Biserica Bunei Vestiri din vechiul Chişinău/ FOTO

În primăvara trădării, Răstignirii şi Învierii Mântuitorului, continuăm călătoria prin Chişinăul spiritual. Deşi sunt de mult timp în inima Moldovei, am ajuns pentru prima dată doar în acest an la una din cele mai vechi biserici ale bătrânei urbe. Astăzi, de Buna Vestire, unul din cele 12 Praznice Împărăteşti de peste an, vă îndemn să mergeţi să admiraţi perla spirituală din vechiul Chişinău – Biserica „Buna Vestire”.

Sfântul locaş de pe strada B.P. Haşdeu, 10, stă de veghe credinţei străbune de peste două secole. Se spune că pe locul actualei bisericii a fost una de lemn, despre care nu se ştiu prea multe detalii. Apoi, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, e construit un sfânt locaş de piatră, în acelaşi loc. Doar că la 1788, acesta trece prin pârjolul turcilor.

Potrivit „Locaşurile sfinte din Protopopiatul Municipiului Chişinău”, dăruită subsemnatului de actualul paroh al Bisericii „Buna Vestire”, timp de aproape două decenii sfântul locaş a fost condamnat la tăcere. Astfel, abia în 1807 începe reconstrucţia acestuia, care e terminată la 1810.

Însă, după un secol şi jumătate de chemare la închinare, rugăciune şi învăţare (pe lângă biserică se afla o şcoală duminicală pentru copii), Biserica „Buna Vestire” este închisă de satrapii comunişti (1952). Timp de aproape patru decenii, sfântul locaş a avut o altă menire. Aici, a fost un depozit în care erau păstrate numeroase exponate de muzeu. La 1990, sfântul locaş revine la menirea de odinioară.

… Ajuns aici, am rămas impresionat de frumuseţea Bisericii „Buna Vestire”, dar şi de podoabele de preţ ale acesteia. Printr-o minune, prin voia mare a Celui de Sus, după redeschidere, au revenit la „casa lor” de altădată şi câteva icoane – „Botezul lui Iisus”, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, „Sfântul Mina”, „Cuvioasa Parascheva” şi „Încoronarea Maicii Domnului”.

Uluitoare este şi catapeteasma sculptată în lemn de către artistul plastic Roland Vieru. Incredibil de frumoase sunt şi picturile de pe aceasta, făcute cu multă pasiune şi migală de către artistul Alexandru Guşanov.

…Călătoria prin Chişinăul spiritual continuă. Săptămâna viitoare „ne întâlnim” la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.