțiile de astăzi au fost interesante, în special, cele legate de atașarea corectă la sân, despre cele mai comode poziții de alăptare. În ceea ce privește alimentația mamei, știam ce se permite și ce nu, știam că se permite să mănânci de toate pentru ca laptele matern să conțină toate elementele necesare. Dar nu știam sigur dacă se permite să mănânci fructe, pentru că mă gândeam că există riscul apariției unor alergii”.

Pentru evitarea fisurilor la sâni, experții în alăptare le sugerează mămicilor să se informeze din timp despre pozițiile corecte de alăptare, astfel încât acest proces să fie unul plăcut atât pentru bebeluși, cât și pentru ele.

Alina Shmurum, expert în alăptare: „Dacă fisurile persistă mai mult de 2-3 săptămâni înseamnă că este vorba de o infecție, iar mămica trebuie să se adreseze urgent la medic. Totodată, pentru evitarea apariției rănilor (ragadelor mamare) este necesară îngrijirea corectă a sânilor. Nu trebuie să-i spălați cu săpun înainte și după alăptare, deoarece procedura usucă pielea, iar fisurile se vor extinde pentru că este timp insuficient pentru ca rana să se trateze. Este suficient să se facă duș o dată pe zi, iar dacă totuși rănile apar, trebuie schimbată poziția în timpul alăptatului.”

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, însă mamele care reușesc să depășească acest termen pot fi considerate, pe bună dreptate, curajoase. Printre cele care au pus în prim plan sănătatea și dezvoltarea copilului este și Olesea Sârbu.

Olesea Sârbu, mămică: „Fetița am alăptat-o 1 an și 8 luni, al doilea băiețel – un 1 și 9 luni. Acum fiind însărcinată cu al treilea copil am fost nevoită să renunț la alăptare, deși îmi doream să continui pentru că știam că laptele matern este benefic pentru bebeluș. Medicul m-a sfătuit să alăptez până la un an și 9 luni, dar pe al treilea copil sigur îl voi hrăni și după 2 ani. Iar din discuțiile de astăzi, cred că voi încerca să-l alăptez până la vârsta de 3 ani. Nu țin cont de părerile altora: că e apă sau că nu e bine, nu ajută la nimic. Eu sunt sigură pe mine și pe ceea ce trebuie să fac.”

Campania de informare și Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat în data de 31 iulie, la Căușeni și va continua și în alte orașe ale țării: Soroca (7 august), Edineț (8 august), Cahul (13 august) și Comrat (14 august).

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare