BNM e nevoita sa renunte la mentinerea cursului leului

Evolutiile din lunile mai-iunie denota inviorarea in continuare a sectorului industrial, pe fundalul accentuarii presiunilor inflationiste legate de sporirea preturilor la produsele alimentare, resursele energetice si a volumului de valuta intrata in tara, au comunicat astazi Centrul Analitic Expert-Grup in cadrul prezentarii Realitatii Economice nr. 4. In aceste conditii, Banca Nationala a inasprit drastic masurile de politica antiinflationista.

In ianuarie-mai industria a marcat o crestere cu 5,0% in preturi comparabile fata de perioada respectiva a anului precedent, inclusiv cu 10,8% datorita sporirii productiei industriei alimentare si a bauturilor si cu 8,8% – a sectorului energetic. Cresterea exporturilor pe piata UE si CSI confirma efortul producatorilor industriali de valorificare a oportunitatilor oferite de aceste piete.
Salariul nominal a sporit in ianuarie-mai cu 27% fata de perioada similara a anului 2007, in timp ce salariul real a crescut cu 10%. Cele mai mici salarii raman in agricultura (1149,3 lei) si invatamant (1632,7 lei), comparativ cu sectorul financiar (5328,7 lei) si energetic (4191,7 lei). In conditiile majorarii continue a preturilor la resursele energetice si produsele alimentare, nivelul actual de remunerare determina in continuare emigrarea populatiei active.

Accentuarea aprecierii leului moldovenesc fata de dolar si euro a provocat dezbateri aprinse si invinuiri precum ca Banca Nationala prin politica sa favorizeaza aprecierea monedei nationale si contribuie la saracirea populatiei. Aprecierea este un fenomen negativ, a carei cauze nu pot fi neglijate: volumul sporit de remitente, cresterea investitiilor straine in tara si a asistentei financiare acordate de catre institutiile finantatoare internationale. Desi cu efecte negative asupra economiei in ansamblu, aprecierea monedei nationale este un fenomen care modereaza cresterea preturilor.

Inasprirea politicii antiinflationiste a condus la decizia BNM de majorare a ratei de baza la actiunile REPO pana la 18,5% si a normei rezervelor minime obligatorii pana la 22% pentru mijloacele atrase de catre bancile comerciale. Or, atingerea obiectivului major al Bancii Nationale de mentinere a stabilitatii preturilor implica renuntarea la tintirea cursului. Astfel, tintirea cursului in defavoarea inflatiei nu este o solutie logica, inflatia fiind un factor fundamental care afecteaza intreaga economie si intreaga populatie, in timp ce cursul este mai degraba o derivata dintre competitivitatea economiei, asistenta externa, remitente si comertul extern. Dar Banca Nationala nu este capabila de una singura sa mentina stabilitatea preturilor. Pentru acesta este necesara si de sustinerea din partea Guvernului prin politica bugetar-fiscala si salariala adecvata.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.