„Beautiful Corruption” – De ce ne îndrăgostim de ea?

V-ați gândit cândva cum ar putea fi corupția frumoasă? Și ce anume o face așa? De ce este atât de atrăgătoare pentru oamenii cu mulți bani și pentru cei cu puțini bani? Regizorul Eugen Damaschin și-a propus să ne contureze trăsăturile, formele generoase ale corupției.

A adunat un geamantan plin cu istorii reale, pe care le-a concentrat într-un singur personaj fictiv. „Toate aceste istorii și personaje sunt reale, cu excepția protagonistului. El este ca un fir de ață care unește toate aceste istorioare”, spune regizorul moldovean.

Enlarge

IMG_0032
Eugen Damaschin, regizorul filmului „Beautiful corruption”

„Beautiful corruption” este filmul de debut al tânărului regizor Eugen Damaschin. Stă ușor timid și neîndemânatic pe scenă, în fața unui ecran mare. Recunoaște că este prima dată, așa, în fața oamenilor, dar nu confortabil așezat pe scaunul din sala de cinema. „Cineva spunea că acest film ar fi o oglindă a societății. Eu, însă, consider că nu este așa. Când ne privim în oglindă vrem să ne vedem frumoși. De aceea, mai tragem puțin burta în spate, ne îndreptăm, ne aranjăm părul. Însă, acest film nu vrea să înfrumusețeze realitatea. El este, de fapt, o expresie artistică, inspirată din realitățile de astăzi”, susține acesta, nerăbdător să vadă reacția publicului la pelicula la care a lucrat timp de un an și jumătate.

„Pentru noi, filmul este o provocare, care face să te gândești la ceea ce se întâmplă în țară. Ambasada a susținut financiar acest proiect, însă nu s-a implicat deloc în procesul de realizare. Așa că, este un film sută la sută moldovenesc”, susține Jonathan Wolfington, reprezentantul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Enlarge

IMG_0005
Sala de cinema, cu 10 minute înainte de începerea filmului

„Dar în Moldova poți vorbi despre altceva în afară de bani?”, se întreabă personajul principal. Nu, în Moldova nu prea poți vorbi despre altceva, cel puțin asta vedem din ceea ce i se întâmplă lui Andrei, rol jucat de actorul Igor Babiac.

Filmările au avut loc în perioada aprilie-iunie, în peste 30 de locații din Chișinău, Strășeni, Criuleni, dar și în studiourile Moldova-Film.

În perioada 1-4 octombrie, începând cu ora 16.00, la Cinematograful Patria Loteanu din Chișinău, puteți viziona filmul „Beautiful corruption”. Tot în această toamnă, pelicula va fi prezentată în cadrul caravanei organizată în peste 70 de localități ale țării. Intrarea este liberă.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.